Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawianie zbieżności

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem prawą końcówkę drążka i pojechałem na ustawienie zbieżności. Facet majstrował tylko przy kole, przy którym wymieniana była końcówka. Czy nie powinien również grzebać przy drugim?

Napisano

jezeli regulacja nie byla duza to mogl tylko na jednym kole to robic ale pelne zalecane ustawienie zbieznosci obejmuje 2 koła, z tym ze przed ustawianiem trzeba ustawic przekladnie kierownicza w pozycji do jazdy na wprosta( robi sie to w ten sposob, ze pomiedzy dwoma okreslonymi punktami mierzy sie odleglosc ktora powinna wynosic - chyba 325 mm ale nie mowie napewno).

Napisano

> Wymieniłem prawą końcówkę drążka i pojechałem na ustawienie

> zbieżności. Facet majstrował tylko przy kole, przy którym

> wymieniana była końcówka. Czy nie powinien również grzebać przy

> drugim?

Powinien grzebać przy obu kołach, powinien ustawić na środek i zablokować kierownicę na czas regulacji...

Zdaje się, że trafiłeś na złego mechanika...

Pomiar zbieżności "komputerowy", czy na oko mechanika?

Napisano
  • Autor

> jezeli regulacja nie byla duza to mogl tylko na jednym kole to robic

> ale pelne zalecane ustawienie zbieznosci obejmuje 2 koła, z tym

> ze przed ustawianiem trzeba ustawic przekladnie kierownicza w

> pozycji do jazdy na wprosta( robi sie to w ten sposob, ze

> pomiedzy dwoma okreslonymi punktami mierzy sie odleglosc ktora

> powinna wynosic - chyba 325 mm ale nie mowie napewno).

No to chyba zrobił fuszerkę, bo po ustawieniu zbieżności kierownicę miałem skręconą w lewo. Musiałem ją odkręcić i przełożyć o jeden ząbek na frezie.

Napisano
  • Autor

> Pomiar zbieżności "komputerowy", czy na oko mechanika?

Komputerowy. Ustawił na -1 (cokolwiek by to nie znaczyło) smile.gif

Napisano

to napewno powinien zrobic na obu kolach skoro kierownica byla skrecona. a mam takie pytanie w jaki sposob kolega zciaga kolo kierownicy?? przy pomocy jakiegos sciagacza czy moze w inny sposob??

Napisano
  • Autor

>a mam takie pytanie w jaki sposob kolega zciaga kolo

> kierownicy?? przy pomocy jakiegos sciagacza czy moze w inny

> sposob??

Po odkręceniu poduszki, odgięciu blaszki zabezpieczającej i poluzowaniu śruby, kierownicę po prostu wyszarpałem smile.gif Nic na chama, wszystko młotkiem smile.gif

Napisano

ja też ostatnio miałem przeboje z bieżnością wymieniałem też prawą końcówkę i tez gościu wymienił mi tylko z jednej strony , kiedy nazajutrz pojechałem do niego i mówię że kierownica krzywo ...to mi powiedział że wie o tym, ale nie mogli odkręcić śruby na drugim kole...normalnie krew mnie zalała, ochrzaniłem gościa i pojechałem w piz....u od niego. Zabralismy się ze szwagrem za tą śrubę i o dziwo wcale nie było tak źle....i trzeba było jesze jechać na ponowne ustawianie zbieźności i od tej pory jest OK

Rada: trzeba by caly czas patrzec na ręce mechaniorom ...ja nie miałem czasu i auto zostawiłem

Po drugie: profilaktycznie zwłaszcza palnując wymianę....nie żałować WD 40, ewent. Coca Coli na te śruby co trzeba odkręcić

pozdrawiam

Napisano

> No to chyba zrobił fuszerkę, bo po ustawieniu zbieżności kierownicę

> miałem skręconą w lewo. Musiałem ją odkręcić i przełożyć o jeden

> ząbek na frezie.

No to ostro spartolił, bo tak ustawiona kierownica po zbieżności

jest niedopuszczalna.

Napisano

Co do blokowania kierownicy do ustawiania zbieżności, to chyba są różne szkoły. Jak auto bez poduchy, to łatwiej jest po ustawieniu zbieżności ustawić kierownicę, niż walczyć z zapieczonymi (kto rozkręcał, to wie, że nie zawsze łatwo pójdą) śrubami z obu stron.

W poprzednim aucie miałem z jednej strony sztywny drążek bez regulacji. Po wjechaniu na podnośnik, gość zablokował mi kierownicę, założył na koła swoje ustrojstwa, podniósł samochód, po czym po długim myśleniu stwierdził, że w tym samochodzie nie da się ustawić zbieżności... Myślałem, że go obśmieję. Po mojej namowie odblokował kierownicę, zbieżność ustawił korzystając z jednego (tylko) drążka, na koniec ustawił kierownicę we właściwej pozycji i było po robocie. Przy czym parametry ustawienia obu kół były wzorowe.

Owszem zgodzę się, że jeśli jest poducha, to jednak lepiej ustawić na dwóch drążkach. Robota z jednej strony, nie dyskwalifikuje mechanika, o ile zrobi to dobrze, ale spieprzyć, to zawsze można...

Pozdrawiam

> Powinien grzebać przy obu kołach, powinien ustawić na środek i

> zablokować kierownicę na czas regulacji...

> Zdaje się, że trafiłeś na złego mechanika...

> Pomiar zbieżności "komputerowy", czy na oko mechanika?

Napisano

Do poprawnej regulacji zbieznosci potrzebne jest: brak jakichkolwiek luzow w ukladzie zawieszenia i kierowniczym, odpowiednia ilosc paliwa w zbiorniku, dolozenie na miejscu kierowcy i pasazera ciezarkow o odpowiednej wadze, kierownica zablokowana "na prosto'. Cala procedura jest opisana w TIS'ie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.