Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki gaz do mondeo 2002 2l

Featured Replies

Napisano

jeden z instalatorow poleca taki zestaw KME EGO na reduktorze silver (obsługuje do 250KM) listwa valtek 1om

a co polecaja szanowni forumowicze??

Napisano

> jeden z instalatorow poleca taki zestaw KME EGO na reduktorze silver

> (obsługuje do 250KM) listwa valtek 1om

> a co polecaja szanowni forumowicze??

zego co pamiętam z opinni "fachowca" z Instytutu na Rzecz Autogazu to Mondeo nie nadaje się w ogóle na montaż jakiejkolwiek instalacji gazowej ze względu na słabe materiały użyte do produkcji głowicy tego silnika...

Napisano

> zego co pamiętam z opinni "fachowca" z Instytutu na Rzecz Autogazu to

> Mondeo nie nadaje się w ogóle na montaż jakiejkolwiek instalacji

> gazowej ze względu na słabe materiały użyte do produkcji głowicy

> tego silnika...

Poprostu "lubryfikację" warto dołożyć i powinno polatać.

Napisano

> zego co pamiętam z opinni "fachowca" z Instytutu na Rzecz Autogazu to

> Mondeo nie nadaje się w ogóle na montaż jakiejkolwiek instalacji

> gazowej ze względu na słabe materiały użyte do produkcji głowicy

> tego silnika...

ZTCW problemem jest raczej regulacja luzu zaworowego. Trzeba to robić na LPG nie rzadziej niż co 30 kkm. Bo inaczej zawór może sie podeprzeć i wypalić. A w Mondkach z tym silnikiem jest to wyjątkowo upierdliwe bo luzy reguluje się poprzez wymianę szklanek. Faktem jest że gniazda zaworów wykonane są z jakiejś specjalnej masy i na rynek holenderski wychodziły podobno inne głowice robione tradycyjną metodą. Ale zawory sypią się głównie z powodu niepilnowania przez userów regulacji luzu zaworowego.

Napisano

zabiorę głos a raczej przytoczę info od kolegi z innego forum nt. TAK lub NIE LPG do silników forda.. co prawda jeździ on Focusem Combi 1999 1.8 ZETEC Ghia + LPG sekw:

Instalacja BRC

Sterownik wtrysku StarsVector E867R-014289

Wtryskiwacz gazu MATRIX E867R-010104

Filtr fazy lotnej gazu MATRIX

Reduktor KME.RED.

Czujnik ciśnienia KME CC

Stajnia podobna to może i silniki też takie same montowali do mondka.

No to cytuję:

1.

"Ja mam na gazie zrobione ponad 180Kkm ,w sumie mam 203Kkm przebiegu i jak na razie to przy silniku oprócz wymiany rozrządu i normalnej obsługi okresowej nic nie robiłem."

2. oraz pewną rozmowę z forum:

"artur662 napisał/a: Tutaj wypada tylko pogratulować szczęścia, to fakt, że oczywiście zdarza sie że instalacja chodzi i wszystko jest cacy przez długie lata, ale mając kiedyś parę samochdów z gazem, najeździłem sie trochę do tych "gazowników" i naprawdę widziałem takie fury z gazem, które wiecznie miały jakis problem.

To znak, że najwyższy czas zmienić gazownika na takiego co ma o tym pojęcie. Bo jak dla mnie gazownik co zajmuje się więcej reklamacjami niż montażem nowych, to raczej nie fachowiec. Ja gazownika zmieniłem razem z jego instalacją.Teraz odwiedzam co 10-15Kkm tylko profilaktycznie (ew. drobne regulacje+wymiana filterków) a jeżdżę raczej dużo.

maximos napisał/a: Pytanka a co ta "lubrifikacją"? przy instalacji gazowej

Zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że to konieczne, ja że nie.

(cytat)

Moim zdaniem, sam Ford Polska prowadzi politykę dezinformacji na temat możliwości adaptacji silników Forda do LPG, chcąc odwrócić uwagę użytkowników i potencjalnych użytkowników fordów od niedopracowanych rozwiązań technologicznych i technicznych w silnikach forda. Bo tak naprawdę to LPG powala na kolana konstruktorów ze stajni forda i stawia ich w nienajlepszym świetle. Drugim błędem wynikającym raczej z lenistwa niż z niewiedzy jest nie przeprowadzanie procedury mapowania ECU LPG podczas jazdy testowej (dynamiczne obciążenie silnika). W Podstawowym zakresie ECU LPG jest kalibrowana podczas postoju pojazdu przy obrotach rzędu 2500 (statyczne obciążenie silnika).W niektórych przypadkach podstawowy zakres kalibracji jest wystarczający, ale w niektórych niestety nie i zdarza się, że w pewnym zakresie obciążeń silnik dostaje za mało lub za dużo paliwa LPG. Problem oczywiście następuje w przypadku kiedy silnik dostaje za mało paliwa co w połączeniu z przewlekłością spalania LPG może skutkować nadmiernym chwilowym obciążeniem cieplnym silnika. Dodając do tego jeszcze efekt kasowania się luzów zaworowych, może dać w nie dającym się przewidzieć przedziale czasu poważne kłopoty. koniec cytatu

(fragment wypowiedzi eksperta KUTA MOTORS)

Moje zdanie jest takie, że jeżeli instalacja montowana jest w solidnej firmie, oraz prawidłowo eksploatuje i serwisuje się silnik, to problemów raczej za wiele nie ma.

Ja lubryfikacji nie stosuję, a stan mojego silnika po ww przebiegu potwierdza brak konieczności montowania takowego urządzenia."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.