Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mieknacy hamulec

Featured Replies

Napisano

WItam jestem posiadaczem uno 93, 1.0 na gazniku LPG. Problem mam nastepujacej natury:

Podczas ostrego hamowania - wszystko jest ok, auto hamuje kolka sie czasami nawet zblokuja wink.gif z kolei podczas dojazdu do swiatel, kiedy powolutku naciskam hamulec zdarza sie iz on "zmieknie" tzn pedal wcisniety do konca a auto jedzie, wyjsciem jest puszczenie i jeszcze raz nacisniecie hamulca. Tak jakby przepuszczal podczas delikatnego wciskania noga. Jakies pomysly co to moze byc ?

Napisano

> WItam jestem posiadaczem uno 93, 1.0 na gazniku LPG. Problem mam

> nastepujacej natury:

> Podczas ostrego hamowania - wszystko jest ok, auto hamuje kolka sie

> czasami nawet zblokuja z kolei podczas dojazdu do swiatel,

> kiedy powolutku naciskam hamulec zdarza sie iz on "zmieknie" tzn

> pedal wcisniety do konca a auto jedzie, wyjsciem jest puszczenie

> i jeszcze raz nacisniecie hamulca. Tak jakby przepuszczal

> podczas delikatnego wciskania noga. Jakies pomysly co to moze

> byc ?

Wyglada to tak jakbyś miał dobrze zapowietrzony układ, sprawdź poziom płynu w zbiorniczku - to na dobry początek, może masz już bardzo starte klocki hmm.gif.

Natomiast kontrola całego układu Cie nie ominie bo musisz znaleźć wyciek, albo inną przyczyne braku efektu hamowania.

Napisano
  • Autor

WIec tak - tyl/klocki z bebnami po wymianie, tyl odpowietrzony(przodu nie ruszalem) poziom plynu jest ok i nie ubywa.

Napisano

> WItam

Witaj i uzupełnij profil.

Masz zapowietrzony układ

Napisano

> WIec tak - tyl/klocki z bebnami po wymianie, tyl odpowietrzony(przodu

> nie ruszalem) poziom plynu jest ok i nie ubywa.

To rusz przód,

Ja stawiam że gdzies dostaje Ci sie powietrze. Płyn moze ubywac nieznacznie/niezauważalnie dla ludzkiego oka (po prostu kapać, lub nawet rosić przez pęknięcie - otwór),

możesz też mieć problem z przeciekaniem/nieszczelnością uszczelek.

A po co odpowietrzałes tył jeśli nie ruszałes cylinderka?

Napisano
  • Autor

Zapomnialem napisac cylinderki tez po wymianie smile.gif w tyg postaram sie gdzies odpowietrzyc, musze tylko pomoc znalezc zeby.GIF

dzieki i pozdr

Napisano

> Zapomnialem napisac cylinderki tez po wymianie w tyg postaram sie

> gdzies odpowietrzyc, musze tylko pomoc znalezc

> dzieki i pozdr

Oj chyba nikt nie trafił, 2 lata temu miałem to samo. Ostre hamowanie jest ok a jak delikatne to pedał powoli leci w dół. Powód uszkodzone uszczelnienia w pompie hamulcowej i do tego wżery na powierzchni roboczej pompy. Zmieniłem same uszczelnienia tłoczków (cena 13zł) pomogło na pół roku, wkurzyłem się wymieniłem całą pompę (chyba 40zł) i do dziś jest pewny hebel. Przy zapowietrzonych hamulcach w miarę pompowania pedał rośnie.

Napisano
  • Autor

ajni widze ze jezdzimy takim samym dylizansem wink.gif no moj na pewno w gorszym stanie wink.gif hehe dzieki za rade, jednak wpierw sprobuje je przepompowac, jak to nic nie da wezme gdzies z allegro pompe.

pozdr

bigi

Napisano

> ajni widze ze jezdzimy takim samym dylizansem no moj na pewno w

> gorszym stanie hehe dzieki za rade, jednak wpierw sprobuje je

> przepompowac, jak to nic nie da wezme gdzies z allegro pompe.

> pozdr

> bigi

Ja kupiłem w motoryzacyjnym Magneti Marelli jak pamiętam. Spróbuj na postoju, naciśnij delikatnie i jak pedał leci w duł to tylko pompa. Aha jak będziesz miał nową to na sucho nie wciskaj popychacza bo wywinie uszczelnienia i dup* blada.

Napisano

> Mam takie same objawy, bo pompa puszcza między sekcjami

zgadzam się ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli nie mam co walczyc z tym odpowietrzaniem tylko od razu kupic pompe ?

Napisano

> Czyli nie mam co walczyc z tym odpowietrzaniem tylko od razu kupic

> pompe ?

nie

najpierw odpowietrz dobrze, jak pomoże i znów będzie się robiło jak przedtem to pompa puszcza lub zapowietrza jakoś układ

Napisano
  • Autor

NO to dzisiaj postanowilem - musze to jak najszybciej naprawic wink.gif dzisiaj mnie hamulec nie zawiodl no i faceta za mna tez nie, ale 2 gosci dalej juz zawiodly slinka.gif bylo glosne bum i w sumie zostalem jako swiadek, jednak po godzinie czekania na wladze zostawilem swoj numer i pojechalem smile.gif hehehe dobrze ze przede mna hamowal polonez a nie auto z abs zeby.GIF kurde jak pomysle co by bylo gdyby mi ten hamulec puscil.....

Napisano

> NO to dzisiaj postanowilem - musze to jak najszybciej naprawic

> dzisiaj mnie hamulec nie zawiodl no i faceta za mna tez nie, ale

> 2 gosci dalej juz zawiodly bylo glosne bum i w sumie zostalem

> jako swiadek, jednak po godzinie czekania na wladze zostawilem

> swoj numer i pojechalem hehehe dobrze ze przede mna hamowal

> polonez a nie auto z abs kurde jak pomysle co by bylo gdyby mi

> ten hamulec puscil.....

Ja właśnie z powodu strachu że kiedyś przepuści w najmniej oczekiwanym momencie kupiłem pompę i spokój, Z takimi rzeczami wolę nie oszczędzać.

Napisano

[...]

To powiem Tobie, że głupie uczucie jak popylasz, depczesz w pedał i zero reakcji auta 270751858-jezyk.gif

Pękł mi kiedyś przewód hamulcowy - całe szczęście ręczny był oki i mały ruch, ale i tak zrobiło mi sie ciepło 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Pierwszy raz jak mi sie zrobil mieki tez uzylem handika wink.gif no ale mowie, jutro odpowietrze caly uklad, jesli nie pomorze czeka mnie zakup pompy - widzialem na allegro po 40zl uzywki

Napisano

> Pierwszy raz jak mi sie zrobil mieki tez uzylem handika no ale

> mowie, jutro odpowietrze caly uklad, jesli nie pomorze czeka

> mnie zakup pompy - widzialem na allegro po 40zl uzywki

Żeby tylko ta używka nie była taka jak Twoja grinser006.gif Ja 40 to dałem za nówkę.

Napisano
  • Autor

Na allegro nowki sa po 65 + wysylka, a to juz za duzo jak na tego grata smile.gif podniesie mu wartosc wink.gif hehehe no nic od tego sa komentarze - poz/neg smile.gif chyba zaryzykuje, oczywiscie jak bede musial smile.gif

NO im odpowietrzyl... pupa, nic nie dalo, do tego zauwazylem ze przy odpalaniu pedal hamulca nie idzie w dol przy naciskaniu go noga, jak rozumiem serwo tez do wymiany ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.