Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony

Featured Replies

Napisano

Mam zamiarek - właściwie mozna powiedzieć że już mam kupionego Stilo. smile.gif

I teraz pytanie - sprzedawca ma na nim kółka 17" 225 na 45 bodajże i mówi że tym się po prostu na kolejnach jeździ strasznie :|

I teraz pytanie, faktycznie to tak jest że trzyma się płaskiego super a na koleinach jest dupa i autem rzucza? Czy po prostu autko coś może mieć z zawieszeniem albo "kierowaniem"?

Napisano

chyba to jednak urok jezdzenia na szerokich oponach frown.gif obawiam sie ze nie polubisz kolein

Napisano

> I teraz pytanie - sprzedawca ma na nim kółka 17" 225 na 45 bodajże i

> mówi że tym się po prostu na kolejnach jeździ strasznie :|

ja jezdzilem na 225/40 R18 i nie jest tak zle waytogo.gif

Napisano

Ja mam 205 i tez na koleinach trzeba mocno trzymac kierownice ,staram sie uciekac z kolein na lewy pas sciana.gifbiglaugh.gif

Napisano

W koleinach, szczególnie przy dynamicznym przyspieszaniu trzeba mocno trzymać kierownicę drive.gif Ale na równym, w zakrętach trzymanie jest brawo.gif Coś za coś. Ja bym brał 17'' zlosnik.gif

Napisano

Witam...ja jezdze na 17'' i oponkach 215 i nie jest tak zle rotfl.gif

Napisano

Bierz 17, domęcz te oponki a potem zakładaj 205/50/17. Trzymanie na dobrej drodze nadal bardzo dobre a podatność na koleiny itd duzo mniejsza! grinser006.gifok.gif

Napisano

> (...) faktycznie to tak jest że trzyma się płaskiego super a na koleinach jest dupa i autem rzuca?

Faktycznie przy koleinach wrażenie jakbyś posuwał tankowcem po wzburzonym oceanie, ale tragedyi nie ma, zalety niwelują wady waytogo.gif

Napisano
  • Autor

A to oponka 205 bez problemu będzie siedzieć na tych orginałach fiata? smile.gif Bo jak tak to troche lepiej i może taniej będzie zeby.GIF

A drugie pytanie jak to jest ze zbieżnością bo pojechalismy sprawdzić zbieżność to mechanik tylko wsiadł i przejechał nad kanałem i podobno juz zbieżność była sprawdzona... da sie to tak? W komputerze podobno sie pomylił i zamiast wydrukować mu się skasowało :| Może coś ściemniał?

Napisano

> A to oponka 205 bez problemu będzie siedzieć na tych orginałach fiata?

Interesujący wątek =>

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278445335&page=0&fpart=all&vc=1

m. in. jest wskazany "Tire Size Calculator" =>

http://www.miata.net/garage/tirecalc ok.gif

> A drugie pytanie jak to jest ze zbieżnością bo pojechalismy sprawdzić zbieżność to mechanik tylko wsiadł i przejechał nad kanałem i podobno juz zbieżność była sprawdzona... da sie to tak?

Nie da no.gif

> W komputerze podobno sie pomylił i zamiast wydrukować mu się skasowało :| Może coś ściemniał?

Jak na mój gust napewno tongue.gif

Napisano

> A to oponka 205 bez problemu będzie siedzieć na tych orginałach

> fiata? Bo jak tak to troche lepiej i może taniej będzie

>

Taniej to raczej nie bedzie, bo 205/50R17 to dosc nietypowy rozmiar

Napisano

znaczy tak; grube bledy zbieznosci to taki test przejazdowy wylapuje; dokladna geometria to jednak zakladane na kola czujniki i odpowiednio wyzsza oplata

Napisano
  • Autor

No to chyba mi pozostaje przejechać się tym do ASO i tam sprawdzić dokładnie - pewnie ze 200zł wezmą :|

Napisano

> No to chyba mi pozostaje przejechać się tym do ASO i tam sprawdzić

> dokładnie - pewnie ze 200zł wezmą :|

Ja płaciłem 50 zł, a w stacji diagnostycznej 100. I tam za 100 nie potrafili ustawić angryfire.gif

Napisano
  • Autor

No i zakupiłem stilona więc zostane z Wami jakiś czas zeby.GIF

Żeby było ciekawiej, opony to nie 225 a 235 :| ale jechałem nim dziś do domu i wcale tak bardzo nie czułem rzucania samochodziku na boki smile.gif a z silniorem 1.8 autko aż się wyrywa do jazdy smile.gif

Napisano

> Bierz 17, domęcz te oponki a potem zakładaj 205/50/17. Trzymanie na

a czy koledzy zauwazyli na 17 nadmierne zużycie zewnetrznych stron opon? ja juz w trzecim warsztacie ustawiam geometrie wymieniłem sworznie na nowe. i nadal sciera mi opony??!!

a moze ma na to wpływ inne ET niz fabryczne?

Napisano

> a czy koledzy zauwazyli na 17 nadmierne zużycie zewnetrznych stron

> opon? ja juz w trzecim warsztacie ustawiam geometrie wymieniłem

> sworznie na nowe. i nadal sciera mi opony??!!

> a moze ma na to wpływ inne ET niz fabryczne?

Jeśli masz startą oponę z obydwu stron, to nie jest to geometria, a o wiele za małe ciśnienie w oponie. Niektórzy kącikowicze pompują 17" nawet to 2.5-2.7 Atm. wink.gif Geometrię miałbyś zwaloną jeśli opona ścierałaby się tylko z jednej strony. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz startą oponę z obydwu stron, to nie jest to geometria, a o

> wiele za małe ciśnienie w oponie. Niektórzy kącikowicze pompują

> 17" nawet to 2.5-2.7 Atm. Geometrię miałbyś zwaloną jeśli opona

> ścierałaby się tylko z jednej strony.

W instrukcji pisze że ciśnienie ma wynosić 2.3 więc jak będzie mniej to na pewno będzie dupa smile.gif

Swoja drogą to wcale się tak źle nie jeździ na szerokich oponkach smile.gif A w zakręty wchodzi się miodzio po porstu smile.gif Tak na marginesie to na przodzie mam 225 a na tyle 235 :|

Powiedzcie mi jaka min. szerokość opon podpasuje na te felgi? Bo w instrukcji pisze że standard to 215 ale nie wiem czy takie szerokie dawać czy może się ograniczyć do 205 jeśli podejdą ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.