Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot z odpaleniem Stilo 1,9JTD 115km

Featured Replies

Napisano

Witam jestem świeżo upieczonym posiadaczem stilo i ostatnio nagle pojawił mi się kłopot teraz tak od połowy kwietnia, a mianowicie w chłodne dni tak około 5stopni i gdy silnik jest zimny mam kłopot z odpaleniem wszystko kręci żadne kontrolki się nie palą a on porpostu kręci i nie zaskakuje. jak już odpali to niema żadnych kłopotów ładnie jedzie, tak samo łądnei odpala jak jest ciepły albo gdy ciepły dzionek wtedy zero kłopotów. Miał może ktoś podobny problem prosze o pomoc

Napisano

moze warto tez sprawdzic swieczki zarowe. po doswiadczeniach z poprzednim autem wiem ze nawet w takie niemrozne dni i mimo ze przy zapalaniu nie swieci juz kontrolka zarzenia swiec to one jednak dzialaja pomagajac lekko podgrzac komore silnika. mechanik przy takim zadaniu wiele sie miernikiem nie napracuje a bedzie wiadomo czy ktoras swieczka sie nie sypnela.. w vectrze przy jednej swiecy ktora zaczela sie psuc mialem takie wlasnie objawy na zimno, aku byl nowy i ladnie krecilo ale musialem i tak robic to kilkakrotnie, potem na cieplo odpalalo z dotyku.. no tyle ze w chwile po zapaleniu auta wlaczala sie na chwile kontrolka swiec oznajmiajaca blad--- hmm

Napisano

> może akumulator pora wymienić

Skoro kręci, to znaczy, że akku jest dobry. zlosnik.gif

Napisano

> Skoro kręci, to znaczy, że akku jest dobry.

niekoniecznie, kiedyś z poprzednim autem miałem podobny problem (autko parę dni w zimie stało), rozrusznik kręcił ale nie odpalał, podładowanie pomogło zlosnik2.gif

Napisano

> niekoniecznie, kiedyś z poprzednim autem miałem podobny problem

> (autko parę dni w zimie stało), rozrusznik kręcił ale nie

> odpalał, podładowanie pomogło

OK, ale ja podobnie jak MalFunkTion obstawiałbym jednak świece żarowe. W dieslu najpierw grzejesz świece, a potem dopiero kręcisz rozrusznikiem. Jeśli po nagrzaniu świec akku zapewnia jeszcze kręcenie, to raczej jest sprawny. wink.gif Ale masz rację, że sprawdzić nie zaszkodzi. ok.gif

Napisano

> moze warto tez sprawdzic swieczki zarowe. po doswiadczeniach z

> poprzednim autem wiem ze nawet w takie niemrozne dni i mimo ze

> przy zapalaniu nie swieci juz kontrolka zarzenia swiec to one

> jednak dzialaja pomagajac lekko podgrzac komore silnika.

> mechanik przy takim zadaniu wiele sie miernikiem nie napracuje a

> bedzie wiadomo czy ktoras swieczka sie nie sypnela.. w vectrze

> przy jednej swiecy ktora zaczela sie psuc mialem takie wlasnie

> objawy na zimno, aku byl nowy i ladnie krecilo ale musialem i

> tak robic to kilkakrotnie, potem na cieplo odpalalo z dotyku..

> no tyle ze w chwile po zapaleniu auta wlaczala sie na chwile

> kontrolka swiec oznajmiajaca blad--- hmm

Nie sądzę, by świeczki. Stawiam jak wyżej napisane na akumulator

Napisano

> OK, ale ja podobnie jak MalFunkTion obstawiałbym jednak świece

> żarowe. W dieslu najpierw grzejesz świece, a potem dopiero

> kręcisz rozrusznikiem. Jeśli po nagrzaniu świec akku zapewnia

> jeszcze kręcenie, to raczej jest sprawny. Ale masz rację, że

> sprawdzić nie zaszkodzi.

Niesprawne świeczki mają sygnalizację...

Napisano
  • Autor

Napewno to nie jest akumulator to samo miałem na dwóch bo przy pierwszym raziue jak mi się to stało rozładowałem akumulator do końca, a że mam dwa to wstawiłem drugi i było to samo

Napisano

> Niesprawne świeczki mają sygnalizację...

to też to podkreslilem - jednak po doswiadczeniu ze stilonek ktory ma rowniez np. sygnalizacje spalonych zarowek a ta jeszcze ani razu mnie o tym nie poinformowala (dzialala dopiero gdy wypialem calkowicie wtyczke z reflektora sygnalizujac blad zarowki) stad moje podejrzenie o nadmierna łaskawosc komputera objawiajaca sie przez niemeczenie fajlurem swieczki smile.gif

moze jeszcze drugi trop z poprzedniego auta podsune - pompa wtryskowa nie dostawala od razu paliwa dlatego krecila przez jakis czas aby zassac paliwo z baku - powodem byl jakis zaworek ktory pilnowal aby ropa nie cofala sie do baku. paliwo po nocy cofalo sie calkowicie dlatego trzeba bylo kilkakrotnie zarzęzić, na cieplo zapalal z dotyku.

Napisano
  • Autor

Dziś byłem na diagnostyce i nic nie wykazało ładnie pali jak to ma w zwyczaju gdy pogoda dopisuje, a co do tych kontrolek to kolega ma racje mi też zarówka się spaliła, a nic nie pokazało. W piątek jade do jeszcze ejdnego mechanika i myśle że odrazu wymienie świece tak na wszelki wypadek

Napisano

> Dziś byłem na diagnostyce i nic nie wykazało ładnie pali jak to ma w

> zwyczaju gdy pogoda dopisuje, a co do tych kontrolek to kolega

> ma racje mi też zarówka się spaliła, a nic nie pokazało. W

> piątek jade do jeszcze ejdnego mechanika i myśle że odrazu

> wymienie świece tak na wszelki wypadek

"na wszelki wypadek" to chyba szkoda kasy, mechanikowi wystarczy zwykly elektryczny miernik zeby sprawdzic kazda swieczke

Napisano
  • Autor

Wiem, że szkoda kasy, ale z drugiej strony niedawno kuypiłem i tak naprawde nie wiem kiedy poprzedni właściciel tak naprawde je wymienił to odrazu wymienie.

Napisano

> Wiem, że szkoda kasy, ale z drugiej strony niedawno kuypiłem i tak

> naprawde nie wiem kiedy poprzedni właściciel tak naprawde je

> wymienił to odrazu wymienie.

czyzby poprzednie auto to benzyna? smile.gif zarowych nie wymienia sie profilaktycznie jak zwyklych zaplonowych - dopiero jesli padaja (a dzieje sie to bardzo rzadko) no i jesli juz pada ktoras to wymienia sie caly komplet zeby byly identyczne wartosci pradowe na wszystkich garach

Napisano
  • Autor

a i owszem benzynka pierwszy dizelek i dopiero sie ucze jego zachcianek wink.gif)) a co do świec to i w benzynie wymieniałem tylko kompletami anie po sztuce. Byle tylko nie było kłopotu z odpalaniem wink.gif

Napisano

> Witam, podgrzewanie włącza sie przy -5 stopni a uszkodzona świeca objawia sie mruganiem 30 razy. Mam jedną uszkodzoną, mruga i pali. A dostep jest niebywale trudny. W Twoim przypadku szkoda kasy lepiej kup filtry może paliwa ma utrudniony przepływ, zimno paliwo gęstnieje. 20.GIF

Napisano

> w chłodne dni tak około 5stopni i gdy silnik jest zimny mam

> kłopot z odpaleniem wszystko kręci żadne kontrolki się nie palą

> a on porpostu kręci i nie zaskakuje.

Czy cały czas kupujesz paliwo na tej samej stacji? Te silniki są dosyć czułe na jakość paliwa. Kiedy były wymieniane filtry?

Napisano

> Witam jestem świeżo upieczonym posiadaczem stilo i ostatnio nagle

> pojawił mi się kłopot teraz tak od połowy kwietnia, a mianowicie

> w chłodne dni tak około 5stopni i gdy silnik jest zimny mam

> kłopot z odpaleniem wszystko kręci żadne kontrolki się nie palą

> a on porpostu kręci i nie zaskakuje. jak już odpali to niema

> żadnych kłopotów ładnie jedzie, tak samo łądnei odpala jak jest

> ciepły albo gdy ciepły dzionek wtedy zero kłopotów. Miał może

> ktoś podobny problem prosze o pomoc

mam cuś podobnie, z tym że odpala za każdym razem. u mnie pan Krzysiu z ASO Euromobil zdiagnozował świecę żarową - któraś jest przepalona frown.gif jak będziesz odpalał właśnie na zimno to rzuc okiem w lusterko - sprawdź czy samochód puści siwego bąka - mój tak robi, ale tylko jak noc była chłodniejsza niż jakieś 5 st, jak jest cieplej to jedna przepalona świeca nie urtudnia rozruchu. pozdr

Napisano
  • Autor

> Czy cały czas kupujesz paliwo na tej samej stacji? Te silniki są

> dosyć czułe na jakość paliwa. Kiedy były wymieniane filtry?

Na tej samej tankuje bp On ultimate lub shell on v-power i filtry w miare nowe

Napisano
  • Autor

> mam cuś podobnie, z tym że odpala za każdym razem. u mnie pan Krzysiu

> z ASO Euromobil zdiagnozował świecę żarową - któraś jest

> przepalona jak będziesz odpalał właśnie na zimno to rzuc okiem

> w lusterko - sprawdź czy samochód puści siwego bąka - mój tak

> robi, ale tylko jak noc była chłodniejsza niż jakieś 5 st, jak

> jest cieplej to jedna przepalona świeca nie urtudnia rozruchu.

> pozdr

Mam nadzieję, że to tylko świeca w piątek może czegoś się dowiem ale zaczynam mieć wątpliwości dziś prze całym dniu stania i 2 stopniach odpalił od dotyku ma chyba jakieś chumorki ale świece i tak sprawdze

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła po dochodzeniu i tak dalej wyszło nato, że to wina wyłącznika wypadkowego który jest w prawym progu porpostu skubaniec był za czuły i się czasem rozłaczał. dziękuje wszystkim za pomoc i porady napewno jeszcze będę tu zaglądał pozdrawiam

Napisano

> No mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła po dochodzeniu i tak dalej

> wyszło nato, że to wina wyłącznika wypadkowego który jest w

> prawym progu porpostu skubaniec był za czuły i się czasem

> rozłaczał. dziękuje wszystkim za pomoc i porady napewno jeszcze

> będę tu zaglądał pozdrawiam

dlatego zawsze zamiast wynalazkow rzemiosla wole polecic AC w jakiejs solidnej firmie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.