Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za uboga lub za bogata mieszanka

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponieważ od dłuższego czasu męczyło mnie gaśniećie mojej asterki podczas jazdy na gazie przy dużych prędkościach postanowiłem coś z tym zrobić.

Za radą kolegów z autokącika zmieniłem dolot i okazało się, żę oprócz tego że samochód nie gaśnie przy 120km/h to silnik jest tak jakby zrywniejszy. Nowy dolot umieściłem przed chłodnicą a końcówkę (kolanko) skierowałem bokiem do kierunku jazdy - za zderzakiem.

Samochód jeździł jak złoto.

Postanowiłem udać się do gaziarza, żeby sprawdzić skład mieszanki i ewentualnie wyregulować. Gazownik stwierdził, że mieszanka jest OK ok.gif, więc nic nie ruszał a ja poprosiłem go aby zmienił mi emulację sondy (na benie asterka robiła kangurki). H=0,4, L=0,6 (albo odwrotnie)

Po tej operacji zarówno na gazie jak i na noPb samochód przestał szarpać, dobrze się wkręcał na obroty, na luzie równiutko pracował.

Jednak jak rozbujałem się trochę (90km/h) zapaliła się kochana CE. Po zczytaniu okazało się,że mieszanka jest za uboga lub za bogata - kod 0170. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka się nie świeciła aż do uzyskania magicznych 90km/h.

Pytanie do kolegów jest takie:

Ponieważ sądzę, że kłopoty z mieszanką zaczęły się dopiero po zmianie emulacji sondy (wczesniej po zmianie dolotu nic takiego nie było) czy lepiej powrócić do starych ustawień czy można coś jeszcze z tym zrobić? Szczerze powiedziawszy obecnie jazda asterką jest wreszcie przyjemnością i nie chciałbym tego stracić - tylko co zrobić z tą zapalającą się CE? Od razu powiem, że zalepianie kontroli nie wchodzi w rachubę grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

Wiesz nie jestem pewny, ale na kąciku astry ktoś kiedyś podał takie wartości H=0,6, L=0,8. Nie jestem pewny, ale na pewno była kiedyś o tym mowa. Proponuję przeszukać archiwum

Napisano
  • Autor

> Wiesz nie jestem pewny, ale na kąciku astry ktoś kiedyś podał takie

> wartości H=0,6, L=0,8. Nie jestem pewny, ale na pewno była

> kiedyś o tym mowa. Proponuję przeszukać archiwum

Tam znalazłem tylko H=0,6 i L=0,4 (lub odwrotnie). Oryginalnie miałem H i L = 0,625s i zastanawiam się czy nie wrócić do tych ustawień bo dzisiaj jak jechałem do roboty to wywalał mi błąd już przy 60km/h i często gasł.

Pozdrawiam

Napisano

Oryginalnie miałem

> H i L = 0,625s i zastanawiam się czy nie wrócić do tych ustawień

> bo dzisiaj jak jechałem do roboty to wywalał mi błąd już przy

> 60km/h i często gasł.

> Pozdrawiam

Skor jest gorzej, to nie ma nad czym sie zastnawiac

Napisano
  • Autor

> Oryginalnie miałem

> Skor jest gorzej, to nie ma nad czym sie zastnawiac

Powróciłem do starych ustawień. Teraz sa tylko kangurki na benie ale przeboleję bo na gazie śmiga jak kasztanka Piłsudskiego biglaugh.gif.

Gazownik powiedział mi, że jeżeli mi to przeszkadza to albo możemy ustawiać emulacje sondy podczas jezdy lub jeżeli będę chciał może wstawić emulator sondy lambda (zdziwiło mnie że nie mam tego ustrojstwa icon_eek.gif u siebie) który podczas pracy na gazie będzie omijał oryginalną sondę i najprawdopodobniej nie będzie powodował błędów kompa benzynowego.

Pozdrawiam

Napisano

> Powróciłem do starych ustawień. Teraz sa tylko kangurki na benie ale

> przeboleję bo na gazie śmiga jak kasztanka Piłsudskiego .

> Gazownik powiedział mi, że jeżeli mi to przeszkadza to albo możemy

> ustawiać emulacje sondy podczas jezdy lub jeżeli będę chciał

> może wstawić emulator sondy lambda (zdziwiło mnie że nie mam

> tego ustrojstwa u siebie) który podczas pracy na gazie będzie

> omijał oryginalną sondę i najprawdopodobniej nie będzie

> powodował błędów kompa benzynowego.

> Pozdrawiam

Jak to nie ma yikes.gif. To czego czasy ustawiałes jak nie emulacji? Na pewno wszystko dobrze tam podłączone?

Napisano
  • Autor

> Jak to nie ma . To czego czasy ustawiałes jak nie emulacji? Na pewno

> wszystko dobrze tam podłączone?

No właśnie i tu wydaję mi się, że gazownik coś ściemnia, bo komputer mam Al-700 i emulator stag - ale nie wiem jaki. Widocznie taki z niego gazownik.

No chyba, że chciał mi wstawić coś innego a ja nie bardzo zrozumiałem icon_rolleyes.gif

Napisano

> No właśnie i tu wydaję mi się, że gazownik coś ściemnia, bo komputer

> mam Al-700 i emulator stag - ale nie wiem jaki. Widocznie taki z

> niego gazownik.

> No chyba, że chciał mi wstawić coś innego a ja nie bardzo zrozumiałem

Może jakiś lepszy emulator.

Napisano
  • Autor

> Może jakiś lepszy emulator.

Może ale jak pytałem sie ile takie cos kosztuje to powiedział, że 35 PLN + robota. Za tyle chyba emulatora nie da sie kupić niewiem.gif

Napisano

Kup sobie sam interfece do gazu, podłączysz i będziesz kombinował...

Napisano
  • Autor

> Kup sobie sam interfece do gazu, podłączysz i będziesz kombinował...

Mam taki zamiar ale najpierw trzeba sobie sprezentować jakiegoś laptopika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.