Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczy lub coś jakby ociera w kołach...:(

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam taki właśnie problem że czasem (dosyć często) podczas jazdy coś zaczyna piszczeć lub jakby ocierać się o coś w kołach przednich. Natomiast gdy naciskam na hamulec to przestaje. Proszę o jakieś sugestie.

Z góry THX.

Napisano

> Witam!

> Mam taki właśnie problem że czasem (dosyć często) podczas jazdy coś

> zaczyna piszczeć lub jakby ocierać się o coś w kołach przednich.

> Natomiast gdy naciskam na hamulec to przestaje. Proszę o jakieś

> sugestie.

> Z góry THX.

Witaj 20.GIF

Jest podobny wątek już przez kogoś założony o piszczeniu, ale napisze to jeszcze raz.

Na 100% musisz co najmniej przeczyścić hamulce i sprawdzić czy nie wymaga wymiany przewód elastyczny albo sprężynki.

Napisano

> Witaj

> Jest podobny wątek już przez kogoś założony o piszczeniu, ale napisze

> to jeszcze raz.

> Na 100% musisz co najmniej przeczyścić hamulce i sprawdzić czy nie

> wymaga wymiany przewód elastyczny albo sprężynki.

Witam!

Ja bym jeszcze dodał że jak już wszystko będzie przeczyszczone ,posmarowane i sprawdzone a piszczenie nie ustąpi to są jeszcze 2 wyjścia;olać to niech piszczy /radio bum,bum.bum/klocków nie słychać 270751858-jezyk.gif no i drugie wyjście to wymiana na inne klocki ok.gifniestety u mnie tylko ten zabieg był skuteczny.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za rady smile.gif jak tylko znajdę dłuższą chwilkę czasu to zaraz sie za to zabiorę.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

pamietaj zeby wszytko zlozyc na paste miedziowa lub specjalna paste do tłoczkow inaczej po msc mozesz miec powtorke

a wymien tez wszytkie gumki i uszczelki zesatw naprawczy to ok 5 zł;)

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Na 100% musisz co najmniej przeczyścić hamulce i sprawdzić czy nie

> wymaga wymiany przewód elastyczny albo sprężynki.

Od miesiąca miałem taki sam problem a dziś hamulce w ciągu 10 minut po gwałtownym hamowaniu zupełnie się zablokowały - ledwo na dwójce dojechałem ostatnie 200m do domu. Pedał hamulca twardy ale tuż przed wjazdem na parking puściła ta blokada. Z lewego koła poszedł dym z okolic tarczy. Proszę o rady. Z góry dzięki za pomoc

Napisano

> Od miesiąca miałem taki sam problem a dziś hamulce w ciągu 10 minut

> po gwałtownym hamowaniu zupełnie się zablokowały - ledwo na

> dwójce dojechałem ostatnie 200m do domu. Pedał hamulca twardy

> ale tuż przed wjazdem na parking puściła ta blokada. Z lewego

> koła poszedł dym z okolic tarczy. Proszę o rady. Z góry dzięki

> za pomoc

Tu bym stawiał na wewnętrzne rozwarstwienie elastycznego przewodu hamulcowego. Gdy płyn się nagrzał i rozszerzył, to się przepchnął. IMHO przednie przewody elastyczne do wymiany, a przy okazji i tylny.

Napisano

> Tu bym stawiał na wewnętrzne rozwarstwienie elastycznego przewodu

> hamulcowego. Gdy płyn się nagrzał i rozszerzył, to się

> przepchnął. IMHO przednie przewody elastyczne do wymiany, a przy

> okazji i tylny.

A i to nie musi być przyczyną.

Mogą być :

-kijowe tarcze

-płyn hamulcowy traci właściwości

-pompa hamulcowa do sprawdzenia

Napisano

> A i to nie musi być przyczyną.

> Mogą być :

> -kijowe tarcze

> -płyn hamulcowy traci właściwości

> -pompa hamulcowa do sprawdzenia

Gdyby blokowało obvydwa koła, stawiałbym też na pompę. Tak miałem w Audi - objawy jak u kolegi, ale blokowało obydwa koła pędzone przednią sekcją.

Nie bardzo widzę, jak tarcza może doprowadzić do blokady - oczywiście pomijając tarczę o kilka mm cieńszą niż minimum i zjechane do zera klocki, wtedy blacha klocka może wpaść między płytę mocowania zacisku a tarczę. Ale kolegi o tendencje samobójcze nie podejrzewam.

Z płynem - raczej przez stratę właściwości się wcześniej zagotuje i straci zdolność hamowania, niż zablokuje koło (bo jak?).

O przewodzie piszę, bo to miałem, tylko nie tak radykalnie. Jeżeli uda mu się powtórzyć ową blokadę, weryfikacja jest prosta - trzeba odpowietrznikiem minimalnie upuścić płynu. Jeżeli klocki puszczą, to jest spęczniały przewód (zakładamy, że drugie koło nie blokuje).

Napisano

> Gdyby blokowało obvydwa koła, stawiałbym też na pompę. Tak miałem w

> Audi - objawy jak u kolegi, ale blokowało obydwa koła pędzone

> przednią sekcją.

> Nie bardzo widzę, jak tarcza może doprowadzić do blokady - oczywiście

> pomijając tarczę o kilka mm cieńszą niż minimum i zjechane do

> zera klocki, wtedy blacha klocka może wpaść między płytę

> mocowania zacisku a tarczę. Ale kolegi o tendencje samobójcze

> nie podejrzewam.

> Z płynem - raczej przez stratę właściwości się wcześniej zagotuje i

> straci zdolność hamowania, niż zablokuje koło (bo jak?).

> O przewodzie piszę, bo to miałem, tylko nie tak radykalnie. Jeżeli

> uda mu się powtórzyć ową blokadę, weryfikacja jest prosta -

> trzeba odpowietrznikiem minimalnie upuścić płynu. Jeżeli klocki

> puszczą, to jest spęczniały przewód (zakładamy, że drugie koło

> nie blokuje).

Klocki i tarcze były ok - chyba że podczas tej blokady mogły się zniszczyć, płyn hamulcowy 10 lat, drugie koło też chyba było blokowane obie felgi bardzo gorące a i tył też chyba był gorący ale dziś był upał może się tak nagrzały od słońca, już sam nie wiem.

Napisano

> Gdyby blokowało obvydwa koła, stawiałbym też na pompę. Tak miałem w

> Audi - objawy jak u kolegi, ale blokowało obydwa koła pędzone

> przednią sekcją.

> Nie bardzo widzę, jak tarcza może doprowadzić do blokady - oczywiście

> pomijając tarczę o kilka mm cieńszą niż minimum i zjechane do

> zera klocki, wtedy blacha klocka może wpaść między płytę

> mocowania zacisku a tarczę. Ale kolegi o tendencje samobójcze

> nie podejrzewam.

> Z płynem - raczej przez stratę właściwości się wcześniej zagotuje i

> straci zdolność hamowania, niż zablokuje koło (bo jak?).

> O przewodzie piszę, bo to miałem, tylko nie tak radykalnie. Jeżeli

> uda mu się powtórzyć ową blokadę, weryfikacja jest prosta -

> trzeba odpowietrznikiem minimalnie upuścić płynu. Jeżeli klocki

> puszczą, to jest spęczniały przewód (zakładamy, że drugie koło

> nie blokuje).

Ja mam właśnie ten kłopot . Heble przeszły generalke u Mareckiego - wymienione przewody , założone nowe gumki na tłoczkach , wszystko wyczyszczone i nasmarowane smarem miedzianym i......

d..a blada angryfire.gif

zmieniłem klocki na Lucasy , są ok ale i tak cos "trzyma" jak tylko heble się zagrzeją i popiskują sobie z lekka. Pomaga nagłe ale krociutkie depnięcie w pedał albo kilkuminutowy postój celem schlodzenia hebli. Koła grzeją się do tego stopnia , że ciężko nawet śruby odkręcić. Zdaniem poprzedniego właściciela tarcze wymieniane były w listopadzie 06 - pytanie tylko na jakie (marka). Jeżeli kupione były tak jak moje poprzednie klocki ( firma krzak) to może po prostu być "zwichrowana" albo o kilka mikrometrów za gruba.

Teraz zamierzam udać się do Norauto na diagnostykę układu coby wiedzieć co w trawie piszczy.Potem albo płukanie przewodów i zalanie nowym płynem albo wymiana pompy angryfire.gif

Bo spalania LPG na trasie na poziomie 8-9 l/100km w porównaniu do dotychczasowego 7l/100km nie zaakceptuję wrrr.gif

Napisano

> Klocki i tarcze były ok - chyba że podczas tej blokady mogły się

> zniszczyć, płyn hamulcowy 10 lat, drugie koło też chyba było

> blokowane obie felgi bardzo gorące a i tył też chyba był gorący

> ale dziś był upał może się tak nagrzały od słońca, już sam nie

> wiem.

Wiesz, przeżyłem ponad rok walki z hamulcami w Audi, dzięki niekompetencji szeregu serwisów, w tym renomowanych. Chciano nie wiadomo co wymieniać, oczywiście za megapieniądze. Odpowiedź znalazłem na forum Audi w .... Massachussets.

W tym czasie spaliłem komplet tarcz i klocków, nadszarpnąłem sprzęgło. Przy skrajnym przegrzaniu zacisków nie "popsuł się" płyn, na szczęście też nie doszło do jego zagotowania i utraty hamulców, za to raz podtopiła się uszczelka tłoczka i płyn zaczął podciekać pod ciśnieniem.

Jeżeli przytrzymywanie kół się utrzymuje i daje wymusić, to wrzuciłbym pojazd na podnośnik i sprawdził, czy blokada koła puszcza po lekkim odpuszczeniu płynu na zacisku, czy na pompie - to jednoznacznie wskaże, czy jest to pompa czy przewód elastyczny. Ale tak czy inaczej, po owych 10 latach wszystkie przewody elastyczne bym wymienił.

Napisano

> Jeżeli przytrzymywanie kół się utrzymuje i daje wymusić, to

> wrzuciłbym pojazd na podnośnik i sprawdził, czy blokada koła

> puszcza po lekkim odpuszczeniu płynu na zacisku, czy na pompie -

> to jednoznacznie wskaże, czy jest to pompa czy przewód

> elastyczny. Ale tak czy inaczej, po owych 10 latach wszystkie

> przewody elastyczne bym wymienił.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc - mechanikowi będzie łatwiej, jutro wzywam holownik i jadę do warsztatu. Pompa do uno ok 55 zł więc nie jest tak źle, na pewno też wymienię płyn. Z przewodami to już pozostawię ocenie mechanika ale boję się żeby nie poukręcali tam czegoś.

Napisano

Pompa ok, przewody o dziwo też ok - problem był z lewym zaciskiem + stary płyn - naprawa+wymiana płynu+płyn 150PLN.

Dodatkowo zauważyli spory wyciek w okolicy rozrządu, nie wiem dokładnie o co chodzi ale olej kapie na rozrząd i może też jest problem z pompą wodną - wycenili to na 400 zł frown.gif i nie wiem co robić frown.gif

Napisano

> Pompa ok, przewody o dziwo też ok - problem był z lewym zaciskiem +

> stary płyn - naprawa+wymiana płynu+płyn 150PLN.

> Dodatkowo zauważyli spory wyciek w okolicy rozrządu, nie wiem

> dokładnie o co chodzi ale olej kapie na rozrząd i może też jest

> problem z pompą wodną - wycenili to na 400 zł i nie wiem co

> robić

Witam

bez obrazy ale zdarli z Ciebie jak skóre z kota. Co oni tam niby naprawiali?? Zlodziejstwo w biały dzień...

dokładnie o co chodzi ale olej kapie na rozrząd i może też jest

> problem z pompą wodną - wycenili to na 400 zł i nie wiem co

> robić

No tak odrazu trzeba pol silnika wymienic...obstawiam ze masz do wymiany simmering na wale albo walku rozrzadu. Cena 2 simmeringow(wymieniaj odrazu 2) firmy cortego ok 35zl i wymiana nie powinna byc drozsza niz 70zl.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem czy nie o to samo pytam, ale u mnie jest tak dziwnie ze jak jade 40km/h to nic nie slysze( zadnego piszczenia ) ale jak zwolnie tak do 10km/h i jade po niewielkich dziurach to mi popiskuje w "rytm" dziur. Ktos by powiedzial ze amorki, ale w tym problem ze jak chamuje to piszczec przestaje. I o co come on niewiem.gif Nie bylem jeszcze u mechaniora. wole sie najpierw spytac moze sam zrobie smile.gif

Napisano

> No tak odrazu trzeba pol silnika wymienic...obstawiam ze masz do

> wymiany simmering na wale albo walku rozrzadu. Cena 2

> simmeringow(wymieniaj odrazu 2) firmy cortego ok 35zl i wymiana

> nie powinna byc drozsza niz 70zl.

powiedzieli mi tak: "Panie cud że to jeździ, pasek rozrządu cały w oleju, do wymiany: 2 simmeringi, pasek i napinacz - łącznie 400 zł i zabronili hamować silnikiem"

najchętniej to bym jeździł póki się da, ten silnik jest chyba bezkolizyjny no i mam assistance w razie czego... ale fakt cena wydaje się wysoka (w tym wypadku ponad 10% wartości auta)

Napisano

U mnie jest trochę inaczej. Na wybojach w lewym przednim kole coś stuka a raczej "dzwoni". Gdy wcisne pedał hamulca to na nierównosciach dzwonienia nie ma. Zdjąłem koło ale wszystko wydawało mi się na miejscu, Nie wiem co to może być. Hamulce działają bez uwag. Tylko to "dzwonienie"... Miał ktoś tak? Może się coś obluzowało. frown.gif Nie chcę żeby się hamulec rozpadł.

Napisano

> powiedzieli mi tak: "Panie cud że to jeździ, pasek rozrządu cały w

> oleju, do wymiany: 2 simmeringi, pasek i napinacz - łącznie 400

> zł i zabronili hamować silnikiem"

> najchętniej to bym jeździł póki się da, ten silnik jest chyba

> bezkolizyjny no i mam assistance w razie czego... ale fakt cena

> wydaje się wysoka (w tym wypadku ponad 10% wartości auta)

witam

zmien mechanika

pasek 35zl

rolka 40zl

simmeringi 35zl

razem 110 w porywach do 150zl (jak firmowe wszystko)

i za wymiane 250zl ???!!!! nie opłaca sie nawet splunąć...

pozdr

Napisano

Mój bolid miał ten sam objaw. Klocki bardzo szybko znikały - po wymianie elastycznych przewodów wszystko wróciło do normy. Okazało się, że nastąpiło ich rozwarstwienie i płyn w całości nie cofał się z tłoczków - po odpięciu zacisku od przewodów płyn leniwie kapał. Na nowych przewodach był to nieprzerwany strumień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.