Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzic wentylator chlodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam asterka zaczela sie gotowac okazalo sie za nierdziala wentylator dzisiaj chcialem go sprawdzic wypiolem wtyczke od czujnika przy chlodnicy i okazaly sie trzy styki.Podlaczylem kabel do dwoch i nic potem spielem trzy razem zrobilem chyba wszystkie kombinacje jedyne co to slyszalem jak cyka jakis przekaznik w komoze silnika a wentylator nawet niedrgnal. Czy dobrze to zrobilem jakies rady?

Napisano

wymontuj czujnik wrzuc do garka z gotujaca woda i wtedy mierz 893goodvibes.gif w zaleznosci od temperatury beda sie wlanczac kolejne biegi (orginalny oplowski czujnik) ja mam 1 biegowy bo orginal 2 biegowy byl o 60 zl drozzy wiec kupilem od poldka albo golfa(uz nie pamietam) i przypasil

PS. oczywiscie jezeli w gotujacej wodzie nie bedzie przepuszczac pradu (a w niegotujacej bedzie zaporowo) to znaczy ze masz walniety czujnik i nalezy go wymienic

czolem

Oberon

Napisano

> wymontuj czujnik wrzuc do garka z gotujaca woda i wtedy mierz w

> zaleznosci od temperatury beda sie wlanczac kolejne biegi

> (orginalny oplowski czujnik) ja mam 1 biegowy bo orginal 2

> biegowy byl o 60 zl drozzy wiec kupilem od poldka albo golfa(uz

> nie pamietam) i przypasil

> PS. oczywiscie jezeli w gotujacej wodzie nie bedzie przepuszczac

> pradu (a w niegotujacej bedzie zaporowo) to znaczy ze masz

> walniety czujnik i nalezy go wymienic

> czolem

> Oberon

Drobna uwaga. palacz.gif

Czujnik "zaskakuje" w temp. powyżej 100 st. C. Będzie trudno osiągnąć takową temperaturę w warunakch domowych (bez nadciśnienia) grinser006.gif

Pzdr.

Napisano

> Drobna uwaga.

> Czujnik "zaskakuje" w temp. powyżej 100 st. C. Będzie trudno osiągnąć

> takową temperaturę w warunakch domowych (bez nadciśnienia)

> Pzdr.

Powyzej 100 stopni?? no mi zaskakiwal w wodzie bez problemu. Jesli nie zaskoczy to moze cos innego uzyc albo jakis dodatek co by podniesc temperature wrzenia 893goodvibes.gif ale to juz raczej bedzie oznaczac ze do kosza ale mozna poeksperymentoowac

Ps. zalezy tez od parametrow czujnika z tego co pamietam to paramery byly ponizej 100st -> ON gdzies kolo 97 st C wiec nie wiem zkad te 100 stopni u ciebie sie wzielo ale moze tak jest ja nie mialem tego problemu

Napisano

> nie wiem zkad

> te 100 stopni u ciebie sie wzielo ale moze tak jest ja nie

> mialem tego problemu

Sparawdzałem swego czasu według Twojego sposobu i w garnku z gotujacą się wodą bimetal nie "stykał" (temp. wody 98,8)

BTW- nawet na obudowie wyłącznika mam nabite 102 (102 st. C.) zlosnik.gif

Pzdr. 20.GIF

Napisano

> BTW- nawet na obudowie wyłącznika mam nabite 102 (102 st.

Hmm no ja mialem 97 z tego co pamietam grinser006.gif

Tak mysle ze nie jest trudno osiagnac ponad 100 st c ale nie w wodzie od co ale nie wiem czy sie nie uszkodzi czujnik

20.GIF

Napisano

> Witam asterka zaczela sie gotowac okazalo sie za nierdziala

> wentylator dzisiaj chcialem go sprawdzic wypiolem wtyczke od

> czujnika przy chlodnicy i okazaly sie trzy styki.Podlaczylem

> kabel do dwoch i nic potem spielem trzy razem zrobilem chyba

> wszystkie kombinacje jedyne co to slyszalem jak cyka jakis

> przekaznik w komoze silnika a wentylator nawet niedrgnal. Czy

> dobrze to zrobilem jakies rady?

Widac, ze Ci ktorzy przede mna postowali maja problemy ze zrozumieniem smile.gif Bez urazy. Z tym zwieraniem chodzi o to, ze pomija sie czujnik wentyla i sprawdza sam wentyl. To przy jakiej temp. zwiera czujnik to sprawa drugorzedna.

Najprawdopodobniej strzelil Ci bezpiecznik z wentylatora - mialem to samo. Przeloz bezpiecznik (jest wewnatrz pod kierownica) z wentylatora ogrzewania kabiny - tez ma 30A i jest pionowo umieszczony zaraz kolo bezpiecznika wentyla chlodnicy - to sa te wielkie zielone 270751858-jezyk.gif Potem musisz tak jak pisales zewrzec dwa styki z trzech w wtyczce czujnika. Jeden styk to masa, drugi 12V bezposrednio na wentylator, trzeci 12V posrednio przez rezystor (wolniejsza predkosc wentylatora wlaczajaca sie przy 95*C). Jezeli nadal nie bedzie dzialal, a tak bylo u mnie to trzeba sie liczyc z wyciaganiem wentylatora. U mnie dzialal po sciagnieciu obudowy silnika. Trzeba bylo oczyscic styki w kostce, ktore od lukow elektrycznych sie poprzypalaly. Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.