Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna wycieraczka - ciąg dalszy walki z happy endem

Featured Replies

Napisano

W zeszłym tygodniu pisałem iżtylna wycieraczka odmówiła mi posłuszeństwa .. tuk.gif

no więc we wtorek postanowiłem zabrać się za rozkręcenie i wyciągnięcie tego dziadostwa (tzn silnika od niej).. do odkręcenia trzy śruby, klapa trzyma się dalej, ale zerknięcie w szczelinę ujawnia kilka zatrzasków, więc śrubokręt + energiczne ruchy i osłona wewnętrzna na klapie odpada. Zdejmuję ramie wycieraczki (niestety złamane przy próbie "ręcznego wspomagania" slnika sciana.gif Wykręcam wycieraczkę - łatwo nie było bo śruba mocująca ramię zardzewiała jak cholera... no ale w końcu puściła.

Wykręciłem też i silnik z caym mechanizmem napędzającym wycieraczkę 9trzyma sięna 3 śruby, dobrze widoczne.

Trzpień na którym zamontowana jest wycieraczka ani drgnie - w dalszym ciągu więc aktualne pytanie: tylko zatarty trzpień, czy silnik zjarany.

Odkręciłem taką białą klapkę naprzeciwko trzpienia, a tam ... jakieś cudaczne mechahizmy i kupa smaru icon_eek.gif widać też że rdza w trzpieniu przeszła niemal aż do srodka.. wymontowałem ten "cudaczny mechanizm napędowy", podłaczyłem sam silnik - działa !!!! yay.gif tak więc już wiadomo - zatarty trzpień, ale silnik sprawny.

No to zacząłem kombinowac - jakby tu to cholerstwo wyjąc. Najpierw trzeba było zgadnąć w którą stronę to się wysuwa... w "odkryciu" tej tajemnicy pomaga widok takiej balszki zabezpieczającej na trzpieniu - wiadomo że musi wyjść w tą stronę w którą blaszka go zabezpiecza - czyli "do środka".

Ale wybijanie nic nie daje... odrdzewiacz też nie pomaga, a boję się mocniej walnąć młotem...

przyszedł w międzyczasie ojciec - obejrzał trzpień i .. stwierdził że niedaleko jest elektromechanik i coby jemu to zawieć a sięnie męczyć... obejrzał też ramię wycieraczki (które już miałem wyrzucić) i .. stwierdził że zna kogoś kto sie zajmuje plastikami i może to zywica ładnie posklejać yay.gif

No to zawiozłem to dziadostwo do elektromechanika - gość wziął, kazał przyjść za 3-4 godziny (bo jescze coś robi).

za 3-4 godziny trzpień był już włożony spowrotem i nasmarowany smile.gif Koszt - 20zł.

Poskładałem toto do kupy, poskręcałem i ...działa yay.gif

Wycieraczka ma być gotowa jutro - ponoć za free.

Tak więc - za 20zł mam zreanimowaną wycieraczkę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.