Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Partner-co do choroby strzela?

Featured Replies

Napisano

Już mnie Panowie szlak trafia z tym strzelaniem.Zacznę od początku a wiec:kupiłem auto i niby wszystko ok aż nie przejechałem się do teściowej po dołkach.Musiał być przechył lekki auta na którąłś strone bo inaczej nic się nie dzieje.Zaczeło mi strzelać tzn łupneło gdzieś pod lewą i nieraz pod prawą stroną i czuć był to na pedałach.To są takie pojedyńcze łupnięcie,strzelenie jakby metal o metal bo czuć to na budzie z przodu(nie sądzę żeby to łożyska w belce tylniej bo dobitnie czuć to pod nogą lub z lewej strony.Pojechałem do mechanika sprawdzali i na szarpakach i bez nich, i nic nie widzą nie ma żadnego luzu, pech chciał albo szczęście że jak wyjeżdzałem z kanału to przez takie jakby wzniesienie no i strzeliło.Mechanicy stwierdzili że trzeba podłorzyć klocka pod koło i przejerzdzać po nim w tą i spowrotem .No i faktycznie było słychać prawie za każdym razem.Jak szybko się przejechało to nic, trzeba było powoli z wyczuciem i za każdym razem strzeliło.Rozebrali wachacz i stwierdzili że tulejki 2szt są wybite.Założyli ,od razu kazałem i z drugiej strony bo też było słychać.Pojeżdziłem jeden dzień i niby ok.Na drugi dzień i co dnia dalej zaczeło się w sumie tak samo.Szlak mnie trafil i zamówiłem kompletne wachacze nowe.Dwa dni temu założyłem i jeden dzień super mięciutko zadnych strzyknięc,łupnięc itd.Myślę problem z głowy.Aż dziś zaworząc dziecko do teściowej ( po wczorajszych burzach , może wilgotnośc powietrza coś ma)myślałe że się rozpłacze.I z jednej łypie i z drugiej strony, w sumie to i wstyd bo napewno takie łupnięce \słychać na karoseri i co za tym idzie na zewnątrz.I ja już zgupiałem co to może być? Teraz to już w sumie myślę chyba tylko o przegóbach bo co jeszcze może tak strzelać?Są jeszcze poduszki na stabilizatorze może one, łącznik niby nic nie ma luzu.Może ktoś miał jakieś takie problemy to może coś podpowie.Zły jestem na siebie bo w sumie kasy troche wywaliłem i w sumie w błoto. crazy.gif

Napisano

A może to wina łożysk amortyzatorów przednich ( to coś co jest u góry amorka w miejscu mocowania do karoserii). W normalnych warunkach (jak złapiesz ręką sprężynę) nie powinna się przemieszczać osiowo lewo-prawo.

Takie dziwne odgłosy miałem w mojej 307. Pojawiały się one tylko podczas wolnej jazdy po dużych nierównościach. Jak się okazało lewą sprężynę można było delikatnie przesuwać (prawo-lewo) i to właśnie było przyczyną tych odgłosów. Powstawały one tylko wtedy kiedy Mc Person dostawał boczne, gwałtowne naciski.

Zapomniałem dodać, że nasilało się to jak było mokro na dworze

Napisano
  • Autor

No właśnie luzu nie ma nic a nic , a jak się koło skręci to lata ok 5 mm.I jutro jestem umówiony u mechanika bo posprawdzał wszystko i mówi że albo łożysko albo amortyzator coś nawala.Możliwe że z tego małego luzu robi się strzelanie, w sumie lepiej zaryzykować i zmienć najpierw łożysko niż pchać się w przegóby.Zobaczymu jutro dam znać co wyszło.A swoją drogą to co miała by pogoda do tego?

Napisano

> No właśnie luzu nie ma nic a nic , a jak się koło skręci to lata ok 5

> mm.I jutro jestem umówiony u mechanika bo posprawdzał wszystko i

> mówi że albo łożysko albo amortyzator coś nawala.Możliwe że z

> tego małego luzu robi się strzelanie, w sumie lepiej zaryzykować

> i zmienć najpierw łożysko niż pchać się w przegóby.Zobaczymu

> jutro dam znać co wyszło.A swoją drogą to co miała by pogoda do

> tego?

Po elementach metalowych dobrze przenoszą się wibracje. Jeżeli to wina jakiegoś elementu MC Persona to drgania będa się przneosić górnym mocowaniem i dolnym za pośrednictem wahacza i dalej na podłogę.

Napisano

> Już mnie Panowie szlak trafia z tym strzelaniem.Zacznę od

a nie tlucze Ci sie rura wydechowa o bude? poza tym jezeli zaczyna strzelac Ci belka to tez sie bedzie nioslo po calej budzie /wiem bo to przerabialem/...moga sie tluc od belki wyrobione poduszki w tylnym zawieszeniu...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> a nie tlucze Ci sie rura wydechowa o bude? poza tym jezeli zaczyna

> strzelac Ci belka to tez sie bedzie nioslo po calej budzie /wiem

> bo to przerabialem/...moga sie tluc od belki wyrobione poduszki

> w tylnym zawieszeniu...

> pozdr.

> M.

To nie jest tłuczenie tylko jakby strzykanie dynamiczne.Tak jak kolega wcześniej pisał że w dni wilgotne słychać a w ciepłe prawie wcale.Dzwoniłem do gościa od belki i potwierdził że mogą łożyska strzelać w niej.Prosty test kazał mi zrobić, odkręcić amortyzatory i ruszać budą prawdopodobnie ma latać jak szalona naciskać, machać nią i coś powinno strzelić jak to strzela.Poczekam do jutra zobaczymy co jutro wyjdzie u mechanika.Zaraz jade po dziecko do teściowej a zrobilo się ładnie i ciepło i zobaczymy czy coś strzeli.

Napisano

> mechanika.Zaraz jade po dziecko do teściowej a zrobilo się

> ładnie i ciepło i zobaczymy czy coś strzeli.

co do belki to najlepiej wejsc do bagaznika i pohustac jak "strzeli" zgrzypnie "metal o metal" to tylko wypada sluchac skad ten odglos...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.