Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja z wielowtryskiem - co i jak??

Featured Replies

Napisano

Chciałbym ulepszyć swoją obecną instalację, która doprowadza mnie do szewskiej pasji (strzały w czasie deszczu) na wielopunktowy "wtrysk" gazu.

Obecnie posiadam instalację II-generacji, emulator lambda, sterownik AL-700.

Samochód to Matiz, więc silnik 3-cylindrowy, kolektor plastikowy, zasilanie wielopunktowym wtryskiem.

Napiszcie co muszę wymienić albo dołożyć. Chciałbym zrobić to jak najtaniej, bo wymiana instalacji w ogóle nie leżała w moich planach.

Napisano

Wszystko prócz zbiornika i miedzianych rurek z gazem.

Napisano
  • Autor

Wszystko czyli:

-.....

-.....

-.....

itd, poproszę. zlosnik.gif

Da się to wykonać samodzielnie?

Napisano

> Wszystko czyli:

> -.....

> -.....

> -.....

wszim już ci napisał...

> Da się to wykonać samodzielnie?

można

Napisano
  • Autor

> Wszystko prócz zbiornika i miedzianych rurek z gazem.

Ok, chciałbym wiedzieć jak zwą się poszczególne elementy, bym wiedział czego szukać. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wszim już ci napisał...

zostaje zbiornik i rurki miedziane, do tego doszedłem samodzielnie zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko czyli:

> -.....

> -.....

> -.....

> itd, poproszę.

> Da się to wykonać samodzielnie?

Hmmm, ale co z homologacją?? Jak pozamieniasz wszystko oprócz zbiornika to nie wiem czy ci się nie czepią przy jakiejś kontroli czy przeglądzie? Z drugiej strony jak masz już gaz wbity do dowodu, to kto tam wie z nich coś powymieniał a co nie... Ale Polska to popierdolony kraj i trzeba też takie cuś wziąść pod uwagę...

Kolejna sprawa, to jesli chciałbyś sobie założyć 4 generację, to jest problem żeby sobie samemu instalkę ustawić - BRC na przykład ma klucz sprzętowy do programu obsługującego (programującego) kompa gazowego no i rybka zeby sobie go załatwić. Następna sprawa to mapa (aby dobra do matiza była) jaką trzeba wgrać w kompa - ją też ciężko dostać - wiem to od gazownika, a samemu robić to nie tak łatwo, zmodyfikować już prędzej.

Dlatego jesli ci się jakiś fachman od gazu zgodzi poskładać z części kupionych przez ciebi (a szczerze wątpię, bo mają oni też prowizję od sprzętu jaki ci sami zakładają), to daj sobie to ząłożyć i zaprogramować. Moze wyjdzie ci coś taniej. Z drugiej strony chyba lepiej zlecić wszystko i mieć gwarancję na całość na 2 lata i się nie martwić i nie latać potem z parownikiem przykładowo po hurtowniach żeby gwarancję uwzględnili i mieć auto uziemione. Zakłady montujące gaz bardzo często w takich przypadkach jakiś parownik ci tam włożą i jeździsz aż sie sprawa wyjaśni.

Co do części jakie byś potrzebował, to do końca nie wiem jak to się kupuje, bo widziałem wszystkie te badziewia jakie mi włożyli luzem poukładane i nie wiem co z czym było, ale wydaje mi się, że:

- parownik

- wtryskiwacze

- elektrozawór

- komp

- siakieś kabelki, choć moze są do kompa w komplecie

- trochę przewodów gumowych

- czujnik ciśnienia gazu

- może jeszcze coś smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.