Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4 brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witam, problem mam praktycznie od kupienia czyli juz prawie rok. Co jakis czas cos wymieniam czasami problem znika za chwile znow sie pojawia. Problem jest taki ze silnik czasami ma problem z wyzszymi obrotami na delikatny gaz reaguje a przy mocniejszym wcisnieciu albo "buczy" i nie przyspiesza albo poprostu nie reaguje na gaz tak jakby sie zblokował. Problem pojwia sie czasami przy jezdzie po dziurach, podjazdach itp. do tego czasami jest dosyc duze hamowanie silnikiem po puszczeniu gazu, raz jest mocniejsze raz słabsze. Po za tym problem jest z wolnymi obrotami na zimnym silniku. Dzisiaj rano jak odpaliłem, to dusił sie jakies 5 sekund i zgasł, po ponownym odpaleniu znowu sie dusił i chwile potrzymany na gazie zaraz złapał obroty i chodził juz w miare dobrze, ciepły zawsze trzyma obroty. Przez rok zdążyłem wymieniać różne rzeczy oczywiscie przewody, kopułke, filtry, digiplex, czujnik temp. cieczy, ostatnio silniczek krokowy. Co moze byc przyczyna bo byłem juz tez u elektryka ktory podłaczył go pod kompa ale nie mogł sie połączyc i powiedział ze moze byc walniety sterownik. Sam nie wiem co jeszcze sprawdzac lub wymieniac. Planuje w najblizszym czasie wymienic to czego jeszcze nie wymieniłem czyli palec rozdzielacza, czujnik wału, sonde lambda i ewentualnie ten komputer. Co o tym myslicie?

Napisano

a pompa paliwa jest na 100% sprawna?

układ zapłonowy też moze generować takie problemyw tym palec rozdzielacza , kable WN . Równierz nieszczelny układ wydechowy przed sonda lambda (i do pół metra za nią) może bc przyczyną problemów.

pozdr

Napisano
  • Autor

> a pompa paliwa jest na 100% sprawna?

> układ zapłonowy też moze generować takie problemyw tym palec

> rozdzielacza , kable WN . Równierz nieszczelny układ wydechowy

> przed sonda lambda (i do pół metra za nią) może bc przyczyną

> problemów.

> pozdr

Nie wiem jak sprawdzic pompe. Jak bede miał troche wiecej czasu to sprobuje ja wyjac i wyczyscic. Co do wydechu to jest nieszczelny wlasnie w okolicy gdzie powinien byc katalizator ale jest wywalony i została sama puszka. Tam własnie jest jakas nieszczelność co słychac. Ale nie wiedziałem ze moze to być przyczyną tak dziwnego zachowywania sie samochodu. Bo z tego co wiem to samochód nawet z niesprawna lamda bedzie chodził normalnie tylko bedzie wiecej palił. Palec wymienie w najblizszym czasie i zobaczymy co bedzie. Dzieki za rady.

Napisano
  • Autor

Palec wymieniony i zadnej poprawy. Problem głownie na zimnym silniku, na wolnych obrotach pracuje w miare dobrze ale prawie wcale nie reaguje na gaz jak wcisne mocniej to zdusi sie i cos strzeli, ale wogole sie wkreca sie na obroty, po jakis 3 czasami po 20 minutach (nie ma reguły) silnik sie odblokowuje i juz chodzi normalnie. Dzisiaj troche sie dusił na zimnym silniku to wyjałem wtyczke od silniczka krokowego i nie było zadnej roznicy silnik chodził tak samo i wolne obroty w miare utrzymywał. Czy to moze być uszkodzony komputer ten pod schowkiem?

Napisano

Miałem kiedyś podobny cyrk... okzało się , że któraś z wtyczek przy wtrysku była trafiona...

Pomacaj wszystkimi w górę i na boki, zobacz jak w srodku wyglądają styki, co do kompa pod deska to nie spotkalem sie, z tym aby komuś padł...

Napisano
  • Autor

> Miałem kiedyś podobny cyrk... okzało się , że któraś z wtyczek przy

> wtrysku była trafiona...

> Pomacaj wszystkimi w górę i na boki, zobacz jak w srodku wyglądają

> styki, co do kompa pod deska to nie spotkalem sie, z tym aby

> komuś padł...

Z tym że problem jest cały czas kostki obmacane i wyczyszczone wielokrotnie i nic to nie daje. Silniczek krokowy jest nowy, potencjometr odkrecany i czyszczony a problem dalej wystepuje. Też dziwi mnie to zeby to była wina tego komputera ale wszytsko jest mozliwe, tymbardziej ze problem jest naprawde dziwny raz wystepuje raz nie, a przy probie podłaczenia pod komputer elektryk powiedział ze nie chciał sie połaczyć (program mowił ze raczej ok bo juz rozne una podłaczał) i powiedział ze moze byc walniety własnie ten sterownik. Jutro pojade jeszcze do innego elektryka i jak tez nie bedzie mogł sie podłaczyc to chyba go wymienie. Jakbyscie mieli jakies inne sugestie to piszcie.

Napisano

Jeszcze jedna sugestia to czujnik położenia wału, lub przestawiony rozrząd, choć wątpie...

A może masz taki numer jaki i ja miałem - ze strony mechanicznej - wsiorbało mi krzywkę z wałka rozrządu angryfire.gif

Edit - to raczej problem z elektryką confused.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedna sugestia to czujnik położenia wału, lub przestawiony

> rozrząd, choć wątpie...

> A może masz taki numer jaki i ja miałem - ze strony mechanicznej -

> wsiorbało mi krzywkę z wałka rozrządu

> Edit - to raczej problem z elektryką

Też mi sie wydaje ze raczej elektryka. A co do czujnika wału to moze on powodowac takie objawy? Jeszcze tego czujnika nie wymieniałem wiec moze to jego wina? Jak go rozłącze to silnik odrazu gasnie jak podłącze zawsze zapala bez problemu tylko dzieja sie własnie takie dziwne rzeczy.

Napisano

Wymienilem w swoim 3 czujniki, ale objawy byly takie, że:

1. padał po przekroczeniu pewnej liczby obrotów

2. nie palił wcale

3. padał wraz ze wzwrostem temperatury silnika i wyższych obrotów pad.gif

Napisano
  • Autor

> Wymienilem w swoim 3 czujniki, ale objawy byly takie, że:

> 1. padał po przekroczeniu pewnej liczby obrotów

> 2. nie palił wcale

> 3. padał wraz ze wzwrostem temperatury silnika i wyższych obrotów

No wlasnie czyli zawsze gasł. A u mnie nie gasnie..

Napisano

> No wlasnie czyli zawsze gasł. A u mnie nie gasnie..

Tak, po ostygnieciu w jednym przypadku odpalał i jechał-do nagrzania alien.gif

ALe poczekaj może ElKris coś pomoże też ma 1.4, a do tego dłubie przy tych autach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, po ostygnieciu w jednym przypadku odpalał i jechał-do nagrzania

> ALe poczekaj może ElKris coś pomoże też ma 1.4, a do tego dłubie przy

> tych autach

Dzisiaj chciałem wykrecic ten czujnik wału zeby zobaczyć w jakim jest stanie ewentualnie przeczyscic. Ale bardzo ciezki jest dostep do niego. Jak go wymieniałes normalnie od strony maski czy na kanale? Bo ja do tej pory myslalem ze na kanale to bez problemu pojdzie ale jak sie dzisiaj okazało to niestety sie myliłem. Ani z jednej strony ani z drugiej nie ma do niego dojscia, bardzo ciezko by tam było włozyc klucz, a w dodatku pod palcami czuc ze sruby sa pordzewiałe wiec wypadałoby je prysnac wd40 najpierw a potem dobrze złapac ze nie objechac. Moze mi cos poradzisz?

Napisano

Z tym czujnikiem to sama radość - jakbyś poszukał w archo - to pisałem - idzie dostać kur..

Muszisz iść metodą macanowa - dwie srubki na klucz 8 - z kanału nic nie zrobisz, musisz porysować sobie łapki i atakować od góry ok.gif

Napisano

Witam miałem ten sam problem i wymieniłem praktycznie wszystko co było możliwe. Przez rok się z tym męczyłem aż pewnego dnia pojechałem sprawdzic na warsztat ciśnienie w pompie paliwa:) wjechałem na plac warsztatu wyłączyłem go bo troszke musiałem poczekać i już sprawdzanie jej nie było konieczne ponieważ przestała działać i było po kłopocie się wyjaśniło co to było wink.gif także mi się wydaje ze będzie to pompa paliwa.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Witam miałem ten sam problem i wymieniłem praktycznie wszystko co

> było możliwe. Przez rok się z tym męczyłem aż pewnego dnia

> pojechałem sprawdzic na warsztat ciśnienie w pompie paliwa:)

> wjechałem na plac warsztatu wyłączyłem go bo troszke musiałem

> poczekać i już sprawdzanie jej nie było konieczne ponieważ

> przestała działać i było po kłopocie się wyjaśniło co to było

> także mi się wydaje ze będzie to pompa paliwa.

> Pozdro

No widzisz ja juz tez rok sie mecze, a miałes jakies inne objawy, bo u mnie jest np. tak ze jak po odpaleniu chodzi dobrze to moge nawet trase bardzo długa zrobic i jest ok, ale wystarczy ze sie zatrzymam na 10 minut na stacji i juz po odpaleniu jest problem. Miałes dokładnie tak samo?

Co do czujnika to jest masakra ale sprobuje go jakos wydostac.

Dzieki za podpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to samo;) będzie dobrze jak wymienisz pompe

Pompa dzisiaj zmieniona problem nie zniknął. W najbliższym czasie wymienie czujnik wału. A może macie jeszcze jakies pomysły co to może byc. Problem jest dziwny bo jak dzisiaj jechałem już po wymianie pompy to na odcinku 2 km ciagłej jazy raz chodził dobrze a za chwile źle i znów dobrze. Zawsze jak nie chce przyspieszać przy gazie wciśnietym mocniej niż do połowy to da się jechać max 110 na 5 i zawsze jest tak samo zawsze blokuje sie w tym samym momencie.

Napisano
  • Autor

Udało mi się jakoś wykrecić ten czujnik wału chociaż byłem pewien jak wykręciłem pierwszą srubkę że ja ukręciłem bo strasznie krotka była ale ona taka jest. Czujnik był mocno zasyfiony wiec go wyczysciłem i wsadziłem spowrotem. Ale to nic nie dało. Wiec wziałem sie za ustawienie potencjometru bo kiedys był ruszany i nie mogłem go ustawić zeby było dobrze. Wymieniłem na inny no i w koncu pomogło. Jeszcze nie moge dojść do idealnego ustawienia bo jak jest ok na ciepłym to później na zimnym nie jest i odwrotnie ale powoli go ustawie. Także winny był potencjometr. Przynajmniej narazie tak to wygląda.

Napisano

Jeszcze nie moge dojść do idealnego ustawienia

> bo jak jest ok na ciepłym to później na zimnym nie jest i

> odwrotnie ale powoli go ustawie. Także winny był potencjometr.

> Przynajmniej narazie tak to wygląda.

Napisz cos wiecej o co chodzi z tym ustawianiem potencjometru. U mnie tez wszystko wskazuje na potencjometr, ale nie mam za bardzo odwagi go wykrecic.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie moge dojść do idealnego ustawienia

> Napisz cos wiecej o co chodzi z tym ustawianiem potencjometru. U mnie

> tez wszystko wskazuje na potencjometr, ale nie mam za bardzo

> odwagi go wykrecic.

Sytuacja wygląda w ten sposób że jak odłaczam wtyczke od potencjometru to silnik zaczyna sie dławić i jak spróbujesz dodać gazu to wogóle nie bedzie sie chciał wkręcać na obroty. I u mnie było dokładnie tak samo ale tylko czasami. Były też momenty że silnik na wolnych obrotach chodził na ssaniu pomimo ze był rozgrzany i własnie wtedy nie chciał sie wkrecac na obroty co jak mi sie zdaje było spowodowane tym ze komputer majac błedne odczyty z potencjometru odłączył go i chodził w trybie awaryjnym. W każdym razie ustawić ten potencjometr to tylko z pozoru prosta sprawa bo praktycznie nie zależnie od ustawienia na wolnych obortach chodzi w miare ok ale problem zaczyna sie w czasie jazdy. Tzn. jednym z problemów u mnie wystepujących oprócz nie wkrecania sie na obroty była strasznie mocna reakcja na pedał gazu i bardzo silne hamowanie silnikiem (jak zdejmowałem noge z gazu to ostro hamował silnikiem a jak dodawałem gazu to ostro szarpnał i dopiero przyspieszał nie było wogóle płynności). Co do ustawienia go to porusza sie on tylko "po okregu" na srubach tak jak ma te wyciecia na sruby, tzn. nie porusza sie ani w prawo ani w lewo ani w gore ani w dól tylko po okregu (mysle ze wiesz o co chodzi). Ustawienie jest o tyle trudne ze nawet jak mi sie wydawało ze jest ok bo testowałem na ciepłym silniku to potem na zimnym było coś takiego ze nie reagował płynnie na gaz to znaczy im mocniej wciskam gaz tym mocniej powinien przyspieszać a on miał w pewnym momencie przerwe i dopiero po mocniejszym wcisnieciu gazu dalej przyspeiszał (troche ciezko to opisac). Jeżeli masz go teraz ustawionego fabrycznie, to z jednaj strony lepiej bybyło nie ruszać ale z drugiej jezeli objawy masz takie jak u mnie to mozliwe ze poprostu nie działa tak jak powinien. Opisz dokładnie jaki jest Twój problem, a spróbujuemy coś poradzić. Ja mieszkam pod wawą więc zawsze można sie umówic i porównać, ewentualnie coś pokombinować. Ja ma w garażu drugi potencjometr który wziąłem z drugiego wtrysku od uno bo mysłałem ze ten mój nie działa ale na obydwu chodził tak samo więc doszedłem do wniosku ze jest kwestia ustawienia. I jak narazie jeszcze nie jest idealnie ale dużo lepiej niż było. Ustawiałem jakieś 4 dni temu i jak narazie ani razu problem z nie wkręcaniem sie na oborty nie wystapił jedynie jeszcze na zimnym silniku przy określonych obrotach troche mocniej hamuje silnikiem niż powinien nie wiem jakie to oborty bo nie ma obrotomierza ale cos około 2000 na trójce jak jadę 50 i puszcze gaz to wtedy hamuje normalnie aż dojdzie do 37-38 wtedy mocniej i puszcza znowu przy 30. Ale na ciepłym już tego nie ma więc nie jest źle.

Napisano

U mnie sytuacja wyglada nastepujaco:

1. Od roku czyli od chwili gdy go kupilem, przy pierwszym porannym opaleniu silnik startuje normalnie, a potem przygasa.

Po chwili lapie stabilne obroty i pozniej jest juz OK. Jak sie go po odpaleniu przegazuje to takiego przygasania nie ma.

2. Jakis czas temu mialem powazny problem, bo mi po odpaleniu chodzil przez 2-3 sek i gasl. Problem sie rozwiazal jak mu przeczyscilem styki potencjometru (TPS)

Ale po tej "naprawie" silnik mial podwyzszone obroty biegu jalowego (zachowywal sie jak by byl zimny). Ostatnio obroty sie unormowaly, ale nie wiem dlaczego - bo nic przy nim nie robilem.

3. Czasami na benzynie dlawi mi sie przy ruszaniu (na LPG jest OK).

Do tej pory koncentrowalem sie na zaplonie i ukladzie paliwowym, ale obecnie wydaje sie, ze winny jest TPS (lub kable od niego).

Ktos kiedy wspominal cos o adaptacji TPS, ale nie udalo mi sie zglebic tematu.

Napisano
  • Autor

> U mnie sytuacja wyglada nastepujaco:

> 1. Od roku czyli od chwili gdy go kupilem, przy pierwszym porannym

> opaleniu silnik startuje normalnie, a potem przygasa.

> Po chwili lapie stabilne obroty i pozniej jest juz OK. Jak sie go po

> odpaleniu przegazuje to takiego przygasania nie ma.

> 2. Jakis czas temu mialem powazny problem, bo mi po odpaleniu chodzil

> przez 2-3 sek i gasl. Problem sie rozwiazal jak mu przeczyscilem

> styki potencjometru (TPS)

> Ale po tej "naprawie" silnik mial podwyzszone obroty biegu jalowego

> (zachowywal sie jak by byl zimny). Ostatnio obroty sie

> unormowaly, ale nie wiem dlaczego - bo nic przy nim nie robilem.

> 3. Czasami na benzynie dlawi mi sie przy ruszaniu (na LPG jest OK).

> Do tej pory koncentrowalem sie na zaplonie i ukladzie paliwowym, ale

> obecnie wydaje sie, ze winny jest TPS (lub kable od niego).

> Ktos kiedy wspominal cos o adaptacji TPS, ale nie udalo mi sie

> zglebic tematu.

A miałes chociaż raz taki problem jak ja czyli przy dodawaniu gazu silnik nie wkręca sie na obroty? Co do przygasania cieżko powiedzieć, ale na poczatek radziłbym zrobić dobry reset kompa i po odłaczeniu akumulatora odpiąć ten wtyk pod schowkiem od komputera i zobaczyć w jakim stanie są styki (u mnie np. czasami ssanie na zimnym sie załączało a czasami nie, wymieniłęm czujnik temp. cieczy i dalej to samo i dopiero po wyjęciu włąsnie wtyku od kompa zobaczyłem że niektóre blaszki są porozginane i je poprawiłem wpiałem i jak narazie problem zniknął). Przeczyść też styki od digiplexa. Co do potencjometru to nie wiem jak go sprawdzić ale możesz po dopaleniu silnika wypiąc wtyczke od potencjometru i porównać prace silnika z i bez. Zobaczysz przy okazji jaki był u mnie problem bo jak odłączysz wtyczke to po dodaniu gazu nie bedzie sie chciał wkręcic obroty, max do 2000 u mnie tak było. Jak to wszytsko co napisałem nic by nie dało i zdecydował byś sie na odkręcenie potencjometru (zeby przeczyścic) to zaznacz sobie dobrze jakimś ołówkiem czy czymś jego położenie, bo później ciężko dobrze ustawić najlpiej zaznaczyć i jeszcze zapamietaj położenie potencjometru wzgledem śrub mozesz też zrobic zdjecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.