Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cena regeneracji reduktora i jeszcze cos...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie pisalem tu chyba nigdy, ale pojawil sie pierwszy problem z moim lpg.

Pradwopodobnie koncza sie membrany w reduktorze. Z info warsztatu dowiedzialem sie ze koszt wymiany membran w reduktorze Lovato to 150 zl (cena czesci, robocizny, piaskowania reduktora). Wydaje sie byc OK - ale nei mam pojecia czy to duzo czy malo?

Poza tym, moje auto (nubira 2.0 z lpg II gen bez elektroniki) zawsze dosc duzo palila - 14-16 miasto, 11-12 trasa. Fakt, ze auto zawsze jezdzilo bardzo dobrze, nigdy nie mialo problemow ze strzalami, wolnymi obrotami itp - czy to jest norma dla tego silnika?

I juz na koniec - na lpg przejechalem rowno 60 kkm (auto ma 123 kkm). Czy nie za wszesnie koncza sie membrany?? Moje poprzednie auto ma identyczna instalke i w tej chwili przebieg na lpg 90+ kkm i ma sie niezle..czym spowodowane jest skrocenie zycia parownika??

Sorry, ze tak dlugo - moze sie komus bedzie chcialo przeczytac zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Nie pisalem tu chyba nigdy, ale pojawil sie pierwszy problem z moim

> lpg.

> Pradwopodobnie koncza sie membrany w reduktorze. Z info warsztatu

> dowiedzialem sie ze koszt wymiany membran w reduktorze Lovato to

> 150 zl (cena czesci, robocizny, piaskowania reduktora). Wydaje

> sie byc OK - ale nei mam pojecia czy to duzo czy malo?

150 zł to normalna cena

Napisano

Ja tylko w tej kwestii

> I juz na koniec - na lpg przejechalem rowno 60 kkm (auto ma 123 kkm).

> Czy nie za wszesnie koncza sie membrany??

Też mi sięwydaje że ciut wcześnie. Ja mam Lovato już 130kkm (przeżyte odpalanie w zimie na gazie po padzie pompy i przełączanie od zawsze od obrotów a nie od temperatury) i raczej nie widzę objawów, zeby coś padało.

Oprócz silnika zlosnik.gif

Napisano

Widac nie ma reguły w temacie żywotności reduktora. U mnie w Lanku po 90 tysiącach z okładem zaczął dogorywać, jeszcze kilka tysiączków na licznik dorzuciłem, ale już miałem tego dość. Przy 96 tkm wymieniłem reduktor na nowy. Fakt, ponad rok czasu jeździłem tylko na PLG (padnięta pompa paliwa), pewnie to wpłynęło na żywotność membran w reduktorze. A do tego doszły problemy z zapieczonymi wtryskami które po założeniu nowej pompy (a właściwie wkładu) się uwidoczniły. Ale to juz inna historia .....

Napisano

odpowiem Ci tylko co do spalania. Moja Nutria pali dokładnie 12 w mieście i 10 w trasie. I to bez zbytniej różnicy czy szybciej, wolniej. Elpigaz twierdzi, że to jest prawidłowe spalanie przy tym motorze - nie powinno być ani większe, ani mniejsze.

Napisano

A jakie sa objawy padnietych membran? ostatnnio jak tylko wjechałem do gazowników to nawet bez otwierania maski stwierdzili ze reduktor do wymiany i chcieli 400zł na dzień dobry.

Napisano

> A jakie sa objawy padnietych membran?

Napiszę jak było u mnie .... Pierwsze objawy nawet się w oczy nie rzuciły. Trochę falowały obroty na jałowym, trochę podwyższone, ale co tam. Pierwszy sygnało dostałem w korku w Mszanie Dolnej w samo południe początkiem sierpnia. Obrociki umyśliły sobie nie schodzić poniżej 1500 i już. Stoisz w korku a autko wyje jakby chciało przeskoczyć tych przed tobą sciana.gif Dojechałem na miejsce, łap za pokrętło od regulacji napięcia membreny, trochę pomogło. Falowanie nie ustało, ale obroty na chwilę odpuściły. Po dwóch - trzech miesiącach była już masakra, nie trzymał wolnych obrotów, gasł po wciśnięciu sprzęgła, a jak jechałem do gazownika pokazać o co chodzi, to było wsio ok uzbroj_zlo.gif I tak z dwa razy aż wkońcu podjechałem i mówię żeby sprawdzili reduktor bo mam już tego dość. Gość wykręcił pokrętło od regulacji membrany a silnik pracuje sobie w najlepsze. Stwierdził że jeśli reduktor działał by prawidłowo to silnik powinien zgasnąć. A mój pracował smile.gif Wymienili reduktor na nowy (300 PLN) i wyregulowali. Po tysiączku ponowna regulacja i teraz jest okejowo.

Aha, i pewnie ktoś powie że to nie ma znaczenia, ale przed wymiana reduktora Lanek palił mi juz nawet 12 l/100km. Teraz spalanie mieści się w przedziale 9-10l w mieście, na trasie 8,1 maksymalnie. Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> odpowiem Ci tylko co do spalania. Moja Nutria pali dokładnie 12 w

> mieście i 10 w trasie. I to bez zbytniej różnicy czy szybciej,

> wolniej. Elpigaz twierdzi, że to jest prawidłowe spalanie przy

> tym motorze - nie powinno być ani większe, ani mniejsze.

Wiesz, z tym spalaniem to zalezy od wielu czynnikow. Ja jezdze praktycznie na zimnym silniku - dopiero dojezdzajac do pracy wskazowka temperatura osiaga zakres prawidlowy - ale ja wtedy gasze silnik wink.gif

W sumie skoro zaklada sie 20% wiecej lpg/100km to Twoje auto paliloby 10l noPb w miescie. Jak na 2.0 pojemnosci to rewelacyjnie wink.gif. Wiem ze moj spali po miescie ok. 11-12 noPb, wiec liczac +20% to prawie mieszcze sie w normie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Okazalo sie, ze moj reduktor ma sie jeszcze bardzo dobrze. Myslalem, ze membrany sie koncza, bo zaczal gubic wolne obroty i napiecie membran nie przynosilo wiekszych efektow. Jednak podczas dyskusji w pracy okazalo sie ze 3 innych kolegow ma dokladnie ten sam problem i to tez od ubieglej niedzieli. Krotka rozmowa i wyszlo, ze zatankowalismy w niedziele na tej samej stacji sick.gif. Dzis juz moj motorek pracowal bezproblemowo - tyle, ze zatankowany juz gdzie indziej confused.gif. Kumple z pracy rowniez pozbyli sie problemu po zatankowaniu lpg na innej stacji...jednym slowem - swietne paliwo - nie wiem na czym jezdzilem ale lpg to chyba nie bylo zlosnik.gif

Napisano

niekiedy wpadam do Ciechanowa- gdzie jest najlepszy LPG. ????

Napisano
  • Autor

> niekiedy wpadam do Ciechanowa- gdzie jest najlepszy LPG. ????

gdzie najlepszy to jeszcze nie wiem - wiem natomiast gdzie jest najgorszy zlosnik.gifzlosnik.gif - na ul. Sienkiewicza tankuja nie wiadomo co - na pewno nie lpg wink.gif

Podobno niezly jest na stacji przy markecie Mrówka, na Orlenie (ale tam drooogo wink.gif) i na wjezdzie do C-nowa od strony Plonska _ stacja z logiem Misia wink.gif

..ale ty przeca dieselkiem smigasz - to po co Ci lpg (widzialem w podpisie silnik jaki chce kupic zlosnik.gifzlosnik.gif tylko w innym opakowaniu wink.gif)

Napisano

Czyli obyło sie bez kosztów. Szerokim łukiem omijaj tamtą "feralną" stację. I jak chcesz to napisz gdzie ona jest, inni też ją mogą chcieć omijać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.