Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pasek rozrządu - tarcie

Featured Replies

Napisano

Witam, po wymianie paska rozrządu coś obciera ale nie moge zlokalizować gdzie. Tarcie występuje jakby co 0,5s na wolnych obrotach, myślałem, że się ułoży ale po ok 100km nic, więc rozebrałem najpierw górną obudowę i widać wyraźnie że pasek jest jakby przytarty na zewnętrznej stronie - widać to po nieco przytartych napisach, rozebrałem zatem dolną obudowę i zauważyłem czarny proszek (z paska lub obudowy nie jestem pewien) przylegajęcy do obudowy w okolicy dolnego koła, odpaliłem silnik na chwilkę i bez obudowy górej i dolnej też trze. Co to panowie może być?? Mam nadzieje, że Z16SE jest niekolizyjny jakby co... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Pewnie pasek za luźny. Słabo napięty. Wtedy będzie drgał przy pewnych obrotach i ocierał o o budowę rozrządu.

Napisano
  • Autor

> Pewnie pasek za luźny. Słabo napięty. Wtedy będzie drgał przy pewnych

> obrotach i ocierał o o budowę rozrządu.

Wg mojej wiedzy naciąg jest OK wszystkie znaki na wałkach się pokrywały i na napinaczu też tarcie występuje cały czas nie zależnie od obrotów aczkolwiek wraz ze wzrostem prędkości obrotowej rośnie częstotliwość przycierania. Tarcie wyraźniej słychać w dolnej części obudowy niż w górnej...??

Napisano
  • Autor

Znaki będą się pokrywały a pasek bedzie ocierał bo jest luźny. Nie sądze że obudowa rozrządu jest źle założona niewiem.gif Jak jest dobrze założona a pasek ociera o obudowe tzn że jest za luźny. Miałem tak u siebie kiedyś.

Napisano
  • Autor

No nie wiem, dałbym sobie ręke uciąć, że naciąg nie jest mniejszy niż na starym pasku, który nie tarł niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> No nie wiem, dałbym sobie ręke uciąć, że naciąg nie jest mniejszy niż

> na starym pasku, który nie tarł

A ja bym nie dał ręki uciąć tongue.gif. Oczywiście mogę się mylić. Ja tylko napisałem to co wiem z własnego doświadczenia, a miałem akurat doczynienia z taim tarciem w 8v i 16v i to był za luźny pasek.

Jak zrobisz to napisz co było przyczyną zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.