Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik połozenia przepustnicy- objawy

Featured Replies

Napisano

po sprawdzeniu i wyczyszczeniu czujnika połozenia wału przyszła kolej na czujnik połozenia przepustnicy - jakie są objawy padu?

po kolei weryfikuję elementy układu zasilania punto bo mój przypadek polega na konieczności dwukrotnego kręcenia rozrusznikiem rano w celu odpalenia auta. Potem OK.

Proszę o sugestie.

Napisano

> po sprawdzeniu i wyczyszczeniu czujnika połozenia wału przyszła

> kolej na czujnik połozenia przepustnicy - jakie są objawy padu?

> po kolei weryfikuję elementy układu zasilania punto bo mój przypadek

> polega na konieczności dwukrotnego kręcenia rozrusznikiem rano w

> celu odpalenia auta. Potem OK.

> Proszę o sugestie.

Ja miałem niedawno przyjemność borykać sie ze skutkami uszkodzenia tegoż elementu. Efekt był taki że silnik zapalał normalnie ale w przedziale od 800 do 2500 obrotów pracował nerównomiernie, szarpał i ogólnie nie miał siły. Poza tym kontrolka wtrysku informowała o jakimś uszkodzeniu. Wydaje mi sie ze musisz pojechać gdzieś podpiąc sie pod komputer, jeśli były by jakieś błedy to napewno je wykaże.

PS czujnik położenia przepustnicy raczej sie nie psuje, a koszt nowego to około 300zł

Napisano
mam podobny przypadek i mysle ze to od gazu komp nalapal jakis błędów. Ale po tym co napisałeś mam wątpliwości - mozesz powiedzieć coś więcej? Jak to się skonczyło i co zrobiłeś?
Napisano

> mam podobny przypadek i mysle ze to od gazu komp nalapal jakis

> błędów. Ale po tym co napisałeś mam wątpliwości - mozesz

> powiedzieć coś więcej? Jak to się skonczyło i co zrobiłeś?

Owszem. Z początku jako ze mam LPG też myslałem ze komputer nałapał błędów od instalacji, tym bardziej ze mam bez emulatora sondy lambda. Pojechałem z przekonaniem do serwisu w celu kasacji tego ustrojstwa i na miejscu okazało sie ze błedy jakieś tam są , ale nie miały zbytniego wpływu na takie zachowanie silnika. mądre urządzenie podpiete do samochodu wskazało na uszkodzenie w/w czujnika. Niestety, musze Cię zmartwić, jako ze dosłownie na palcach jednej ręki mozna policzyć awarie tego elementu oraz jego drastyczną cene, dostępność jego jest tragiczna. W serwisie stwierdzili ze konieczna jest wymiana, co też z bólem serca uczyniłem. POMOGŁO :-)

Napisano

może powiem jak to wygląda u mnie:

rano po odpaleniu mam nierówne obroty, potem się to uspokaja po jakiś 2 - 3 min jak zamykam garaż itp.

Odczas jazdy na benzynie po wciśnięciu pedału gazu dosyć szybko i mocno silnik najpierw "kuca" potem nierównomiernie przyspiesza a powyżej 2,5 - 3 tys obr idzie juz ładnie. Jak sprawdzałem u gazowników coś nie tak musi być z lambdą bo na benz. nie szło info do kompa gazowego od niej a na gazie były odczyty...

Podejżewam że komp jest tak zapchany błędami że muszę do ASO jechać.

Poza tym jak odłączę aku na jakieś 15 min przez jeden dzień chodzi dobrze na benzynie więc raczej uszkodzenie czujnika nie wchodzi w grę - tak mi się wydaje crazy.gif

Napisano

> może powiem jak to wygląda u mnie:

> rano po odpaleniu mam nierówne obroty, potem się to uspokaja po jakiś

> 2 - 3 min jak zamykam garaż itp.

> Odczas jazdy na benzynie po wciśnięciu pedału gazu dosyć szybko i

> mocno silnik najpierw "kuca" potem nierównomiernie przyspiesza a

> powyżej 2,5 - 3 tys obr idzie juz ładnie. Jak sprawdzałem u

> gazowników coś nie tak musi być z lambdą bo na benz. nie szło

> info do kompa gazowego od niej a na gazie były odczyty...

> Podejżewam że komp jest tak zapchany błędami że muszę do ASO jechać.

> Poza tym jak odłączę aku na jakieś 15 min przez jeden dzień chodzi

> dobrze na benzynie więc raczej uszkodzenie czujnika nie wchodzi

> w grę - tak mi się wydaje

U mnie było tak ze na benzynie wolne obroty to wolna amerykanka, jazda do 2500-3000 obr bardziej przyponimała walkę z wiatrakiami, silnik raz miał moc raz nie, wszystko zmieniałao sie jak w kalejdoskopie. Poza tym kopcił jak dizel. Wydaje mi sie ze na dobry początek wizyta w ASO i diagnostyka tym ichniejszym ustrojstwem to najlepsze wyjście.

Napisano

> Poza tym jak odłączę aku na jakieś 15 min przez jeden dzień chodzi

> dobrze na benzynie więc raczej uszkodzenie czujnika nie wchodzi

> w grę - tak mi się wydaje

Mam podobne objawy i wlasnie gazownik sie nimi zajmuje. Jesli chodzi o reset kompa to nie wiem, nie znam sie i pewnie inni sie tu wypowiedza, ale jak odpialem aku na 15 min. to silnik pracowal lepiej, ale to jeszcze nie bylo "to". Jak odpialem zas aku na cala noc to pracowal na benzynce jak przed zalozeniem gazu ok.gif. Zobacze co mi powie dzies gazownik - odda mi auto o 14. Nie omieszkam poinformowac.

Napisano

> oki czekam

> Ja dzisiaj po 19 tez jade

Czekam rowniez na diagnoze. Moze wspolnymi silami cos sie wykombinuje zlosnik.gif

Napisano

miejmy nadzieje

wg. mojej teorii źle jest ustawiona emulacja lambdy w komputerze gazowym i przez to bodykomp łapie błędy, a jak juz jest ich tak dużo przestaje czytać lambdę na benzynie i przez to takie anomalie - dlatego pomaga odłączenie aku oslabiony.gif

Napisano

> miejmy nadzieje

> wg. mojej teorii źle jest ustawiona emulacja lambdy w komputerze

> gazowym i przez to bodykomp łapie błędy, a jak juz jest ich tak

> dużo przestaje czytać lambdę na benzynie i przez to takie

> anomalie - dlatego pomaga odłączenie aku

Rozmawialem z gazownikiem i z braku czasu dowiedzialem sie tylko, ze emulacja byla z emulatora a teraz jest z kompa gazu (na mase). Jak ot nie pomoze to pozostaje zaprogramowac emulator (cos ala programowanie map wtrysku). Pachnie mi tu troche sciema, ale zobaczymy co bedzie. Na razie resetuje sie ECU. Za kilka dni powinienem wiedziec czy pomoglo. Oczywiscie dam znac ok.gif

Napisano

U mnie jest to samo i strasznie mnie to denerwuje.... Ale tak sobie myślę że jak jest OBDII ( mam takowy ) i emulator do tego to nie ma wpływu ustawienie jaka jest emulacja lambdy ( na masę , z sondy....itd) Ale jeszcze sam nie mogę dojść o co idzie..... Zastanawiam się nad wymianą sondy lambda na nową. Jak byłem 2 miechy temu na examinerze to błędów nie było, tylko sonda trochę dziwnie pracowała na benzynie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.