Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do silnika 1.4i - partner

Featured Replies

Napisano

Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi , więc zaczynam nowy temat.Auto zakupiłem z przebiegiem 125tys z silnikiem 1.4i na kartce było napisane że wymiana była ostatnio przy 112tys, a następna ma być przy 127tys.Auto było uzytkowane w firmie jest z 2002 r z listopada ale pierwsza rejestracja była w lutym 2003roku.Łatwo wyliczyć że auto średnio robiło rocznie około 30 tys.Nie wiem czy to dużo , myślę że sporo jak na benzynę.Jeżdziło na półsyntetyku przynajmniej tak na kartce pisało 10W40 napewno ze względów oszczędnościowych.Ja chciałbym zalać syntetyk ale mam obawy , co mogłoby się stać w najgorszym przypadku.Czy może pozostać przy półsyntetyku, tylko zaleć dobrej firmy.Dziwne jest to że wg ksiązki serwisowej olej miał wymieniany co mniej więcej 30tys, a ostatnio wymieniony był przy112 a następny już po 127 czyli 15tys.Myślę że może wtedy firma przeszła na półsyntetyk tańszy i z tego ten skrócony okres wymiany.No ale to są moje domysły.Najważniejsze to to jaki olej zastosować i firme, pytanie najlepiej do osób które takie auta użytkują , ale i z góry innym forumowiczom dziękuje za wszelkie wskazówki.Trochę wydaje mi się ze za bardzo kopci na rozgrzanym silniku tak jakby popielato przy dodawaniu gazu.Auto mam niedługo i może tak ma być, tymbardziej że rura wychodzi wprost na lewą strone , czyli wszystko widać w lusterku.Z góry dziękuje za wszelki podpowiedzi 20.GIF

Napisano

drive.gif trochę i zobacz bo moze bierze olej i ta wymiana na pół syntetyk własnie z tego wynika

mam takiego 1.4 w firmie i wymieniamy olej zgodnie z zaleceniami , czyli co 30kkm, aktyalny przebieg 118 kkm i jeździmy na syntetyku Total

a odgłosy silnika? cichy czy słychać jakie niepokojące stuki? nmp panewki crazy.gif

a znasz poprzedniego uzytkownika?

jak jeźdxił w firmie to moze dostał troche w d... i teraz bierze olej

wg. mnie 1.4 jak na samochód firmowy i partnera to za mało,

do spokojnej jazdy jest ok ale jak ktoś lubi depnąć to męczy silnik...

Napisano
  • Autor

Trochę się wyjaśniło jak podjechałem do mechanika.Mianowicie byłem troche zdziwiony że miarka była ciągle w oleju nawet po nocnym staniu.Po spuszczeniu i wymianie oleju można było już zobaczyć jaki jest poziom oleju i korygować to.Czyli możliwości są: albo przelali, albo uszczelka siada, albo benzyna jest w oleju.Teraz jeszcze będę obserwował i patrzył czy poziom oleju wzrasta.Jak zakupiłem auto to urwany był bagnet oleju i może ktoś przy wymianie nalał tyle ile instrukcja mówi czyli3.5 l.Jak mi wymieniali olej to mówili że weszło 2.5l troche po za połowe miarki.3.5l jest wtedy jak jest silnik jeszcze nie zalany wogóle bo potem po następnej wymianie juz tyle się nie wciśnie nawet na max, tak przynajmniej mówili mechanicy.W kżdym razie zalałem castrolem magnatec 5w40 czyli syntetyk, czas pokaże co z tego będzie , wydaje mi się że jakby troszkę mniej dymił ale to jeszcze za wcześnie.Jeżeli chodzi o jakieś odgłosy z silnika to niby nic oprócz normalnej pracy ,,..... normalnej jak przybliżę się do silnika to słychać troszkę jakby zawory pod pokrywą, nie wiem czy tak ma być, czy to normalne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.