Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to termostat??????

Featured Replies

Napisano

Mam problemy ze "wskazaniami" temperatury.

Wskazówka od temperatury bardzo rzadko opuszcza niebieskie pole!! Spalanie delikatnie wzrosło , co prawda nie mam problemów z ogrzewaniem( na max po przejechaniu paru kilometrów ładnie grzeje) Na próbę zastawiłem sobie chłodnicę 1/2 kartonem i nawet przy temperaturach typowo letnich jest OK tzn. dochodzi do 90.

Wymiana termostatu w moim wypadku to trochę grzebaniny zlosnik2.gif może zna ktoś jakiś sposób na ..... zakrecony.gifcfaniaczek.gifbusted.gif

Napisano

Termostat nie działa prawidłowo i pomoże tylko wymiana. Żadnym magicznym sposobem czy innym egzorcyzmem tutaj nic nie wskórasz...

Napisano

, co prawda nie mam problemów z

> ogrzewaniem( na max po przejechaniu paru kilometrów ładnie

> grzeje)

Zdaje się że nawet przy zamknietym termostacie płyn krąży również przez nagrzewnicę więc nie miałoby to wiele wspólnego.

A że spalanie wzrosło to też by pasowało bo jak jest cały czas otwarty na maxa to masz niedogrzany silnik

Napisano

A czy włącza Ci sie wiatrak np. w korku? Bo może to tylko walnięty wskaźnik temperatury? Trochę nie chcę mi się wierzyć, że chłodzenie jest tak "wydajne" przy 25* na zewnątrz (i zasłoniętej chłodnicy) - wskazówka nie podnosi się pow. 90*. Aha, i jaki masz wskaźnik: 100 czy 110*?

Pozdrawiam

Napisano

> Trochę nie chcę mi się wierzyć, że

> chłodzenie jest tak "wydajne" przy 25* na zewnątrz (i

> zasłoniętej chłodnicy) - wskazówka nie podnosi się pow. 90*.

Na odcinku ok 10 km plyn w calym układzie ledwo się rozgrzeje, ciut powyżej niebieskiego pola. To nie chodzi o wydajność ale o pojemność cieplną całego układu - duży i mały obieg potrzebują sporo ciepła (i czasu) żeby się nagrzać do określonej temperatury.

Napisano
  • Autor

> A czy włącza Ci sie wiatrak np. w korku? Bo może to tylko walnięty

> wskaźnik temperatury? Trochę nie chcę mi się wierzyć, że

> chłodzenie jest tak "wydajne" przy 25* na zewnątrz (i

> zasłoniętej chłodnicy) - wskazówka nie podnosi się pow. 90*.

> Aha, i jaki masz wskaźnik: 100 czy 110*?

> Pozdrawiam

Wskaźnik 110* Sam się zastanawiam jak to możliwe? A wiatrak zaskakuje tylko w dość du.....żym korku I o dziwo pod korkiem wlewu oleju prawie nie ma "majonezu"co jak wiadomo jest efektem ubocznym niedogrzania silnika Pozostanie tylko poczekać do wymiany paska rozrządu no i cheja z całą resztą tuk.gif

Napisano

> Wskaźnik 110* Sam się zastanawiam jak to możliwe? A wiatrak zaskakuje

> tylko w dość du.....żym korku I o dziwo pod korkiem wlewu oleju

> prawie nie ma "majonezu"co jak wiadomo jest efektem ubocznym

> niedogrzania silnika Pozostanie tylko poczekać do wymiany paska

> rozrządu no i cheja z całą resztą

A jak duże odcinki przejeżdżasz i ile trwa jednorazowa jazda? Majonez pojawia się w raczej niższych temperaturach.

Napisano

> Wskaźnik 110* Sam się zastanawiam jak to możliwe? A wiatrak zaskakuje

> tylko w dość du.....żym korku

Rozumiem, że wskaźnik temperatury pokazuje wtedy koło 100*, znaczy sie jest na trzeciej kresce?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A jak duże odcinki przejeżdżasz i ile trwa jednorazowa jazda? Majonez

> pojawia się w raczej niższych temperaturach.

Standardowo jednorazowo ok 25km w tym 20 trasa reszta miasto czas max 30 minut czasami krócej

Napisano

Na 99% do wymiany termostat, ja miałem tak samo, wskazówka na trasie nie opuszczała niebieskiego pola, pod korkiem majonez, w misce na bagnecie też smalec w oleju.Zastanawiam się, teraz, czy nie powinienem wymienić oleju, czy nie zmieszał sie za bardzo ze skroploną parą i nie stracił swoich własciwości?

Za termostat zapłacilem 25 zł, usługa wymiany rozrządu i termostatu dałem 80 zł

Napisano

>Zastanawiam się, teraz, czy nie

> powinienem wymienić oleju, czy nie zmieszał sie za bardzo ze

> skroploną parą i nie stracił swoich własciwości?

Poczuj się chemikiem i pobierz próbkę wężykiem z głębi pod bagnetem wink.gif Jeśli olej ma normalny kolor, konsystencję, lepkość itp, tzn wygląda jak olej a nie jak serek babuni (tzn np. Bieluch zlosnik.gif ) to się nie przejmuj. Ja po którejś zimie wywaliłem chyba ze szklankę gęstego majonezu spod korka i było OK.

Zaraz mnie pewnie ktoś poprawi, ale myślę że olej zmieszany z wodą tworzy emulsję i osadza się pod korkiem w zimnym miejscu a reszta oleju jest czysta.

Napisano

> Mam problemy ze "wskazaniami" temperatury.

> Wskazówka od temperatury bardzo rzadko opuszcza niebieskie pole!!

spytam tylko czujnie-badawczo czy wskazowka od benzyny podaje prawidlowe dane?.

raczej to termostat ale diabli wiedza czy nie ten jak ona sie tam nazywa... prad podaje na wskazniki paliwa i temp. wody (pozostale objawy zupelnienie nie wskazuja na uszkodzenie elementow elektrycznych)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.