Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 200kkm czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witam! Jezdzilem kiedys Astra F 1,4 8V i bylem zadowolony z silnika i samochodu. Obecnie szukam taniego auta do jazdy i chce zapytac o opinie na temat trwałości Astry G. Znalazlem wiele ofert ale z uwagi na cenę autka maja w granicach 200kkm(udokumentowane).Chcialem zapytac uzytkownikow mających takie auta z podobnym przebiegiem o opinie. Interesuje mnie głównie trwałość ich 16 zaworowych silników bo 8 zaworowe znam z moich doswiadczen z poprzednim modelem.Pozdrawiam!

Napisano

jak bierze olej wymienisz pierscionki to jeszcze spokojnie pojezdzisz , ostatnio jechałem z taksówkarzem astra 1.6 16v i miał na liczniku 415 tys tylko zaznaczy z e juz prawie wszystko wymienil w tym samochodzie oprucz budy i silnika a wszystkie podzespoly tak i piersionaki z uszczelniaczami tez cool.gifcool.gif

ale nei wiem ile chcesz wydac na taka astre ale ostatnio na allegro znalazłem ładna astre II 1.6 8v 3d bez klimy sprowadzona za 13 tys a za 12 spokojnie by ja wzioł

Napisano
  • Autor

W zasadzie potwierdziles moje oczekiwania tzn. problemy z pobieraniem oleju. Nie wiem jeszcze co zrobie bede pewnie szukal 8v albo innej marki.Pozdrawiam!

Napisano

Moja Astra ma 177 kkm. Nie widzę różnicy między tym co jest teraz a tym co było przy niecałych 60 kkm kiedy ją kupiłem. Pali oleju 1,5 litra na 15 kkm od zawsze i niezależnie od marki a lałem już różne syntetyki . W zimie odpala bez problemów, Jakieś 20 kkm temu przy okazji zrzucenia głowicy sprawdziłem stan cylindrów i wyszło prawie jak w nówce, zero rys , progów itp. Sprężanie ok 14 barów na każdym garnku. W/g słów mechanika spokojnie zrobi ten motorek 300 kkm.

IMHO 200 kkm przebiegu dla silnika który był odpowiednio jeżdżony i serwisowany nie stanowi dużego przebiegu. Śmiem twierdzić że zrobi drugie tyle.

Napisano

A pozostale rzeczy typu alternator, maglownica, pompa wspomagania, rozrusznik? Mysle, ze przy takim przebiegu warto wziasc pod uwage nie tylko samo wnetrze silnika.

Napisano

> A pozostale rzeczy typu alternator, maglownica, pompa wspomagania,

> rozrusznik? Mysle, ze przy takim przebiegu warto wziasc pod

> uwage nie tylko samo wnetrze silnika.

Wszystko jeszcze dziewicze smile.gif Oczywiście że warto brać pod uwagę zużycie innych elementów oprócz silnika. Ale w aucie o tak dużym przebiegu awaria poszczególnych podzespołów nie jest niczym wyjątkowym. To nie jest przecież salonowa nówka Myślę jednak że mimo wszystko prawidłowo eksploatowany egzemplarz może jeszcze w miarę bezawaryjnie posłużyć kolejne 100 kkm.

Dla mnie granicą opłacalności jest przebieg 300 kkm lub 12 lat.

Napisano

> opinie na temat trwałości Astry G. Znalazlem wiele ofert ale z

> uwagi na cenę autka maja w granicach

> 200kkm(udokumentowane).Chcialem zapytac uzytkownikow mających

> takie auta z podobnym przebiegiem o opinie. Interesuje mnie

> głównie trwałość ich 16 zaworowych silników bo 8 zaworowe znam z

> moich doswiadczen z poprzednim modelem.Pozdrawiam!

Właśnie przekroczyłem 200kkm na majej astromerii. Wprawdzie auto mam niecały rok i sam przejechałem niecałe 10kkm, ale w tym czasie musiałem zrobić remont silnika. Poprzedni właściciel (auto firmowe, serwisowane) było można powiedzieć zajeżdzone; olej brało jak diabli - ale zregenerowana głowica, nowe pierścienie i oleju nie bierze. POdwozie było serwisowane (poprzedni właściciel) (mam na mysli elementy układu przedniego zawieszenia), wymieniony końcowy tłumik. Reszta ok.

Co boli? - cały czas świeci się check engine (musiałbym wymienić katalizator, bo niestety już została po nim tylko obudowa - spalony olej zrobił swoje mad.giffrown.gif); wymieniłem pierwszą sondę lambdę. dziś auto stoi w serwisie klimy, bo poszła chłodnica (jakość chłodnicy jest mierna, a ponadto szybko się brudzi szczególnie za wentylatorem i potem gnije i rdzewieje). POza tym ok.

MOje spostrzeżenia:

1) warto wydać 2 tys. zł na remont silnika (tyle mnie to kosztowało),

2) ten model ma dwie sondy lambda - dlatego nie mogę zastosować uniwersalnego kata, bo drugie sondy nie da się oszukać i wciąż będzie sygnalizowany błąd) frown.gif

3) teraz sprawa klimy - (za chłodnicę nową dałem 400zł).

4) innych zastrzeżeń nie mam. z auta jestem zadowolony. wink.gif

Napisano
  • Autor

Witam!Dzieki za wszystkie podpowiedzi.Spodzewam sie ze w takim uzywanym aucie moze byc wiele mniejszych lub wiekszych awarii. Jesli chodzi o branie oleju to w moim przypadku lepiej dolewac i jezdzic az autko wyzionie ducha bo niestety mieszkam za granica i na pewno wymiana pierscionkow czy inna tego typu ingerencja w silnik przekracza wartość takiej astry.Jesli chodzi o klime to na pewno cenne uwagi.Nie wiem jeszcze co zdecyduje moze kupie za ta sama kase astre f z mniejszym przebiegiem!Pozdrawiam!

Napisano

> Właśnie przekroczyłem 200kkm na majej astromerii. Wprawdzie auto mam

> niecały rok i sam przejechałem niecałe 10kkm, ale w tym czasie

> musiałem zrobić remont silnika. Poprzedni właściciel (auto

> firmowe, serwisowane) było można powiedzieć zajeżdzone; olej

> brało jak diabli - ale zregenerowana głowica, nowe pierścienie i

> oleju nie bierze. POdwozie było serwisowane (poprzedni

> właściciel) (mam na mysli elementy układu przedniego

> zawieszenia), wymieniony końcowy tłumik. Reszta ok.

> Co boli? - cały czas świeci się check engine (musiałbym wymienić

> katalizator, bo niestety już została po nim tylko obudowa -

> spalony olej zrobił swoje ); wymieniłem pierwszą sondę lambdę.

> dziś auto stoi w serwisie klimy, bo poszła chłodnica (jakość

> chłodnicy jest mierna, a ponadto szybko się brudzi szczególnie

> za wentylatorem i potem gnije i rdzewieje). POza tym ok.

> MOje spostrzeżenia:

> 1) warto wydać 2 tys. zł na remont silnika (tyle mnie to kosztowało),

> 2) ten model ma dwie sondy lambda - dlatego nie mogę zastosować

> uniwersalnego kata, bo drugie sondy nie da się oszukać i wciąż

> będzie sygnalizowany błąd)

> 3) teraz sprawa klimy - (za chłodnicę nową dałem 400zł).

> 4) innych zastrzeżeń nie mam. z auta jestem zadowolony.

1.Ile brał ci tego oleju i jakiego?

2.Tak młode auto i tyle do roboty? hmm.gifEh.. te Ople.

------------

Astra F 94/95r

1,6 16V HB

164kkm

Napisano

> 1.Ile brał ci tego oleju i jakiego?

> 2.Tak młode auto i tyle do roboty? Eh.. te Ople.

> ------------

> Astra F 94/95r

> 1,6 16V HB

> 164kkm

Tak jak wspominałem, samochód był "firmowy" - na jego nieszczęście nie miał jednego konkretnego użytkownika; był do ogólnej dyspozycji. Z tego względu raczej nikt nie spoglądał, czy w ogóle jest olej i płyn chłodzący. Byle dolać benzynę i ewentualnie płyn do spryskiwaczy. Silnik trochę dostał przez 5 lat użytkowania: nakulane ponad 190 kkm. Ale teraz jeździ i nie mam problemów.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.