Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twardy wąż układu chłodzenia.

Featured Replies

Napisano

Hejka!

W moim starym pięknym Uniaczku szwagier ma kłopot: górny wąż od układu chłodzenia po przejchaniu paru kilometrów jest bardzo twardy. Jak tylko otworzy odpowietrznik, to słychać syk i rura miękknie oink.gif

Co by to mogło być i gdzie szukać przyczyny?

Aha: płyn podono wywala mu przez korek.

Uniacz 1.0 ie Fire LPG.

Pomóżcie koledzy!

Napisano

hmmm....wzrasta ciśnienie wewnątrz układu:

może być zapowietrzony,albo płyn niewłaściwy,który szybko zwiększa objętość pod wpływem temperatury.... Tak tylko spekuluje co może być powodem,ale jak sie tego pozbyć to nie wiem...

mam podobny problem, tyle, że rura mi nie twardnieje (jeszcze), ale pojawiają się kropelki na chłodnicy (gdzieś jest nieszczelność...)

Napisano

Uszczelka pod głowicą idzie się 270747800-sex.gifhmm.gif

Nie ma majonezu na bagnecie?

Napisano
  • Autor

> hmmm....wzrasta ciśnienie wewnątrz układu:

> może być zapowietrzony,albo płyn niewłaściwy,który szybko zwiększa

> objętość pod wpływem temperatury....

No właśnie - wzrasta ciśnienie. Podejrzewam, że ma gdzieś nieszczelność i zasysa powietrze z zewnątrz.

Co do płynu - Borygo ok.gif Sam lałem, jak jeszcze Unio był mój.

Aha - uszczelka pod głowicą powoli podobno zaczyna mówić 30.GIF Może gdzieś tamtędy brać powietrze? Ale to chyba by wtedy silnik by słabł, a tak nie jest... niewiem.gif

Napisano

> Uszczelka pod głowicą idzie się

Dokładnie - stąd wzrastające ciśnienie w układzie.

Napisano

To nie jest na zasadzie zasysania powietrza. Po prosty kompresję wali na układ chłodzenia. Jak poszło tylko na kanale wodnym to majonezu w oleju nie będzie. Szwagrowi raz pękła głowica w tdi, rwało węże, pękła chłodnica i nagrzewnica zalało płynem całe dywaniki pod nogami. Ale tu jest mniejsze sprężanie to raczej nie uszkodzi nic. Ale uszczelka do wymiany, oby tylko nie pęknięta głowica. U mnie poszła uszczelka to leje się płyn spod głowicy, a u ciebie pewnie przerwało wzmocnienie koło cylindra i idze na kanał wodny.

Napisano

To niestety prawdopodobne, że uszczelka głowicy puszcza i spaliny znalazły sobie szczelinę pod lub nad uszczelką i ujście do któregoś otworu układu chłodzenia. Uszczelka do wymiany. Czy spaliny nie dostają się też przypadkiem do oleju? Dobrze sprawdzić. Choć nie muszą w tym przypadku.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> U mnie poszła uszczelka to leje się płyn spod

> głowicy, a u ciebie pewnie przerwało wzmocnienie koło cylindra i

> idze na kanał wodny.

Czyli na razie wynika, że UPG do wymiany. No i przy okazji dobrze pooglądać wszystkie węże i objemki.

Co do masła w oleju, to nie wiem - takiej informacji od niego nie dostałem. Wiem natomiast, że olej jest czysty.

Napisano

Skoro to uszczelka,to też sie za to zabiore, zaraz po świętach.

Napisano

Ja miałem chyba podobną sytuację, tylko u mnie płyn wyciekał z pompy wodnej... Do tej pory nie rozumiem tej sytuacji... ledwo dojechałem do domu, po drodze dolałem 2 litry płynu, postawiłem auto pod blokiem, sprawdziłem poziom w zbiorniczku wyównawczym - był pusty... następnego dnia wybrałem się na wymiane pompy i płynów... zakupiłem nieco wody demineralizowanej, co by nie jechać do garażu na płynie chłodniczym... weszło jej ok. 0.5 litra... odpalam auto... i nic. Pompa szczelna, auto trzyma temperature jak ta lala... Zrezygnowałem z naprawy wink.gif Od tamtej pory czasami tylko dolewam płynów....

Problemy zaczęły się natychmiast po wymianie wody w chłodnicy na płyn "KULER". Auto miało podwyższoną temperaturę, a później to zdarzenie... Okazało się, że wystarczyła odrobina czystej wody aby wszystko wróciło do normy smile.gif

Co do masła.... kurcze wcześniej miałem takie coś w odmie i trochę w obudowie filtra powietrza.. jakaś taka żółta, kleista maź. Teraz widać, że jest trochę tego w węźyku dochodzącym od obudowy filtra do gaźnika. Wymieniałem niedawno olej i był w porządku, w płynie chłodniczym nie ma śladu oleju, nic nie dymi, wszystko gra.. Co to może być?

No i dlaczego mam takie wysokie podciśnienie na UFO? crazy.gif

Napisano
  • Autor

No i po sprawie. Rzeczywiście winna okazała się uszczelka. Wydmuchana oink.gif w trzech miejscach.

Po wymianie - superowo.

Dzięki wszystkim za sugestie i rady! 20.GIF

Napisano

> Dzięki wszystkim za sugestie i rady!

IThankYou.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.