Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

migajaca kontrolka od oleju

Featured Replies

Napisano

Po rozgrzaniu silnika do ok 80* zaczyna zapalac sie kontrolka oleju. Jak wcisne w gaz to kontrolka gasnie. Samochod po wymianie pierscieni, panewek itp. Co moze byc tego przyczyna?

dodam ze mam wyciek oleju z zimeringi miedzy silnikiem a skrzynia, ale olej dolewam systematycznie tak aby byl w normie

Napisano

Co moze byc tego przyczyna?

nooooo, tego ....., myślę, że za małe ciśnienie oleju... spowodowane:

1) zbyt dużymi luzami

2) zużytą pompą

3) nieszczelnościami w układzie smarowania wewnątrz silnika

4) zbyt "żadkim" olejem

Napisano

U mnie bylo identycznie, po rozgrzaniu kontrolka zaczynała migać po przygazowaniu wszystko mijało. Wymieniłem olej i jest wszystko OK grinser006.gif

Napisano

j.w. albo czujnik jaja sobie robi. Ogólnie albo olej kiczasty albo filtr oleju zabity i pompa nie da rady przepchać albo pompa olejowa umiera, skoro panewy zmienione.

Napisano
  • Autor

Olej to orlen klasik, zrobie ten zimering to od razu wezme lepszy jakis kupie, tylko jaki?, narazie dolewam ten bo jest najtanszy. Co do kontrolki oleju, to zaczela mrygac, po 2 tygodniach wymienilem panewki. Stare panewki wygladaly faktycznie tragicznie. Po wymianie kontrolka tak samo zaczela sie zachowywac. A jest mozliwosc jakos sprawdzenia tego czujnika poziomu oleju? wykrecenie/przeczyszczenie itd? tongue.gif

Napisano

W czujniku nie ma co czyścić tak jest sprężynka i blaszka która przy braku ciśnienia styka do masy, ale jak padnie sprężyna to lubi wariować. Czujnik jest nierozbieralny tylko wymiana- koszt nie wiem ale z 5-10zł. Najlepiej wykręć czujniki wkręć manometr i się okaży czy siedzi czujnik czy rzeczywiście ciśnienia brak. Ja mam w silniku BP Visco 3000 10W40 i spokój, cena średnia. Zostaje olej do wymiany razem z filtrem (są tacy co zmieniają sam olej a filtr zabytkowy i też są takie jaja bo pompa nie da rady przepchać przez muł). Jak to nie pomoże i ciśnienie będzie niskie to zostaje ściągać miskę i obczaić pompę, może już ma dość roboty murzyna.

Napisano
  • Autor

Tak popatrzylem dzisiaj na ten orlen klasik, wyglada jak woda, z uszczelki miedzy silnikiem a skrzynia tak nap.... ten olej ze przed blokiem mam co 1 metr wielkie plamy od oleju z mojego una. Moze zalac jakis gestrzy olej?

Napisano

A co to za olej ten orlen, minerał czy syntetyk, jaki masz przebieg? kiedy zmieniany olej ostatnio? No to simmer do wymiany na wale bo jak ci aż tak cieknie to możesz stanąć w drodze jak zarzuci Ci na tarcze sprzęgłowe.

Napisano
  • Autor

> A co to za olej ten orlen, minerał czy syntetyk, jaki masz przebieg?

> kiedy zmieniany olej ostatnio? No to simmer do wymiany na wale

> bo jak ci aż tak cieknie to możesz stanąć w drodze jak zarzuci

> Ci na tarcze sprzęgłowe.

Wiesz co nie wiem jaki to jest poniewaz kupuje go w sklepie, ale jest rozlewany do plastikowych butelek (jest taniej), olej w ciagu 2 miesecy zmieniany caly ze 3-4 razy (remonty silnika w tym czasie byly, to pierscienie, to panewki itd itd). Jutro odstawiam samochod do mechanika z tym wyciekiem wiec po odbiorze zaleje nowy dobry olej. A jaka jest roznica miedzy syntetycznym a mineralnym?

Przebieg ok 167tys. Przy 165 zrobiony praktycznie generalny remont silnika.

Napisano

Syntetyk jest leszy a właściwie półsyntetyk czyli 10W, 15W to minerał (choć nie zawsze), syntetyk jest czyściejszy i lepiej smaruje a minerał robi więcej nagaru, jest gorszy jakościowo. Jak jest rzadki silnik to ludzie leją minerał i nagarem zapycha to co cieknie. Nie wolno zmieniać z minerału na syntetyk. A jak zmieniałeś olej przy naprawach to rozumiem że filtr olejowy też. Może jak lejesz nie wiadomo co to był minerał wcześniej a zalałeś syntetyku, stąd pojawiły się wycieki a do tego lepszy olej mógł wypłukać nagar z silnika i zablokować kanały olejowe. Ale to tylko dywagacje.

Napisano
  • Autor

> Syntetyk jest leszy a właściwie półsyntetyk czyli 10W, 15W to minerał

> (choć nie zawsze), syntetyk jest czyściejszy i lepiej smaruje a

> minerał robi więcej nagaru, jest gorszy jakościowo. Jak jest

> rzadki silnik to ludzie leją minerał i nagarem zapycha to co

> cieknie. Nie wolno zmieniać z minerału na syntetyk. A jak

> zmieniałeś olej przy naprawach to rozumiem że filtr olejowy też.

> Może jak lejesz nie wiadomo co to był minerał wcześniej a

> zalałeś syntetyku, stąd pojawiły się wycieki a do tego lepszy

> olej mógł wypłukać nagar z silnika i zablokować kanały olejowe.

> Ale to tylko dywagacje.

Ciezko mi powiedziec czy byl zmieniany, ale dla swietego spokoju teraz powiem mechanikowi zeby wymienil na nowy. Jak egon pokazal mi moj rozebrany silnik w lutym to nie bylo tam nagaru, poprostu wszystko wygladalo jakby ktos tam narobil frown.gif. Po remoncie silnika zaczelo lecie czym sie tylko dalo, wydawalo sie ze juz wszystkie uszczelki powymieniane, to po kilku dniach zaczelo znowu leciec, tym razem z tego zimeringu. Jakim olejem twoim zdaniem teraz zalac po jego wymianie?

Napisano

Jakim zalać to ciężko powiedzieć, gdyby teraz był półsyntetyk bo bym zalał półsyntetyk bo lepszy. Zapytaj tam gdzie kupowałeś tego orlena co to za olej 10W40 czy 15W40 i lać taki sam tylko lepszy jakościowo (tylko nie selenia). Jak uszczelnisz wszystko to polecam BP Visco 3000 to jest półsyntetyk a minerał ma chyba oznaczenie 2000. Ale coś czyje że lepiej zalać mineralny, przebieg swój ma jak na fiata a z wyciekami nie będzie problemów. Ja mam 120tyś km i półsyntetyk ale nic nie robione konkretnie w silniku. Olej od wymiany do wymiany prawie taki sam barwą ale jeżdżę na LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.