Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimattyzacja wywala bezpiecznik -- pilne

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiś czas temu zabrakło paliwa i auto staneło wywaliło bezpiecznik pod maską przy w puszce przy akumulatorze po wymianie wsio ok klima chodziła choć często nie była używana. Wczoraj wymienilem katalizator niby wszystko ok na skrzyżowaniu na wolnych obrotach włączyłem klimę i znowu wywaliło bezpiecznik. Wsadziłem 15A bo taki miałem ale znowu padl jak włączyłem klimę (na postoju). Wsadziłem 30A i to samo test na parkingu chwila klima się załączyła i zgasł. Co to może być gdzie szukać boję się wyjechać autem z parkingu :-) Elektryk zaocznie dsyła mnie do serwisu klimatyzacji.

Napisano

może spężarka klimy przeciąża sytem albo, gdziś ma zwarcie w zasilaniu/sterowaniu

Napisano

Witam!

Cholela, mam to samo. Włączę klimę i wywala mi bezpiecznik 10A. Jak odepnę przewód z 12V od sprężarki i włączę klimę to jest wszystko OK tylko że klima wtedy nie chłodzi. Ciekaw jestem czy to elektromagnetyczne sprzęgło by tak obciążało?

Pomimo, że przewód jest odpięty to jak włączę klimę to czuć jak mi obroty spadają, ale nie chłodzi. Więc sprzęgło chyba działa dobrze. To od czego może być ten przewód, bo to on obciąża instalacje. Jutro zmierzę ile toto prądu pobiera.

Miał ktoś tak?

Co to może być?

Napisano

> Witam!

> Cholela, mam to samo. Włączę klimę i wywala mi bezpiecznik 10A. Jak

> odepnę przewód z 12V od sprężarki i włączę klimę to jest

> wszystko OK tylko że klima wtedy nie chłodzi. Ciekaw jestem czy

> to elektromagnetyczne sprzęgło by tak obciążało?

> Pomimo, że przewód jest odpięty to jak włączę klimę to czuć jak mi

> obroty spadają, ale nie chłodzi. Więc sprzęgło chyba działa

> dobrze. To od czego może być ten przewód, bo to on obciąża

> instalacje. Jutro zmierzę ile toto prądu pobiera.

> Miał ktoś tak?

> Co to może być?

a "leciales po kablu" dokad on idzie?

Napisano

> a "leciales po kablu" dokad on idzie?

Jak pisałem - jest to 12V, biegnie gdzieś przez cały silnik w poprzek do sprężarki. To nie jest wina w samym kablu 12V, bo jak podepnę pod niego żarówkę to nie wywala bezpiecznika - czyli ie jest nigdzie zwarty. Problem jest w kabelku, który się do niego podłącza. A jest on krótki ok.4-5 cm i biegnie do sprężarki, w okolice koła pasowego, czyli tak jakby do sprzęgła elektromagnetycznego.

Dziwne, bo jak go odepnę to po załączeniu klimy oroty spadaja, a teoretycznie nie powinny. Ale bezpiecznika już nie wywala

Napisano

tylko że żarówka nie ma takiego poboru jak sprezarka, kiedy z obdukcji pamietam sytuacje jak pewne tipo 1,6 co chwile wywalalo bezpiecnzik od pompy paliwa a niby wszytko bylo ok kable ok, prad dochodiz zarowka pali, okazalos ie ze kabel byl ponadrywany w srodku i nie mial juz takiej przewodnosci,a le to sie mechanior smial ze pierwszy raz ma takei cos, na innym kablu dzialal jak zloto 270751858-jezyk.gif

ale jaka sztuka bylo dosjsc do tego zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> a "leciales po kablu" dokad on idzie?

No właśnie jaki tam powinien być bezpiecznik bo nie mogę znaleźć opisu. I ewentualnie gdzie jest podpięty ten kabel od klimy to zrobie taki sam test?

Napisano

> No właśnie jaki tam powinien być bezpiecznik bo nie mogę znaleźć

No ja też nie mogę na żadnym schemacie znaleźć tego bezpiecznika. Tyle, że ja mam TD100 a do tego modelu schematu niestety nigdzie nie mogę znaleźć

> opisu. I ewentualnie gdzie jest podpięty ten kabel od klimy to

> zrobie taki sam test?

No tego to i ja też nie wiem. Leci wzdłóż obudowy rozrządu- górą i znika gdzieś za silnikiem. Trzeba by rozebrać troszkę żeby go wyczaić ska bignie, ale pewnie z przekaźnika, który jest podobno w schowku pasażera. Może ten przekaźnik nam na wala?

Nikt nic nie wie na tym forum o naszym problemie?

Napisano

Aha i weź zmień Temat tego postu bo nikt nam nigdy nie odpowie. Profil i wogóel takie tam.

Temat ma być na temat. Np. Klimatyzacja wywala bezpiecznik. Błagam - pomocy

Napisano

> Witam!

> Cholela, mam to samo. Włączę klimę i wywala mi bezpiecznik 10A. Jak

> odepnę przewód z 12V od sprężarki i włączę klimę to jest

> wszystko OK tylko że klima wtedy nie chłodzi. Ciekaw jestem czy

> to elektromagnetyczne sprzęgło by tak obciążało?

> Pomimo, że przewód jest odpięty to jak włączę klimę to czuć jak mi

> obroty spadają, ale nie chłodzi. Więc sprzęgło chyba działa

> dobrze. To od czego może być ten przewód, bo to on obciąża

> instalacje. Jutro zmierzę ile toto prądu pobiera.

> Miał ktoś tak?

> Co to może być?

miałem taki przypadek 3 lata temu co włożyłem wywalało bezpiecznik i pojechałem do fachowca w Gdańsku (z polecenia innego fachowca) i okazało sie poszedł przekaźnik i parę kabelków w puszce przed aku wymienił kabelki przekaźnik i jest do tej pory bez kłopotów bynajmniej nie wywala bezpieczników

Napisano

Właśnie dokonałem pomiarów i jako elektryk zgłupiałem icon_eek.gif

Wyjąłem bezpiecznik, który się przepala, w jego miejsce wpiołem miernik (amperomierz),

1. Uruchomiłem silnik - miernik wskazywał 0,5A

2. Włączyłem klimę (czuć obciążenie silnika i słychać jak sprzęgło od klimy pykneło) - miernik pokazał 0,52A

Więc pytanie do innych elekttryków. Jakim cudem wywala bezpiecznik 10A jak nawet 1A nie ma? sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Zrobiłem drugi eksperyment. Włożyłem bezpiecznik. Odpiołem kabelek od zasilania sprzęgła przy kompresorze i wpiołem w obwód miernik amperomierz.

1. Włączyłem klimę i miernik wskazał 3A. Sprzęgło pyknęło i czuć obciążenie silnika.

Wniosek - ten bezpiecznik co go wywala ma bardzo mało wspólnego z klimą bo po jej włączeniu, sprzęgło kompresora pobiera 3A a na bezpieczniku prawie prąd nie wzrasta.

Oznacza to, że przez ten bezpiecznik przechodzi tylko jakieś sterowanie przekaźnika, który dopiero zasila klimę. Albo coś takiego. Bo to jednak po włączeniui klimy bezpiecznik wywala.

Ktoś wie gdzie może być taki przekaźnik? W schowku pasażera?

Druga rzecz to przekaźniik w skrzynce koło Aku obok, którego jest ten nieszczęsny bezpiecznik. U mnie jest tam biały przekaźnik, ale nie z elektromagnetyczną cewką, tylko elektroniczny. Co do za ustrojstwo. Jest to chyba 3 przekaźnik od lewej strony. Rozebrałem go i okazało się, że spoalona była dioda Zenera. Myslałem, że to ona powoduje całe to nieszczęście, ale po wymianie na sprawną jest to samo.

A nigdzie nie można takiego przekaxnika dostać! angryfire.gif

Napisano

taki przekaznik dostaniesz w ASO ale na bank bedzie dorzszy niz 100zł oslabiony.gif

Napisano

> taki przekaznik dostaniesz w ASO ale na bank bedzie dorzszy niz 100zł

Ciekawe, czy w benzynie też taki jest to od kumpla zaprzyczyłbym i sprawdził czy to nie to cholelstwo.

Napisano

> Właśnie dokonałem pomiarów i jako elektryk zgłupiałem

> Wyjąłem bezpiecznik, który się przepala, w jego miejsce wpiołem

> miernik (amperomierz),

> 1. Uruchomiłem silnik - miernik wskazywał 0,5A

> 2. Włączyłem klimę (czuć obciążenie silnika i słychać jak sprzęgło od

> klimy pykneło) - miernik pokazał 0,52A

> Więc pytanie do innych elekttryków. Jakim cudem wywala bezpiecznik

> 10A jak nawet 1A nie ma?

> Zrobiłem drugi eksperyment. Włożyłem bezpiecznik. Odpiołem kabelek od

> zasilania sprzęgła przy kompresorze i wpiołem w obwód miernik

> amperomierz.

> 1. Włączyłem klimę i miernik wskazał 3A. Sprzęgło pyknęło i czuć

> obciążenie silnika.

j

> Wniosek - ten bezpiecznik co go wywala ma bardzo mało wspólnego z

> klimą bo po jej włączeniu, sprzęgło kompresora pobiera 3A a na

> bezpieczniku prawie prąd nie wzrasta.

> Oznacza to, że przez ten bezpiecznik przechodzi tylko jakieś

> sterowanie przekaźnika, który dopiero zasila klimę. Albo coś

> takiego. Bo to jednak po włączeniui klimy bezpiecznik wywala.

> Ktoś wie gdzie może być taki przekaźnik? W schowku pasażera?

> Druga rzecz to przekaźniik w skrzynce koło Aku obok, którego jest ten

> nieszczęsny bezpiecznik. U mnie jest tam biały przekaźnik, ale

> nie z elektromagnetyczną cewką, tylko elektroniczny. Co do za

> ustrojstwo. Jest to chyba 3 przekaźnik od lewej strony.

> Rozebrałem go i okazało się, że spoalona była dioda Zenera.

> Myslałem, że to ona powoduje całe to nieszczęście, ale po

> wymianie na sprawną jest to samo.

> A nigdzie nie można takiego przekaxnika dostać!

jeszcze raz opiszę jak było w moim przypadku pewnego pogodnego dnia trzy latka temu w czasie jazdy przestała działać klima to znaczy przestało wiać (byłem wtedy w Gdańsku koło media markt wjechałem na parking i zabrałem sie do szukania przyczyny w puszce z bezpiecznikami i patrzę przepalony bezpiecznik od nadmuchu wymiana akurat miałem odpalam włączam wentylator wieje załączam klimę gdzieś około 5 sekund zonk znowu nie wieje bezpiecznika spalony sobota po południu skąd tu bezpieczniki jade do hipermarketu zestaw bezpieczników wkładam i za chwilę to samo wykończyłem trzy bezpieczniki i dałem spokój po powrocie do domu zaczeły sie poszukiwania ale że nie jestem z elektryki kumaty dałem spokój fachowiec od rozruszników dal namiary na fachowca od klimy umówiłem sie telefonicznie i pojechałem włożyłem bezpiecznik i nie włączałem klimy dopiero jak fachowiec kazała wlączyć to włączyłem i się zadymiło z puszki koło aku bezpiecznik sie nie przepalił ale zgrzał wiec poszedł dymek z tej puszki i fachowiec wyjął przekaźnik i popalone kabelki wlazł do warsztatu cóś porobił i jest cacy do dziś długo ale może Cie to naprowadzi uff aż się zgrzałem angryfire.gifhehe.gif

Napisano

Tylko, że u mnie jak wywala bezpiecznik to auto całe kaput. Wentylator nie dmucha, brak kontrolki od wtrysku, swiec, Fiat Code. Rozrusznik kręci, ale nic nie działa. Więc to inny bezpiecznik. Wszystkie przekaźniki elektromagnetyczne w tej puszcze są OK. Mam podejżenia co do tego białego elektronicznego.

Napisano

no i nikt nic nie wie?

Napisano
  • Autor

> no i nikt nic nie wie?

Moja Marea już po elektryku. Niestety nie byłem osobiście z relacji mowa była o zamienionych przekaźnikach w tej puszce gdzie siada ten bezpiecznik wg. mnie poprostu walnięte były przekaźniki. Narazie klima działa czas pokaże jak długo :-)

Napisano

Dowiedz się, który to przekaźnik. PLIS

Napisano
  • Autor

> Dowiedz się, który to przekaźnik. PLIS

Z tego co mi powiedział elektryk poprostu są tam 2 przekaźniki które pełnią 2 różne funkcje ale da się je zamienić i po tej zamianie wychodzą takie przeboje.

Napisano

> Z tego co mi powiedział elektryk poprostu są tam 2 przekaźniki które

> pełnią 2 różne funkcje ale da się je zamienić i po tej zamianie

> wychodzą takie przeboje.

Ale czy ty zamieniałeś przekaźniki? Bo ja nic nie grzebałem. Z tego co pamiętam jest tam 5 przekaźników. 4 zwykłe i jeden po środku biały elektroniczny.

Napisano
  • Autor

> Ale czy ty zamieniałeś przekaźniki? Bo ja nic nie grzebałem. Z tego

> co pamiętam jest tam 5 przekaźników. 4 zwykłe i jeden po środku

> biały elektroniczny.

Ja nie zamieniałem ale były robione m.in. wtryski i może wtedy ktoś podmienił co do ilości to nie mam pojęcia ty masz inny silnik i może inaczej rozwiązane układy elektryki

Napisano

Miałeś rację. blagam.gif

Ile się namierzyłem, ile obszukałem, aż wreszcie przyjrzałem się skrzynce z bezpiecznikami i zobaczyłem, że wszystkie gniazda na bezpieczniki i na przekaźniki mają różne kolory- dobrane do koloru bezpieczników lub przekaźników. I tak stwierdziłem, że biały przekaźnik jest w szarym gnieździe, a szary w białym. Spróbowałem zamienić i SUKCES brawo.gifyay.gifwaytogo.gifclaps.gif

Zamiast 9A na mierniku było0,43A!

I już wszystko w porządku.

Dzięki za podpowiedź.

Dziwne, bo ja ich nie zamieniałem (chyba hmm.gif)

Napisano

> Dziwne, bo ja ich nie zamieniałem (chyba )

Może w tym przydrożnym ASO się bawili.

Napisano

> Może w tym przydrożnym ASO się bawili.

Właśnie, też tak obstawiam.

Pół roku było O.K. Bezpiecznik padł jak włączyłem MAX DEF. Być może był chwilowy zas duży pobór pradu i padł. A oni jak szukali to pogrzebali coś. Znaleźli że bezpiecznk ,ale jak wsadzili drugi to po włączeniu klimy wywalało.

ASO WARSZAWA Wylotówka na Poznań przed Macierzyszem - Nie zajeżdżać tam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.