Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[FR] Naprawa osłony przeciwsłonecznej punto mk1

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałem podzielić się moim pomysłem na bardzo prostą naprawę osłony przeciwsłonecznej.

Pękanie blaszki (sprężynki) odpowiadającej za utrzymywanie osłonki w odpowiedniej pozycji to dość częsta usterka w punto mkI. Samej sprężynki nie da się chyba dokupić więc gdy się popsuje pozostaje kupno nowej bądź używanej osłonki.

Oto prosty sposób na naprawę i zaoszczędzenie paru groszy.

Do wykonania naprawy nie potrzebne nam będą żadne wyspecjalizowane narzędzia a jedynie: nożyk, wiertarka i wiertło do metalu oraz jeden nit i trochę kleju do plastiku

278947485-1a.jpg

Na początek musimy wydostać z wnętrza osłonki pękniętą blaszkę sprężynującą. W tym celu wyjmujemy obrotowe mocowanie osłonki i robimy nacięcie w miejscu zaznaczonym na fotce (po naciśnięciu palcem w pokazanym miejscu łatwo można wyczuć przerwę w plastikowej ramce osłonki) właśnie tam należy naciąć

Teraz przez wykonane nacięcie bez większych problemów możemy wydostać obydwa fragmenty pękniętej blaszki

278947485-2.jpg

Przez obydwa fragmenty pękniętej blaszki wiercimy otwór wiertłem ok. 4mm i nitujemy mniej więcej tak jak na zdjęciu. Blaszka powinna być znitowana w miarę blisko miejsca przegięcia bo w przeciwnym razie za słabo będzie sprężynować i nie utrzyma osłonki.

Jeszcze jedna uwaga!! Przed znitowaniem dobrze jest oszlifować ostre krawędzie powstałe w wyniku pęknięcia żeby nie niszczyły plastikowego elementu po którym będą się przemieszczać

278947485-3.jpg

Tak to wygląda i działa po znitowaniu. Nit utrzymuje blaszki w pozycji zamkniętej, przy przekręcaniu rozginają się mocno sprężynując a o to nam właśnie chodziło

278947485-4.jpg

Na koniec składamy w kolejności odwrotnej i zaklejamy nacięcie klejem.

Jak widzicie naprawia się to szybko, łatwo, tanio i co najważniejsze całkiem skutecznie. U mnie osłonka pasażera działa od naprawy już ponad 2 lata bez najmniejszego problemu. Druga zepsuła się niedawno tym razem po naprawie zrobiłem kilka fotek i dziele się moim pomysłem.

Mam nadzieje że komuś się przyda ta porada.

Pozdrawiam

post-39229-1435248294029_thumb.jpg

Napisano

Już raz wymieniałem osłonę przeciwsłoneczną kierowcy z powodu pęknięcia blaszki, ale to był pierwszy i ostatni raz. Dzięki za radę.

Napisano

claps.gifbow.gifclaps.gif

To wcale nie jest parę groszy a znalezienie takiego daszka nieraz graniczy z cudem(barwa,jakość czy stan techniczny a i tak nie jestesmy pewni jak długo potem wytrzyma waytogo.gif

Napisano

> To wcale nie jest parę groszy

Ostatnio musiałem kupić w ASO daszek od strony kierowcy - wydatek 50 pln 270751858-jezyk.gif

Napisano

W MK2 wżyłem plastikowych ściągaczy samozatrzaskowych i tez smiga.

Napisano

Ja naprawilem prawie tak samo, ale zamiast nitowac dorobilem taka blaszke ze szczelinomierza o grubosci 0,7 mm - sprawdza sie idealnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.