Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Myszka" w Pandzie :| Irytująca sprawa

Featured Replies

Napisano

Witam, problem jest dość intrygujący. Po ruszeniu pojazdem przy niskich prędkościach słyszę niejednostajne popiskiwanie...na mój słuch gdzieś z okolicy tylnej części nadwozia. Dźwięk ten kojarzył mi się z zawieszonymi bębnami hamulcowymi, ale dźwięk ten słychać nawet przez chwilę po zatrzymaniu auta mad.gif Próbowałem już różnych metod: zatrzmanie auta i szybki sprint w okolice tylnego zawieszenia żeby "nasłuchać co w trawie piszczy", ale nic z tego. Wygląda zatem, że ów dźwięk słychać tylko wewnątrz auta.

Należy dodać, że jest to Panda Van 1,1 LPG 2006r 17kkm (posiadamy rowniez drugi egzemplarz 7kkm, u którego przypadłość nie występuje/ujawni się w krótce) Czy może ktoś miał podobny problem?

Korzystając z okazji, wersja VAN jest kompletnie ogołocona z instalacji radiowej. Jakie głośniki wchodzą w przednie drzwi? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Moze pompa paliwowa hmm.gif Jest pod kanapa (w wersji nie van).

Co do glosnikow to 16, trzeba sie zaopatrzyc rowniez w dystanse.

Napisano
  • Autor

> Moze pompa paliwowa Jest pod kanapa (w wersji nie van).

> Co do glosnikow to 16, trzeba sie zaopatrzyc rowniez w dystanse.

Również myślałem o pompie paliwa, wszystko zaczęło się gdy dochodziło mi do rezerwy więc dolałem do pełna prawie... no ale niestety wszystko po staremu. No i dziwi to ze podczas jazdy piszczy i chwilę po zatrzymaniu crazy.gif

Napisano

> Co do glosnikow to 16, trzeba sie zaopatrzyc rowniez w dystanse.

W wannie chyba są 13 z przodu, przynajmniej w tej co jechałem to były 13 takie jak u nas na tyle.

Napisano
  • Autor

> W wannie chyba są 13 z przodu, przynajmniej w tej co jechałem to były

> 13 takie jak u nas na tyle.

Tak się właśnie zastanawiam.. czy VAN może mieć inne drzwi niż wersja "pełnowymiarowa"? smile.gif No ale fakt faktem rzeczywiście otwory które widać pod osłonami drzwi wydają się mniejsze niż 16cm. Pozostaje problem instalacji radiowej, którą musi założyć ASO żeby nie stracić gwarancji frown.gif To będzie mnie słono kosztowało i chyba bez względu na to, że mam już antenę i głośniki.

Czy standardowa instalacja radiowa w Pandzie kończy się kostkami ISO?

Wracając do "myszki"... zuważyłem, że po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika, piszczenie słychać jeszcze przez kilka sekund po czym ustaje... To chyba faktycznie wskazywałoby na pompę paliwa.. być może pompuje jeszcze przez kilka sekund po wyłączeniu silnika hmm.gif

ps w wersji VAN pompa pewnie też jest pod siedzeniem, tyle, że ja w jego miejscu mam podłogę ze sklejki i nijak się tam dostać :/

Napisano

> Czy standardowa instalacja radiowa w Pandzie kończy się kostkami ISO?

Tak kończy się kostkami ISO nawet sprawia wrażenie dobrej roboty, bo ładnie kabelki są w oplotach waytogo.gif

Napisano

> problem instalacji radiowej, którą musi założyć ASO żeby nie

> stracić gwarancji

A czemu ? W ASO nigdy mnie nie pytali o instalację radiową.

=

> ps w wersji VAN pompa pewnie też jest pod siedzeniem, tyle, że ja w

> jego miejscu mam podłogę ze sklejki i nijak się tam dostać :/

Bardzo prosto: zdejmujesz plastik robiący za wykładzinę, odkręcasz sztorcowym sklejkę i już. Pompa jest mniej więcej w osi symetrii auta.

Tylko po co masz to robić sam; wspomniałeś, że auto na gwarancji niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko po co masz to robić sam; wspomniałeś, że auto na gwarancji

No tak, ale czy pompa paliwa nie jest elementem eksploatacyjnym, który nie podlega gwarancji?

Dzwoniłem do ASO, powiedziano mi, że pociągniecie kabli to koszt do 100zł - skoro mam głośniki i antenę. Pewnie ich przy okazji zahaczę o to popiskiwanie smile.gif

Napisano

> No tak, ale czy pompa paliwa nie jest elementem eksploatacyjnym,

> który nie podlega gwarancji?

Nie wiem czy podlega, choś logicznie rzecz biorąc: dlaczego by nie ? Jak kiedyś mi padła w trasie, to po prostu zadzwoniłem do Assistance; laweta do ASO i pompę wymienili od ręki smile.gif

> Dzwoniłem do ASO, powiedziano mi, że pociągniecie kabli to koszt do

> 100zł - skoro mam głośniki i antenę.

Jak masz głośniki i antenę to za instalację radia w "normalnym" warsztacie zapłacisz 30-40 zeta.

Napisano

> No tak, ale czy pompa paliwa nie jest elementem eksploatacyjnym,

> który nie podlega gwarancji?

Jesli masz LPG to raczej zapomnij o gwarancji na pompę oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli masz LPG to raczej zapomnij o gwarancji na pompę

Jestem dokładnie tego samego zdania :| Ostatnie wydarzenia raczej potwierdzają winę pompy. Wczoraj skończył mi się gaz i zrobiłem ok 150km na benzynie - popiskiwanie ustało. Jeszcze trochę pojeżdzę na tym "szlachetnym" paliwie niech się przesmaruje biedactwo wink.gif Pzdr

Napisano

> Jesli masz LPG to raczej zapomnij o gwarancji na pompę

i to jest bład, była spawa w sądzie, opisana w prasie.

klient wygrał z ASO, ponieważ instalacja LPG była zakładana w ASO a klient nie otrzymał informacji na piśmie o utracie gwarancji.

mógłby pomóc DAS lub sprytny prawnik,

zawsze warto spróbować, dobrze napisane pismo do FAP mogłoby wystarczyć.

Napisano

> i to jest bład, była spawa w sądzie, opisana w prasie.

> klient wygrał z ASO, ponieważ instalacja LPG była zakładana w ASO a

> klient nie otrzymał informacji na piśmie o utracie gwarancji.

> mógłby pomóc DAS lub sprytny prawnik,

> zawsze warto spróbować, dobrze napisane pismo do FAP mogłoby

> wystarczyć.

Zgodze sie pod warunkiem że to jest zaraz po założeniu LPG. Jeśli wyniknie to po jakimś czasie to ASO stwierdzi tylko że było autko źle eksploatowane na gazie i wtedy dupa oslabiony.gif

Napisano

> Zgodze sie pod warunkiem że to jest zaraz po założeniu LPG. Jeśli

> wyniknie to po jakimś czasie to ASO stwierdzi tylko że było

> autko źle eksploatowane na gazie i wtedy dupa

Zawsze to stwierdzą bo uznanie gwarancji to dodatkowy koszt dla FAP, jednak można udowodnić że samochód był eksploatowany prawidłowo.

Ponieważ była już taka sprawa i klient ją wygrał jest duże prawdopodobieństwo że FAP ustąpi po kilku pismach, a może nawet po jednym.

Nie mam czasu na odszukiwanie artykułu, z tego co pamiętam od założenia instalacji do momentu uszkodzenia minął jakiś czas, około 0,5 roku, klient wygrał z ASO, pompa została wymieniona.

Napisano
  • Autor

> Zawsze to stwierdzą bo uznanie gwarancji to dodatkowy koszt dla FAP,

> jednak można udowodnić że samochód był eksploatowany prawidłowo.

> Ponieważ była już taka sprawa i klient ją wygrał jest duże

> prawdopodobieństwo że FAP ustąpi po kilku pismach, a może nawet

> po jednym.

> Nie mam czasu na odszukiwanie artykułu, z tego co pamiętam od

> założenia instalacji do momentu uszkodzenia minął jakiś czas,

> około 0,5 roku, klient wygrał z ASO, pompa została wymieniona.

W moim przypadku instalacja przeprowadzona była pod koniec stycznia przy stanie licznika ok 16kkm przez Auto Centrum w Poznaniu a pompa zaczęła piszczeć jakoś przy stanie 18kkm ...chyba faktycznie musi to być wadliwy egzemplarz...

ps - znalazłem artykuł powiązany z tematem - odsyłam od razu do fragmentu Silniki benzynowe to konstrukcje sprawdzone : http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=234&ShowArticleId=35771

Napisano
  • Autor

> W moim przypadku instalacja przeprowadzona była pod koniec stycznia

> przy stanie licznika ok 16kkm przez Auto Centrum w Poznaniu a

> pompa zaczęła piszczeć jakoś przy stanie 18kkm ...chyba

> faktycznie musi to być wadliwy egzemplarz...

> ps - znalazłem artykuł powiązany z tematem - odsyłam od razu do

> fragmentu Silniki benzynowe to konstrukcje sprawdzone :

> http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=234&ShowArticleId=35771

No i wrócił problem instalacji radiowej. Jako, że nie mam ani jednego kabla, montaż dla 2 głośników wyniesie w ASO 250zł frown.gif Serwis, chyba chcąc mnie niejako zmusić, wyskoczył z argumentami o konieczności instalacji specjalnych głośników do pandy (płytka głębokość montażowa) i co mnie bardzo zdziwiło - człowiek z którym rozmawiałem, przekonywał mnie, że nie zainstaluję samodzielnie radia! Sugerował, że po instalacji będzie ono wystawało ok 2cm ... domyslam się, że to tylko gadanie serwisantów ...a może faktycznie jest z tym sporo problemów ? Dodam tylko, że auto jest służbowe - na gwarancji, dlatego nie mogę zignorować ostrzeżeń o jej utracie w przypadku montażu w innym miejscu niż ASO frown.gif

Napisano

> No i wrócił problem instalacji radiowej. Jako, że nie mam ani jednego

> kabla, montaż dla 2 głośników wyniesie w ASO 250zł Serwis,

> chyba chcąc mnie niejako zmusić, wyskoczył z argumentami o

> konieczności instalacji specjalnych głośników do pandy (płytka

> głębokość montażowa) i co mnie bardzo zdziwiło - człowiek z

> którym rozmawiałem, przekonywał mnie, że nie zainstaluję

> samodzielnie radia! Sugerował, że po instalacji będzie ono

> wystawało ok 2cm ... domyslam się, że to tylko gadanie

> serwisantów ...a może faktycznie jest z tym sporo problemów ?

> Dodam tylko, że auto jest służbowe - na gwarancji, dlatego nie

> mogę zignorować ostrzeżeń o jej utracie w przypadku montażu

BZDURY opowiadają. Co prawda miałem instalację (zamówiana przy kupnie auta) ale radio montowałem sam. Nic nie wystaje a głośniki zamierzam wymienić na lepsze i też nic nie będzie wystawało. Trzeba tylko ramki dokupić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.