Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

masa błedów po podłaczeniu do OBD2

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie i od razu zapytam a mianowicie: wczoraj podłączyłem Opelka pod ODB2 i się trochę przeraziłem oto błędy i krótki komentarz z mojej strony.

0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A - co to może być ??

1640 Usterka układu sterowania zapłonem z czterema cewkami - stopień końcowy - też czarna magia ??

0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata - tu stawiam na lambde, byłem niedawno u gazownika i powiedział, że w górnych obrotach juz pada ale to jego zdanie.

1410 Przekaźnik dmuchawy powietrza dodatkowego / przekaźnik klimatyzacji - według mnie błąd wystąpił przy nabijaniu klimatyzacji. Klima sprawna i śmiga wink.gif

1530 Przekaźnik klimatyzacji - tak jak wyżej

0412 Zawór sterujący A w układzie doprowadzania powietrza dodatkowego - to już czarna magia ???

0443 Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa - z reguły śmigam na małej ilości paliwa w zbiorniku 3-4 literki i może to być od tego.

0500 Czujnik prędkości własnej pojazdu - to już kosmos smile.gif

Czekam na sugestie opinie, pomysły dotyczące w/w błędów.

Dodam, że naprawiałem alternator, który na początku dawał napięcie rzędu 15-16 wolt a potem 10. może po tym zgłupiały urządzenia niektóre. Błędy oczywiśćie wykasowałem i może uda mi się podpiąć w piątek i zobaczyć czy się powtarzają smile.gif

Jeszcze jedna sprawa od jakiegoś czasu autko dziwnie "fuczy" podczas przyspieszania i jest troche zamulone - świece, przewody i filtr powietrza jest nowy, także został wycięty katalizator i wstawiona strumienica ale to też nie pomogło - stawiam na EGR a jak wiecie w tym silniku to wyczyn nie z tej ziemi frown.gif X16XEL

Jeszcze jedna sprawa autko zaczeło więcej plić - duużo więcej w trasie z 7,8 do 11 ?? co robić

Napisano

> 0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A - co to może być ??

Uszkodzony czujnik wału korbowego, lub jego gniazdo. UWAGA, CZASAMI TYM SIĘ OBJAWIA USZKODZENIE CZUJNIKA WAŁKÓW ROZRZĄDU !

> 1640 Usterka układu sterowania zapłonem z czterema cewkami - stopień końcowy - też czarna magia ??

DIS ?

0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata - tu stawiam na lambde, byłem niedawno u gazownika i powiedział, że w górnych obrotach juz pada ale to jego zdanie.

I słusznie

> 1410 Przekaźnik dmuchawy powietrza dodatkowego / przekaźnik klimatyzacji - według mnie błąd wystąpił przy nabijaniu klimatyzacji. Klima sprawna i śmiga

Więc skasuj go i obserwuj co się będzie działo. Po włączeniu klimy powinien Ci wystartować wiatrak na chłodnicy

> 1530 Przekaźnik klimatyzacji - tak jak wyżej

> 0412 Zawór sterujący A w układzie doprowadzania powietrza dodatkowego - to już czarna magia ???

AIR

> 0443 Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa - z reguły śmigam na małej ilości paliwa w zbiorniku 3-4 literki i może to być od tego.

Sprawdź wężyki podciśnieniowe

> 0500 Czujnik prędkości własnej pojazdu - to już kosmos

To nie kosmos tylko impulsator ma problemy

Bardzo prawdopodobne że to przez zbyt wysokie napięcie, choć zostałby Ci jeszcze błąd "za wysokie napięcie w instalacji samochodu"

> Jeszcze jedna sprawa od jakiegoś czasu autko dziwnie "fuczy" podczas przyspieszania i jest troche zamulone - świece, przewody i filtr powietrza jest nowy, także został wycięty katalizator i wstawiona strumienica ale to też nie pomogło - stawiam na EGR a jak wiecie w tym silniku to wyczyn nie z tej ziemi X16XEL

albo EGR, albo masz nieszczelność w dolocie. Wywal strumienicę jeśli lubisz swój silnik

Napisano

zapewno ilosć wyskiwnych bełdów ma skutek z zepuciem jakiejs 1 czesci które sa ze soba powiazane. ECU wtedy wariuje.

ja tak maiłem z EGR-em, ze po jego zreanimowaniu znikneło natepnych 4 czy 5 błedy które mi wyskakiwało przy okazji.

takze trzeba pomału i na spokojnie szukac tej zepsutej czesci.

pozdro

Napisano
  • Autor

> zapewno ilosć wyskiwnych bełdów ma skutek z zepuciem jakiejs 1 czesci

> które sa ze soba powiazane. ECU wtedy wariuje.

> ja tak maiłem z EGR-em, ze po jego zreanimowaniu znikneło natepnych 4

> czy 5 błedy które mi wyskakiwało przy okazji.

> takze trzeba pomału i na spokojnie szukac tej zepsutej czesci.

> pozdro

EGR zaślepiłeś czy kupiłeś nowy ??

Napisano

widzę połowę błędów takich jak u mnie- pojawiły się po zaślepieniu EGR-a

Napisano
  • Autor

Wywal strumienicę jeśli

> lubisz swój silnik

Dlaczego taka teza ?? yikes.gif

Napisano

Poczytaj sobie o wpływie "pseudo" strumienic na silnik.

Te błędy to śmieci. Za dużo ich jak na jeden odczyt. Jeśli to było czytane techem, lub innym porządnym diagnoskopem to można zrobić test wszystkich tych przekaźników, EGRa i sondy. Na razie się błędami nie przejmuj. Okaże się po ponownej podpince co z tej listy jest świeże.

Napisano

> EGR zaślepiłeś czy kupiłeś nowy ??

wyczysciłem na błysk i zaslepiłem i jest oki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.