Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta, ogłoszenia

Featured Replies

Napisano

Prawdodobnie w niedługim czasie będe kupował auto w okolicach 20kzł, moje wymagania są takie:

- 3 drzwiowy, ewentulanie 5, napewno nie sedan, narazie też nie kombi wink.gif

- max "klasa golfa"

- najlepiej diesel/ w przypadku braku dobrych egzemplarzy nie duża benzyna

- klimatyzacja

Nie mam jakiegoś konkretnego modelu na myśli, chętnie poczytam wasze propozycje. Auto ma być w miare niezawodne i nie jakieś nietypowe, żeby koszty utrzymania nie były kosmicznie wysokie. Z tego co słyszałem to jest problem z pompami w dieslach i ich kosztach napraw. Wieć też proszę o opinie w tej sprawie.

No i przeglądam sobie ogłoszenia (otomoto, trader, gratka, autogielda etc.) i moje spostrzeżenia są następujące

- praktycznie nie ma aut kupionych w kraju z przyzwoitym wyposażeniem, w sumie nic dziwnego, bo za podana przeze mnie kwote celuje w auta z ~2000 roku, więc dodatkowe wyposażenie było drogie i nie wiele aut było kupowanych z luksusami ( tak mi się wydaje)

- same sprowadzone, ja generalnie nie mam nic przeciwko, szwagier użytkuje auto sprowadzone (ford mondeo 1998 wink.gif, zrobił ponad 30 tysięcy w rok i oprócz paliwa i oleju nie dołożył ani złotówki. Jednak przeglądając oferty można zabserwować to, że handlarze chcą zarobić na wszystkim. W rzadko którym aucie jest fabryczne radio, a wydaje mi się, że przy prawie pełnym wyposażeniu aut audio też powinno być, tak samo jak aluminiowe felgi. Wiadomo, że na zachodnie rynki auta były od dawna lepiej wyposażone.

- no ale nic dziwnego, bo na czymś muszą zarabiać, skoro np. na mobile.de ceny aut są czesto wyższe niż te w Polsce. Więc albo kupują okazje albo "okazje" które potem są wyszykowane.

- dlaczego za podobne pieniądze można mieć polo/golf, fiesta/focus praktycznie z takim samym wyposażeniem i z tych samych roczników.

Nie znam sie za wiele na rynku motoryzacyjnym, może wypisuje bzdury, wiec bardzo chętnie poczytam wasze opinie na moje spostrzeżenia.

Napisano

ja cały czas szukam jakiegoś kompakta, ewenti segment B do 25kpln. Rocznik od 2001 wzwyż, musi mieć klimę oraz elektrykę...reszta jest obojętna. Niestety, to co znajduję to nie jest to oslabiony.gif. Właśnie wróciłem z giełdy na Żeraniu, niby było parę fajnych aut, ale zawsze im czegoś brakowało frown.gif

Napisano

> W rzadko którym aucie jest fabryczne

> radio, a wydaje mi się, że przy prawie pełnym wyposażeniu aut

> audio też powinno być

w tamtych rocznikach fabryczne radio zazwyczaj było kaseciakiem więc już poszły do śmietnika. jeśli było wstawione uniwersalne to handlarz zabiera je i sprzedaje oddzielnie.

u handlarzy nie znajdziesz auta z oryginalnym przebiegiem. wszystko kręcone więc musisz je dokładnie oglądać. niehandlarze też często cofają. ten rocznik bedzie miał przebieg ok 200kkm i cofnięty na 100kkm. dzieje się tak przez ogólną opinie że silnik wytrzymuje ok 250kkm.

Napisano

> moje spostrzeżenia są następujące

> - praktycznie nie ma aut kupionych w kraju z przyzwoitym

> wyposażeniem,

Nie wiem czemu większość kupujących uchciwia się na sprowadzone auta niewiem.gif, w komisach przy salonach można kupić auto z gwarancją ,ale kupującemu żal dołożyć ok. 2tys PLN w porównaniu ze sprowadzonym i woli kupić auto niewiadomego pochodzenia często od handlarza.

Napisano

> Prawdodobnie w niedługim czasie będe kupował auto w okolicach 20kzł,

> moje wymagania są takie:

> - 3 drzwiowy, ewentulanie 5, napewno nie sedan, narazie też nie kombi

> - max "klasa golfa"

> - najlepiej diesel/ w przypadku braku dobrych egzemplarzy nie duża

> benzyna

> - klimatyzacja

> Nie mam jakiegoś konkretnego modelu na myśli, chętnie poczytam wasze

> propozycje.

mialem podobny problem 3 tygodnie temu. Bylem na tygodniowym "urlopie" w PL celem znalezienia auta dla ojca. Zalozeniami byly: nie starszy niz poprzednie auto (poprzednie bylo z 1996), diesel, z dobrym wyposazeniem, conajmniej 4 drzwi. Zaczalem poszukiwania od vectry B, ale po 3 dniach intensywnych podrozy po kraju i obejrzeniu masy aut zrezygnowalem z vectry na korzysc popularniejszej astry g. Tu mialem wiekszy wybor. Udalo sie znalezc astre g '99 sedan z nienajnowoczesniejszym co prawda dieslem (1.7), z klima, pelna elektryka, ale w stanie do poprawek. Na szczescie cena byla odpowiednia do stanu i za ta roznice doprowadzamy wlasnie auto do stanu "akceptowalnego" przez nas i bardzo krytycznych wspolpracownikow mego ojca hehe.gif

Auto bylo od handlarza i ma wszelkie minusy auta od handlarza. Radia fabrycznego oczywiscie nie bylo, chociaz jest kierownica ze sterowniem radiem i wyswietlacz. To wersja z halogenami, ale oczywiscie zderzak zalozony o wersji bez, akumulator tez jakis z przypadku, listwa na jednych drzwiach tylnych to zmodyfikowana spineyes.gifwersja listwy z drzwi przednich, blaszane felgi a w 95% przekonany jestem ze ta wersja powinna miec alu. To glowne rzeczy z handlarskich wariacji-poza tym na razie nic nie wylazlo. Inna sprawa jest to ze handlarze po transakcji sa trudno uchwytni-nie maja na ciebie czasu bo wyjezdzaja po kolejne auta, itp.

Jako ciekawostke dodam ze szukajac czesci do uczlowieczenia tego auta zobaczylem ze na allegro jest troche ludzi ktorzy specjalizuja sie tylko i wylacznie w czesciach do astry 2 i biora je z...uwaga...aut sciaganych z UK zlosnik.gif

Powodzenia w poszukiwaniach.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czemu większość kupujących uchciwia się na sprowadzone auta

> , w komisach przy salonach można kupić auto z gwarancją ,ale

> kupującemu żal dołożyć ok. 2tys PLN w porównaniu ze sprowadzonym

> i woli kupić auto niewiadomego pochodzenia często od handlarza.

Nie nastawiam się na żadną opcje kupna i konkretny model, ale z tą różnica w cenie kolega troche przesadził. Bo takie różniece w cenie to potrafia być przy seicento a nie przy autach klasy golfa.

Napisano
  • Autor

> ja cały czas szukam jakiegoś kompakta, ewenti segment B do 25kpln.

> Rocznik od 2001 wzwyż, musi mieć klimę oraz elektrykę...reszta

> jest obojętna. Niestety, to co znajduję to nie jest to . Właśnie

> wróciłem z giełdy na Żeraniu, niby było parę fajnych aut, ale

> zawsze im czegoś brakowało

wiedziałęm, że bedzie trudno, tym bardziej, że kasy troche mniej niż kolega przeznacza, ale nie myślałem, że aż tak.

Napisano
  • Autor

Niestety większość aut jest obdzierana ze wszystkiego co się da i jest to sprzedawane osobno. Ja mam dużo czasu, zresztą wiele się może zmienić i może nie bedzie trzeba narazie kupować auta, ale się rozglądam. najchętniej widziałbym golfa, ale to się jeszcze okaże w czasie poszukiwań.

Napisano
  • Autor

> w tamtych rocznikach fabryczne radio zazwyczaj było kaseciakiem więc

> już poszły do śmietnika. jeśli było wstawione uniwersalne to

> handlarz zabiera je i sprzedaje oddzielnie.

powinno być sporo, nawet w punto II "krajowch" były orginalnie CD blaupunkta montowane, tym bardziej na zachodzie.

> u handlarzy nie znajdziesz auta z oryginalnym przebiegiem. wszystko

> kręcone więc musisz je dokładnie oglądać. niehandlarze też

> często cofają. ten rocznik bedzie miał przebieg ok 200kkm i

> cofnięty na 100kkm. dzieje się tak przez ogólną opinie że silnik

> wytrzymuje ok 250kkm.

To ja wiem , że trzeba oglądać, zreszta sam nie będę tego robił. No i po oględzinach i tak bedzie przegląd w jakimś aso.

Napisano

> powinno być sporo, nawet w punto II "krajowch" były orginalnie CD

> blaupunkta montowane, tym bardziej na zachodzie.

> To ja wiem , że trzeba oglądać, zreszta sam nie będę tego robił. No i

> po oględzinach i tak bedzie przegląd w jakimś aso.

olej aso.

w aso za samo podłączenie do kompa krzyczeli 120 pln a za cale ogledziny przedzakupne 250.

w warsztacie gdzie specjalizuja sie w danej marce dalem za calość 100

Napisano
  • Autor

> olej aso.

> w aso za samo podłączenie do kompa krzyczeli 120 pln a za cale

> ogledziny przedzakupne 250.

> w warsztacie gdzie specjalizuja sie w danej marce dalem za calość 100

Zgadza się ale to nie są jakieś wielkie koszta i często prędzej znajdziesz aso niż jakiś warsztat, który to solidnie zrobi.

Napisano

> Zgadza się ale to nie są jakieś wielkie koszta i często prędzej

> znajdziesz aso niż jakiś warsztat, który to solidnie zrobi.

u mnie to poszło lepiej niż w aso.

w aso za 2 dni mieli wolny termin a jak obdzwoniłem 3 warsztaty i pytałem o przegląd przedzakupowy to wszyscy polecili jeden warsztat. zadzwoniłem i za 30 min mogłem wjeżdżać na podnośnik.

mechanik obejrzał i opowiedział co zobaczył mi i prezesowi, a prezes wydał werdykt co ile kosztuje i ile jeszcze wytrzyma oraz czy auto jest warte zakupu. ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Napisano

> olej aso.

> w aso za samo podłączenie do kompa krzyczeli 120 pln a za cale

> ogledziny przedzakupne 250.

>

u mnie w oplu krzyczeli 300zł i konieczne bylo umowienie sie na 3 dni przed screwy.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie to poszło lepiej niż w aso.

> w aso za 2 dni mieli wolny termin a jak obdzwoniłem 3 warsztaty i

> pytałem o przegląd przedzakupowy to wszyscy polecili jeden

> warsztat. zadzwoniłem i za 30 min mogłem wjeżdżać na podnośnik.

> mechanik obejrzał i opowiedział co zobaczył mi i prezesowi, a prezes

> wydał werdykt co ile kosztuje i ile jeszcze wytrzyma oraz czy

> auto jest warte zakupu. ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Moze i tak, zobaczymy, nie to jest najważniejsze. Widze, że dość ciężko baedzie nawet znaleźć auto, z którym bedzie można pojechać na dokładne oględziny. No i trzeba będzie się na coś zdecydować, a narazie sam nie wiem jaki to ma być model samochodu.

Napisano

> Moze i tak, zobaczymy, nie to jest najważniejsze. Widze, że dość

> ciężko baedzie nawet znaleźć auto, z którym bedzie można

> pojechać na dokładne oględziny. No i trzeba będzie się na coś

> zdecydować, a narazie sam nie wiem jaki to ma być model

> samochodu.

wychodziłem z tego samego założenia.

nie ważne auto ale stan.

akurat dla mnie nie ma znaczenia wyglad i kolor no i po 2 tygodniach szukania się udało. patrzyłem na cenę i stan.

Napisano

> powinno być sporo, nawet w punto II "krajowch" były orginalnie CD

> blaupunkta montowane, tym bardziej na zachodzie.

EEE, ja miałem PII ELX i nie było oslabiony.gif

Napisano

> z tą różnica w cenie kolega troche przesadził. Bo takie różniece w

> cenie to potrafia być przy seicento a nie przy autach klasy

> golfa.

A jakie są różnice cenowe???

i o jakim modelu produkcyjnym golfa Kol. mówi hmm.gif

Napisano

> Prawdodobnie w niedługim czasie będe kupował auto w okolicach 20kzł,

Też szukałem......

> moje wymagania są takie:

> - 3 drzwiowy, ewentulanie 5, napewno nie sedan, narazie też nie kombi

> - max "klasa golfa"

> - najlepiej diesel/ w przypadku braku dobrych egzemplarzy nie duża

> benzyna

> - klimatyzacja

Moje były inne....

> No i przeglądam sobie ogłoszenia (otomoto, trader, gratka, autogielda

> etc.) i moje spostrzeżenia są następujące

> - praktycznie nie ma aut kupionych w kraju z >przyzwoitym

> wyposażeniem, w sumie nic dziwnego, bo za podana >przeze mnie

> kwote celuje w auta z ~2000 roku, więc dodatkowe >wyposażenie

> było drogie i nie wiele aut było kupowanych z luksusami ( >tak mi

> się wydaje)

W ogóle na rynku używek - przyzwoitych używek (stan techniczny) - jest raczej mało lub baaardzo mało. Jak komuś jeździ i sprzedawać lub zmieniać auta nie musi - to nie sprzeda bo i po co?

Często jeżdżę popularną drogą krajową i często widzę te lory z "lekko" walniętymi okazjami, które później "błyszczą" w przydrożnych komisach.

> - same sprowadzone, ja generalnie nie mam nic >przeciwko, szwagier

> użytkuje auto sprowadzone (ford mondeo 1998 , zrobił >ponad 30

> tysięcy w rok i oprócz paliwa i oleju nie dołożył ani >złotówki.

Cóż to jest rok jazdy i 30 tys na auto?

Jak nim przejedzie min 60 tys to niech się wtedy wypowie.. Ja znam takiego co "sprowadzonką" 406 z 90 tys. nalatał do ponad 300 tys. i dalej choziła - to się zdarza (ten sam po te 406 dymał do Beneluxu.....)

> Jednak przeglądając oferty można zabserwować to, że handlarze

> chcą zarobić na wszystkim. W rzadko którym aucie jest fabryczne

> radio, a wydaje mi się, że przy prawie pełnym wyposażeniu aut

> audio też powinno być, tak samo jak aluminiowe felgi. Wiadomo,

> że na zachodnie rynki auta były od dawna lepiej wyposażone.

> - no ale nic dziwnego, bo na czymś muszą zarabiać, skoro np. na

> mobile.de ceny aut są czesto wyższe niż te w Polsce. Więc albo

> kupują okazje albo "okazje" które potem są wyszykowane.

> - dlaczego za podobne pieniądze można mieć polo/golf, fiesta/focus

> praktycznie z takim samym wyposażeniem i z tych samych

> roczników.

> Nie znam sie za wiele na rynku motoryzacyjnym, może wypisuje bzdury,

> wiec bardzo chętnie poczytam wasze opinie na moje spostrzeżenia.

Szukaj auta z pewnego źródła. Poprostu, najlepiej takie które często widziałeś, znasz dobrze właściciela itd itp.

Marka mniej ważna - ważna świadomość i w miarę wysoka pewność tego co się z autem działo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.