Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X17DTL pompa podciśnienia a błąd EGR

Featured Replies

Napisano

W ostatnim czasie nasiliła się częstotliwość zapalania się kontrolki silnika. Regułą jest zapalenie się przy obrotach rzędu 2100-2200 obr/min. Równoznaczne jest to z spadkiem mocy silnika. Odczyt błedów komputera wykazał błąd zaworu EGR. Dokonałem czyszczenia samego grzybka, nie był zapieczony, choć do jego przesuwania należało użyć sporej siły. Elektryk po odczytaniu błędów sprawdził parametry elektryczne sterownika zaworu EGR bez zastrzeżeń. Podejrzenie padło na pompę podciśnienia. Moje pytania:

1. Jak podciśnienie powinna wytwarzać vacum pompa?

2. Czy można bez super przyrządów określić jej sprawność (hamulce działają bez zastrzerzeń)?

3. Może to ów grzybek chodzi zbyt ciężko i nawet sprawna pompa podciśnienia nie jest go w stanie unosić w odpowiednim momencie.

Jeżeli ktoś przerabiał takiego typu problem proszę o sugestie.

Napisano

1. Podciśnienie powinno wynosić 75kPa przy 2750rpm.

2. Trzeba mieć wakuometr i obrotomierz.

3. techem diagnostyka EGR i wszystko jasne. Jeśli podłączysz aku pod cewkę EGRa to grzybek powinien się max wychylić.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź

> 3. techem diagnostyka EGR i wszystko jasne. Jeśli podłączysz aku pod

> cewkę EGRa to grzybek powinien się max wychylić.

Podłączenie aku do cewki nic nie da bo za ruch grzybka odpowiedzialne jest podciśnienie, które wytwarza właśnie owa pompa podciśnienia. Stąd problem czy podcisnienie jest wystarczające do uniesienia grzybka zaworu. Podciśnienie dochodzi przez dodatkowy element, który jest elektrycznie sterowany.

Napisano

Masz rację, źle napisałem.

Masz w tym zaworku 2 rurki i trzecią z filterkiem na końcu?

Napisano
  • Autor

> Masz rację, źle napisałem.

> Masz w tym zaworku 2 rurki i trzecią z filterkiem na końcu?

Co do dwóch jestem pewny, jedną idzie podciśnienie z vacum pompy, drugi dochodzi do grzybka.

Natomiast z samej pompy wychodzą dwa przewody, jeden idzie na serwo, po drodze na przewodzie jest jeszcze jakiś zaworek. Natomiast drugi idzie do EGRa. Podciśnienie na przewodzie do serwa jest większe niż do EGRa, więc wstawiłem trójnik i podpiąłem na jednym przewodzie EGR i serwo. Mysłałem, że coś pomoże ale nic. Hamulce bez amian a kontrolka się zaświeca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.