Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

długosc weza gaz astra 2 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

mam proste pytanie .

czy długos wezna przy gazie miedzy przepustnica a reduktorem ma jakies znaczenie????

bo wczoraj spotkałem sie z kumplem ktory ma taki sam silnik tylko gdzies o 1/4 moze i nawet 1/3 krótszy ten waz i autko chula mu pieknie i na gazie nawet czuc jak ciagnie od 1.5 obrotów a ja mam takie uczucie dopiero przy ponad 2.5. moz e ktos ma jakies info na ten temat???

Napisano

Tak - powinien byc jak najkrotszy. Samo umiejscowienie miksera oraz jego srednica tez nie jest bez znaczenia. O samej regulacji juz nie wspominajac nawet wink.gif

Napisano

> mam proste pytanie .

> czy długos wezna przy gazie miedzy przepustnica a reduktorem

> ma jakies znaczenie????

> bo wczoraj spotkałem sie z kumplem ktory ma taki sam silnik

> tylko gdzies o 1/4 moze i nawet 1/3 krótszy ten waz i

> autko chula mu pieknie i na gazie nawet czuc jak ciagnie od

> 1.5 obrotów a ja mam takie uczucie dopiero przy ponad 2.5.

> moz e ktos ma jakies info na ten temat???

tak, z tego co się orientuje to mikser powinien być możliwie blisko kolektora dolotowego- ja mam na samym koncu tego węża- patrząc od filtra pow.

Napisano

> tak, z tego co się orientuje to mikser powinien być możliwie blisko

> kolektora dolotowego- ja mam na samym koncu tego węża- patrząc

> od filtra pow.

Idealnym rozwiazaniem jest montaz miksera na przepustnicy ale niestety w x16xel ciezko to wykonac sick.gif

Napisano
  • Autor

a widze ze kolega tu troche sie zna na rzeczy mozesz mi powiedziec jak by wykonac lub jak skrocic waz czy cos według zdjecia w zalczaniku by chodziło to jak najlepiej.

Bo jak wspomnialem kumpel ma prawie o 1/3 weza ktrotszego i chodzi mu to o niebo lepiej chyba ze by ten krokowy czy mikser jak to sie tam zwie przesunac jaknajblizej przepustnicy moz e to cos poprawi????

post-30860-14352482373937_thumb.jpg

Napisano

> czy długos wezna przy gazie miedzy przepustnica a reduktorem

> ma jakies znaczenie????

Na pewno ma znaczenie. Ale większe znaczenie ma miejsce zamontowania na wężu actuatora, silniczka krokowego LPG - im bliżej przepustnicy tym lepiej, bo układ regulacji ma mniejszą bezwładność.

PS. Ja mam wąż skrócony do minimum, krokowy tuż przy samej przepustnicy, a efekty przy ruszaniu jak u ciebie - mam wrażenie, że pedał gazu jest z gumy: przy niewielkim wciśnięciu silnik kiepsko się zbiera. Porównywałem z inną Astrą, mój przy niej to muł. Na benzynie jest to samo.

Zastanawiałem się, czy silnik nie bierze lewego powietrza, ale nie mam jak to sprawdzić, słyszałem, że trzeba pryskać jakimś sprayem w okolice kolektora dolotowego i przepustnicy i słuchać, czy obroty nie wzrastają. Mieszankę mam stechiometryczną na wolnych i wysokich obrotach, sonda lambda oscyluje, więc lewe powietrze teoretycznie wykluczam.

A może zbyt niskie ciśnienie sprężania? Już dawno miałem to sprawdzić, ale jakoś wyleciało z głowy...

Pozdr.

Napisano

U Ciebie to jeszcze tragedii nie ma wink.gif Widzialem juz takie 2-3 metrowe weze nie wiadmo po co oplecione wokol silnika zlosnik.gif

U Ciebie cos poprawic moze byc ciezko bo trzeba by przeniesc reduktor w inne miejsce ktorego jak sie domyslam zbyt duzo nie ma. I musi byc zamontowany jeszcze rownolegle do toru jazdy tzn tak jak teraz masz. Z tego co tu masz mozna sprobowac przeniesc krokowy jeszcze blizej miksera ale tylko do takiego momentu aby byl on w pozycji pionowej (minimalny odchyl od pionu jest dozwolony)

Aha i jeszcze widze ze masz chyba reduktor o max wydajnosci do silnikow do 100KM. Moze on jakos wplywac na prace ukladu hmm.gif tzn ze nie ma zadnego zapasu. Choc znam 2 osoby ktore taki maja i sprawue sie ok wink.gif

Napisano

Mikser z tego co widzę masz na przepustnicy czyli najlepsze rozwiązanie. Można przesunąć krokowca jak najbliżej miksera co teoretycznie powinno zmniejszyć bezwładność silnika na naciśnięcie pedału gazu. U mnie co prawda taka zmiana nie poprawiła odczuwalnie osiągów ale skoro tak mówi teoria to warto z niej skorzystać. Węża nie skrócisz bo nie znajdziesz raczej krótszej drogi z parownika do miksera. Musiałbyś przesunąć parownik a nie ma na to miejsca. Kolega o którym piszesz ma pewnie inny parownik i to może powodować że ma krótszy wąż. Np parownik Lovato ma wyprowadzenie gazu nie z boku tak jak u Ciebie tylko w górę przez co można po przekręceniu kolanka uzyskać wyprowadzenie w tył.

Napisano
  • Autor

no wiec odpisze na tego posta

widz e z e kolego mamy dokładnie te same samochody i takie same silniki i wyposazenie. wiec wnioskuje ze mas z ta sama skrzynie co i ja tak zwana krótka czyli F17CR

w załaczniku przedstawia moja wersje która jeszcz e zrobie i zobacze co sie bedzie działo. zółtym jest zaznaczone nowa droga weza a czerwonym przesuniecie miksera z pozycji dalszej na blizej trosze co mi d a jakies 12-13cm skrócenei weza i zobaczymy.

A na waz miejsa jest tam miedzy maska tak z e sie akurat miesci

Napisano

Na V biegu przy prędkości 90 km/h mam 2500 obr. - sprawdź u siebie i odpisz.

U mnie nie ma rezonatora w dolocie (to ta duża czarna puszka) - gazownicy usunęli i zaślepili otwór. Wąż idzie jak na rysunku kolorem żótym, actuator mam tuż przy przepustnicy. I dalej muł...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Na V biegu przy prędkości 90 km/h mam 2500 obr. - sprawdź u siebie i

Dokładnie tak samo i mamy ta sam problem z ktorym ja niemogę sie pogodzic i non stop cos kombinuje, a przy 3tys obr mam 105km/h

Napisano

> Dokładnie tak samo i mamy ta sam problem z ktorym ja niemogę

> sie pogodzic i non stop cos kombinuje, a przy 3tys obr

> mam 105km/h

Jak chcesz mieć mocniejszy dół obrotów to załóż mniejszy mikser albo przysłoń dolot. Niestety w górnym zakresie obrotów auto będzie wtedy mułowate. Dlatego zawsze powinno się znaleźć złoty środek czyli trochę tu, trochę tam. Ja również mam dół obrotów mułowaty. Mogę oczywiście zrobić że będzie jak rakieta ale spalanie będzie miał jak prom kosmiczny smile.gif Dlatego już dość dawno przestałem kombinować i znalazłem pewne satysfakcjinujące mnie rozwiązanie dające przyzwoitą dynamikę i spalanie na akceptowalnym poziomie czego i Tobie radzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.