Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punciak nierówno pracuje

Featured Replies

Napisano

No wiosna jest. ciekło spod punciaka to się wziąłem do roboty. Rozkręciłem termostat wymieniłem wkład i na silikon dokręciłem, oring przy przewodach na silikon dokręciłem i już z prawej strony spokój. Odkręciłem obudowę plastikową rozrządu i na wszelki wypadek podokręcałem pompę wody. Wymieniłem uszczelkę pod pokrywą silnika, na wszelki wypadek też dołożyłem silikon.

Odpowietrzyłem układ cieczy chłodzącej.

Cała zabawa na odpiętym akumulatorze.

Iiiiiiiiiiii

I fatalnie.

Na dzień dobry nierówna praca silnika, tak jakby na 3 cylindrach, sprawdziłem wszystkie przewody wydają się ok jak odpinam którąś ze świec jest jeszcze gorzej. Wyruszyłem na testowy objaździk i zapala mi się kontrolka wtrysku, za chwilę ona gaśnie.

Później maszyna przerywać zaczyna i nie ma mocy.

Poratujcie zanim mechanik naciągnie mnie.

Punto 55 S

Napisano

1. Co ty z tym silikonem? Żeby na oring go kłaść to już trochę przesadziłeś, Uszczelki pokrywy zaworów też nie smarowałem bo była gumowa alien.gif

2. Cewki zapłonowe bym sprawdził ok.gif

Napisano

czujnika położenia wału nie przestawiłeś przypadkiem?

Napisano
  • Autor

> czujnika położenia wału nie przestawiłeś przypadkiem?

Jak mógłbym go przestawić ? Tam jest jedynie szczelina i ona nie jest regulowana, nie dotykałem no chyba że przypadkowo. Ale w takim układzie to kamień z ulicy mógłby go przestawić. No chyba że odpinając przewody nastąpiło jego przestawienie.

Zupełnie już nie wiem nic.

W takim razie jak sprawdzić czy jest ok ??

Napisano

Posprawdzaj czy aby nie wyjąłej jakieś wtyczki przy "lepieniu "Twojego kropka bo cos mi sie wydaje ze nie jest wszystko powpinane wink.gif

Napisano

Czy odpina się przewody ze świec na pracującum silniku !!!!!!

Napisano

Jak można Ci pomóc skoro z profilu wieje pustką.

Uzupełnij profil.

Wydaje mi się że któryś z kabelków nie został dobrze połączony skoro wcześniej silnik pracował prawidłowo.

Napisano

> Czy odpina się przewody ze świec na pracującum silniku ?

To kolejny kącikowicz który naprawę rozpoczyna od odpinania przewodów. pad.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za wskazóweczki. bow.gif

Niestety moja stara jutro nie pojedzie nigdzie swoją kropą a ja po robocie rozłożę wszystko od początku i posprawdzam czy wszystko spięte jak należy.

Jak namierzę przyczynę dam znać.

Napisano
  • Autor

No i podziałałem.

Wszystko podpięte przeczyszczone od nowa spięte. Krokowy dodatkowo wyczyściłem. Płyn uzupełniony, układ odpowietrzony.

I dalej kulawo.

Na wolnych obrotkach nierówno pracuje. Przy jeździe mocy nie ma.

Świece i przewody wymienione jakieś dwa miechy temu.

Radźcie mądre głowy, wiem ze wiecie.

Punto 55 S (jaśniej 55 - 1,1 benz., S - golas)

Napisano
  • Autor

> Cewki, albo lambda.

Lambde dla testu wypiąłem i żadnej poprawy nie było zapaliła się kontrolka wtrysku.

Co do cewek to je jutro pomierzę. Choć w przypadku elektryki jak coś działa to działa a jak pada to pada.

Zostaje mi jeszcze regulacja zaworów - nie wiem kiedy była robiona - ale nie wiem czy to to.

I jeszcze jedno - może to UPG. Wykręcę jutro świece może coś bezie widać.

Doradźcie może ktoś temat wałkował.

Napisano

Z Twojego pierwszego postu zrozumiałem, że kropek przed Twoim dłubaniem pracował bez zarzutu, po wykonaniu prac okulał.

W jaki sposób opisane przez Ciebie prace mogły wpłynąć na pad.gif UPG, lub rozregulowanie zaworów niewiem.gif.

Jednak masz rację Twoje sugestie UPG i zawory mogą przyczyną opisywanych niedomagań samochodu ale może być jeszcze kilka innych defektów które będą miały podobne objawy jakie występują u Ciebie np. nieszczelny układ dolotowy, uszkodzony map sensor, świece i przewody WN, czujnik położenia wału, uszkodzone koło masowe itp.

Przydałoby się uzupełnić profil może któryś Kącikowicz z okolicy mógłby Ci pomóc zdiagnozować problem.

Napisano
  • Autor

Wielki ukłon dal Pituśa bow.gif

Uzupełnię profil.

Napisano
  • Autor

I jeszcze nowa wskazóweczka.

Kazałem mojej Pani jeździć i sie nie przejmować.

Zauważyła jeszcze jedno. Jak maszyna się nagrzeje i jedzie z jakąś stała prędkością to zapala się kontrolka wtrysku.

Jak wyrzuci na luz i zwolni kontrolka gaśnie. Objaw taki jest na rozgrzanym silniku.

Czyżby czujnik temperatury cieczy był sprawcą moich nieszczęść ??

Napisano

Proponuję diagnostykę Euroscanem i odczytanie kodu błędu?

Napisano

> I jeszcze nowa wskazóweczka.

> Kazałem mojej Pani jeździć i sie nie przejmować.

> Zauważyła jeszcze jedno. Jak maszyna się nagrzeje i jedzie z jakąś

> stała prędkością to zapala się kontrolka wtrysku.

> Jak wyrzuci na luz i zwolni kontrolka gaśnie. Objaw taki jest na

> rozgrzanym silniku.

> Czyżby czujnik temperatury cieczy był sprawcą moich nieszczęść ??

raczej stawiam na czujnik położenia wału biglaugh.gifmiałem juz taki przypadek w kropku znajomego oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

No i naprawione. yay.gif

Wielkie dzięki dla wszystkich za cenne wskazóweczki bow.gif. Dzięki wam nie naciął mnie mechanik a i moje PLNy zostały ocalone. bow.gif

Ale do rzeczy.

Wziąłem do serca info o czujniku połozenia wału GMP i w pierwszej kolejności wyczyściłem go oraz koło. Kropek jakby dostał skrzydeł ale po jakimś czasie znowu niedomagał. Przy okazji czyszczenia zauważyłem że cieknie spod pompy wody. Jak już się zabrałem za klejenie to do końca - kupiłem rolkę i rozrząd (w planach miałem też pompę - ale postanowiłem starą oblukać) i do roboty. Ciekło spod oringu przy rurze wody sciana.gif, pompe na silikon, ustawiłem rozrząd, założyłem nowy czujnik położenia wału, odpowietrzyłem układ i hula jak należy. waytogo.gif

Moim zdaniem ten czujnik niesamowicie dalikatny jest, kabelek przy samym czujniku zaszwankował i dlatego raz było dobrze raz źle, raz kropkiem rzucało a niekiedy nie ciągnął.

Rada na przyszłość - wymontować dziada przed grubszą robotą.

To tyle jeszcze raz wielkie dzięki. I 20.GIF dla was.

Napisano

Tzn że ten czujnik jak padnie to czasem jeszcze kropek jeździ dobrze a czasem ostro przerywa tak? Bo chyba rok temu miałem z nim przygode podczas jazdy konkretnej ulewie ale przeszło mu po 2 dniach i do dzisiaj jest ok hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ile nowy czujnik?

W Kielcach w sklepie beż żadnych rabacików 83 PLNa.

Napisano
  • Autor

> Tzn że ten czujnik jak padnie to czasem jeszcze kropek jeździ dobrze

> a czasem ostro przerywa tak? Bo chyba rok temu miałem z nim

> przygode podczas jazdy konkretnej ulewie ale przeszło mu po 2

> dniach i do dzisiaj jest ok

U mnie zmienił położenie kabelka - tzn normalnie jest przewód prowadzony do góry a ja podczas roboty odpiołem go i kabelek wisiał w dół do kanału i sobie spokojnie dyndał - i szlag go trafił.

Jezeli by całkowicie padł to kropa się nie odpali, on poprostu przekłamywał i maszyna głupiała pokazując fochy. spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.