Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokąd po BMW?

Featured Replies

Napisano

W najbliższej przyszłości chcę kupić Bardzo Milusi Wóz. Po obejrzeniu kilku egzemplarzy w pl dochodzę do wniosku, że lepiej na tym wyjde jak pojade sam po to auto do niemiec. Widok wymytych silników i śladów po polerce przeraża mnie, a będziesz miał wydatki z nikąd się nie wzięło... Macie jakiś namiar gdzie warto jechać żeby nie zrobić sobie wycieczki na marne?? Z innej beczki...co myślicie o 2.5TDS? Chciałem minimum 2.0 benzyne ale w tedy musiał bym założyć gaz, a średnio mi to odpowiada. Napiszcie czy ten diesel jeździ jak bmw czy jak traktor.

Napisano

> W najbliższej przyszłości chcę kupić Bardzo Milusi Wóz. Po obejrzeniu

> kilku egzemplarzy w pl dochodzę do wniosku, że lepiej na tym

> wyjde jak pojade sam po to auto do niemiec. Widok wymytych

> silników i śladów po polerce przeraża mnie, a będziesz miał

> wydatki z nikąd się nie wzięło... Macie jakiś namiar gdzie warto

> jechać żeby nie zrobić sobie wycieczki na marne?? Z innej

> beczki...co myślicie o 2.5TDS? Chciałem minimum 2.0 benzyne ale

> w tedy musiał bym założyć gaz, a średnio mi to odpowiada.

> Napiszcie czy ten diesel jeździ jak bmw czy jak traktor.

Najlepsze silniki BMW to silniki benzynowe, ale diesele tego producenta też nie wypadły nikomu spod ogona. Sam kupilem 2.0d 136KM ale to przystępne minimum. Na Twoim miejscu raczej nie szedlbym w 2.5 tds bo to najmniej udany diesel BMW, jak sie go nieumiejętnie uzytkuje to potrafi sie przegrzewać, taką opinię słyszałem. Jest to dość stary motor i niełatwo znajdziesz dobry egzemplasz z przyzwoitym przebiegiem. Z racji tego, że jest to stary silnik ma złą opinię bo większosć ludzi kupiło lub jeżdzi dosć zaniedbanymi, zajeżdzonymi egzemplarzami.

Co do miejsca zakupu to wszyscy mówią, że Bawaria jest dobrym regionem, nie ma na to zasady, zjeżdziłem wiele miejsc w okolicy Monachium i albo auta były stare i ze sporymi przebiegami albo używki przy salonach BMW w dobrym stanie z niskimi przebiegami ale z chorą ceną. Daj na tace i módl się o uśmiech losu. Mi się trafił w małej wiosce z dala od standardowych szlakow handlarzy.

powodzenia

Napisano

E39 2,5 benzyna pali 11-12 w miescie a TDS 10 wiec raczej nie rozumiem Twojego toku rozumowania.

Napisano

Jak ja pojechalem po swoje to stalo w takim miejscu , ze na bank ktos obcy by pomyslal, ze w 100% z wędki smile.gif. Zaniedbany garaz we wsi pod Monachium, w garazu stalo tylko jedno auto pod bialym plutnem...... jump.gif

Napisano

Czesc

Generalnie na szukanie nie ma prostego rozwiazania. Ja szukalem mojej Bumy 3 miechy (jakos tak) i tylko prywatne ogloszenia - generalnie omijaj landy graniczace z Polska i uzbroj sie w cierpliwosc, ale jak znajdziesz zadbany egzemplarz, to Ci to wynagrodzi wszystkie te wysilki. Pozniej bedziesz tylko jezdzil i uzupelnial bak. Nie bierz pierwszego lepszego, lepiej wydac troszke wiecej i cieszysc sie z jazdy waytogo.gif

Napisano

znajomy szuka TDSa, więc temat obyczytałem w skrócie: jeśli kiedyś

padło chłodzenie, lub po prostu auto dostało temperatury to silnik

może pęc/pęknąć podczas późniejszego użytkowania.

Niestety im dalej od PL tym większy wybór. Ja swojego kupiłem pod

granicą z francją - mimo że kolo nazywał się Najjar Hussein (czyli

rodowity niemiec z dziada pradziada), to zjechał z ceny oraz dał

komplet zimówek. Żeby było śmieszniej, mimo że byliśmy na miejscu

o 8:30 rano, już polacy pakowali dwa auta na lawety (czyli ONI SĄ

WSZĘDZIE!). Szukając po autoscoucie namierzyłem dwie lub

trzy fajne bety z rąk prywatnych, jednak dzień później te same auta

stały u handlarzy z ceną o 1000eur większą...

Natomiat jeśli auto jest bez klimy, to jest szansa wyrwać bez udziału

handlarzy, bo takich nie biorą.

Napisano

Jedyna zasada to niema zadnych zasad. Trzeba duzo ogladac a reszta zalezy od szczescia. Swoją kupilem od handlarza, ktory mial ją kupioną dla siebie (konkretnie zarejestr na zone grinser006.gif ). Przed nią ogladalem kilka innych egzemplazy, z ktorej wiekszosc byla masakryczna. Musisz zaopatrzyc sie w doze cierpliwosci. Warto szukac beemki wsrod pasjonatów

Napisano

> E39 2,5 benzyna pali 11-12

kapelusz na maxa

w miescie a TDS 10

średni but!

wiec raczej nie

> rozumiem Twojego toku rozumowania.

Napisano
  • Autor

> Najlepsze silniki BMW to silniki benzynowe, ale diesele tego

> producenta też nie wypadły nikomu spod ogona. Sam kupilem 2.0d

> 136KM ale to przystępne minimum. Na Twoim miejscu raczej nie

> szedlbym w 2.5 tds bo to najmniej udany diesel BMW, jak sie go

> nieumiejętnie uzytkuje to potrafi sie przegrzewać, taką opinię

> słyszałem. Jest to dość stary motor i niełatwo znajdziesz dobry

> egzemplasz z przyzwoitym przebiegiem. Z racji tego, że jest to

> stary silnik ma złą opinię bo większosć ludzi kupiło lub jeżdzi

> dosć zaniedbanymi, zajeżdzonymi egzemplarzami.

> Co do miejsca zakupu to wszyscy mówią, że Bawaria jest dobrym

> regionem, nie ma na to zasady, zjeżdziłem wiele miejsc w okolicy

> Monachium i albo auta były stare i ze sporymi przebiegami albo

> używki przy salonach BMW w dobrym stanie z niskimi przebiegami

> ale z chorą ceną. Daj na tace i módl się o uśmiech losu. Mi się

> trafił w małej wiosce z dala od standardowych szlakow handlarzy.

> powodzenia

Pozwolicie że w jednym wątku odpowiem dla wszystkich. Wprawdzie czas mnie nie goni bo mam czym jeździć (jeszcze) ale na pewno nie żyję z uganiania się za autem. Stąd z resztą ten wątek. Autoscout to moim zdaniem marny sposób. Jadąc po auto dla znajomego znaleźliśmy conajmniej 3 ciekawe ogłoszenia (astra, mazda i coś tam jeszcze) i wszystkie 3 okazały się robieniem ludzi w wała (astra z rozwalonym rozrządem, mazda w stanie krytycznym itp). Szczerze to liczyłem na jakiś dość konkretny adres:) ale równocześnie ze świadomością że to by było zbyt piękne. Na logikę nie opłaca się już jechać do niemiec po auto bo...będzie droższe niż w pl. Wiem za to co handlarze robią z autami, byłem z jednym nawet i myślę że jak sam pojadę lepiej na tym wyjdę. Widok wymytych silników i aż klejącego się wnętrza od wszelkiego rodzaju chemii jakoś nie budzi mojego zaufania. Z drugiej strony bardzo na rękę był by dla mnie zakup na firmę, a co za tym idzie - potrzebna faktura. Ciężko załątwić i w pl i w d.

Co do diesla...osobiście nie lubię. Problem w tym że w firmie już nie ma nic benzynowego i będzie problem z tankowaniem, nie mówiąc już o serwisie. Dlatego potrzebna faktura.

Skoro mówicie że 2.5 tds to nie najlepszy silnik, to jakiego diesla polecacie? Dużo jest 1.8 tds ale to chyba troche mułowate będzie. W obu przypadkach obawiam się turbiny i pompy, a jak wiadomo przebieg mały nie będzie. Osobiście zawsze chciałem 2.5 noPb 325 albo 323 ale to wiąże się z gazem, a ten wynalazek dał mi już w dupę.

Ogólnie rzecz ujmując mam poważne wątpliwości co do bmw. Wynika to z faktu iż jeżdżę lanosem 99r 170kkm więc nie młodym i nie świerzym ale każde jedno bmw będzie starsze i o podobnym przebiegu jak nie więszym. Wiem doskonale co się dzieje z autem przy tym nalocie i nie uwierze, że bmw w tym samym okresie będzie dużo lepsze. Nie mam co prawda na myśli awarii ale oczywiste kwesie eksploatacyje typu sprzęgło, hamulce itd, a seny na pewno nie są zachęcające. Celem ustrzeżenia się przed falą komentarzy bardzo proszę nie udawadniać mi wyższości bmw nawet 20letniego nad lanosem:)

No nic, narazie poszukam w pl i sprzedam lanochoda.

Napisano

czy się opłaca? pewnie już nie, raczej nie przywieziesz tańszego auta niż można dostać w Polsce ale chociaż masz pewnosć co kupujesz. Ja swoje auto kupiłem drogo - to prawda ale jestem pewien jego stanu, nie ma problemu tez z dostaniem faktury na rzeczywistą kwotę.

Niemiec nigdy nie odda za darmo dobrego auta, dobre auta niestety muszą być drogie. A że w Polsce można spotkac mój rocznik w cenie ok 10 tys taniej niż kupiłem, coż mechanizm jest prosty, auto kupuje się uszkodzone i handlarz najtańszym kosztem je naprawia i sprzedaje najczęściej bezwypadkowe albo po lekkim przerysowaniu. Jak dla mnie to kot w worku.

Natomiast jeśli chodzi o starsze diesle to raczej nie szedłbym w to, tak jak napisałem wcześniej pierwsze diesele godne zainteresowania to 2.0d 136KM i 150 KM, 2.5d (ale nie tds) i oczywiście 3.0d. Jesli miałbym kupić coś starszego typu td, tds to wybrałbym benzyne. A silnik z 318td to chyba ten sam co 2.0d tylko o mocy 115 KM

Napisano

> kapelusz na maxa

> w miescie a TDS 10

> średni but!

> wiec raczej nie

> > rozumiem Twojego toku rozumowania.

Raczej to nie byl kapelusz na maxa tylko normalna spokojna jazda po miescie, a jak sie chcialo but.gif to i 15 i wiecej...

Napisano
  • Autor

> czy się opłaca? pewnie już nie, raczej nie przywieziesz tańszego auta

> niż można dostać w Polsce ale chociaż masz pewnosć co kupujesz.

> Ja swoje auto kupiłem drogo - to prawda ale jestem pewien jego

> stanu, nie ma problemu tez z dostaniem faktury na rzeczywistą

> kwotę.

> Niemiec nigdy nie odda za darmo dobrego auta, dobre auta niestety

> muszą być drogie. A że w Polsce można spotkac mój rocznik w

> cenie ok 10 tys taniej niż kupiłem, coż mechanizm jest prosty,

> auto kupuje się uszkodzone i handlarz najtańszym kosztem je

> naprawia i sprzedaje najczęściej bezwypadkowe albo po lekkim

> przerysowaniu. Jak dla mnie to kot w worku.

> Natomiast jeśli chodzi o starsze diesle to raczej nie szedłbym w to,

> tak jak napisałem wcześniej pierwsze diesele godne

> zainteresowania to 2.0d 136KM i 150 KM, 2.5d (ale nie tds) i

> oczywiście 3.0d. Jesli miałbym kupić coś starszego typu td, tds

> to wybrałbym benzyne. A silnik z 318td to chyba ten sam co 2.0d

> tylko o mocy 115 KM

Może coś pomyliłem ale diesle które wymieniłeś chyba nie występowały w E36. Chyba tego nie napisałem ale raczej o ten model chodzi. E46 również bardzo chętnie ale to musiało by być auto kupione w 100% na firme.

Napisano

> Może coś pomyliłem ale diesle które wymieniłeś chyba nie występowały

> w E36. Chyba tego nie napisałem ale raczej o ten model chodzi.

> E46 również bardzo chętnie ale to musiało by być auto kupione w

> 100% na firme.

2.0d 136 KM był dopiero w E46, pierwsze modele z tego co wiem to już 98 rocznik. co do E36 to był 1,8 tds 90 KM 94-98, 2,5 tds 143 KM 93-98

Napisano

> kapelusz na maxa

> w miescie a TDS 10

> średni but!

> wiec raczej nie

> > rozumiem Twojego toku rozumowania.

2.5 cykl mieszany , u mnie to spokój i but czasem 12 l z klimą .Mniej niż 520 panowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.