Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknący płyn w dalszym ciągu-przeczytajcie!!!!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu pisałem o cieknacym płynie z okolic chłodnicy i skaczącej wskazówce na czujniku temperatury. Dałem do sprawdzenia chłodnice. Gościu stwierdził ze jest pekniecie na tym plastiku stojąc do silnika (jak chłodnica zamontowana) to po prawej stronie. Skleił, założyłem zadowolony ze bedzie cacy a tu zonk. Niby juz w tym miejscu nie widze zeby leciało ale teraz leci z drugiej strony przy łączeniu węża z blokiem silnika, czyli tam gdzie nachodzi wąż juz na silnik. Zmieniłem obydwa węże te grube, wszystkie opaski frown.gif i nic. Teraz po przejechaniu kilku kilometrów bo do pracy mam ok 10 tak samo skacze wskazówka do 90* i opada na pierwszą kreske miedzy 90 a niebieskie pole. Czy macie jakies pomysły co to moze byc?? Dlaczego sobie płyn leci gdzie mu sie podoba?? Teraz to przewaznie na łączeniach węży ale najmocniej ze strony opisywanej. W razie pytań walcie smiało i podpowiadajcie bardzo prosze bo ręcę opadają.

Dzieki wielkie pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Jakiś czas temu pisałem o cieknacym płynie z okolic chłodnicy i

> skaczącej wskazówce na czujniku temperatury. Dałem do

> sprawdzenia chłodnice. Gościu stwierdził ze jest pekniecie na

> tym plastiku stojąc do silnika (jak chłodnica zamontowana) to po

> prawej stronie. Skleił, założyłem zadowolony ze bedzie cacy a tu

> zonk. Niby juz w tym miejscu nie widze zeby leciało ale teraz

> leci z drugiej strony przy łączeniu węża z blokiem silnika,

> czyli tam gdzie nachodzi wąż juz na silnik. Zmieniłem obydwa

> węże te grube, wszystkie opaski i nic. Teraz po przejechaniu

> kilku kilometrów bo do pracy mam ok 10 tak samo skacze wskazówka

> do 90* i opada na pierwszą kreske miedzy 90 a niebieskie pole.

> Czy macie jakies pomysły co to moze byc?? Dlaczego sobie płyn

> leci gdzie mu sie podoba?? Teraz to przewaznie na łączeniach

> węży ale najmocniej ze strony opisywanej. W razie pytań walcie

> smiało i podpowiadajcie bardzo prosze bo ręcę opadają.

> Dzieki wielkie pozdrawiam

Nie wiem czy masz gaz, zakładam ze nie, wiec nie będe pisał ze bardzo czesto cieknie na trójniku od gazu grinser006.gif

Ja tez walczyłem chyba z dwa miechy z ubytkiem płynu, juz umawiałem sie na wymianę UPG. Wymieniłem chłodnicę, dalej ubywało. Okazało sie, ze ciekło na trójniku od gazu. Wymieniłem, dalej ubywało płynu, normalnie pad.gif

Dodam ze pod silnikiem było sucho. Okazało sie ze ciekło sobie jeszcze na łączeniu tego grubego węza co idzie po lewej stronie chłodnicy od silnika, a dokładnie jwlasnie na łączeniu. Poradziłem sobie dokrecając trochę opaskę i od tamtej pory nie cieknie nic ( mowa o płynie grinser006.gif)

Proponuje posprawdzac wszystkie łączenia.

Napisano
  • Autor

Posprawdzam jeszcze raz wszystkie opaski ale były zmienione i dokrecane. Poza tym u Ciebie nie skakała wskazówka a u mnie skacze skubana. Podczas jazdy idzie do góry do 90* opada na pierwszą kreske tak jak powinno byc, postoi troszke i znowu idzie i opada. A gazu nie mam w swoim astrolocie.

Pozdrawiam

Napisano

> Posprawdzam jeszcze raz wszystkie opaski ale były zmienione i

> dokrecane. Poza tym u Ciebie nie skakała wskazówka a u mnie

> skacze skubana. Podczas jazdy idzie do góry do 90* opada na

> pierwszą kreske tak jak powinno byc, postoi troszke i znowu

> idzie i opada. A gazu nie mam w swoim astrolocie.

> Pozdrawiam

moze zaworek na korku wlewu do zbiornika płynu chłodzącego poszedł tancowac i dlatego sie takie rzeczy dzieją?

oleju nie przybywa? majonezu pod korkiem wlewu oleju?

Napisano

Skacząca wskazówka to objaw UPG. Być moze kompresja przedostaje sie do układu powodując wzrost cisnienia i wypycha ci płyn na wszelkich mozliwych połączeniach...Sprawdź olej, sprawdź czy Ci nie ma duzo wiloci z wydechu na rozgrzanym silniku. Odkrec delikatnie korek zbiorniczka na pracujacym silniku i sprawdz czy nie pojawiaja sie bąbelki powietrza. Ostroznie, nie poparz sie.

Napisano
  • Autor

Więc tak korek płynu zmieniłem juz jakis czas temu, oleju nie przybywa a majonezu mam troche jak robie krótkie odcinki, jak jade na trase ok 50 km majonez znika. Sprawdze jeszcze jutro na otwartym korku czy leca bąbelki. Jak to uszczelka to wielka kicha frown.gif Dodam jeszcze ze płynu ubywa bo widze gdzie sobie kapie.

Napisano

> Więc tak korek płynu zmieniłem juz jakis czas temu, oleju nie

> przybywa a majonezu mam troche jak robie krótkie odcinki, jak

> jade na trase ok 50 km majonez znika. Sprawdze jeszcze jutro na

> otwartym korku czy leca bąbelki. Jak to uszczelka to wielka

> kicha Dodam jeszcze ze płynu ubywa bo widze gdzie sobie .

No to jak widać gdzie kapie to tam masz wyciek i należy go usunąć.

nawet niewielki wyciek po rozgrzaniu silnika i wzroscie ciśnienia moze zmienic sie w mały wodospad. Mi uciekało jakies 0,5l na 300 km, i okazało sie ze to wlasnie niedokrecony wąż.

Napisano
  • Autor

Tak tylko ze dokręcam i nic. Dzis jeszcze postanowiłem wymienic czujnik temperatury na stary. Przed zmianą na nowy temperatura była przed kreską pierwsza wiec postanowiłem zmienic czujnik. Zmieniłem na nowy i zaczeły dziac sie cuda czyli skaczaca temperatura do 90* i na pierwszą kreske i spowrotem. Dzis po zmianie na stary czujnik temeratura nie skacze o dziwo i utrzymuje sie przed pierwsza kreska tak jak to było przed zmiana. Czy mozecie mi powiedziec o co tu w tym wszystkim chodzi bo juz jestem głupi??

Dziękuję pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT

Napisano

jezeli temp "skacze" to wygląda jakby termostat otwierał i zamykał... sprawdzałes przewód od silnika do chłodnicy w ktorym momencie sie nagrzewa i czy odpowiada temu spadek temp na wskazniku??? chyba ze dzieje sie cos dziwnego z tym wskaznikiem...

Napisano
  • Autor

Witam ponownie szanownych kolegów!

Powiedzcie mi co mam robic!!Dokręciłem wszystkie opaski płyn nadal sobie wylatuje na łączeniach jak wezme przejade paluchem to jest płyn. Po odpaleniu silnika słychac bulgotanie jakby przelwał ktoś wode. Temperatura juz tak nie skacze gwałtownie bo wstawiłem stary czujnik i jest chyba zepsuty. Nie wiem co mam dalej czynic czy to uszczelka pod głowicą?? Może Wy coś sensownego doradzicie

Pozdrawiam

Napisano

> Witam ponownie szanownych kolegów!

> Powiedzcie mi co mam robic!!Dokręciłem wszystkie opaski płyn nadal

> sobie wylatuje na łączeniach jak wezme przejade paluchem to jest

> płyn. Po odpaleniu silnika słychac bulgotanie jakby przelwał

> ktoś wode. Temperatura juz tak nie skacze gwałtownie bo

> wstawiłem stary czujnik i jest chyba zepsuty. Nie wiem co mam

> dalej czynic czy to uszczelka pod głowicą?? Może Wy coś

> sensownego doradzicie

> Pozdrawiam

zapchana chłodnica??

Napisano
  • Autor

> zapchana chłodnica??

Dałem do sprawdzenia i gość powiedział ze jest w idealnym stanie, choć była pęknięta i kleił z boku. Jak myslicie wymienic ta chłodnice??Moze ona takie cyrki robi

Napisano

> Dałem do sprawdzenia i gość powiedział ze jest w idealnym stanie,

> choć była pęknięta i kleił z boku. Jak myslicie wymienic ta

> chłodnice??Moze ona takie cyrki robi

podjedz jeszcze do innego fachmana w celu ogledzin czy jest drożna, sprawna itp.

Napisano

Ja miałem podobnie, płynu ubywalo powoli, ale jednak szlo, z wydechu szła lekka wilgoć ale bez kapania, i duże ciśnienie na wężach i co jakiś czas sie pociło na łączeniach przewodów chłodniczych. A tak to żadnych objawów UPG.

Żadne dokrecanie nie pomoglo, bombelkow też nie bylo.

Po kilku miesiacach zmienilem UPG i wszystko jak reką odjął.

Napisano

> Dałem do sprawdzenia i gość powiedział ze jest w idealnym stanie,

> choć była pęknięta i kleił z boku. Jak myslicie wymienic ta

> chłodnice??Moze ona takie cyrki robi

Proponuje żebyś wymienił chłodnicę na nową koszt 130zł w Łodzi - będziesz miał pewność że ten element układu jest ok.

Na rozgrzanym silniku sprawdź organoleptycznie (ściskaj dłonią) czy węże nie zrobiły się twarde - jeśli tak to może wskazywać na UPG.

U mnie (przed wymianą UPG) wywaliło najpierw górny wąż, wymieniłem i nie przejechałem nawet 30km a zrobiła się dziura w chłodnicy sciana.gif - to był pamiętny dzień.

Napisano

Ja tam sie nie znam na benzyniakach opla, ale z reguły bulgotanie to objaw UPG. Upewnij sie jeszcze ze masz dobrze odpowietrzony uklad.

Napisano
  • Autor

> Proponuje żebyś wymienił chłodnicę na nową koszt 130zł w Łodzi -

> będziesz miał pewność że ten element układu jest ok.

> Na rozgrzanym silniku sprawdź organoleptycznie (ściskaj dłonią) czy

> węże nie zrobiły się twarde - jeśli tak to może wskazywać na

> UPG.

> U mnie (przed wymianą UPG) wywaliło najpierw górny wąż, wymieniłem i

> nie przejechałem nawet 30km a zrobiła się dziura w chłodnicy -

> to był pamiętny dzień.

Ciśnienie się robi ale jak tylko zadziała wentylator od razu spada. Tak mocno twarde sie nie robią ale scisnac sie nie da. Byłem dzis u mechanika i powiedział ze jest wszystko ok. Bulgocze mi tylko na zimnym silniku jak sie rozgrzeje bulgotanie mija. Chyba sie skusze na tą wymiane UPG.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.