Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabo jedzie i trzęsie :(

Featured Replies

Napisano

Na poczatek witam wszystkich smile.gif

Kiedyś tutaj bywałem pod innym nickiem, ale teraz powracam pod właściwym i jedynym słusznym smile.gif

Mam problem z Fiatem. Mianowicie, auto na gazie nie chce się rozpędzać do prędkośći wyższej niż 90km/h frown.gif Czasami udaje się je "rozbujać" i jedzie tak, jak powinno, ale jest to dość trudne i kłopotliwe. W tym modelu podczas jazdy da się wyczuć pewna granica prędkości obrotowej, przed którą auto prawie nie ma mocy i nie chce jechać. Dopiero po jej przekroczeniu zaczyna się rozpędzać.

Drugi poblem, to nagrzewanie się auta podczas jazdy. W normalnej jeździe, powiedzmy ok. 60-80km/h, auto utrzymuje standardową temperaturę.. Po "wrzuceniu piątki" i temperatura znacznie wzrasta. Czy jest to wynik zbyt dużego przeciążenia silnika?

Trzecia sprawa.

Auto przy prędkości powyżej 110km/h strasznie się trzęsie. Wcześniej objawiało się to przy prędkości ok. 130km/h, a teraz przy niższej.. Domyślam się, że jest to sprawa zawieszenia albo układu kierowniczego.. czy moglibyście mi doradzić, co, gdzie i jak sprawdzić, a później naprawić?

Na koniec jeszcze jedna rzecz.. Mocno zastanawiam się nad zakupem CB radia do tego właśnie FIATA, byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, informacje, porady... smile.gif Czytałem różne fora i obecnie zastanawiam się nad TTI 770 albo 880...

Napisano

> Auto przy prędkości powyżej 110km/h strasznie się trzęsie. Wcześniej

> objawiało się to przy prędkości ok. 130km/h, a teraz przy

> niższej.. Domyślam się, że jest to sprawa zawieszenia albo

> układu kierowniczego.. czy moglibyście mi doradzić, co, gdzie i

> jak sprawdzić, a później naprawić?

Znajome mi objawy... Radze podjechać do wulkanizatora na sprawdzenie wyważenia kół. Jeśli masz nowe opony zabrać ze sobą paragon i na gwarancje z nimi. Miałem identycznie gdy kupiłem w zeszłym roku nowe letniaki. Fulda Linero Diadem... okropieństwo... opony miały wadę konstrukcyjną. Wszystkie były krzywe... po 3 kompletach takich samych opon założyli mi Dayton'y D110 i jestem w siódmym niebie zlosnik.gif

Napisano

> Mam problem z Fiatem. Mianowicie, auto na gazie nie chce się

> rozpędzać do prędkośći wyższej niż 90km/h Czasami udaje się je

> "rozbujać" i jedzie tak, jak powinno, ale jest to dość trudne i

> kłopotliwe. W tym modelu podczas jazdy da się wyczuć pewna

> granica prędkości obrotowej, przed którą auto prawie nie ma mocy

> i nie chce jechać. Dopiero po jej przekroczeniu zaczyna się

> rozpędzać.

Sprawdź zapłon, świecę (przerwa) i kopułkę razem z palcem, filtr powietrza i filtr gazowy. Kiedy była ustawiana instalacja? Czy tak samo jest na Pb

> Drugi poblem, to nagrzewanie się auta podczas jazdy. W normalnej

> jeździe, powiedzmy ok. 60-80km/h, auto utrzymuje standardową

> temperaturę.. Po "wrzuceniu piątki" i temperatura znacznie

> wzrasta. Czy jest to wynik zbyt dużego przeciążenia silnika?

Przeciążenie silnika, możliwe że zapłon za wczesny i dlatego słaby i go grzeje, alboza mało płynu chłodniczego.

> Trzecia sprawa.

> Auto przy prędkości powyżej 110km/h strasznie się trzęsie. Wcześniej

> objawiało się to przy prędkości ok. 130km/h, a teraz przy

> niższej.. Domyślam się, że jest to sprawa zawieszenia albo

> układu kierowniczego.. czy moglibyście mi doradzić, co, gdzie i

> jak sprawdzić, a później naprawić?

Pierwsza sprawa wyważenie kół, co znaczy trzęście, szarpie kierownicą? Krzywa felga, nie dokręcone koło.

> Na koniec jeszcze jedna rzecz.. Mocno zastanawiam się nad zakupem CB

> radia do tego właśnie FIATA, byłbym wdzięczny za wszelkie

> wskazówki, informacje, porady... Czytałem różne fora i obecnie

> zastanawiam się nad TTI 770 albo 880...

Ja mam midland 1001z (nówka sztuka 180zł z gwarancją) antena president florida (nówka około 120zł) radio pod środkową konsolą wpięte na stałe na konektorach pod radio, antena na środku szerokości dachu i pzy samej tylnej klapie, przewód przez tylną klapę dostaje idealne. Nawet jej nie ściągam nigdy. Zbiera rewelacja.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem wczoraj filtr powietrza i świece, uszczelniłem obudowę filtra powietrza, wymieniłem przewody ciśnieniowe, a dzisiaj chcę jeszcze dokładniej sprawdzić pneumatyczny regulator zapłonu. Mam wrażenie, że może być uszkodzony..

Co do drgań... szczerze mówiąc, to myślę, że może to być wina felg, bo od nowości nie były zmieniane, wiadomo, jakie mamy drogi... Opony prawdopodobnie używane, letnie... nie wiem dokładnie, bo auto przejąłem właściwie od ojca smile.gif

Szczerze mówiąc, to obawiam się, że turbulencje mogą być zwiazane z zużyciem elementów zawieszenia... :-/ Sam nie wiem..

Po wymianie świec i filtra auto jeździ nieco lepiej, ale to jeszcze nie jest to, co być powinno smile.gif

Napisano

A tego doła to masz na LPG czy Pb. Jaki masz mikser gazowy (średnica dyszy) bo może jest za mały i ma za mały przelot, różnie to gazownicy dobierają. Gaźnik do czyszczenie bo pewnie ani razu nie był. Ja mam 120 tyś i pierwszy raz rozbierałem od nowości, hmm syf. Po czyszczeniu nie to auto.

Sprawdź zapłon czy nie jest przestawiony.

Kiedy ustawiałeś instalacje? Ile Ci pali?

Co do wibracji to raczej koła lub elementy układu napędowego (te obrotowe- tarcze, półoś, przegub) , zużyte zawieszenie nie powinno wprowadzać drgań, ewentualnie będę luzy na kierownicy albo będzie tłuc.

Napisano
  • Autor

Myślę, że instalacja gazowa jest dość dobrze dobrana do auta, bo jeszcze kilka lat temu bez większych trudności unolot rozpędzał się do 140km/h na dobrej drodze...

Rzeczywiście muszę w końcu sprawdzić instalacje.

Gaźnik nadaje się do przeczyszczenia. To wiem. Wczoraj przy wymianie filtra powietrza widziałem, ile tam syfu.. frown.gif Sam olej normalnie...

Gazu spala jakby trochę więce niż powinien - ok. 8,5/100km.

Zastanawiam się jeszcze, czy np. parownik nie jest zużyty.. Od początku jest ten sam i auto przejechało na nim jakieś 90 tys. km. , do tego w zimę auto było odpalane na gazie... a to trochę szkodzi frown.gif

Napisano

> Myślę, że instalacja gazowa jest dość dobrze dobrana do auta, bo

> jeszcze kilka lat temu bez większych trudności unolot rozpędzał

> się do 140km/h na dobrej drodze...

> Rzeczywiście muszę w końcu sprawdzić instalacje.

Ja miałem muła na gazie i dość palił, pojechałem na ustawkę do gazownika, gość się przestraszył i pytał jak to jechało- samo powietrze było a gazu prawie niet. Pokręcił śrubami i teraz jedzie spoko i spalanie spadło z 7.2 na 6l/100km (przy jeździe w 5 osób)

> Gaźnik nadaje się do przeczyszczenia. To wiem. Wczoraj przy wymianie

> filtra powietrza widziałem, ile tam syfu.. Sam olej

> normalnie...

To rozbieraj, nie ma strasznie roboty a też pomoże. Jak masz olej to pewnie odma wali do filtra i potem zasysa, zprawdź wąż od odmy czy nie jest zatkany i czy siateczka w wężu jest czysta, jak nie to umyj siateczkę w benzynie i wyczyść wąż. Ja też mam olej w filtrze pow ale takie ilości ujdą.

> Zastanawiam się jeszcze, czy np. parownik nie jest zużyty.. Od

> początku jest ten sam i auto przejechało na nim jakieś 90 tys.

> km. , do tego w zimę auto było odpalane na gazie... a to trochę

> szkodzi

Ja zawszę palę na gazie, benzynę widzi tylko jak mi gazu braknie i do pierwszego CPNu. Na gazie mam nakręcone 60tyś i wszystko gada jak należy.

Sprawdź wszystkie wężyki idące od gaźnika- ten do ufo (ufo też sprawdź), drugi do serwa i trzeci idzie do filtra powietrza. Ja miałem dziurawy do filtra i dziurawe ufo ale jaja z obrotami były, raz za niskie raz za wysokie bo lewe powietrze łapał. Jazda też się poprawiła bo skład mieszanki był taki jak należy.

Napisano
  • Autor

Tak z ciekawości... skoro czeka mnie wyważanie kół, felgi sa właściwie prostokątne, a nie okrągłe... to może by jakieś alufelgi zamontować...

Czy eksperymentował ktos z felgami z Poloneza? Bodajże pięcioramienne. Chodzi o to, czy pasują, czy się nadają, czy dobrze wyglądają, czy warto...:-)

Napisano

Z felgami poszukaj w archiwum bo dość dużo tego było. A felgi powinny pasować bo rozstaw szpilek ten sam. Co do wyglądu na na stronie klubowej jest chyba stronka jakie felgi pasują i od czego. A jak masz prostokątne felgi to już wiesz czemu targa kierą. Nawet wyważenie ni pomoże.

Napisano
  • Autor

Przeglądałem dzisiaj starsze wiadomości na forum i jestem przerażony... wiele wskazuje na to, że uszkodzona może być uszczelka pod głowicą frown.gif .... po raz kolejny frown.gif

To nie jedyne źródło problemów, ale bardzo możliwe, że główne...

Mianowicie: silnik pracuje nierówno, czasami ma problemy z odpalaniem, z rury wydechowej ulatnia się biały dym, ubywa mi ciecz chłodząca... co prawda niewiele jej znika, ale jednak... w wężyku dochodzącym z pokrywy zaworów do obudowy filtra powietrza (przepraszam, nie znam się...) jest jakaś dziwna, żółta, klejąca maź... Początkowo sądziłem, że może mieć to zwiazek ze złą regulacją silnika (siarka z LPG albo coś w tym rodzaju...) Nie wiem już co z tym robić :-/

Czy to rzeczywiście może byc uszczelka? Na jutro planuję sprawdzenie jeszcze kilku elementów silnika i wyjazd na sprawdzenie i ewentualną regulację.

Czy ciecz chłodząca może uciekać przez niesprawny parownik?

W najbliższym czasie planowałem wymianę oleju, ale teraz nie iwem, czy jest sens frown.gif

Napisano

Ile ci ginie tego płynu? Biały dym czy nalot na wydechu. Na gazie przy niskiej temp powietrza zawsze idzie "dym" z wydechu ale to jest para wodna po spalenie LPG. A może to być też zbyt uboga mieszanka nawet bardzo uboga.

Zobacz czy na ciepłym silniku idą ci bąbelki w zbiorniku wyrównawczym, wykręć świece i zobacz jaki ma kolor. Z parownika płyn może jedynie ciec (zawsze na złączkach i jest to częste), jakby pękła membrana wodna to kicha po jeździe i spuściłbyś ją śrubą do spuszczania kondensatu na samym dole parownika (śruba na imbus).

Mogę jedeny pocieszyć mi tez chyba uszczelka poszła, wcześniej ubywał trochę płyn potem rozciekła się pompa wodna a od soboty cieknie na łączeniu blok- głowica. I jak przeglądam forum to dużo jest przypadków padu uszczelki, czyżby to jakaś wada była czy co? Co to jest 100 czy 150 tyś na silnik, nic.

Napisano
  • Autor

Mój ma na liczniku 181.. prawdziwy przebieg może być znacznie wyższy... Uszczelka była już wymieniana dwa albo nawet trzy razy :-/

Z mieszanką i zapłonem na bank jest coś nie tak. Jutro postram się zajrzeć do jakiegoś mechaniora, ewentualnie do gazowników w celu regulacji i sprawdzenia....

Trudno jest mi określić, ile płynu ucieka.. raczej niewiele. Kiedyś miałem poważną awarię uszczelki i na przejechanie 25-u kilometrów potrzebowałem ok. 1.5 litra wody, a za sobą wlokłem chmurę pary...

Jutro sprawdzę i zdam relację smile.gif

Napisano

Skoro uszczelka tyle razy zmieniana to coś nie tak, była planowana głowica? Bo przy wymianie uszczelki powinny być przynajmniej sprawdzona na płaskość powierzchni.Może głowica krzywa i wypala uszczelki co chwila. Albo pęknięta. Skoro skład mieszanki skopany to tez może być biało, ustaw to po ludzku, a zanim pojedziesz do gazowników to wymień filtr powietrza i gazu, sprawdź świece, przewody itp (chyba to już pisałem oś mi się wydaje) i wtedy niech ustawiają. Jak nie ma nigdzie wycieków a płyn wsysa to niestety... ale tym razem sprawdź głowice bo to za dużo roboty i kasy żeby co chwilę robić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.