Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o centralny

Featured Replies

Napisano

mam pytanie do znawców pradu w punto 1 , kupiłem sobie sentralny do p1 , na alegro oryginalna podruba smile.gif, wszystko jes t ok jeszcze niemontowałem ale zamierzam w najblizszym czasie, i wszystko by grało ale nie mam opisu do paru kabli tzn do głównego motorka idzie 5 kabli zielony , niebieski , czarny , biały i brąz , zielony i nieb, to zasilanie motora , czarny to stałamasa a właśnie biały i brąz to masa naprzemienna , ale ok tak ida z centralki i można 1:1 podłaczyć i dwa następne z centralki do drugiego motorka zielony i niebieski, a i tu moje pytanie , z centralki idzie teraz luzem : czerwony : chyba plus smile.gif, czarny stała masa i ten biały i brązowy, naprzemienna masa , dodam ze chce mieć centralny w kluczyku a nei z pilota choć mam alarm proxima ale to pomijam , czy mozna niepodłaczać tych 2 kabli z centralki czy co z tym zrobić ?

Napisano

podłączać nie musisz, ale wtedy wcale nie zakładaj tego CZ bo to nie ma sensu, siłowniki master muszą zwracać sygnał do centralki, a ta przekazuje dalej na pozostałe siłowniki, logiczne - prawda ?

Napisano

Siłownik master to silnik + krańcówki.

Tak więc masz 2 przewody od zasilania silnika (steruje nim centralka, zamieniając polaryzację na nich) i 3 przewody od krańcówki: +12V, masa i sygnał (jest zwarty albo do 12V albo do masy w zależności czy zamek jest otwarty czy zamknięty).

Napisano
  • Autor

> Siłownik master to silnik + krańcówki.

> Tak więc masz 2 przewody od zasilania silnika (steruje nim centralka,

> zamieniając polaryzację na nich) i 3 przewody od krańcówki:

> +12V, masa i sygnał (jest zwarty albo do 12V albo do masy w

> zależności czy zamek jest otwarty czy zamknięty).

nie sie nierozumiemy , siłowniki podłaczone ok zgodnie i porządnie tak jak ma byc tylko problem mam z centralką wystaja dwie masy zmienne biały i brązowy i masa i plus to rozumiem ale co z tymi masami zmiennymi skoro niechce zamka z pilota to jak niepodepne to niezadziała ?

?

Napisano
  • Autor

> A ja sie przypnę do wątku-jestem ciekaw czy dało by sie zaadoptowac

> cos takiego w MK2

> centralny tylnej klapy

pewnie widziłaem takie coś na alegro zamek osobny wcisk na pilocie i siłownik ,3 przyciski na zamek tak jak w grande, zwykły siłownik

Napisano

Chyba logiczne, że jak nie podepniesz centralki do siłownika master centralnego zamka to nie będzie w ogóle działała... bez tych przewdów centralka nie będzie wiedziała czy zamek master jest otwarty czy zamknięty, więc nie będzie zamykała ani otwierała pozostałych zamków.

Jak nie chcesz żeby alarm otwierał i zamykał zamek to odłącz alarm od instalacji centralnego zamka (albo raczej go do niej nie poddłączaj, bo skoro nie było centralnego, to alaram nie był do niego podłączony).

Bez podpięcia tych zmiennych mas do centralki będzie sterownaie wyłącznie z pilota (o ile on jest podłączony).

Napisano
  • Autor

> Chyba logiczne, że jak nie podepniesz centralki do siłownika master

> centralnego zamka to nie będzie w ogóle działała... bez tych

> przewdów centralka nie będzie wiedziała czy zamek master jest

> otwarty czy zamknięty, więc nie będzie zamykała ani otwierała

> pozostałych zamków.

> Jak nie chcesz żeby alarm otwierał i zamykał zamek to odłącz alarm od

> instalacji centralnego zamka (albo raczej go do niej nie

> poddłączaj, bo skoro nie było centralnego, to alaram nie był do

> niego podłączony).

> Bez podpięcia tych zmiennych mas do centralki będzie sterownaie

> wyłącznie z pilota (o ile on jest podłączony).

nirozumiemy się : alarm jest ale nie chce żeby otwierał mi dzrwi z pilota razem z alarmem, , centralny montuje osobno jako inny zespół, i zostaja mi te dwa przewody co wychodżą z centralki i tyle , czy jak ich niepodłżcze po przekręceniu głównego master drugi sięotworzy i na zmianę, punto 1, 2 drzwi

Napisano

Jeśli nie podłączysz tych przewodów do centralki zamka centralnego to zamek centralny nie będzie działał, bo bez nich centralka zamka nie będzie wiedziała czy otworzyłeś czy zamknąłeś zamek (siłownik master).

Czy w tej chwili (do tej pory) alarm otwierał Ci zamek? Jeśli nie to zainstalowanie centralki zamka centralnego NICZEGO nie zmieni. To czy pilot od alarmu (centralka alarmu) otwiera drzwi z pilota czy nie zależy od podłączenia centralki alarmu a nie centrali zamka centralnego (o ile są to 2 różne urządzenia).

Czekaj, chyba zacynam łapać o co Ci chodzi - masz 2 piloty - od alarmu i od centralki. Ten od alarmu nas nie obchodzi, a nie chcesz żeby centralka FIATowska i pilot IR działął? Najprościej odłącz odbiornik IR, jeśli nie, to nie łącz sterownia silnikiem (zasilnia silnika - 2 przewody ze zmienną polarycacją, zazwyczaj zielony i niebieski - od strony siłownika) w drzwiach kierowcy z centralką zamka centralnego, wtedy siłownik MASTER będzie pełnił rolę tylko czujnika (jak np. w Golfie II, gdzie w drzwiach kierowcy w ogóle nie ma siłownika).

na 100% nie jestem pewny czy w centralca jest SENSING na 2 kablach zwieranych do masy (w zależności czy otwarte czy zamknięte) czy na 1 zwiranym albo do + albo do - (jak w Audi czy VW). Ale kable z siłownika to:

-czarny : czujnik (wyjście)

-biały : czujnik (+12V)

-brązowy : czujnik (GND)

-niebieski : zasilnie silnika (-/+)

-zielony : zasilanie silnika (+/-)

lub

-czarny : gnd

-biały : czujnik otwarte

-brązowy : czujnik zamknięte

-niebieski : zasilanie silnika (-/+)

-zielony : zasilanie silnika (+/-)

Mogę się mylić w kwestii czujnika, tzn. czy otwarte to 12V czy masa i czy biały to otwarte a brązowy to zanknięte czy na odwrót ale to łątwo sprawdzisz omomierzem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.