Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X17DTL - czy to normalna praca silnika?

Featured Replies

Napisano

Mam astrę 1,7 TD (X17DTL) 96'. Mam 2 pytania dotyczące silnika:

1. Pisałem kiedyś na forum że po nocy moja asterka po zapaleniu dymi z tyłu na kolor jasno niebieski (zapala bez problemu w każdych warunkach). Po paru kilkunastu sekundach wszystko ginie i przy gazowaniu pojawia się już bardzo niewielka chmurka czanego dymku (olej bieże ale ile nie wiem ponieważ mam wyciek w okolicach pompy wtryskowej od strony rozrządu ok. 0.5l/3000km)

Wiem że pisane było o tym lecz nie wiem co dalej z tym zrobić i jak się upewnić ż eto właśnie to a nie coś innego. (np. pierścienie ale ile to kosztuje?)

2. Drugie pytanie dotyczy pracy silnika (zimnym). Po odpaleniu i lekiim przygazowaniu tzn. ok 1300obr. silnik wydaje inny dźwięk a po przekroczeniu 1500obr. pracuje juz normalnie. Ten dziwny dźwięk ciężko opisać ale brzmi to mniej więcej jakby rzęził a po przekroczeniu tych obrotów zaczynna pracować ciszej i płynniej. Najbardziej słychać zimą. Moim zdaniem może mieć to wpływ na wydzielanie niebieskiego dymu z pytania 1. Może to zależeć od tempertatury.

Jeśli ktoś ma pomysły to proszę o pomoc. Może dam radę nakręcić jakiś krótki filmik. Dzięki z góry 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam astrę 1,7 TD (X17DTL) 96'. Mam 2 pytania dotyczące silnika:

> 1. Pisałem kiedyś na forum że po nocy moja asterka po zapaleniu dymi

> z tyłu na kolor jasno niebieski (zapala bez problemu w każdych

> warunkach). Po paru kilkunastu sekundach wszystko ginie i przy

> gazowaniu pojawia się już bardzo niewielka chmurka czanego dymku

> (olej bieże ale ile nie wiem ponieważ mam wyciek w okolicach

> pompy wtryskowej od strony rozrządu ok. 0.5l/3000km)

> Wiem że pisane było o tym lecz nie wiem co dalej z tym zrobić i jak

> się upewnić ż eto właśnie to a nie coś innego. (np. pierścienie

> ale ile to kosztuje?)

Póki dobrze zapala i nie pali oleju w nadmiernych ilosciach (tzn więcej jak kilka litrów pomiędzy wymianami) to nie przejmuj się. Szkoda nerwów

a czarny dymek przy przegazowaniu to jak najbardziej normalne nawet w nowych wózkach.

> 2. Drugie pytanie dotyczy pracy silnika (zimnym). Po odpaleniu i

> lekiim przygazowaniu tzn. ok 1300obr. silnik wydaje inny dźwięk

> a po przekroczeniu 1500obr. pracuje juz normalnie. Ten dziwny

> dźwięk ciężko opisać ale brzmi to mniej więcej jakby rzęził a po

> przekroczeniu tych obrotów zaczynna pracować ciszej i płynniej.

> Najbardziej słychać zimą. Moim zdaniem może mieć to wpływ na

> wydzielanie niebieskiego dymu z pytania 1. Może to zależeć od

> tempertatury.

sprawdź, czy nie masz podgiętej miski olejowej od jakiegoś kamienia. ja kiedys tak miałem i przy zimnym gęstym oleju mineralnym smok miał spory kłopot, zeby go wciągnąć i nieźle hałasował. Latem nie było tych objawów tylko zimą przy temperaturach poniżej około +5 i im chłodniej tym głośniej.

Może malo prawdopodobne ze tak jest u ciebie, ale warto sprawdzic

Napisano

> (olej bieże ale ile nie wiem ponieważ mam wyciek w okolicach

> pompy wtryskowej od strony rozrządu ok. 0.5l/3000km)

Przy takim zużyciu nie trzeba się przejmować.

> a po przekroczeniu 1500obr. pracuje juz normalnie. Ten dziwny

> dźwięk ciężko opisać ale brzmi to mniej więcej jakby rzęził a po

> przekroczeniu tych obrotów zaczynna pracować ciszej i płynniej.

> Najbardziej słychać zimą.

Czy ten objaw występuje tylko przy pierwszym przekroczeniu 1500 obr. po odpaleniu, czy zawsze jak silnik wkręca się na obroty powyżej 1500 obr.?

Napisano
  • Autor

Miska olejowa jest ok. bez wgnieceń, nawet uszczelka była wymieniana i wszystko tam gra.

Objaw ten występuje (oczywiście jak silnik jest zimny bo jak się troszeczkę nagrzeje to nie wydaje takiego dzwięku), jednorazowo po przekroczeniu 1500obr. Jeżeli silni knie zdąży się nagrzać i wyłączę silnik to po odapleniu znów jest ten objaw. Przy nagrzanym silniku objaw nie występuje.

Napisano

Witam

Co do 1 objawu to normalne

co do 2 to hmm powiem ci tak zaraz po odpaleniu i checi ruszenia potrafi mi zgasnac ...nie ma mocy totalnie (i ja go nie gazuje ze wzgledu na turbine cool.gif) tylko samym sprzeglem operuje

ale zauwazylem u siebie podobne rzezienie na wolnych obrotach spowodowane puszka od przekazników znajdujaca sie od strony kierowcy (martwilem sie ze to zawory etc a tu obcieral plastik o metal)

Ogolnie ja bym sie nie przejmowal grinser006.gif

Napisano

Ad. 1 Norma smile.gif

Ad. 2.

U mnie jest baaardzo podobnie, szczególnie jak jest zupełnie zimny, obserwując wskazania obrotomierza doszedłem do wniosku, że przynajmniej u mnie jest to problem z "obwodem wzbudzania" alternatora. Ale żeby było pełniej, załączam silnik, obroty takie w sumie normalne, ale strzałka obrotka ledwie się podnosi, dodaję leciutko gazu strzałka ani drgnie, po czym albo sama powolutku i mozolnie pnie się do 2000 obrotów albo robi to jednym "skokiem". Co więcej silnik dalej pracuje dziwacznie. przy 2000 włączam światełka a strzałka obrotomierza spada na powrót prawie na 300-400 obrotów, wyłączam światła - wraca powoli na miejsce czyli circa 2000 obr. Nadmieniam, że gazu stale jest tyle samo. W pewnej chwili słyszę zmianę pracy silnika i wszystko wraca do normy (tzn. trzyma wskazania obrotomierz i na światełka nie reaguje, silnik pracuje normalnie). Dodam, że aku w miarę nowy, kupiony circa 10.2006 regulator wymieniony 1-mc temu, łożyska lekko w altku szumią, co z mostkiem diodowym - nie wiem. Wiem jedno "zgasło" mi magiczne "oko" w aku - być może powinienem podładować. Ale tak czy owak po tym 1-2 min. szale wszystko wraca do normy. Rozwiązania jak na tą chwilę nie widzę.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> a po przekroczeniu 1500obr. pracuje juz normalnie.

pasek altka naciagniety???

Napisano
  • Autor

U minie jest doładnie tak samo (chodzi o alternator) . Najpierw myslałem że to wina paska ale po wymianie nadal po odpaleniu (tak się dzieje na zimnym silniku) trzeba odczekać klikanście sekund żeby alternator sie wzbudził (kontrolki mocniej świecą i obrotomierz zwiększa obroty - ale nie silnik). jak się nagrzeje to jest ok.

Co do tematu niebieskawego dymku to dzisiaj odpaliłem samochód podgrzewjąc świece tylko raz i dymku nie było. Czy to możliwe że podgrzewając swiece 2 lub klika razy wywołuje te objawy.

Napisano

> U minie jest doładnie tak samo (chodzi o alternator) . Najpierw

> myslałem że to wina paska ale po wymianie nadal po odpaleniu

> (tak się dzieje na zimnym silniku) trzeba odczekać klikanście

> sekund żeby alternator sie wzbudził (kontrolki mocniej świecą i

> obrotomierz zwiększa obroty - ale nie silnik). jak się nagrzeje

> to jest ok.

> Co do tematu niebieskawego dymku to dzisiaj odpaliłem samochód

> podgrzewjąc świece tylko raz i dymku nie było. Czy to możliwe że

> podgrzewając swiece 2 lub klika razy wywołuje te objawy.

Co do altka to po wymianie paska też miałem podobnie i dopiero konktetne naciągnięcie załatwiło sprawe.

Co do chmurki przy odpalaniu to TTTM i nic na to nie poradzisz - mój też jednego dnia zakopci ,a innego jak np dzisiaj nic. Oleju ubywa minimalnie - półsyntetyk. Być może ma na to jakiś wpływ temperatura...

Napisano
  • Autor

> co do 2 to hmm powiem ci tak zaraz po odpaleniu i checi ruszenia

> potrafi mi zgasnac ...nie ma mocy totalnie (i ja go nie gazuje

> ze wzgledu na turbine ) tylko samym sprzeglem operuje

Raczej chodziło mi o to, że po odpaleniu nie gazuję. Tylko normalnie jak przy ruszaniu spokojnie przekraczam 1500obr. i silnik płynnie pracuje.

Napisano

> U minie jest doładnie tak samo (chodzi o alternator) . Najpierw

> myslałem że to wina paska ale po wymianie nadal po odpaleniu

> (tak się dzieje na zimnym silniku) trzeba odczekać klikanście

> sekund żeby alternator sie wzbudził (kontrolki mocniej świecą i

> obrotomierz zwiększa obroty - ale nie silnik). jak się nagrzeje

> to jest ok.

Z tym obrotomierzem to mi wyglada na sytuację w której świece żarowe grzeją przez jakieś 30 s. po odpaleniu zimnego silnika i w związku z tym jest za niskie napięcie w instalacji (podłącz woltomierz i sprawdź napiecie zaraz po uruchomieniu zimnego silnika). Dodatkowo podłącz lampkę (lub woltomierz) do zasilania świec żarowych i zobacz, czy wszystko wraca do normy po wyłączeniu świec. Przy ciepłym silniku świece nie grzeją to nie wystepuje ten objaw.

> Co do tematu niebieskawego dymku to dzisiaj odpaliłem samochód

> podgrzewjąc świece tylko raz i dymku nie było. Czy to możliwe że

> podgrzewając swiece 2 lub klika razy wywołuje te objawy.

Czy to może powodować to nie wiem, ale nie widzę sensu grzać tak długo świec jeśli silnik odpala po pierwszym grzaniu. Jak puszcza bąka tylko przy odpalaniu, to nie ma sie czym przejmować. U mnie czasami jak stoję z tylu i odpala żonka to dopiero widzę jak walnie takiego gluta, że hej 893goodvibes.gif.

Co do tych dźwięków do 1500 obr. to może być spowodowane złą dawką paliwa. Może pomóc przeczyszczenie dyszy przy rozrządzie (widoczna śróbka na klucz 10 i wychodząca z niej rurka metalowa do elektrozaworu) - u mnie był taki objaw.

Napisano

A mi się wydaje że to hydraulika zaworów.Jak się zrobi większe ciśnienie oleju to lepiej podstawia i silnik się uspokaja.

Tak samo z tym niebieskim dymkiem.Zawory się zle otwierają przy rozruchu i trochę go poleci.

Napisano

> A mi się wydaje że to hydraulika zaworów.Jak się zrobi większe

> ciśnienie oleju to lepiej podstawia i silnik się uspokaja.

> Tak samo z tym niebieskim dymkiem.Zawory się zle otwierają przy

> rozruchu i trochę go poleci.

Ciekawe ,czy regulacja by coś dała - bo chyba w DTL'u się reguluje zawory ?...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.