Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam, po wyczyszczeniu silnik krokowego i resecie komputera przez odłączenie akumulatora miałem przez jakiś czas spokój z wolnymi obrotami. Od kilku dni silnik dusi sie na LPG i przygasa aż do całkowitego wyłączenia. Zdarza sie tak że gaśnie gwałtownie a czasem powoli obniża obroty. wydaje mi się że powodem może być filtr gazu lub niestety reduktor-parownik. Jutro wymienię filtr a jeśli nie pomoże to trzeba będzie zajrzeć do reduktora. Macie jakieś pomysły co jeszcze może być przyczyną ? dodam że na PB nie występuje ten problem.

Napisano

Zbyt uboga mieszanka hmm.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem-filtr gazu wymieniany był ponad 20 kkm temu wiec możliwe że to on jest zapchany ale nie wiem czy aż do tego stopnia żeby silnik gasł na LPG. wybiorę się chyba na przegląd instalacji do dobrego zakładu gazowniczego to może dowiem się czegoś więcej na temat tego problemu. W pierwszym "nie" lepszym zakładzie powiedzieli za samą wymianę fitra 25zł.

Napisano

Filtr wymieniam co 10 tys., choć gazownicy mówią, że 20 tys. to czas na wymianę. Ale regulacja to dobry pomysł, a sprawdzałeś filtr powietrza???

Napisano
  • Autor

Całkiem niedawno byłem na przeglądzie instalacji i wszystko było ok. Filtr powietrza trochę brudny a zmieniany jest razem z oliwą i filtrem oliwy czyli co 10 kkm. Miałem zmieniać filtr powietrza za około 500km ale zmienię jutro razem z filtrem LPG.

Napisano

> Witam, po wyczyszczeniu silnik krokowego i resecie komputera przez

> odłączenie akumulatora miałem przez jakiś czas spokój z wolnymi

> obrotami. Od kilku dni silnik dusi sie na LPG i przygasa aż do

> całkowitego wyłączenia. Zdarza sie tak że gaśnie gwałtownie a

> czasem powoli obniża obroty. wydaje mi się że powodem może być

> filtr gazu lub niestety reduktor-parownik. Jutro wymienię filtr

> a jeśli nie pomoże to trzeba będzie zajrzeć do reduktora. Macie

> jakieś pomysły co jeszcze może być przyczyną ? dodam że na PB

> nie występuje ten problem.

Jeździj na Pb. hehe.gif

Napisano

A jak masz ustawioną mieszankę? Bo wygląda na zbyt ubogą i się silnik po prostu dusi z nadmiaru powietrza, a braku paliwa

Napisano

> Jeździj na Pb.

Komentarze nie związane z tematem to prosta droga do banned.gif

Napisano
  • Autor

Pierwsza rzecz to wymiana filtrów. Później zobaczę co wskazuje sterownik LPG i może będzie trzeba sprawdzić skład spalin. Mam tylko nadzieję że to nie reduktor albo coś jeszcze poważniejszego.

Napisano
  • Autor

Oto jak wyglądał filtr gazu:

4c0ff691229812ddm.jpg

Wymieniłem też filtr powietrza bo był brudny po 10 kkm. Uważam że żądanie 25zł za wymianę filtr LPG gdzie filtr kosztuje pewnie 5zł to przesada ale to już inna sprawa. Niedługo idę sprawdzić jak się autko sprawuje.

Napisano
  • Autor

Niestety ale jak gasł na gazie tak gaśnie dalej buu.gif Różnica jest po wymianie filtra LPG i powietrza-Punciak przyśpiesza płynniej i lepiej. W temacie gaśnięcia-występuje nieregularnie, raczej po rozgrzaniu się silnika, nie za każdym razem kiedy wrzucam na luz, czasem powoli przygasa aż do całkowitego zgaśnięcia a czasem gwałtownie gaśnie. Raczej nie obędzie się bez wizyty u gazowników. Co do filtra LPG to zdziwiłem się że taki brudny bo LPG tankuję w 95% na Shell-u więc powinno być ok.

Napisano

> Niestety ale jak gasł na gazie tak gaśnie dalej Różnica jest po

> wymianie filtra LPG i powietrza-Punciak przyśpiesza płynniej i

> lepiej. W temacie gaśnięcia-występuje nieregularnie, raczej po

> rozgrzaniu się silnika, nie za każdym razem kiedy wrzucam na

> luz, czasem powoli przygasa aż do całkowitego zgaśnięcia a

> czasem gwałtownie gaśnie. Raczej nie obędzie się bez wizyty u

> gazowników. Co do filtra LPG to zdziwiłem się że taki brudny bo

> LPG tankuję w 95% na Shell-u więc powinno być ok.

Mam taką samą sytuację z LPG jak w Twoim przypadku. Przygasa mi na wolnych obrotach. Zauważyłem że jak było zimno to obroty po przełączeniu silnika na LPG schodziły do zera. Wystarczyło przegazować i puścić gaz - wtedy obroty szły nisko i w 99% przypadków do zera. Teraz jak jest cieplej to owszem obroty dziwnie spadają ale autko nie gaśnie. Też nie wiem co jest grane. Byłem u gazowników (tam gdzie instalkę zakładałem - mam jeszcze kilka miesięcy gwarancji) i po podłączeniu do kompa mechanik odczytał że jest problem z temperaturą. Stwierdził że mam układ chłodzenia zapowietrzony i instalacja nie nagrzewa się tak jak powinna, dlatego silnik się zalewa i na wolnych gaśnie.

Za bardzo się nie znam na instalkach LPG i jeśli wypisuję bzdury to wybaczcie - piszę co mi mechanik tłumaczył.

A tak w temacie LPG i bolączek - lubi mi gwałtownie przerwać podczas jazdy - świece wymieniałem na NGK (4 m-ce temu) i przewody też wymienione w lecie zeszłego roku ale coś czasami mi gwałtownie przerywa podczas jazdy - może jednak polskie przewody już są do wymiany...

Z tym gazem na Shellu to nie przesadzaj - mam swoją teorię i moim zdaniem na 99% to ten sam gaz jaki leją na Rafinerii Płockiej czy innym Orlenie tyle że o kilkadziesiąt groszy droższy. Tak więc się tak nie dziw.

Napisano

Witam

U mnie jest ten sam problem z przygasaniem na wolnych obrotach. Wymieniłem filtr gazu, świece, przewody, została zrobiona regulacja mieszanki i tak jest dalej lipa. Po przejechaniu ok 1-2 km na benzin wszystko gra jak złapie trochę temperaturki choć nie zawsze:-). Co to wizyty u gazowników to 3 nie miało pojęcia chcięli wymieniać to co juz zostało wymienione i regulować więc podziękowałem. Kolejny kazał jechać na benzin kawałek i przełączyć później - no ale to nie załatwia problemu. Ja obstawiam parownik. A dodam że jeden z fachowców podejrzewał układ chłodzenia ale wyprowadziłem go z błędu bo jakieś 3 m-ce temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą i zalany jest nowym płynem i odpowietrzony.

No a jak sobie juz zgaśnie ze dwa razy na to mam problem z odpaleniem - muszę poczekać 1-2minutki (nie wiem dlaczego tak się dzieję???) i odpala bez problemu. confused.gif

Ja obstawiam parownik. Jeśli ma ktoś inne propozycje to dajcie znać.

Pozdrawiam

Napisano

> Oto jak wyglądał filtr gazu:

yikes.gif ten filtr wyglada jakby miał chyba z 200 kkm zrobione. W moim po 20kkm wygląda jak nowy, coś z Twoja instalką nie tegeś, tylko co... hmm.gif

Napisano
  • Autor

Możliwe że z instalką ale bardziej prawdopodobne że z jakością LPG. W większości tankowałem na Shell-u a gazownicy mówili niedawno że dodają tam do LPG jakiś dodatek i różnie jest z jego jakością.

Napisano

przekrec mala srubke w lewo na parowniku o pol obrotu i zobacz jak sie bedzie zachowywal. jesli dalej bedzie gasl przekrec o kolejne pol obrotu. zapamietaj pozycje wyjsciowa aby powrocic do ustawien jakie ustawi ci gazownik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.