Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z klimą

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam następujący problem. Przy włączonej klimie na full auto (zawsze tak mam), jeżeli temperatura zewnętrzna jest niższa od ustawionej na klimie, i dodatkowo następuje automatyczne przełączenie na obieg otwarty (na wyświetlaczu pali się obieg otwarty + AQS) z nawiewów czuć delikatny smrodek.

Klima po wymianie czynnika i odgrzybianiu, przed miałem to samo. Czy któryś z kolegów może coś podpowiedzieć ?

Napisano

> któryś z kolegów może coś podpowiedzieć ?

Według mnie oznacza to, że grzybnia jest już na części dolotowej powietrza do zespołu klimy - przed klapką zamykającą dolot świeżego - np. w okolicach filtra kabinowego lub dalej - albo - co też możliwe bo w sytuacji, którą opisujesz może otwierać się klapka puszczająca chuch z nagrzewnicy - przelazła na nagrzewnicę - a stamtąd to nie mam pojęcia jak wyskrobać.

PS. Jakby udało Ci si ją usunąć to chętnie przyjmę słoiczek slinka.gifmarynaty...

Napisano

Ja to sie zastanawiam komu mam oddać Twoje ramki wink.gif

Moze spróbuj samemu zapuścić pianke w kanały?

Napisano

> Klima po wymianie czynnika i odgrzybianiu, przed miałem to samo. Czy

> któryś z kolegów może coś podpowiedzieć ?

Niestarannie wykonana dezynfekcja. hmm.gif

Spróbuj zrobić samemu - KLIK tutaj masz przepis z kącika Punto. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niestarannie wykonana dezynfekcja.

> Spróbuj zrobić samemu - KLIK tutaj masz przepis z kącika Punto.

Dezynfekcja, wykonana przez zakład polecany na tym kąciku.

Napisano

> Dezynfekcja, wykonana przez zakład polecany na tym kąciku.

Skoro jednak dalej czuć nieprzyjemny zapach, to znaczy że nie była wystarczająco staranna ok.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro jednak dalej czuć nieprzyjemny zapach, to znaczy że nie była

> wystarczająco staranna

Ok, ale dlaczego śmierdzi tylko w warunkach, które opisałem tzn. chyba wtedy jak nie pracuje spreżarka i zimne powietrze pobierane jest z zewnątrz.

Napisano

> Ok, ale dlaczego śmierdzi tylko w warunkach, które opisałem tzn.

> chyba wtedy jak nie pracuje spreżarka

Błąd rzeczowy - sprężarka pracuje w koło Wojtek jeśli masz full auto. Jej pracę sygnalizuje śnieżek na wyświetlaczu.

Napisano

> Ok, ale dlaczego śmierdzi tylko w warunkach, które opisałem tzn.

> chyba wtedy jak nie pracuje spreżarka i zimne powietrze

> pobierane jest z zewnątrz.

Bo zanieczyszczoną możesz mieć tę część układu wentylacyjnego, przez którą płynie powietrze podgrzewane w nagrzewnicy.

Spróbowałbym jednak samemu dokładnie zdezynfekować cały układ wentylacyjny - żeby mieć pewność, że z tej strony zrobiono na prawdę wszystko, co się dało. A jeśli problem mimo to nie ustąpi - to jedyne co w takiej sytuacji pozostanie, to rozbiórka i czyszczenie manualne - chociaż w takim przypadku trzebaby się mocno zastanowić, czy warto to robić. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Błąd rzeczowy - sprężarka pracuje w koło Wojtek jeśli masz full auto.

> Jej pracę sygnalizuje śnieżek na wyświetlaczu.

Ok, ale dlaczego smierdzi tylko przy temp. ustawionej powyzej temp zewnetrznej i tylko przy otwartym obiegu + AQS ?

Napisano

> Ok, ale dlaczego smierdzi tylko przy temp. ustawionej powyzej temp

> zewnetrznej i tylko przy otwartym obiegu + AQS ?

IMHO to wcale nie musi być związane z grzybkami. 270751858-jezyk.gif U mnie śmierdziało od nowości, a trudno, aby nowe auto przyjeżdżało z zaawansowaną grzybicą. Śmierdziało tylko w specyficznych warunkach - klimatyzacja musiała być długo nie używana. Jeśli była używana regularnie śmierdzenie nie miało miejsca. Dezynfekcje przeprowadzałem w różnych warsztatach różnymi metodami co mniej więcej 2-3 miesiące. Nic nie przynosiło efektów. crazy.gif Kiedyś na spocie zastanawialiśmy się z freeco co może być tego przyczyną. crazy.gif Doszliśmy do wniosku, że to musi śmierdzieć jakaś uszczelka. Nie wiem na ile ta teoria jest potwierdzona w praktyce, ale gdy używam klimy regularnie, to nie śmierdzi. zlosnik.gif

Napisano

niewiem.gif> Witam.

> Mam następujący problem. Przy włączonej klimie na full auto (zawsze

> tak mam), jeżeli temperatura zewnętrzna jest niższa od

> ustawionej na klimie, i dodatkowo następuje automatyczne

> przełączenie na obieg otwarty (na wyświetlaczu pali się obieg

> otwarty + AQS) z nawiewów czuć delikatny smrodek.

Też to mam, z klimą manualną. Tyle że u mnie to nie delikatny smrodek, a potężny fetor sick.gif Klima była dezynfekowana niecały rok temu, filtr p/pył wymieniany mniej niż pół roku temu niewiem.gif W przyszłym tygodniu jadę do specjalistycznego serwisu na kurację ultradźwiękową... hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dziś rano wsiadam do stilona, na dworzu - 1, ustawiam klimę na + 20 full auto. Uruchamia się obieg otwarty ale bez AQS i żadnego smrodu przez kilka kilometrów. Zaczynam podejrzewać, że to ma jakiś związek z AQS. Czy ktoś z kolegów umie wytłumaczyć jaka jest róznica pomiędzy obiegiem otwartym z i bez AQS ?

Napisano

witaj. nie wiem czy coś pomogę tą wiadomością. jakiś rok temu Kolega MirekD opisywał kłopot po odgrzybianiu klimy. Nie wiem czy pisał coś o obiegu otwartym, ale opisywał swój smród jako coś podobnego do "zapachu" zgniłego siana. Pozdrawiamsmile.gif i współczuję kłopotów frown.gif

Napisano

> witaj. nie wiem czy coś pomogę tą wiadomością. jakiś rok temu Kolega

> MirekD opisywał kłopot po odgrzybianiu klimy. Nie wiem czy pisał

> coś o obiegu otwartym, ale opisywał swój smród jako coś

> podobnego do "zapachu" zgniłego siana.

Dokładnie tak, po odgrzybianiu pojawił się ten zapach i docierał w momencie uruchomienia klimy przez kilka naście sekund zawsze, nie zależnie czy wcześniej była wyłączona na dzień czy na pół minuty.

Zapach samoistnie osłabł po około pół roku jednak dopiero po wymianie filtra p.p i zastosowaniu odgrzybiacza w spreju (taki co się rozpyla wewnątrz na obiegu zamknietym klimy )zapach ustąpił.

Napisano
  • Autor

Czy ktoś z kolegów ma może dokładny schemat układu klimatyzacji ? Na jakie wloty, wyloty powietrza powinienem zwrócic uwagę przy czyszczeniu klimy w moim przypadku (smród tylko przy otwartym obiegu) ?

Napisano

> Czy ktoś z kolegów ma może dokładny schemat układu klimatyzacji ?

Może taki szkic-przekrój będzie pomocny

278810259-schematklimy.jpg

> Na jakie wloty, wyloty powietrza powinienem zwrócic uwagę przy

> czyszczeniu klimy w moim przypadku (smród tylko przy otwartym

> obiegu) ?

IMHO powinieneś dokładnie zdezynfekować parownik (od strony filtra pp).

post-61456-14352481946932_thumb.jpg

Napisano

nie wiem jak śmierdzi tówj samochód rafak (prze net nie czuć) ale biorac pod uwagę że ustawiasz klimę na grzanie (jak sam piszesz temp. powyżej temp. zewnetrznej) to może śmierdzi z nagrzewnicy. niektórzy ludzie są bardziej wyczuleni na zapach rozgrzanego glikolu (mnie on drażni). Reasumując może to nieszczelność w nagrzewnicy? pozdrawiam

Napisano

> Może taki szkic-przekrój będzie pomocny

> IMHO powinieneś dokładnie zdezynfekować parownik (od strony filtra

> pp).

zbigra a możesz umiejscowić na schemacie przód pojazdu jako punk odniesienia(chociaż słownie) bo nie mam pweności czy dobrze to widzę.

Napisano

> zbigra a możesz umiejscowić na schemacie przód pojazdu jako punk

> odniesienia(chociaż słownie) bo nie mam pweności czy dobrze to widzę.

To jest widok od strony drzwi kierowcy. Przód samochodu jest po lewej stronie. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.