Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra x17dtl - test przyspieszenia to obciach

Featured Replies

Napisano

Wiedziałem, ze to auto jest slabe, ale nie spodziewałem sie, ze aż tak. Producent mowi ze to auto przyspiesza do setki w 16sek. Ja swoim osiągnąlem setke dopiero w 27sekund. Co jest grane?! czemu tak slabo? Nie wiem już sam, może turbo mi nie działa, bo go praktycznie nie czuje. Prędkość max. też slobo 140km/h. Może Astry I moja osiągi jak podaje producent, bo są chyba lżejsze, ale czy różnica była by aż tak duża? yikes.gif

Napisano

> Wiedziałem, ze to auto jest slabe, ale nie spodziewałem sie, ze aż

> tak. Producent mowi ze to auto przyspiesza do setki w 16sek. Ja

> swoim osiągnąlem setke dopiero w 27sekund. Co jest grane?! czemu

> tak slabo? Nie wiem już sam, może turbo mi nie działa, bo go

> praktycznie nie czuje. Prędkość max. też slobo 140km/h. Może

> Astry I moja osiągi jak podaje producent, bo są chyba lżejsze,

> ale czy różnica była by aż tak duża?

Coś musisz mieć nie tak frown.gif Moja zapiernicza tylko stożek syczy i zasłona za nią smile.gif

Mojej ukochanej brat ma taką astre jak Twoja ,czyli II z silnikiem 1.7 DTL i jak widze jak przyspiesze to jestem pewien ,że moja by spokojnie baty dostała...

Napisano

> Wiedziałem, ze to auto jest slabe, ale nie spodziewałem sie, ze aż

> tak. Producent mowi ze to auto przyspiesza do setki w 16sek. Ja

> swoim osiągnąlem setke dopiero w 27sekund. Co jest grane?! czemu

> tak slabo? Nie wiem już sam, może turbo mi nie działa, bo go

> praktycznie nie czuje. Prędkość max. też slobo 140km/h. Może

> Astry I moja osiągi jak podaje producent, bo są chyba lżejsze,

> ale czy różnica była by aż tak duża?

masz cos zdecydowanie nie tak ... caly czas masz taka zamulona czy od pewnego czasu sie tak dzieje? obadaj to turbo bo od ok 2300 obr/min powinienes czuc znaczny ciąg (jak sie turbina wlaczy) albo moze masz filtr powietrza zawalony ...albo wydech sie przytkal...

Napisano
  • Autor

Kupiłem ją pare tygodni temu i taka juz była od poczatku. Była u mechanika i powiedział, ze to są wlasnie takie słabe silniki i dlatego tak chodzi. Moim zdaniem to on sie po prostu g... zna. A co do ciągu przy 2300obr. to nie czuje zeby cos specjalnie przybywało mocy. Chyba wogole nie dziala turbina tylko sobie wmowiłem, ze działa.Teraz jestem pewien ze musze cos z tym zrobic. Tylko pytanie co? Bo na razie nie mam kasy zeby oddac do lepszego mechaniora.

Napisano

Teraz jestem pewien ze musze cos z tym

> zrobic. Tylko pytanie co? Bo na razie nie mam kasy zeby oddac do

> lepszego mechaniora.

Najprościej, to zacznij od zwiększenia dawki paliwa na pompie wtryskowej poprez wkręcenie np.o 1/4 obrotu śruby regulacyjnej ( na górze korpusu pompy, ta najbardziej wysunięta w prawo patrząc od przodu pojazdu ).Pozdr

Napisano

> Teraz jestem pewien ze musze cos z tym

> Najprościej, to zacznij od zwiększenia dawki paliwa na pompie

> wtryskowej poprez wkręcenie np.o 1/4 obrotu śruby regulacyjnej (

> na górze korpusu pompy, ta najbardziej wysunięta w prawo patrząc

> od przodu pojazdu ).Pozdr

najpierw to niech zdiagnozuje przyczyne zanim zacznie cokolwiek robic a to ze jest to wina zbyt malej ilosci paliwa to mysle ze nie jest przyczyna aczkolwiek moze byc ale z racji tego ze jest to nowy nabytek .. ja stawial bym na to co wczesniej napisalem- nie bede sie powtarzal ale krecenie na pompie to by byla ostatnia rzecz ktora bym ruszal jak bym posprawdzal wszystkie inne i mial pewnosc ze np turbo smiga jak trzeba

Napisano

Przepraszam kolego a czy jeździłeś przedtem turbodieslem?

Sposób przyspieszania tdi różni się od przyspieszania samochodem np. benzynowym. Jeżeli jeździłeś poprzednio benzyniakiem, to być może tu tkwi problem?

Napisano

Miałem podobnie zamulone auto - zero doładowania, choć podpięty komp pokazywał, że wszystko jest OK. Przeciągnąłem auto porządnie kilka razy po mieście do 4500 obr/min i coś sie odetkało i teraz idzie znacznie lepiej. Co do prędkości max to czasami też mam odczucie, jakby coś było nie tak - do 140 km/h buja się jeszcze jako tako, ale już powyżej to naprawde potrzebuje duuuużo czasu i dłuuugiej prostej, no chyba że akurat mamy z górki. cfaniaczek.gif

Napisano

> Przepraszam kolego a czy jeździłeś przedtem turbodieslem?

Ma uzasadnione powody, to co opisal nie jest typowe nawet dla takiego silnika jak DTL

@autor postu

mozesz sprobowac pogonic dziada tak jak mowi elCiapek moze np. w przypadku wydechu zapchanego cos sie odetka

czolem

Oberon

Napisano

> Przepraszam kolego a czy jeździłeś przedtem turbodieslem?

> Sposób przyspieszania tdi różni się od przyspieszania samochodem np.

> benzynowym. Jeżeli jeździłeś poprzednio benzyniakiem, to być

> może tu tkwi problem?

A czy kolega mógłby mi wyjaśnić na czym polega owa "ogromna" różnica bo już nie pierwszy raz o niej słyszę a sam jakoś tego dramatu nie zauważyłem. A przesiadłem się nie tak dawno z benzyny na diesla.

Napisano

> A czy kolega mógłby mi wyjaśnić na czym polega owa "ogromna" różnica

> bo już nie pierwszy raz o niej słyszę a sam jakoś tego dramatu

> nie zauważyłem. A przesiadłem się nie tak dawno z benzyny na

> diesla.

No poniekad rozumiem wypowiedz kolegi odnosnie przesiadki:=

Wyjasnie : bo masz 2 litrowego pewno 101konnego a nie "stary silnik" DTL z 68 koniami wiec roznica poki nie wlaczy sie turbina jest ogromna i spokojnie mozna sie rozpedzac i rozpedzac... ale bezproblemu idzie sie przystosowac i to w miare szybko

Ale w przypadku tu opisanym wyraznie auto przymula cos

Napisano

W przypadku benzynowca, jeżeli chcesz gwałtownie przyspieszyć, wciszkasz pedał gazu do oporu. Jeżeli to samo zrobisz w tdi, to z reguły efekt będzie odwrotny - auto "przymuli". Czasami może pomóc zwolnienie pedału gazu i ponowne wciśnięcie. Żeby maksymalnie wykorzystać właściwości naszych silników trzeba odpowiednio dobierać szybkość naciskania "gazu" ani za wolno ani za szybko. W przeciwnym wypadku będziemy mieli za sobą chmurę spalin i minimalny efekt

Napisano

> W przypadku benzynowca, jeżeli chcesz gwałtownie przyspieszyć,

> wciszkasz pedał gazu do oporu. Jeżeli to samo zrobisz w tdi, to

> z reguły efekt będzie odwrotny - auto "przymuli". Czasami może

> pomóc zwolnienie pedału gazu i ponowne wciśnięcie. Żeby

> maksymalnie wykorzystać właściwości naszych silników trzeba

> odpowiednio dobierać szybkość naciskania "gazu" ani za wolno ani

> za szybko. W przeciwnym wypadku będziemy mieli za sobą chmurę

> spalin i minimalny efekt

A ten komputer (czy ściślej sterownik) to przypadkiem nie wylicza (może raczej dobiera na podstawie zaszytych charakterystyk) stosownej dawki paliwa w zależności od tego jak wciśnięty jest pedał przyśpieszania a może jakie mamy aktualnie obroty? Bo właściwie to co opisałeś jest typowe dla silników gaźnikowych ze zwykłą sterowaną mechanicznie przepustnicą.

Z moich obserwacji i z zabawy ostatnio, która miała właśnie tą kwestie wyjaśnić wynika tyle, że im mocniej wcisnę pedał przyśpieszenia tym szybciej autko się zbiera.

Edit: A przynajmniej efekt zamulania jest niezauważalny.

Napisano

> No poniekad rozumiem wypowiedz kolegi odnosnie przesiadki:=

> Wyjasnie : bo masz 2 litrowego pewno 101konnego a nie "stary silnik"

> DTL z 68 koniami wiec roznica poki nie wlaczy sie turbina jest

> ogromna i spokojnie mozna sie rozpedzac i rozpedzac... ale

> bezproblemu idzie sie przystosowac i to w miare szybko

> Ale w przypadku tu opisanym wyraznie auto przymula cos

Ja poniekąd też ale wydaje mi się, iż nie zależy to od samego wciskania pedału przyśpieszenia a raczej od innego ukształtowania charakterystyki mocy i momentu. Innymi słowy od tego czy przypadkiem diesla niepotrzebnie nie przeciągamy tam gdzie to już korzystne nie jest a w benzynie jak najbardziej było.

Napisano

Zgadza się, tylko że nie możesz wcisnąć gwałtownie "do deski". Ma to właśnie coś wspólnego z dawkowaniem paliwa przez komputer i wydajnością turbosprężarki przy różnych prędkościach obrotowych. Pamiętam, że był cały artykuł na ten temat w którymś z numerów "Motoru" i oprócz tego dyskusja na forum volkswagena

Napisano

Hej

Zanim zaczniesz cos majstrowac z dawkami paliwa smile.gif bierz fure na TECH'a odrazu, w 1.7 DTI Isuzu kolegi z forum tez zbieral sie tak wolno ze byle cienias by go wzial (taki sam moj silnik przy jego to rakieta) okazalo sie ze mial padniety elektrozawor turbiny. Po wymianie fura juz smiga jak nalezy. Mozliwe ze cos z katalizatorem nie tak zapchany albo cos. Domyslam sie ze turbiny nie masz padniety, bo nie piszesz nic o kopceniu z wydechu ani o naglym wzroscie spalania ON 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

>Spalanie jest wieksze, ale przypuszczam ze to wina termostatu, silnik jest nie dogrzany na okragło. Dzisiaj bede chcial kupic termostat i wymienic. Później sprobuje go przeciągnąć na 4500obr. moze cos sie odetka. A jesli chodzi o turbinę to wcale nie slyszę ani zadnego jej gwizdu ani przybywającej mocy. jakby wogóle jej nie było. Chociaż mam wrazenie jeśli silnik osiąga temp.ok 75* wtedy jest najmocniejszy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.