Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytlumienie klapy bagaznika Fotki

Featured Replies

Napisano

witam dzisiaj wytlumilem klape bagaznika pod nowe glosniki oto efekt koncowy:

92775975pv9.jpg

efekt niezly glosniki graja lepiej wiecej basu, jedyny minus to troche ciezsza klapa ale silowniki daja jakos rade biglaugh.gif

Napisano

> witam dzisiaj wytlumilem klape bagaznika pod nowe glosniki oto efekt

> koncowy:

> efekt niezly glosniki graja lepiej wiecej basu, jedyny minus to

> troche ciezsza klapa ale silowniki daja jakos rade

hmm.gif A może kolega napisać jakie są koszty takiej maty? Założyłem też lepsze głośniki + subwofer i mi plastiki na klapie hałasują zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A może kolega napisać jakie są koszty takiej maty? Założyłem też

> lepsze głośniki + subwofer i mi plastiki na klapie hałasują

Maty boll Standard 50x50 11,50 sztuka na klape poszlo 2,5 maty mam zamiar okleic nimi cale auto wiec troszke tego jeszcze pojdzie

pozdro

Napisano

Dźwięk na pewno lepszy, ale wygląda tandetnie.

Można było pobawić się w zrobienie formy z włókna szklanego (wykładając włókno na klapie i potraktować pędzlem z żywicą - oczywiście klapę zabezpieczyć przed przyklejeniem się żywicy) i umieścić matę między formą a klapą.

Pierdzielenia jest, ale efekt wizualny o niebo lepszy.

Można też spróbować wkleić matę w środek klapy.

Napisano

> Dźwięk na pewno lepszy, ale wygląda tandetnie.

G_stanislaw:

przeciez na to wygluszenie idzie jeszcze plastikowa maskownica klapy... więc wizualnie nic sie nie zmienia...

Killer1000:

IMHO lepiej by było zacząć od przodu i zrobić wygłuszenie przednich drzwi... bo to tam siedzisz a nie w bagażniku:):):)

Napisano

> G_stanislaw:

> przeciez na to wygluszenie idzie jeszcze plastikowa maskownica

> klapy... więc wizualnie nic sie nie zmienia...

> Killer1000:

> IMHO lepiej by było zacząć od przodu i zrobić wygłuszenie przednich

> drzwi... bo to tam siedzisz a nie w bagażniku:):):)

No to gamoń ze mnie mlot.gif Sorry

Napisano

też się przymieżam do wygłuszenia ale tylko drzwi i nie matami tylko taśmą dekarską.

Warunek: Musi się zrobić cieplej na dworze bo nie chcę żeby mi się potem wszystko odkleiło a z suszarką nie będę się bawił.

Koszt taśmy na 1 parę drzwi to ok 50-60zł. Efekty są podobno bardzo dobre, nawet przy fabrycznych głośnikach.

Napisano
  • Autor

> też się przymieżam do wygłuszenia ale tylko drzwi i nie matami tylko

> taśmą dekarską.

> Warunek: Musi się zrobić cieplej na dworze bo nie chcę żeby mi się

> potem wszystko odkleiło a z suszarką nie będę się bawił.

> Koszt taśmy na 1 parę drzwi to ok 50-60zł. Efekty są podobno bardzo

> dobre, nawet przy fabrycznych głośnikach.

drzwi ogarne w przyszly weekend boje sie tylko o ich ciezar

Napisano

ale chyba taka rolka taśmy dekarskiej nie waży 10 kg ? confused.gif

Napisano
  • Autor

> ale chyba taka rolka taśmy dekarskiej nie waży 10 kg ?

nie wiem nawet jak wyglada taka tasma a co dopiero i le wazy;-]

co do mat to sa ciezkie w koncu to asfalt biglaugh.gif

Napisano

kolego jak kupis z tasme dekarska o szerokosci 30cm to jest koszt 80-90 złotcya po przeliczeniu masz 15 kawałków po 65cm na drzwi wystarczy ci jakies 4 do 5 mat czyli koszt 4 drzwi wynosi jakies 100 złotych jak dla mnie i tez takim sposbem bede robił . A co ważne to tasma dekarska jest o 60% lżejsza cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

i podobno lepiej się trzyma i nakleja. Mam w domu taki mały wałeczek do malowania to będę nim dociskał. Jak w weekend dogrzejej słonaczko biorę się za robotę. Jeszcze nie wiem jaki tam jest dostęp do środka ale jakoś innym się udaje grinser006.gif

Napisano

Jak nie masz el.szyb to nie zrażaj się, że korbka nie będzie chciala zejść grinser006.gif Tyle razy się za wygłuszanie brałem, ale zawsze dochodziłem do momentu zdejmowania korbki zlosnik2.gif Wkońcu weszło mi to na ambicje i po kilku trikach kolegów z forum udało się zdjąć to ustrojstwo winner.gif A wygłuszenie super sprawa. Nie lubie jak mi coś trzeszczy w samochodzie.

Napisano

Ciekaw tylko jestem jak z ciężarem dzrwi. Wiadomo Asterki mają zamiłowanie do opadania drzwi a obciążone takimi matami to po jakimś czasie może być tragedia.

Napisano

> Ciekaw tylko jestem jak z ciężarem dzrwi. Wiadomo Asterki mają

> zamiłowanie do opadania drzwi a obciążone takimi matami to po

> jakimś czasie może być tragedia.

wedłóg mnie przy oklejaniu taśmą nie ma prawa nic się oberwać. Przy matach wygłuszających warto najpierw sprawdzić zawiasy. Nie jestem jakimś melomanem i nie będę nawet wymieniał głośników. Poprosty chcę mieć ładny czysty dźwięk w samochodzie. cool.gif Bez szumu wiatru i chlapiącej wody.

Apropo wody nie wie ktoś jak jest z odprowadzaniem wody przy zastosowaniu taśm? Nie chciałbym mieć bajorka w środku.

Napisano
  • Autor

> Ja mam tak:

> Fajna sprawa

to srebrne to ta tasma dekarska czy mata z aluminium??

pozdro

Napisano

chyba srebrna dekarska. hmm.gif a w środku też wyklejałeś bo nie widać na zdjęciu

Napisano

> chyba srebrna dekarska. a w środku też wyklejałeś bo nie widać na

> zdjęciu

Taśma dekarska Tytan. cool.gif

W środku wygląda tak:

278717659-DSCF0004.jpg

post-46350-14352481363967_thumb.jpg

Napisano

dzięki za foto! Teraz już wiem że to wcale nie tak źle wyglada. Trzeba tylko podejść do tego ze spokojem grinser006.gif Podejrzewam że gdy nie będę mógł zdjąć tapicerki to odpuszczę frown.gif Masz gdzieś dokładną instrukcję zdejmowania tapicerki z drzwi?

Napisano

> dzięki za foto! Teraz już wiem że to wcale nie tak źle wyglada.

> Trzeba tylko podejść do tego ze spokojem Podejrzewam że gdy

> nie będę mógł zdjąć tapicerki to odpuszczę Masz gdzieś

> dokładną instrukcję zdejmowania tapicerki z drzwi?

>>>TUTAJ<<< w dziale technika --> napraw to sam, jest manuał!!!

Napisano

Moim zdaniem nie potrzebna pierdoła. Po co robić takie coś w naszych samochodach, które już swoje lata mają.

Są profesionalne firmy, które zajmują się takimi rzeczami, a napewno nie pchają asfaltu, różnych taśm, itp do samochodu.

Może zacementujecie i zatynkujecie drzwi.

To jest głupota i tzw. wiejski car audio. Jak ktoś ogląda TVN TURBO i program tuningowy z tede to bedzie wiedzial, o co chodzi.

A później ludzie sie dziwia, że maja słabe osiągi, drzwi opadają, coś sie odkleja lub inne problemy.

Jeśli cos robić to porządnie i profesionalnie lub wogóle.

Czytając ten wątek nieźle się uśmiałem. Ktoś, kto zna się na motoryzacji nigdy by takiego czegoś nie wlożyl do auta.

Napisano

> Moim zdaniem nie potrzebna pierdoła. Po co robić takie coś w naszych

> samochodach, które już swoje lata mają.

> Są profesionalne firmy, które zajmują się takimi rzeczami, a napewno

> nie pchają asfaltu, różnych taśm, itp do samochodu.

> Może zacementujecie i zatynkujecie drzwi.

> To jest głupota i tzw. wiejski car audio. Jak ktoś ogląda TVN TURBO i

> program tuningowy z tede to bedzie wiedzial, o co chodzi.

> A później ludzie sie dziwia, że maja słabe osiągi, drzwi opadają, coś

> sie odkleja lub inne problemy.

> Jeśli cos robić to porządnie i profesionalnie lub wogóle.

> Czytając ten wątek nieźle się uśmiałem. Ktoś, kto zna się na

> motoryzacji nigdy by takiego czegoś nie wlożyl do auta.

O czym Ty wogóle piszesz??? czerwona.gif

Może nie znam się na motoryzacji, ale znam się na muzyce i mam uszy i słyszę jaka jest różnica po wytłumieniu drzwi!!! A co to ma wspólnego z wiejskim tuningiem, to też nie mam pojęcia... niewiem.gif

Napisano

> O czym Ty wogóle piszesz???

> Może nie znam się na motoryzacji, ale znam się na muzyce i mam uszy

> i słyszę jaka jest różnica po wytłumieniu drzwi!!! A co to ma

> wspólnego z wiejskim tuningiem, to też nie mam pojęcia...

Tak, napewno polepsza dżwięk, ale człowieku oni chcą włozyć materiały budowlane do samochodu, są przecież specjalne maty wygłuszające. Po co kombinować z jakimś badziewiem. Na allegro pewnie można znależć coś takiego w rozsadnej cenie.

Np http://moto.allegro.pl/item183313083_app_orginalna_mata_wygluszajaca_twarda_gratis.html

lub

http://moto.allegro.pl/item180189423_akustyczna_mata_wygluszajaca_do_samochodow.html

Napisano

> Czytając ten wątek nieźle się uśmiałem. Ktoś, kto zna się na

> motoryzacji nigdy by takiego czegoś nie wlożyl do auta.

to poczytaj sobie wątki na Car Audio gdzie wypowiadają się ludzi którzy wydają więcej forsy na CA niż samochód jest warty. Operują takim słownictwem i pojęciami że gdy czasmi tam zajerzę czuję się jak w innym kraju yikes.gif

Ale do rzeczy... Troche czytając o wygłuszaniu drzwi na ich kąciku zauważyłem że gdy ktoś pyta się np jakie głośniki umieścić na przodzie to odrazu otrzymują odpowiedź: Podstawa to dobrze wygłuszone drzwi! Jak masz kase to kupujesz profesjonalne maty, jak nie to idziesz do OBI po taśme i bierzesz się do roboty. Potem myślisz o głośnikach!

Może się obrazisz za to co Ci teraz napiszę ale wydaje mi się że należysz do grupy ludzi którzy boją się wymienić filtra powietrza samemu i jadą z tym do mechanika. hehe.gif Forum to powstało aby unikać sytuacji kiedy trzeba jechać do mechanika. Prawie zawsze otrzymywałem odpowiedź na moje pytanie i pomoc jak to zrobić samemu. Dzięki temu wymieniłem w samochodzie sporo podzespołów - samodzielnie! To prawda, że są niektóre części do których bym się nie dotknął np wykrecanie kilkunastoletnich świec żarowych z silnika. Gdy sam wygłuszę sobie drzwi będę chociaż wiedział co mam faktycznie pod ociciem tapicerki, zaoszczędzę kilka stówek (jak nie tysięcy) i będę zadowolony że zrobiłem to SAM!!

Napisano

Ja w samochodzie robie sobie wszystkie naprawy sam. Często korzystam z autokącika, bo można coś ciekawego dowiedzieć się, nie treba odrazu kilka tysiecy wydawać. Ww. maty nie są drogie i nie treba wsadzać asfaltu.

Zgadzam się, że profesionalny car audio wymaga wygłuszenia i można zrobić to samemu ale PORZĄDNIE.

PS. Kilkunastoletnie świece sam bym wykręcał i to na parkingu pod blokiem, nie takie rzeczy sie robilo. Np wymienialem UPG sam pod blokiem.

Napisano

> Tak, napewno polepsza dżwięk, ale człowieku oni chcą włozyć materiały

> budowlane do samochodu, są przecież specjalne maty wygłuszające.

> Po co kombinować z jakimś badziewiem. Na allegro pewnie można

> znależć coś takiego w rozsadnej cenie.

> Np

> http://moto.allegro.pl/item183313083_app_orginalna_mata_wygluszajaca_twarda_gratis.html

> lub

> http://moto.allegro.pl/item180189423_akustyczna_mata_wygluszajaca_do_samochodow.html

szczerze? nie wiem po co sie udzielasz w tym temacie, porównujesz wygluszenie matami do wiejskiego tuningu a nastepnie sam dajesz link (ten1) do takich mat i mówisz ze są dobre... wypadało by sie zastanowic zanim sie cos napisze

Napisano

> szczerze? nie wiem po co sie udzielasz w tym temacie, porównujesz

> wygluszenie matami do wiejskiego tuningu a nastepnie sam dajesz

> sie zastanowic zanim sie cos napisze

To ty sie zastanów i naucz czytać ze zrozumieniem. Napisalem że taśmy, i różne inne wynalazki budowlane, dekarskie czy inne są do d.... pomysłem i to jest wiejski tuning.

A te wlaśnie maty naprzykład allegro są profesionalne, lepsze, lżejsze.

Zreszta to jest tylko moje zdanie, każdy zrobi jak chce.

Napisano

te maty to lipa bo 12 mat (tyle potrzeba mniejwięcej na 2 drzwi) waży 5 kg.

Napisano
  • Autor

> Tak, napewno polepsza dżwięk, ale człowieku oni chcą włozyć materiały

> budowlane do samochodu, są przecież specjalne maty wygłuszające.

> Po co kombinować z jakimś badziewiem. Na allegro pewnie można

> znależć coś takiego w rozsadnej cenie.

> Np

> http://moto.allegro.pl/item183313083_app_orginalna_mata_wygluszajaca_twarda_gratis.html

> lub

> http://moto.allegro.pl/item180189423_akustyczna_mata_wygluszajaca_do_samochodow.html

mamy przyklad kolesia co nic nie wie a udaje Einsteina wiesz wogole z czego jest zrobiona ta mata APP widziales to kiedys na wlasne oczy dotykales kiedys takiej maty?? Jak nie to po co sie wypowiadasz?? Mata APP czy Boll to to samo co ta tasma dekarska czyli masa Bitumiczna inaczej asfalt.

Bez Urazy dla wszystkich Forumowiczow!

Napisano

> mamy przyklad kolesia co nic nie wie a udaje Einsteina wiesz wogole z

> czego jest zrobiona ta mata APP widziales to kiedys na wlasne

> oczy dotykales kiedys takiej maty?? Jak nie to po co sie

> wypowiadasz?? Mata APP czy Boll to to samo co ta tasma dekarska

> czyli masa Bitumiczna inaczej asfalt.

> Bez Urazy dla wszystkich Forumowiczow!

dzięki za poparcie killer1000, bo juz myślałem ze mature oparta na czytaniu ze zrozumieniem zdałem przypadkiem

Napisano

ja jeszcze poszukuję ile waży rolka taśmy dekarskiej Soudal szer. 15 cm. ale chyba dowiem się tego dopiero przy kupnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.