Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

woda w uno

Featured Replies

Napisano

Przeczytalem artykul autorstwa Klaudka ale opisuje w nim przeciek od strony kierowcy.

Ja po stronie kierowcy mam ok, natomiast po stronie pasazera zbiera sie woda. Jedyne co wyczailem to to, ze leci po komputerze (chyba to jest komputer, uno 1.4) w srodku kapie mi na gumowa wykladzine wiec narazie nie panikuje. Chcialbym jednak ten problem zlikwidowac w najblizszym czasie.

Ktos wie ktoredy cieknie ?

Pozdrawiam

Napisano

u mnie ciekło z przodu i akurat lało mi cię na strone kierowcy.

Przyczyna była prosta. Woda zbierała się na podszybiu a dokładnie w miejscu wlotu do nagrzewnicy.

proponuje sprawdzić wlej wode na podszybie a dokładnie na kradki plastiowe tylko dużo.

Napisano

Możliwe ze zatkany jest odpływ wody z wnętrza uszczelki przedniej szyby, albo spływ wody z podszybia zatkany np. liścmi itp szlamem. Zatrudnij kogoś z węzykiem lub wiadereczkiem niech polewa spokojnie i ciagle, a ty przeszukaj którędy i skad leci.

> Przeczytalem artykul autorstwa Klaudka ale opisuje w nim przeciek od

> strony kierowcy.

> Ja po stronie kierowcy mam ok, natomiast po stronie pasazera zbiera

> sie woda. Jedyne co wyczailem to to, ze leci po komputerze

> (chyba to jest komputer, uno 1.4) w srodku kapie mi na gumowa

> wykladzine wiec narazie nie panikuje. Chcialbym jednak ten

> problem zlikwidowac w najblizszym czasie.

> Ktos wie ktoredy cieknie ?

> Pozdrawiam

Napisano

u mnie cieknie na uszczelce przedniej szyby, ale to łatwo zlokalizować, wystarczy jak popada no.gif

Napisano

> u mnie ciekło z przodu i akurat lało mi cię na strone kierowcy.

> Przyczyna była prosta. Woda zbierała się na podszybiu a dokładnie w

> miejscu wlotu do nagrzewnicy.

> proponuje sprawdzić wlej wode na podszybie a dokładnie na kradki

> plastiowe tylko dużo.

i co zrobiłeś z tym fantem ?

Napisano

> i co zrobiłeś z tym fantem ?

Trzeba załadować się pod autko i ściągnąć gume która odprowadza wode, wyczyścić z liści oraz ściąć ją o jakieś 4 cm

i problem z głowy

Napisano

> Trzeba załadować się pod autko i ściągnąć gume która odprowadza wode,

> wyczyścić z liści oraz ściąć ją o jakieś 4 cm

> i problem z głowy

Pod autko? gdzie co jak ??? niewiem.gif

Bo mi tydzien temu zalało i nakapało na centralke od centrala i mi w nocy wył alarm i samochodu nie mogłem otworzyć, a pod nogami kierowcy pod wykładziną gnój. Wywaliłem juz całe wygłuszenie.

Napisano

Jak masz podszybie ten plastik z kratką gdzie jest przykcona wycieraczka, tam na ogół woda sie zbiera i zamiast odpłynąć kanałem (gumową rurką) to wpływa przez nagrzewnice do środka.

Na wyskości tego plastiku pod autem między silnikiem a paką, nad przekładnią kierowniczą znajdziesz gumowy element musisz go ściągnąć i wyczyścić.

Napisano

> Jak masz podszybie ten plastik z kratką gdzie jest przykcona

> wycieraczka, tam na ogół woda sie zbiera i zamiast odpłynąć

> kanałem (gumową rurką) to wpływa przez nagrzewnice do środka.

> Na wyskości tego plastiku pod autem między silnikiem a paką, nad

> przekładnią kierowniczą znajdziesz gumowy element musisz go

> ściągnąć i wyczyścić.

Ok już kumam. Można ew. próbować od góry się dostać. Tylko to chyba nie to u mnie, bo było ewidentnie mokre w samym rogu, mniej więcej pod pedałem sprzęgła. może to już predzej gdzieś z szyby leci. Od anteny na pewno nie bo sprawdzałem, sucho. confused.gif

Napisano

> Ok już kumam. Można ew. próbować od góry się dostać. Tylko to chyba

> nie to u mnie, bo było ewidentnie mokre w samym rogu, mniej

> więcej pod pedałem sprzęgła. może to już predzej gdzieś z szyby

> leci. Od anteny na pewno nie bo sprawdzałem, sucho.

Miałem ostatnio podobnie.

Uno stało pod blokiem, była totalna zlewa, przychodzę a tam całe lewe nadkole w kroplach i woda na gumowym chodniczku pod kierownicą hmm.gif

Nie miałem wtedy czasu szukać, nigdy wcześniej jak i później nie zdarzyło mi się to, a ostatnio deszcz pada często niewiem.gif

Napisano

> Miałem ostatnio podobnie.

> Uno stało pod blokiem, była totalna zlewa, przychodzę a tam całe lewe

> nadkole w kroplach i woda na gumowym chodniczku pod kierownicą

> Nie miałem wtedy czasu szukać, nigdy wcześniej jak i później nie

> zdarzyło mi się to, a ostatnio deszcz pada często

A woda w środku to murowana korozja i gnicie no.gif

Ostatnio na Top Gear wrzucali gościa w samochodzie do wielkiej beki. Niezła jazd jak woda wlewa się do samochodu no i szczerze powiem, że marne szanse na przezycie. Za długo trwa zanim wyrównają się ciśnienia i mozna otworzyc drzwi pod wodą czacha.gif

Napisano

> A woda w środku to murowana korozja i gnicie

> Ostatnio na Top Gear wrzucali gościa w samochodzie do wielkiej beki.

> Niezła jazd jak woda wlewa się do samochodu no i szczerze

> powiem, że marne szanse na przezycie. Za długo trwa zanim

> wyrównają się ciśnienia i mozna otworzyc drzwi pod wodą

No zaraz, a szyby też się odkręcić nie da?

Napisano

> No zaraz, a szyby też się odkręcić nie da?

Drzwi nie, ale łatwo i bez najmniejszego problemu otwira sie szybe gdyż otwierana szyba nie jest podatna na ciśnienie bo powieżchnia szyby jest bardzo mala (rant) i wymaga owiele mniejszej siły

Oczywiście że taka na korbkę bo ele. nie działa pod woda

Napisano

> Ok już kumam. Można ew. próbować od góry się dostać. Tylko to chyba

> nie to u mnie, bo było ewidentnie mokre w samym rogu, mniej

> więcej pod pedałem sprzęgła. może to już predzej gdzieś z szyby

> leci. Od anteny na pewno nie bo sprawdzałem, sucho.

Od góry bym nie radzi bo możesz mieć utleniony gwint aluminiowy ten co trzyma ramie wycieraczki i go ukręcisz a po co jeszcze zmnieniać cały silniczek do wycieraczek

idea.gif

Napisano

> No zaraz, a szyby też się odkręcić nie da?

Z tego co pamiętam to gość miał elektryczne więc lipa i czacha.gif Jedyna szansa to otwierać jak ttylko wpadnie do wody i niewiele się zanurzy. Co do otwierania szyb korbką to nie wiem, ale przypuszczam, że też mogą być kłopoty

Napisano

> Od góry bym nie radzi bo możesz mieć utleniony gwint aluminiowy ten

> co trzyma ramie wycieraczki i go ukręcisz a po co jeszcze

> zmnieniać cały silniczek do wycieraczek

Tzn rok temu miałem rozkecane całe ustrojstwo, było to mocno problematyczne. No nic może zatem na kanale sprawdzę idea.gif

Napisano

> Drzwi nie, ale łatwo i bez najmniejszego problemu otwira sie szybe

> gdyż otwierana szyba nie jest podatna na ciśnienie bo

> powieżchnia szyby jest bardzo mala (rant) i wymaga owiele

> mniejszej siły

> Oczywiście że taka na korbkę bo ele. nie działa pod woda

Widzisz, a jednak zazwyczaj chyba się ludzie topią. Może po jakimś zdarzeniu w panic zapominają o kręceniu korbką?

Napisano

> Tzn rok temu miałem rozkecane całe ustrojstwo, było to mocno

> problematyczne. No nic może zatem na kanale sprawdzę

Jak masz kanał to już luksus ja zawsze musze się męczyć pod autkiem

Jak zaglądniesz to napisz czy to akurat tem problem

Napisano
  • Autor

> Możliwe ze zatkany jest odpływ wody z wnętrza uszczelki przedniej

> szyby, albo spływ wody z podszybia zatkany np. liścmi itp

> szlamem. Zatrudnij kogoś z węzykiem lub wiadereczkiem niech

> polewa spokojnie i ciagle, a ty przeszukaj którędy i skad leci.

> > Pozdrawiam

czyli jedyna droga to uszczelka szyby ? (chodzi o strone pasazera nie kierowcy), czy moze ktos mial taki przypadek i jest inna mozliwosc? Po antenie nie cieknie bo sprawdzilem i sucha.

Napisano

> Widzisz, a jednak zazwyczaj chyba się ludzie topią. Może po jakimś

> zdarzeniu w panic zapominają o kręceniu korbką?

Szarpią się z drzwiami, z pasami a jak już wszystko zawodzi to i na szybę za późno bo w panice się spala dużo szybciej tlen i woda wszędzie, 2 chausty i po gościu.

No a jak nawet otworzy okno to trzeba jeszcze przecisnąć przez nie brzuchala hehe.gif

Napisano

> Jak masz kanał to już luksus ja zawsze musze się męczyć pod autkiem

> Jak zaglądniesz to napisz czy to akurat tem problem

Może mi się uda w tym tygodniu. Na razie wczoraj nawrzucaliśmy gratów do szwagrowego garażu no i nie będę ich wywalał na razie, ale przy okazji zerknę ok.gif

Napisano

> Szarpią się z drzwiami, z pasami a jak już wszystko zawodzi to i na

> szybę za późno bo w panice się spala dużo szybciej tlen i woda

> wszędzie, 2 chausty i po gościu.

> No a jak nawet otworzy okno to trzeba jeszcze przecisnąć przez nie

> brzuchala

grinser006.gif

no proszę zaczeliśmy od paru kropel a skończyliśmy w jeziorze grinser006.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam to gość miał elektryczne więc lipa i

A wiiiiiidzisz ... tez to oglądałem i się zastanawiałem czemu łoś nie może szybek otworzyć hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> A wiiiiiidzisz ... tez to oglądałem i się zastanawiałem czemu łoś nie

> może szybek otworzyć

Ciekawe doświadczenie, ale wole je oglądać w tv grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no proszę zaczeliśmy od paru kropel a skończyliśmy w jeziorze

haha dokladnie, az tak bardzo mi sie nie leje do auta wink.gif

Napisano

> Przeczytalem artykul autorstwa Klaudka ale opisuje w nim przeciek od

> strony kierowcy.

> Ja po stronie kierowcy mam ok, natomiast po stronie pasazera zbiera

> sie woda. Jedyne co wyczailem to to, ze leci po komputerze

> (chyba to jest komputer, uno 1.4) w srodku kapie mi na gumowa

> wykladzine wiec narazie nie panikuje. Chcialbym jednak ten

> problem zlikwidowac w najblizszym czasie.

> Ktos wie ktoredy cieknie ?

> Pozdrawiam

Jeśli masz antenę na dachu z przodu to moze tamtędy i po podsufitce ścieka.

Innym miejscem czułym jest dolny narożnik szyby. Ale tędy cieknie raczej na maty głuszące pod wykładziną. W uszczelce powinien być otwór widoczny po odchyleniu uszczelki. Pod nim w karoserii powinien być otwór którym woda spływa do donego słupka i spływa wewnatrz niego na dół samochodu. I w tym słupku są wycięcia u mnie tak nieszczęśliwie (albo konserwacja tak wykonane) że woda spływając tak lawirowała, że jaj część wpływała do środka i moczyła maty wygłuszające. Zaklejenie otworów taśmą załatwiło sprawę. Proponuję eksperyment do kórego niestety trzeba odkręcić plastiki przy progu i przy słupku przytrzymujące wykładzinę. Śrubokrętem podważamy uszczelkę w narożniku dolnym szyby, znajdujemy otwór w uszczelce, wpychamy w niego (niezbyt głęboko) śrubokręt i tak go zostawiamy. Teraz kolej na obfity prysznic na szybę np. z butelki po mineralnej tak aby jak najwięcej wody wpłynęło między szybę i uchyloną uszczelkę. I obserwujemy gdzie wypływa woda. Jeśli tylko pod spodem auta to wszystko w porządku. Jeśli pojawia się wewnątrz to trochę gorzej. I tak sprawdzamy oba narożniki.

Napisano

> Innym miejscem czułym jest dolny narożnik szyby. Ale tędy cieknie raczej na maty głuszące pod wykładziną.

no to tak jak u mnie smile.gif

> W uszczelce powinien być otwór widoczny po odchyleniu uszczelki. Pod nim w karoserii powinien być otwór którym woda spływa do donego słupka i spływa wewnatrz niego na dół samochodu.

ok. odchylę uszczelkę w rogu i zobaczę co tam widać idea.gif

>I w tym słupku są wycięcia u mnie tak nieszczęśliwie (albo konserwacja tak wykonane) że woda spływając tak lawirowała, że jaj część wpływała do środka i moczyła maty wygłuszające. Zaklejenie otworów taśmą załatwiło sprawę.

Tzn te otwory w uszczelce zakleiłeś, ale wtedy woda nie ma jak odpływać? Czy olać to ?

>Proponuję eksperyment do kórego niestety trzeba odkręcić plastiki przy progu i przy słupku przytrzymujące wykładzinę.

to jest 2 minutki roboty smile.gif

> Śrubokrętem podważamy uszczelkę w narożniku dolnym szyby, znajdujemy otwór w uszczelce, wpychamy w niego (niezbyt głęboko) śrubokręt i tak go zostawiamy. Teraz kolej na obfity prysznic na szybę np. z butelki po mineralnej tak aby jak najwięcej wody wpłynęło między szybę i uchyloną uszczelkę. I obserwujemy gdzie wypływa woda. Jeśli tylko pod spodem auta to wszystko w porządku. Jeśli pojawia się wewnątrz to trochę gorzej. I tak sprawdzamy oba narożniki.

Dzieki obadam w weekend ok.gif

Napisano

> Tzn te otwory w uszczelce zakleiłeś, ale wtedy woda nie ma jak

> odpływać?

Nie otwory w uszczelce tylko otwory widoczne po odchyleniu wykładziny i maty wewnątrz nadwozia na pionowej powierzchni. Są tam takie wielkie otwory. U mnie zaciekało przez ten najniższy powyżej progu. Otwór w uszczelce powinien być drożny.

Napisano

> Nie otwory w uszczelce tylko otwory widoczne po odchyleniu wykładziny

> i maty wewnątrz nadwozia na pionowej powierzchni. Są tam takie

> wielkie otwory. U mnie zaciekało przez ten najniższy powyżej

> progu. Otwór w uszczelce powinien być drożny.

Jasne ok.gif mogło gdzieś po kabelkach polecieć

Napisano

> Nie otwory w uszczelce tylko otwory widoczne po odchyleniu wykładziny

> i maty wewnątrz nadwozia na pionowej powierzchni. Są tam takie

> wielkie otwory. U mnie zaciekało przez ten najniższy powyżej

> progu. Otwór w uszczelce powinien być drożny.

u mnie kapie zaraz przy uszczelce sick.gif Czy wymiana na nowa mogla by pomoc?? ile kosztuje uszczelka przedniej szyby do uno ??

Napisano

> u mnie kapie zaraz przy uszczelce Czy wymiana na nowa mogla by

> pomoc?? ile kosztuje uszczelka przedniej szyby do uno ??

mię za uszczelkę + wymiana krzyknęli 150zł. Więc podziękowałem boje_sie.gif a teraz zastanawiam się czy w zębach im tej kasy nie zanieść by wymienili. choś ja do końca nie wiem czy to jest powodem baseny który robi się w aucie. beksa.gif

Napisano

> u mnie kapie zaraz przy uszczelce Czy wymiana na nowa mogla by

> pomoc?? ile kosztuje uszczelka przedniej szyby do uno ??

Powinna pomóc. Tylko bałbym się wyjmować sam szybę bo może się to skończyć kupnem nowej. A może jest podwinięta krawędź uszczelki i dlatego cieknie. A przede wszystkim w karoserii w narożnikach pod dziurą w uszczelce też jest odpływ i powinien być drożny.

Napisano

Kupilem nowa uszczelke (65zl), wyczyscilem rant z rdzy, pomalowalem i teraz zastanawmia sie czy wsadzic uszczelke wczesniej smarujac rynienke cieniutka warstwa smaru, probowal ktos w ten sposob? poprawi czy pogorszy sprawe? PILNE!!!

Napisano

> Kupilem nowa uszczelke (65zl), wyczyscilem rant z rdzy, pomalowalem i

> teraz zastanawmia sie czy wsadzic uszczelke wczesniej smarujac

> rynienke cieniutka warstwa smaru, probowal ktos w ten sposob?

> poprawi czy pogorszy sprawe? PILNE!!!

Jak przy okazji zadbałeś o odwodnienie rantu to pomoże. W Uno jeszcze nie przerabiałem tematu, ale w maluchu pomogło na zawsze.

Napisano

Ja smarowałem uszczelkę smarm silikonowym

Napisano

> Ja smarowałem uszczelkę smarm silikonowym

to zawsze bedzie działac bo silikon ten do uszczelek przedłuza jej zywotnosc i powoduje ze uszczelka jest bardziej elastyczna

Napisano

Dzisiaj jak sądzę załatwiełm sprawę. Odkręciłem listwę, zdjąłem boczny plastik na słupku i odchyliłem wykładzinę, tam pomimo tego,że deszcz nie padał od kilku dni woda ...

Zgodnie z Twoją poradą najpierw sprawdziłem uszczelkę.

Najpierw wepchałem drucik potem wsadziełm śrubokręt i lałem wodą na szybę. Spoko - tj sucho

No to lałem po plastiku tym od wycieraczki i niżej patrzę leci strużka to już jkestem w domu

No i się okazało, że tak trochę z mojej winy mam nieszczelność. Kiedyś przepychałem przez uszczelkę kabelek do zasilanmia radia i długo pbyło ok, ale teaz coś tam się zpsuło i ciekło mi tamtędy

274686476-IMG_0687_zmiana%20rozmiaru.JPG

tutaj się lała woda, muszę to trochę oczyścić i zamalować

274686476-IMG_0689_zmiana%20rozmiaru.JPG

zestaw naprawczy grinser006.gif

274686476-IMG_0688_zmiana%20rozmiaru.jpg

no i po robocie, sprawdzone , polane nie leci cool.gif

274686476-IMG_0690_zmiana%20rozmiaru.JPG

Napisano

To będzie po problemie. ok.gif I kolejne miejsce gdzie może lecieć do środka.

I suchego wnętrza życzę.

Napisano

Dzisiaj podczas mycia zafundowałem mojej maszynce mały potop aby poczuła się jak łodz podwodna biglaugh.gif i ....... zero przecieków poprostu byłem w szoku brawo.gif

Napisano

> Dzisiaj jak sądzę załatwiełm sprawę. Odkręciłem listwę, zdjąłem

> boczny plastik na słupku i odchyliłem wykładzinę, tam pomimo

> tego,że deszcz nie padał od kilku dni woda ...

> Zgodnie z Twoją poradą najpierw sprawdziłem uszczelkę.

> Najpierw wepchałem drucik potem wsadziełm śrubokręt i lałem wodą na

> szybę. Spoko - tj sucho

> No to lałem po plastiku tym od wycieraczki i niżej patrzę leci

> strużka to już jkestem w domu

> No i się okazało, że tak trochę z mojej winy mam nieszczelność.

> Kiedyś przepychałem przez uszczelkę kabelek do zasilanmia radia

> i długo pbyło ok, ale teaz coś tam się zpsuło i ciekło mi

> tamtędy

> tutaj się lała woda, muszę to trochę oczyścić i zamalować

> zestaw naprawczy

> no i po robocie, sprawdzone , polane nie leci

Mam chyba dokładnie to samo sick.gif musze sprawdzić ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio kupilem nowa uszczelke za 65zl, wyciagnalem, odczyscilem rant, pomalowalem, dodatkowo dalem cieniutka warstwe silikonu (takiego ciagle klejacego) i... znowu woda. pupa.gif nie mam juz sily do tego auta. Juz 3 razy w przeciagu tygodnia wyciagalem deske sick.gif

Napisano

> Mam chyba dokładnie to samo musze sprawdzić

Ten przeciek mnie kosztował trochę bo kapiąc na centralkę popaliło jakis tam tranzystor i dodatkowo poleciały cztery siłowniki frown.gif Pech to pech, ale juz naprawione, czekam jeszcze na dwa siłowniczki z allegro.

Napisano

dzisiaj zrobilem maly prysznic i po wstepnych obserwacjach... cieknie od wewnetrzej strony progu, tak jak przednie drzwi sie zaczynaja, jest tam taki laczenie 2 blach i z tam na tym laczeniu saczy sie woda mad.gif Nie moge dojsc jakim cudem tam sie zbiera. Po wewnetrzej stronie (wyzej) sucho, sucho tak samo w tych dziurach co srobki od zawiasow mozna sobie poogladac... Kolejny przeciek.... slupki, przecieka w okolicach rolki napinajacej pasy bezp. (wersja 3d). Tak jak gdyby przez te zaczepy trzymajace szybe sie lalo lub jakos przez rant w ktorym jest uszczelka tylniej szyby cos przeciekalo. Wyciagnalem szybe, przejechalem silikonem caly rant, zalozylem, uszczelnilem te platkikowe zawiasy i nadal to samo. Tak jak by sie gdzies z dachu lalo confused.gif albo na laczeniu blach gdzie uszczelka wchodzi tylnej szyby... Nie mam pojecia. Na razie przykleilem od wew. kawalki folii aby po niej do progu woda splywala a nie do srodka, nie wiem czy to cos da. Normalnie masakra sick.gif

Napisano

Ja mam podobny problem, tyle, że po deszczach lub roztopach zimowych cieknie mi gdzieś z okolicy górnej części drzwi kierowcy i pasażera (różnie). Na zakrętach jest makabra, bo gdy jadę z kimś i rozpoczyna się zakręt to potrafi z w/w okolicy drzwi (uszczelki) nieźle oblać pasażera lub mnie.

Co z tym zrobić? Nadmieniam, że mniej więcej w tych okolicach mam czujki od alarmu i zastanawiałem się czy to nie przez to.

Napisano
  • Autor

> Ja mam podobny problem, tyle, że po deszczach lub roztopach zimowych

> cieknie mi gdzieś z okolicy górnej części drzwi kierowcy i

> pasażera (różnie). Na zakrętach jest makabra, bo gdy jadę z kimś

> i rozpoczyna się zakręt to potrafi z w/w okolicy drzwi

> (uszczelki) nieźle oblać pasażera lub mnie.

> Co z tym zrobić? Nadmieniam, że mniej więcej w tych okolicach mam

> czujki od alarmu i zastanawiałem się czy to nie przez to.

a u mnie po ostatnim podnoszeniu auta kapie pare kropelek tylko smile.gif

Za to sprawdzilem podloge auta i jest na szczescie sucho 893goodvibes.gif

Narazie kaplo mi kilka kropelek na gumowa wycieraczke wiec przezyje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.