Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria - stilo unieruchomione - proszę o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam,

moje stilo się popsuło irked.gif

proszę o poradę - może któryś z Kolegów miał podobną "przygodę"...

ale może zacznę od początku (trochę długo ale szczegółowo):

dzień pierwszy, wieczór

zapach spalenizny w kabinie samochodu, ogrzewanie nie działa, zatrzymanie samochodu;

dzień drugi, wieczór

jazda na odcinku 10 km; temperatura silnika w normie (50% skali), ogrzewanie nie działa;

zatrzymanie samochodu na ok. 30 minut (zakupy);

ponowna jazda, ogrzewanie nie działa, po ok. 4 km temperatura silnika wzrasta (do ok. 65% skali), zatrzymanie samochodu, wentylator chłodnicy pracuje jeszcze kilka minut;

po kilkunastu minutach przerwy ponowna jazda (ok. 4 km), temperatura silnika spada (do ok. 40% skali) po czym zaczyna wzrastać (do ok. 65% skali), ogrzewanie nie działa, zatrzymanie samochodu, wentylator chłodnicy pracuje jeszcze kilka minut;

po kilkunastu minutach przerwy ponowna jazda (ok. 4 km), temperatura silnika spada (do ok. 40% skali) po czym osiąga właściwy poziom (50% skali) i utrzymuje się na tym poziomie, ogrzewanie zaczyna działać;

zatrzymanie samochodu, koniec jazdy, wentylator chłodnicy pracuje jeszcze kilka minut, (podjechałem do znajomego mechanika wyjaśnić przyczynę braku ogrzewania i wzrostu temperatury silnika);

po przerwie (ok. 30 minut) ponowne uruchomienie samochodu; silnik pracuje "jak traktor", zatrzymanie pracy silnika;

nie jest możliwe ponowne uruchomienie silnika, po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki gasną, nastaje zupełna cisza (nie słychać rozrusznika, itd.), silnik nie uruchamia się, informacje na wyświetlaczu komputera zostają zresetowane (czas, przebieg dzienny, itp.);

sprawdzenie akumulatora - akumulator jest ok., nie jest możliwe ponowne uruchomienie silnika - jak wyżej

irked.gif

Po wstępnych konsultacjach (ze znajomym mechanikiem) podejrzenie padło na termostat lub pompę wody (kwestia braku ogrzewania i wrostu temperatury); potem (kiedy nie można było uruchomić samochodu) - pojawiło się podejrzenie awarii paska rozrządu irked.gif

Żeby było ciekawiej - 3 tygodnie temu byłem w ASO na przeglądzie (po 80kkm) i wymianie paska rozrządu (pompy wody nie wymienili, bo stwierdzili, że jest ok)...irked.gif

Proszę o radę - co się mogło popsuć i jak mam gadać z serwisem...irked.gif

Napisano

Mozliwe ze pompa sie zatarła albo uszczelka pod głowica poszłą sie j...c .

Napisano

> Proszę o radę - co się mogło popsuć i jak mam gadać z serwisem...

Najpierw myślałem o walniętym termostacie, ale nie byłoby zapachu spalenizny. hmm.gif Zatarcie pompy wodnej - być może, ale znowu dlaczego miałoby śmierdzieć? Prędzej by ją rozerwało na strzępy a za nią poszedł by pasek rozrządu. Choć kto wie... Moje jest mocna i może tak było. Może pompa się zatarła i pociągnęła pasek, ten przeskoczył o kilka ząbków i dlatego powstało to warczenie silnika. Może wtedy pogięły się zawory? Może jeśli silnik chodził, to chodził z rozpędu (diesle tak mają wink.gif), a jak go zgasiłeś, to pogięte zawory nie utrzymują kompresji w cylindrach i dlatego nie można go zapalić? crazy.gif

Gdybać możemy sporo... Jedno jest pewne - uszczuplisz portfel. Współczuję. buu.gif

Napisano

Wygląda to dziwnie hmm.gif - właściwie objawy, które opisałeś, sugerują kilka sprzecznych ze sobą rzeczy.

Może to są dwie niezależne usterki, tj. problem z rozrządem spowodowany defektem pompy i coś z rozrusznikiem? Nie sądzę, żeby nawet po zerwaniu/przestawieniu paska rozrządu tłoki oparły się o zawory w taki sposób, by zablokować silnik hmm.gif - rozrusznik ma jednak dość spory moment obrotowy, więc nawet gdyby nie był w stanie obrócić wałem, to coś tam chyba jednak byłoby słychać hmm.gif

Napisz, proszę, co się stało, jak sprawa się wyjaśni.

Napisano

> Żeby było ciekawiej - 3 tygodnie temu byłem w ASO na przeglądzie (po

> 80kkm) i wymianie paska rozrządu (pompy wody nie wymienili, bo

> stwierdzili, że jest ok)...

chyba przyczyny należy szukać w tej wymianie paska - dzwonił bym do ASO

Napisano
  • Autor

> Napisz, proszę, co się stało, jak sprawa się wyjaśni.

No i wszystko jasne: pompa wody zakończyła żywot... irked.gif

Samochód został przewieziony na lawecie do aso (assistance - dobra rzecz!), teraz panowie w serwisie rozbierają silnik i oceniają zniszczenia (jak na razie to pompa wody, pasek rozrządu, rolka, 1 zawór)... irked.gif

Napisano

No i po raz kolejny okazuje się, że nie ma co oszczędzać na częściach eksploatacyjnych.... Pompa, ktora miała byc dobra, zatarła się i narobiła dziadostwa. Gratulacje dla mechaników z ASO.... no.gif

Napisano

> No i po raz kolejny okazuje się, że nie ma co oszczędzać na częściach

> eksploatacyjnych.... Pompa, ktora miała byc dobra, zatarła się i

> narobiła dziadostwa. Gratulacje dla mechaników z ASO....

icon_eek.gifFiatowi gratulujemy serwisu ASO wpysk.gifsciana.gifcfaniaczek.gif

Napisano

ja bym pociągnął sprawe wyżej - niech zwracają koszty

ASO to zło !!!

Napisano

> No i wszystko jasne: pompa wody zakończyła żywot...

Czyli kolejne potwierdzenie teorii, że przy wymianie rozrządu w JTD pompy się nie ogląda, tylko po prostu bezrefleksyjnie wymienia na nową. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czyli kolejne potwierdzenie teorii, że przy wymianie rozrządu w JTD

> pompy się nie ogląda, tylko po prostu bezrefleksyjnie wymienia

> na nową.

u mnie pompa padła przy 55 tyś km, chyba regułą powinno być wymienianie jej razem z rozrządem sick.gif

Napisano
  • Autor

Stilo zostało naprawione.

Awaria: zablokowana pompa wody spowodowała zniszczenie rolki i przeskok paska rozrządu - dzięki Bogu stało się to zaraz po uruchomieniu silnika, a nie podczas jazdy...

W trakcie naprawy wymieniono - pompę wody, pasek rozrządu, rolkę, napinacz, płyn w ukł. chłodzenia, 2 zawory (lekko skrzywione), uszczelkę pod głowicą (głowica splanowana), pokrywę paska rozrządu, i kilka innych części...

Rachunek (po rabacie) - 2.039 zł (ASO - Fiat Partner Katowice).

W zasadzie mógłbym powiedzieć, że miałem pecha z tą pompą wody i tyle.

Ale...

1. Teraz niestety żałuję, że nie zleciłem wymiany pompy podczas przeglądu i wymiany paska (miesiąc wcześniej); zdałem się na profesjonalizm serwisu - no i zawiodłem się; z drugiej strony, - jeśli powierzam samochód profesjonalistom (autoryzacja producenta chyba coś znaczy...) to dlaczego mam być od nich mądrzejszy i mówić im, co mają robić...

2. Zastanawiam się dlaczego producent nie przewiduje wymiany pompy wody w czasie eksploatacji samochodu - okazuje się, że jest to na tyle istotny element, że jego awaria może poważnie uszkodzić silnik...

...no i tyle gdybania - było, minęło - teraz znów mogę śmigać moim Stilo ...

Pozdrawiam!

Napisano

> Stilo zostało naprawione.

> Awaria: zablokowana pompa wody spowodowała zniszczenie rolki i

Czyli trafilem z diagnozą palacz.gif

> przeskok paska rozrządu - dzięki Bogu stało się to zaraz po

> uruchomieniu silnika, a nie podczas jazdy...

> W trakcie naprawy wymieniono - pompę wody, pasek rozrządu, rolkę,

> napinacz, płyn w ukł. chłodzenia, 2 zawory (lekko skrzywione),

To możesz sie tylko cieszyc ze 2 zawory smile.gif

> uszczelkę pod głowicą (głowica splanowana), pokrywę paska

> rozrządu, i kilka innych części...

> Rachunek (po rabacie) - 2.039 zł (ASO - Fiat Partner Katowice).

> W zasadzie mógłbym powiedzieć, że miałem pecha z tą pompą wody i

> tyle.

Mysle ze tak .

• 1 miesiąc później...
Napisano

w benzynowych też wymieniać tą pompę? byłem w aso ostatnio i powiedzieli że nie widzą potrzeby jej wymiany razem z rozrządem

Napisano
  • Autor

> powiedzieli że nie widzą potrzeby jej wymiany razem z rozrządem

mi też tak powiedzieli... irked.gif

Napisano

> mi też tak powiedzieli...

to chyba przed grubszymi robotami nalezalo by sie domagac ekspertyz ( diagnoz) pisemnych. Ich "dobra" kosztowalo cie 2 kola i kupe nerwow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.