Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy dokładnie doszło to FL ??

Featured Replies

Napisano

Witam kiedy dokladnie doszło do ze tak powiem upiekszenia BBM?? jest to rok 98 czy 99??

w eperku pisze ze od

96-98 - pierwsa seria

98-01 - druga seria - FL

byly samochody produkowane.

Teraz moje pytanie brzmi czy przejście z TD na JTD miało miejsce dokladnie kiedy samochody przeszły FL czy poniej bo wylookałem w EPER-ku ze JTD dopiero od marca 1999 sie zaczął

Napisano

> Masz dobre dane ... FL pod koniec '98 a JTD początek '99.

A ktos tu pisał ze JTDka kupił z konca 98...

Napisano

sam zakładałem taki topik.

to co czytałem w publikacjach mówi wyraźnie, że auta poliftowe trafiły do sprzedaży w marcu/kwietniu 1999 roku. plastikowy kolektor w 1,6 był na rok przed liftem.

na forum panuje opinia, że lift był już w 1998 roku.

kiedy to było? niewiem.gif bardziej wiarygodne dla mnie sa publikacje niż domysły, stawiam na wiosnę '99.

Napisano

> Masz dobre dane ... FL pod koniec '98 a JTD początek '99.

jedynym dowodem na słuszność twierdzenia, ze lift był w autach z '98 będą zdjęcia takiego auta, na których wyraźnie zobaczymy elementy zmienione podczas liftingu. jak narazie to jest godot, niby ktoś widział, niby ktoś miał...

foty food.gif

Napisano

czerwiec '99 to już prawie lato więc FL murowany grinser006.gifzlosnik.gif

takie info można spotkać w artykułach...

Quote:

Szesnastozaworowy silnik 1,2 l o mocy 80 KM montowany był w Bravie po modernizacji przeprowadzonej wiosną 1999 roku

źródło

Quote:

Historia modelu

1995, sierpień - premiera. Silniki 1.4 12V (80 KM), 1.6 16V (103 KM), 1.7 16V (113 KM), 2.0 20V (147 KM), 1.9 D (65 KM)

1997 - silniki 1.9 TD (75 KM) i 1.9 TD (101 KM)

1999, wiosna - face lifting. Nowa osłona wlotu powietrza do chłodnicy, modernizacja wnętrza. Nowe silniki 1.2 16V (82 KM) i 1.9 JTD (Common

Rail, 105 KM)

2000 - silnik 1.6 16V (99 KM), wyższa moc silnika 2.0 20V (154 KM).

Wycofanie z oferty silników 1.9 D (65 KM) i 1.9 TD (101 KM)

2001 - silnik 2.0 20V w dwóch wersjach (150 i 154 KM)

źródło

nigdzie nie znalazłem informacji jakoby lifting dotyczył modeli starszych niż '99. jeśli takowe istnieją to najlepiej będzie jeśli zobaczymy je na własne oczy. będzie to potwierdzenie tych przypuszczeń.

Napisano

nie mam foty, ale jak juz tu pisalem na ten temat ojciec ma bravo po FL z konca 98, ale kupiony zostal w 99 roku, wiec produkowac zaczeli w 98 ...........

koniec tematu chyba w koncu:0

pozdr

Napisano

ja ma Bravo z końca 98 z silnikiem JTD ale nie wiem czy jest po FL zapodajcie fotki co miało się zmienić to powiem czy jest zmienione w moim modelu czy nie

Napisano

> nigdzie nie znalazłem informacji jakoby lifting dotyczył modeli

> starszych niż '99. jeśli takowe istnieją to najlepiej będzie

> jeśli zobaczymy je na własne oczy. będzie to potwierdzenie tych

> przypuszczeń.

Mam Ci wkleić zdjęcie mojego auta? Kupiony w maju 99, data produkcji listopad 98. Czy eper jest niedostatecznym źródłem, żebyś uwierzył? Jakaś publikacja, jest bardziej miarodajna, od fiatowskiego epera?

Napisano
  • Autor

> Mam Ci wkleić zdjęcie mojego auta? Kupiony w maju 99, data produkcji

> listopad 98. Czy eper jest niedostatecznym źródłem, żebyś

> uwierzył? Jakaś publikacja, jest bardziej miarodajna, od

> fiatowskiego epera?

podaj nr VIN

Napisano
  • Autor

Bawiłem sie w eperze i wrzucałem sobie numery nadwozia i wyskakiwało mi

nr nadwozia 04797711 jest JTD z 01.99 wiec wczesniej niz wiosna mialo to miejsce ale zeby sprawdzic kiedy wyszedł pierwszy JTD trzeba bylo by sie bawic i wstukiwac numer nadwozia do spr kilka tysiecy komu by sie chcialo frown.gif

Napisano

> podaj nr VIN

Wystarczy że ja go wpisałem i piszę co eper pokazał. Nie wierzycie to wasza sprawa.

Napisano
  • Autor

Znak 11 kod kraju, w którym montowano samochód (5 - Włochy)

a co oznacza na 4 ??

Napisano

> Mam Ci wkleić zdjęcie mojego auta?

wklej

>Kupiony w maju 99, data produkcji

> fiatowskiego epera?

to też możesz zamieścić, jak narazie nie pokazałeś niczego co to potwierdza. zobaczę uwierze palacz.gif

BTW warto też napisać kiedy auto wyjechało z salonu, być może tu jest haczyk. prawdopodobnie w sprzedaży były modele sprzed FL a na parkingach producenta czekały już po FL .

Napisano

> Bawiłem sie w eperze i wrzucałem sobie numery nadwozia i wyskakiwało

> mi

> nr nadwozia 04797711 jest JTD z 01.99 wiec wczesniej niz wiosna

a jaką masz datę pierwszej rejstracji?

Napisano

> Wystarczy że ja go wpisałem i piszę co eper pokazał. Nie wierzycie to

> wasza sprawa.

słowa, spekulacje, domniemania...

pokaż cokolwiek żeby przekonać, podaj też datę pierwszej rejstracji. być może wyjaśnimy te rozbieżności.

Napisano

> Znak 11 kod kraju, w którym montowano samochód (5 - Włochy)

> a co oznacza na 4 ??

Made in China palacz.gif

Napisano
  • Autor

> a jaką masz datę pierwszej rejstracji?

Jak pisalem bawiłem sie w eperze wiec wstukiwałem soobie rózne numery i wyskoczylo jtd.

Napisano

> Jak pisalem bawiłem sie w eperze wiec wstukiwałem soobie rózne

> numery i wyskoczylo jtd.

a moze wiecie czy w 2000 roku ,byl montowany do bravy silnik 75 td hmm.gif

Napisano

> słowa, spekulacje, domniemania...

> pokaż cokolwiek żeby przekonać, podaj też datę pierwszej rejstracji.

> być może wyjaśnimy te rozbieżności.

Ale co Ci mam udowadniać i pokazywać? Co to sąd? To o czym piszesz, sam możesz sprawdzić w eperze, czy internecie. Z księżyca spadłeś? Ocknij się, wejdż sobie na strony fiata i sobie sprawdź, nic ci nie muszę udowadniać. Nr vin mam ci podać? A może lepiej dowód rejestracyjny i kluczyki przesłać?

Dobranoc. 30.GIF

Napisano

> Ale co Ci mam udowadniać i pokazywać? Co to sąd?

pad.gif sam zaproponowałeś zamieszczenie fotek, grzecznie proszę o przekonujące fakty.

>To o czym piszesz,

> sam możesz sprawdzić w eperze, czy internecie.

gdzie? szukałem nie znalazłem smirk.gif linkę daj to przestanę pytać smirk.gif

Z księżyca

> spadłeś? Ocknij się, wejdż sobie na strony fiata i sobie

> sprawdź, nic ci nie muszę udowadniać.

nie znalazłem smirk.gif za to informacja o wiośnie '99 owszem palacz.gif

> Nr vin mam ci podać? A

> może lepiej dowód rejestracyjny i kluczyki przesłać?

prosiłem? nie przypominam sobie, chyba nie o to tutaj chodzi niewiem.gif się lekko zagalopowałeś rotfl.gif agresora na off potrzeba hehe.gif

> Dobranoc.

a dziękuje hehe.gif nawzajem zlosnik.gif

żeby było jasne cfaniaczek.gif

ja stawiam tezę, że lift dotyczył aut sprzedawanych od wiosny '99, na dowód przedstawiam cytaty. ty natomiast twierdzisz, że był to już rok '98 i jak narazie tylko twierdzisz. obal moją tezę to będziemy mieli sprawę jasną i ostatecznie przyznam ci rację. nie zobaczę nie uwierze, pisać można wszystko, jednak liczą się fakty. przypuszczam, że producent produkował auta po FL w czasie kiedy w sprzedaży były jeszcze modele sprzed liftingu, to by wiele tłumaczyło i miałbyś rację ok.gif ale ja tego nie potrafię udowodnić i tym samym stwierdzić, że twoje stwierdzenie jest słuszne.

Napisano

tez mi gdzies sie obilo, ze koniec 98 zaczely sie pojawiac, a oficjalnie wiosna 99. ale nie jestem pewien na 100

Napisano

> Mam Ci wkleić zdjęcie mojego auta? Kupiony w maju 99, data produkcji

> fiatowskiego epera?

jak juz pisalem nizej Ojciec tez ma po FL listopad 98 ale kupiony w 99roku !!!!! kurde czego tu nie rozumiec zaczeli produkowac wczesniej zeby bylo co sprzedawac a te dwa samochody o ktorych piszemy zostaly kupione w 99roku - czy cos w tym dziwnego , niezrozumialego??

kurde wymiekam pisze sie i tlumaczy a totalny brak zrozumienia tematu

Napisano

> jak juz pisalem nizej Ojciec tez ma po FL listopad 98 ale kupiony w

> 99roku !!!!! kurde czego tu nie rozumiec zaczeli produkowac

> wczesniej zeby bylo co sprzedawac a te dwa samochody o ktorych

> piszemy zostaly kupione w 99roku - czy cos w tym dziwnego ,

> niezrozumialego??

> kurde wymiekam pisze sie i tlumaczy a totalny brak zrozumienia tematu

Ja już nie tłumaczę, bo młotkiem trzeba by wbijać do głowy. Przecież to nie pierwsze auto, które na zachodzie sprzedawano wcześniej niż w Polsce. Dla niektórych bardziej miarodajna jest opinia sąsiada, niż fabryki.

Napisano

> Ja już nie tłumaczę, bo młotkiem trzeba by wbijać do głowy.

komu? najwyraźniej nie posiadasz daru przekonywania rotfl.gif albo nie potrafisz uzasadniać swoich wypowiedzi.

> Przecież

> to nie pierwsze auto, które na zachodzie sprzedawano wcześniej

> niż w Polsce.

czemu tego wcześniej nie napisałeś?

>Dla niektórych bardziej miarodajna jest opinia

> sąsiada, niż fabryki.

dla kogo?

sprawa jest jasna, auta były produkowane z wyprzedzeniem. mowa o wiośnie '99 dotyczy aut, które wyjechały z salonów a nie z fabryki. dokładny moment zależy pewnie od wielu czynników, dostawa, ilosc sprzedawanych aut itd. jedno jest prawie pewne (przypuszczam), że auta po lifcie kupione w polskim salonie były rejstrowane dopiero wiosną '99.

ot całe tłumaczenie, wystarczyło uściślić palacz.gif sam napisałeś, że masz model z '98 roku kupiony w maju '99, więc mimo woli potwierdzasz to o co chodzi.

w tym co można odkopać w necie jest napisane dośc niejasno o chwili wprowadzenia modeli poliftowych, co w znacznym stopniu sugeruje, że producent takowe wtedy rozpoczął produkować. AFAIR nawet o produkcji gdzies była mowa. Teraz można stanowczo uściślić, że sprawa dotyczy aut sprzedawanych mniej więcej od tego momentu. ma to swoje dobre i złe strony, bo modele sprzed i po lifcie rejstrowane w tym czasie będą wymieszane, choć auta sprzed liftu będą w mniejszości.

270635636-JUMP2.gif30.GIF

Napisano

> komu? najwyraźniej nie posiadasz daru przekonywania

O, w końcu dotarło!

albo nie

> potrafisz uzasadniać swoich wypowiedzi.

A po co? wystarczyło czytać wątek ze zrozumieniam, albo pogrzebać w internecie.

Ciekawe, że nic na temat nie napisałem i nagle dostałeś olśnienia.

Napisano

> O, w końcu dotarło!

no dotarło rotfl.gif że ci trudno pisać w sposób przekonujący hehe.gif i szybciej nerwy puszczają niż wygeneruje się konstruktywna wypowiedź rotfl.gif

> A po co? wystarczyło czytać wątek ze zrozumieniam, albo pogrzebać w

> internecie.

> Ciekawe, że nic na temat nie napisałem i nagle dostałeś olśnienia.

olśnienia?? rotfl.gif to potwierdza to o czym pisałem od samego początku, że lift dotyczy modeli z '99 roku, modeli dopuszczonych do ruchu/zarejstrowanych w tym okresie. nigdzie nie pisałem, że auta poliftowe produkowane były tylko w '99. jeśli użyłem słowa produkowany/wyprodukowany w tym topiku to cytuj bez zastanowienia palacz.gif sam na początku potwierdziłeś, że masz auto kupione w maju, potem kolejne wpisy urzeczywistniające wyprzedzenia produkcji modelu. dałeś się łatwo wmanewrować w jałową polemikę. sam musiałem zreasumować wnioski, choć miałeś taką możliwość wcześniej. rotfl.gif

a teraz meritum. jakiś czas temu sam zakładałem taki topik i to co tam wtedy napisano nie wyjaśniło ostatecznie sprawy, podobnie jak strzępy info z archiwum. wtedy miałem na oku marejke po fl ale z 98 roku. nie kupiłem jej bo mi właśnie to nie pasowało, choć obecnie nie miałbym wątpliwości.

270635636-JUMP2.gif30.GIF20.GIF

Napisano

A Ty znowu ble, ble ble...

Cieszę się że w końcu dotarło, że lift był pod koniec 98 roku.

Pozdrawiam i kończę tę jałową dyskusję. 30.GIF

Napisano

> A Ty znowu ble, ble ble...

270635636-JUMP2.gifwaytogo.gif

> Cieszę się że w końcu dotarło, że lift był pod koniec 98 roku.

dotarło już na samym początku kiedy ty i ktoś jeszcze wyraźnie napisał o sprzedaży wiosną '99 auta poliftowego produkcja koniec '98. nawet w trakcie bezczelnie grinser006.gifzlosnik.gif pisałem, że nie potrafię tego udowodnić kiedy wyżej był twój post. od początku forsowałem teorię o momencie rozpoczęcia sprzedaży, nie produkcji palacz.gifi tej wersji trzymam się dalej palacz.gif

> Pozdrawiam i kończę tę jałową dyskusję.

pozdrawiam 20.GIF

eot bo to już offtopic.gif

Napisano

> a moze wiecie czy w 2000 roku ,byl montowany do bravy silnik 75 td

Nie był.

Napisano

> Nie był.

to ciekawe cos gosc za brave sprzedaje hmm.gif 2000rok silnik 75 td hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.