Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tym silnikiem DTI?

Featured Replies

Napisano

Witam,

noszę się z zamiarem zakupu vectry B lub omegi i interesuje mnie diesel. W sieci większość tych aut z dislem ma właśnie ten silnik 2,0DTI 101KM. Słyszałem niezbyt dobre opinie na temat tego silnika. On był montowany chyba tez w Astrze G. Może ktoś uzytkujący taki silnik się wypowie jak to naprawdę jest z jego awaryjnością, spalaniem, mocą (czy to oby nie za mało na taki samochód?) itd.

A jeśli chodzi o Omegę to może ktoś powie coś o 2,5TDS, wiem tyle że to motor z BMW i że lubią tam UPG się sypać dość często.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I nikt nic nie wie w tej materii ?? :-/

Napisano

Ja mam asterke G z silnikiem DI 82 kuce i jakos mi wystarcza i nie sypie sie. Generalnie to jak jest dobry przebieg to sie nie bedzie psuc. Wieksz\osc aut przywiezionych ma krecone liczniki. Idzie poznac po pracy silnika co ten samochod przeszedl. 2.5TDS to dobry silnik tytlko napewno bardziej kosztowny z racji ze od BMW, slabe dojscie zeby cokolwiek wymienic ale za to dosc mocny.

Napisano

Mam Zafirę z tym silnikiem i chociaż auto waży 1,5 tony, to przy odpowiedniej technice jazdy nie jest zawalidrogą. Z pewnością nie jest to wyścigówka ale raczej nie po to kupuje się diesla. Na pewno będziesz musiał w razie czego zmienić styl jazdy - koniec z wdeptywaniem pedału gazu do podłogi, bo tak turbodieslem nie pojedziesz za szybko. Co do awaryjności, to nie mogę się wypowiadać, bo samochód mam raptem miesiąc a do tego jest to młode auto. Z obiegowych opinii wynika, że bardzo treba uważać na jakość tankowanego paliwa, bo pompy wtryskowe mogą ucierpieć. Myślę, że w jeżeli będziesz obchodzić się z nim dobrze, to powinieneś pojeździć, ale w tym temacie niech wypowiedzą się ci z większym doświadczeniem.

Napisano

miaelem astre z tym silnikiem fajne jak dla meni autko dobrze s ie prowadzi dopbrze sie trzyma, zbiera i nie tak duzo spala 6-7 literków ropki, ale sprzedałem z innych powodów cool.gif

Napisano

> Witam,

> noszę się z zamiarem zakupu vectry B lub omegi i interesuje mnie

> diesel. W sieci większość tych aut z dislem ma właśnie ten

> silnik 2,0DTI 101KM. Słyszałem niezbyt dobre opinie na temat

> tego silnika. On był montowany chyba tez w Astrze G. Może ktoś

> uzytkujący taki silnik się wypowie jak to naprawdę jest z jego

> awaryjnością, spalaniem, mocą (czy to oby nie za mało na taki

> samochód?) itd.

> A jeśli chodzi o Omegę to może ktoś powie coś o 2,5TDS, wiem tyle że

> to motor z BMW i że lubią tam UPG się sypać dość często.

> Pozdrawiam

Witam. Co do TDS-a to fajnie to chodzi ,ale ma straszny apetyt na ON. Znajomym palą te silniczki ok 14L/100km...

Napisano

> Witam,

> samochód?) itd.

> Pozdrawiam

Bardzo dobry silnik. Mało pali , zrywny zero napraw. Lać dobry olej i jazda. Polecam.

Silniki 1,7 to nie udany produkt opla i tego się wystrzegaj. Buczą jak stare toki.

Bez urazów dla ich właścicieli.

Pozdrawiam

Napisano

> Bardzo dobry silnik. Mało pali , zrywny zero napraw. Lać dobry olej i

> jazda. Polecam.

> Silniki 1,7 to nie udany produkt opla i tego się wystrzegaj. Buczą

> jak stare toki.

> Bez urazów dla ich właścicieli.

> Pozdrawiam

1.7-ale nie dotyczy to silnikow ISUZU- te sa w maire dobre i malo pal

Napisano

Ja mam DI 82 koniki, jestem z niego zadowolony, choć miałem jedną poważną awarię - pompa wtryskowa (168 000 przebiegu) frown.gif ogólnie ok, bardzo fajnie sie kula nią w trasie. Pali mi srednio 6l/100, a ja mam ciężką noge smile.gif

Napisano

> 1.7-ale nie dotyczy to silnikow ISUZU- te sa w maire dobre i malo pal

isuzu 1.7 tak zwlaszcza po podkreceniu, 2.0dti 100KM wowczas sie chowa za krzaki ze wstydu wink.gif, vectry b z tym silnikiem byly produkowane do 97r, polecam waytogo.gif

Napisano

> Witam,

> tego silnika.

Miałem Asterkę z tym silnikiem. Na miasto nie jest to dobry pomysl. Dlugo sie nagrzewa i ma slaba dynamike. Ale w trasie spalanie od 4,9 do 5,6 l, duzy moment. Miedzy przegladami nie dolalem nawet grama oleju. Nic sie nie psulo. Slyszalem ze pada pompa wtryskowa a konkretnie sterownik, ale mnie to na szczescie nie dotyczylo. Mi padla cala asterka na raz po spotkaniu z blondynka na skrzyzowaniu smile.gif

Napisano

Witam

Dwoje moich znajomych porusza się vectrami b combi z tym silnikiem - generalnie nie sprawia im kłopotu - jednak obydwoje mieli ten sam problem - silnik zbyt szybko się nagrzewał i wyrzucał płyn chłodniczy przez zawor w korku od zbiornika wyrownawczego - powod to zepsuty termostat , więc zwroc uwagę przy zakupie na to gdyż termostat tam jest w całości z aluminiową obudową i niemało kosztuje (ponad 120zł dobrej firmy) - aha i narzekaja na duże zużycie oleju silnikowego szczegolnie w jeździe miejskiej.

Co do dynamiki jest ok - miałem okazję się przejechać - miłe wrażenia

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> samochód?) itd.

> Pozdrawiam

Witam

Mam ten silnik w Zafirze i nie narzekam. Nie jest demonem szybkości ale też nie do tego on służy. Jeśli chodzi o awarie to ma 180 tys. km i zero problemów. Oleju nie bierze. Spalanie w mieście ok. 6,5 - 7 ltr. Także śmiało polecam.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Miałem Asterkę z tym silnikiem. Na miasto nie jest to dobry pomysl.

> Dlugo sie nagrzewa i ma slaba dynamike. Ale w trasie spalanie od

> 4,9 do 5,6 l, duzy moment.

Widać po spalaniu - kolega ma lekką nogę i pewnie z tąd brak dynamiki wink.gif. U mnie spalanie na poziomie 6-6,5. I jak trzeba to idzie jak wściekły. Niestety faktycznie nagrzewa sie dość długo i lubi obroty od 2K w górę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.