Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo 2006, 2.0 czy 2.2 diesel?

Featured Replies

Napisano

Za jakieś czas mam nadzieję zamienić foczkę na mondeo. Niestety moje marzenie 3.0 V6 pali poza wszelkimi normami, i na codzinny dojazd do pracy się po prostu nie nadaje. Dlatego zastanawiam się nad trzema silnikami - benzyną 2.0 145PS, dieslem 2.0 130PS i dieslem 2.2 155PS. Osobiście nie przepadam za klekotami, ale ekonomia zmusza. Jednocześnie chciałbym zachować też dobrą dynamikę. O benzynie wiem sporo, natomiast diesle mnie trochę niepokoją. Jakie doświadczenia z tymi dwoma silnikami? Który bardziej niezawodny, i pożyje dłużej? Autko będzie kupowane z nalotem minimalnym jakieś 5-10k km, w wieku między pół a rokiem. Czyli w sumie wszystko nowe i nie wchodzi w rachubę czynnik, jak używał auta poprzedni właściciel.

Liczą sie wszystkie opinie wink.gifok.gif

Napisano

> Za jakieś czas mam nadzieję zamienić foczkę na mondeo. Niestety moje

> marzenie 3.0 V6 pali poza wszelkimi normami, i na codzinny

> dojazd do pracy się po prostu nie nadaje. Dlatego zastanawiam

> się nad trzema silnikami - benzyną 2.0 145PS, dieslem 2.0 130PS

> i dieslem 2.2 155PS. Osobiście nie przepadam za klekotami, ale

> ekonomia zmusza. Jednocześnie chciałbym zachować też dobrą

> dynamikę. O benzynie wiem sporo, natomiast diesle mnie trochę

> niepokoją. Jakie doświadczenia z tymi dwoma silnikami? Który

> bardziej niezawodny, i pożyje dłużej? Autko będzie kupowane z

> nalotem minimalnym jakieś 5-10k km, w wieku między pół a rokiem.

> Czyli w sumie wszystko nowe i nie wchodzi w rachubę czynnik, jak

> używał auta poprzedni właściciel.

> Liczą sie wszystkie opinie

poczytaj sobie tutaj smile.gif

Napisano

Jezeli znajdziesz 2.2 dieselka w pieniadzach ktore Cie satysfakcjonuja to nie ma sie nadczym zastanawiac.

Napoczatku rogal z twarzy nie bedzie Ci znikal pozniej sie przyzwyczaisz.

Napisano

TYLKO BENZYNA + pierwszy wypad do kaczystanu i zapodajesz gaz ok.gif

Przecież u nas jest sporo LPG a i nie wiem czy słyszałeś mają podnieść TAX dla tych bardziej wydających CO2 a przy LPG to jeszcze na zniżkę się załapiesz za ekologię waytogo.gif

Też się napalałem na STka ale stwierdziłem że te 2,5L petrol mi wystarczy a kupiłem model ze stylistyką ST

Napisano

> Za jakieś czas mam nadzieję zamienić foczkę na mondeo. Niestety moje

> marzenie 3.0 V6 pali poza wszelkimi normami, i na codzinny

> dojazd do pracy się po prostu nie nadaje. Dlatego zastanawiam

> się nad trzema silnikami - benzyną 2.0 145PS, dieslem 2.0 130PS

> i dieslem 2.2 155PS. Osobiście nie przepadam za klekotami, ale

> ekonomia zmusza. Jednocześnie chciałbym zachować też dobrą

> dynamikę. O benzynie wiem sporo, natomiast diesle mnie trochę

> niepokoją. Jakie doświadczenia z tymi dwoma silnikami? Który

> bardziej niezawodny, i pożyje dłużej? Autko będzie kupowane z

> nalotem minimalnym jakieś 5-10k km, w wieku między pół a rokiem.

> Czyli w sumie wszystko nowe i nie wchodzi w rachubę czynnik, jak

> używał auta poprzedni właściciel.

> Liczą sie wszystkie opinie

Mam w domu dwa Fordy Mondeo, jeden rocznik 2003 przed liftem, TDCI 2,0 115KM z samochodem nie ma żadnych problemów od nowości, może poza wymiana wszystkich drzwi na gwarancji biglaugh.gif spalanie kolo 6l na 100km, cykl mieszany.

Drugi Ford rocznik 2006 silnik TDCI 2,2 155KM, spalanie niskie ok 6-7l tryb miasto-trasa z przewagą miasta, bez pałowania max 130-140km/h. Przyjemność z jazdy niepowównywalna do 2,0 ok.gif a spalanie względnie podobne claps.gif

Napisano

> Mam w domu dwa Fordy Mondeo, jeden rocznik 2003 przed liftem, TDCI

> 2,0 115KM z samochodem nie ma żadnych problemów od nowości, może

> poza wymiana wszystkich drzwi na gwarancji spalanie kolo 6l na

> 100km, cykl mieszany.

> Drugi Ford rocznik 2006 silnik TDCI 2,2 155KM, spalanie niskie ok

> 6-7l tryb miasto-trasa z przewagą miasta, bez pałowania max

> 130-140km/h. Przyjemność z jazdy niepowównywalna do 2,0 a

> spalanie względnie podobne

Ludzie sie naczytali o problemach z ukladem paliwowym ale wlasnie 2.2 dieselek nie mial takich problemow. a tak jak kolega pisze autko jezdzi juz dosc sprawnie.

Napisano
  • Autor

> Jezeli znajdziesz 2.2 dieselka w pieniadzach ktore Cie

> satysfakcjonuja to nie ma sie nadczym zastanawiac.

Różnica w cenie między 2.0TDCI a 2.2TDCI jest minimalna - kwestia - który silnik mniej usterkowy. Niestety w necie na temat 2.2 niewiele opini - raz, że dość nowy, dwa, w Polsce nie lata ich tak dużo...

Napisano
  • Autor

> TYLKO BENZYNA + pierwszy wypad do kaczystanu i zapodajesz gaz

Wiesz co, nie lubię gazu. Miałem doświadczenia zarówno z turbo dieslem, jak i dobrą instalacją sekwencyjną LPG. Po tych doświadczeniach auto z gazem stawiam na ostatnim miejscu. Dodatkowo ekonomia - owszem, gaz kosztuje połowę tego co benzyna, ale taki trzy litrowy potwór nie zadowoli się minimalną ilościa paliwa. Licze, że jeśli katalogowo będzie palił 15l benzyny, to na pewno nie mniej gazu. Diesel będzie palił 8.1 (katalogowo) w mieście, czyli w zasadzie połowę tego. Różnica na tankowaniu znikoma - tyle, co między benzyną a ON.

No i dodatkowo benzyna z LPG wymaga większej dbalości, częstszej wymiany świec, przewodów WN, regulacji zaworów, etc.. Nie mówiąc o dobrym fachowcu, który musi poprawnie instalkę zamontować, a w razie problemów nadzorować - o angielskich fachmanów mocno się obawiam. Plus zasięg na zbiorniku gazu nadal jest dość mały, plus auto jednak trochę traci na momencie/mocy. Jak już mówię - wariant ćwiczyłem, rozważyłem, ale nie biorę pod uwagę crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Drugi Ford rocznik 2006 silnik TDCI 2,2 155KM, spalanie niskie ok

> 6-7l tryb miasto-trasa z przewagą miasta, bez pałowania max

> 130-140km/h. Przyjemność z jazdy niepowównywalna do 2,0 a

> spalanie względnie podobne

Czyli ogólnie polecasz ten silniczek? Bardzo kopci? Mocno klepie? Jak sprawuje się 6 biegowa skrzynka biegów?

Napisano
  • Autor

> Ludzie sie naczytali o problemach z ukladem paliwowym ale wlasnie 2.2

> dieselek nie mial takich problemow. a tak jak kolega pisze autko

> jezdzi juz dosc sprawnie.

Naczytali się, bo bylo sporo problemów. 2.2 jest jednostką stosunkowo nową w gamie forda, w dodatku niezbyt często spotykaną porównując z 2.0. Ciężko jeszcze się połapać, co ten 2.2 z sobą niesie.

W ogóle - jak różna jest to jednostka 2.2 od 2.0? Ma pasek rozrządu czy jest na łańcuchach? Gdzie mogę coś o tym poczytać - niestety znalezienie czegoś wartościowego, w gąszczu informacji na forum wskazanym i forum forda, nie pozwala na łatwe zgłebienie tej wiedzy.

Czy w ostatniej książce o naprawie mondeo jest coś na temet 2.2?

Dzięki wszystkim za odzew i prosze o wiecej biglaugh.gifpub2.gif

Napisano

> Czyli ogólnie polecasz ten silniczek? Bardzo kopci? Mocno klepie? Jak

> sprawuje się 6 biegowa skrzynka biegów?

Pewnie że polecam silniczek 2,2 wink.gif Kopcenia to wogóle nie zauważyłem, co to klekotania zlosnik2.gif to w zimie jak było z -20 to po włączeniu było słychać że to dizel icon_rolleyes.gif normalnie w lato, bez mrozów jest ok smile.gif Wszystko fajnie chodzi:)

Skrzynia 6 biegowa to super sprawa, przełożenia krótkie, super przyspiesza i wciska w siedzenia na każdym biegu - nawet na 6 wink.gif chociaż podobno to nadbieg smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No dobra, to jeszcze podrążę temat.

Ostatnio spędziłem sporo czasu w sieci, no i znalazłem parę fajnych Mondków - większość to 2.0 130KM, ale parę 2.2 155KM też sięznalazło biglaugh.gif. No ale teraz mam zgryz - w zasadzie w podstawowej wersji LX Mondek daje sporo, a w następnej wersji jest wszystko, co mi potrzeba plus utwardzony zawias. Ale się zastanawiam - warto ładować się w wyższą wersję np. Ghia X. Niestety o ile wersję Edge można wyrwać 5-6 miesięczną z minimalnym nalotem, o tyle wersja Ghia/Titanium w tej samej cenie ma o jakieś 10k mil więcej, plus dodatkowe 4-5 miesięcy.

Nie wspominając, że wersję Edge z 2.0 130KM można mieć w tej samej cenie co wyżej, ale już nówkę. Co byście zrobili - mocniejszy silnik, minimalny nalot i wiek, czy mocniejszy silnik, większy nalot, ale wyższa wersja?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.