Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opel tech 2 +2 tranzystory=pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam w długi weekend zebrałem się i w końcu zrobiłem interfejs na dwóch tranzystorach do komunikacji mojej asterki c14nz 96r gniazdo 16 pin więc obd2 program opel tech2 pl zaciągnięty z kącika.

W miarę bezproblemowo ruszyło test poduszek jeden błąd kontrolka przepalona czy coś podobnego skasowałem z czytałem błędy ponownie i jest czysto. Przy podłączeniu silnika sterownik do c14nz komunikat Cant open specified dewice\\.\com1 (error5, odmowa dostępu) to w ramce windowsa. W programie na dole tabelki informacja sterownik odpowiada, niepoprawna prędkość 9600 spróbowałem wybrać inny typ sterownika x14nz i o dziwo skomunikował się ze sterownikiem z czytałem błędy nie było żadnych.

pytania

1. jak sprawdzić czy faktycznie niebyło błędu, czy może tak się stało bo podałem inny typ sterownika ( a może mam ten właśnie sterownik, program podał numer sterownika opel GM 16204799 kod liter HL co to znaczy w miejsce daty produkcji było puste )jak najbezpieczniej i najprościej zapodać jakiś fikcyjny błąd silnika ( zasymulować go) co by można było go później odczytać tym programem i oczywiście skasować. Dlaczego nie mogłem połączyć się ze sterownikiem właściwym dla mojego silnika.

2 co można z czytać poza błędami i ich wykasowaniem. Do czego służy opcja ;Bloki pomiarowe; ;Identyfikacja ECU; ;Pomiary testowe; u mnie opcje te są aktywne po połączeniu się ze sterownikiem, lecz po załączeniu ich przy pracującym silniku jak i z wyłączonym silnikiem nic się nie dzieje.

3. z jakimi programami współpracuje ten interfejs.

Troszkę czytałem o tym jest jeden dość długi wątek lecz nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na dręczące mnie pytania.

Z góry wielkie dzięki za rzeczowe i konstruktywne wypowiedzi w tym temacie 20.GIF pozdrawiam

Napisano

dla 100% możesz spróbować ręcznie wymrógać błędy sterownika

tu masz więcej informacji >>> TU <<< potem wybierz Technika: a potem "Wykryj to sam "

tam będziesz miał info co z czym zewrzeć .

P.S.

przy OBD2 brak błędów = nic nie miga

nie ma 12 impulsów ( błysków wink.gif ) oznaczających rozpoczęcie procedury z czytywania

To chyba najprostszy sposób jeśli nie jesteś pewny odczytowi programowemu na PC.

Napisano

> Przy podłączeniu silnika sterownik do

> c14nz komunikat Cant open specified dewice\\.\com1 (error5,

> odmowa dostępu) to w ramce windowsa. W programie na dole tabelki

> informacja sterownik odpowiada, niepoprawna prędkość 9600

Wyedytuj plik konfiguracji sterowników programu - zmień prędkość dla twojego rocznika i silnika z 9600 na inną lub gdy jest ????? to wstawiaj różne prędkości, najlepiej od razu wstaw tę, jaka figuruje przy sterowniku, do którego udało ci się podłaczyć. Miałem tak w Vectrze diesel - zmieniłem prędkość i połaczył się..

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wyedytuj plik konfiguracji sterowników programu - zmień prędkość dla

> twojego rocznika i silnika z 9600 na inną lub gdy jest ????? to

> wstawiaj różne prędkości, najlepiej od razu wstaw tę, jaka

> figuruje przy sterowniku, do którego udało ci się podłaczyć.

> Miałem tak w Vectrze diesel - zmieniłem prędkość i połaczył

> się..

> Pozdr.

Wielkie dzięki 20.GIFzrobiłem jak napisałeś i zadziałało. Czy wiesz do czego służy opcja ;Bloki pomiarowe; ;Identyfikacja ECU; ;Pomiary testowe;

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.