Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocek hamulcowy po wymianie popiskuje?!

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem tarcze i klocki- i jeden z klocków teraz mi najprowdopodobniej popiskuje troche-- kumpel rzucił hasłem, że trzeba delikatnie nasmarować smarem grafitowym te prowadnice po których się klocki przesuwają-- wziąłem więc książke od Punto 2- i znalazłem tylko informacje, że przy wymianie tarcz to trzeba oczyścić powierzchnie styku tarczy z piastą ale o smarowaniu "prowadnic" nic napisane nie jest.

Więc jak to jest Drodzy Kropkowicze-- trzeba coś tam nasmarować??

A jesli tak to co dokładnie?

drive.gif

Napisano

nie grafitowym tylko miedziowym ok.gif ale przed tym trzeba najpierw dobrze oczyscic wszystko druciakiem ok.gif

Napisano

Ja mialem smarowane i nic to nie dalo , ale to chyba wina klocka rajdowego wpysk.gif Ciekawe co bedzie na miekszym grinser006.gif

Napisano

Witam! 20.GIF

Też miałem taki przypadek....

Wymieniłem tarcze z kolckami, wszystko dokładnie oczyściłem a hamulce piszczały.

Pożyczyłem od kolegi mechanika specjalny smar którym posmarowałem klocki. Nic już nie piszczy yay.gif

Jeżeli masz ABS musisz posmarowac do hamulców z ABS-em, jeżeli nie to bez ABS zlosnik.gif

PS: Podobno takie smarowanie pomaga do 5000 km hmm.gif

Napisano
  • Autor

Czyli jednak smarować! wink.gif

Ale nie bardzo rozmumiem-- posmarowałeś całe klocki?! niewiem.gif

Bo ja myślałem, ze klocków i tarcz to przecież pod zadnym pozorem tłuszczem nie można zajeżdzac.

Myślałem, że tylko ten rowek po którym sie klocki przesuwają trzeba jakoś nasmarować!? hmm.gif

Bardzo prosze o takie troszke ściślejsze wytłumaczenia gdzie tym smarem miedziowym pojeździć?? tongue.gif

Napisano

> Jeżeli masz ABS musisz posmarowac do hamulców z ABS-em, jeżeli nie to

> bez ABS

pad.gif

Napisano

musisz posmarowac do hamulców z ABS-em, jeżeli nie to

> bez ABS

> PS: Podobno takie smarowanie pomaga do 5000 km

A robią też takie smary z rozróżnieniem na hamulce z tarczami niewentylowanymi i wentylowanymi? pad.gif

Napisano

> Czyli jednak smarować!

> Ale nie bardzo rozmumiem-- posmarowałeś całe klocki?!

> Bo ja myślałem, ze klocków i tarcz to przecież pod zadnym pozorem

> tłuszczem nie można zajeżdzac.

> Myślałem, że tylko ten rowek po którym sie klocki przesuwają trzeba

> jakoś nasmarować!?

> Bardzo prosze o takie troszke ściślejsze wytłumaczenia gdzie tym

> smarem miedziowym pojeździć??

Nawet nie żartuj yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Posmaruj sobie smarem klocki i obręcze w rowerze i sprawdz działanie przy 5 km/h palacz.gif

Oczywiście, że same prowadnice!!!

Tylko nie smarem grafitowym, a miedzianym/miedziowym hmm.gif

Napisano

Wyczyść dobrze prowadnice i tak jak koledzy piszą posmaruj smarem miedziowym. Powinno pomóc.

Napisano

> Jeżeli masz ABS musisz posmarowac do hamulców z ABS-em, jeżeli nie to

> bez ABS

icon_eek.gif

Marketing piękna sprawa zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ten do ABSu jest pewnie 3x droższy rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet nie żartuj

> Posmaruj sobie smarem klocki i obręcze w rowerze i sprawdz

> działanie przy 5 km/h

> Oczywiście, że same prowadnice!!!

> Tylko nie smarem grafitowym, a miedzianym/miedziowym

palacz.gif No też tak czytam i czytam-- i sam się zdziwiłem ale tak wcześniej kolega napisał- iż wynikało z tego, że całe klocki posmarował wink.gif

Dzieki za odp. teraz już wiem co dokładnie i czym mam robić!!

20.GIF20.GIF

Napisano

Witam!

Też się przymierzam do wymiany, mój wybór jak chodzi o klocki chyba padnie na REMSE, bo leży na półce w ASO i czeka (cena troszkę ponad 100 zł). Co do piszczenia trzeba posmarować smarem miedziowym ale przed tym trzeba najpierw wszystko oczyścić tak jak mówią koledzy. Znajomy z serwisu powiedział że efekt murowany. Oczywiście smarujesz wszystko od środka, pod żadnym pozorem nie wolno smarować klocka od strony która styka się z tarczą!!! Bo wtedy w ogóle o hamowaniu można zapomnieć...

Mam jeszcze takie pytanko, są jakieś preparaty do czyszczenia zacisków (np przed malowaniem), czy jedyna metoda to druciak??

Napisano

Druciak i płyn do czyszczenia felg aluminiowych na bazie kwasu, na przykład taki żółty Wurth'a.

Dobrze penetruje i wypłukuje resztki pyłu z klocków. ok.gif

Napisano
  • Autor

No dzisiaj to mi się dopiero przytrafiło- wjechałem w kałuże i nagle słysze dzwięk jak by ktoś po szynie kolejowej kamieniem szlifierskim piłował icon_eek.gif dodatkowo gaz w podłodze a auto ledwo zipie do przodu; po paru metrach jak była możliwość stanałem na poboczu -tarcze zagrzane na całego a klocki mimo, ze nikt nie trzymał nogi na pedale hamulca cały czas zaciśniete były na tarczy-- Kilka razy popompowałem hamulec- ruszyłem na pełnym bucie i się wszystko odblokowało-- ale decyzja podjęta jutro siadam i smaruje te prowadnice bo dłużej to się tak nie da mad.gif

Napisano

> musisz posmarowac do hamulców z ABS-em, jeżeli nie to

> A robią też takie smary z rozróżnieniem na hamulce z tarczami

> niewentylowanymi i wentylowanymi?

biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

No nie... dzisiaj się zabrałem za konserwacje hamulców- oczyściłem prowadnice na zacisku- wszystko ładnie nasmarowałem- oczyściłem też same klocki na papierze ściernym- i wyjechałem na próbe. No i oczywiście nic to nie pomogło hehe.gif Widocznie wina leży po stronie samych materiałów ekspatacyjnych- ponieważ klocki mam Lucasa- a jeszcze nie słyszałem, nic złego o tych klockach- to w takim razie połasiłem się toche na zatanie tarcze hamulcowe bo dałem za nie jakieś 54zł-- no nic na błedach się człowiek uczy-- bede musiał jakieś lepsze tarcze kupić cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.