Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Accord kontra avensis

Featured Replies

Napisano

Porownujac

> silniki doznalem niemalego szoku. Trudno bylo mi uwierzyc, ze

> Honda ma 190KM, a Toyota "tylko" 163. Zdecydowanie zrywniejszym

> autem okazala sie Avensis, musi byc to zasluga wyzszego momentu

> obrotowego oraz jego krzywej, korzystniejszej w Toyocie. Silnik

> ten sprawuje sie swietnie, zwlaszcza podczas wyprzedzania mozna

> odczuc jego znakomita elastycznosc. Mogloby sie wydawac, ze to

> przynajmniej 200KM. Co do motoru Hondy, to mam pewne

> zastrzezenia. Trzeba naprawde namachac sie w trybie manulanym,

> zeby osiagnac pelna moc. A i tak to "krecenie" bardzo wysoko

> wiele nie daje, gdyz Avensis nawet w teorii jest troszke szybszy

> przy pomiarze 0-100km/h. W rzeczywistosci roznica wydaje sie

> nawet wieksza.

Porównywałeś Avensisa 2.4 w automacie i Accorda 2.4 w manualu i bardziej dynamiczny był ten pierwszy icon_eek.gif? Nawet według danych jest to ponad 1s do 100km/h na korzyść Accorda. Jechałem obydwoma tymi samochodami i dla mnie to Accord w manualu deklasuje wręcz Avensisa w automacie (jechalem tylko automatem, bo wtedy nie byla dostepna manualna skrzynia). Oczywiście charakterystyka silnika jest typowa dla Hondy, ale to dla wielu osób zaleta ok.gif.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Chciałbym Was zapytać o opinię dot. accorda 2.2 sport i avensis 2.2

> prestige - oba oczywiście w dieslu. Poczytałem trochę o tych

> samochodach i wynika z tego że honda ma lepsze zawieszenie i

> silnik, ale toyota w tej wersji jest lepiej wyposażona.

> Dodam tylko, że przy wyborze odrzucam kwestię ceny zakupu i

> utrzymania bo będzie to samochód służbowy. Który w mordę wybrać?

Przy wyborze kierowałabym sie względami estetycznymi, tymbardziej, ze auto bedzie służbowe. Stawiam na honde, do tego jeszcze sport. Wydaję sie lepiej wykonane, solidniej, w toyocie czegos jednak brakuje, taka mało agresywna, srednio przyciaga uwagę, za to honda, do tego jeszcze czarna, dla mnie rarytas wink.gif

Napisano

Wybrałbym Hondę

jest bardziej "z charakterem"

ładniejsza, lepiej wykończona, lepiej sie prowadzi.

Obydwa auta na pewno sa bardzo dobre, a reszta co sie komu bardziej podoba. Dla mnie Accord jest ładniejszy od Avensisa.

Napisano

> Wybrałbym Hondę

> jest bardziej "z charakterem"

> ładniejsza, lepiej wykończona, lepiej sie prowadzi.

> Obydwa auta na pewno sa bardzo dobre, a reszta co sie komu bardziej

> podoba. Dla mnie Accord jest ładniejszy od Avensisa.

Dokładnie tak smile.gif

Avensis wydaje sie delikatniejsza, autko bardzioej babskie, nie ma tego czegoś co przyciaga uwagę, brzydko ujmując, ciota w swojej klasie wink.gif

Napisano

> (...) srednio przyciaga uwagę,

I całe szczęście, że istnieją takie auta.

Napisano

> Avensis wydaje sie delikatniejsza, autko bardzioej babskie, nie ma

> tego czegoś co przyciaga uwagę, brzydko ujmując, ciota w swojej klasie

Jeżeli już mówimy o wyglądzie, to wg mnie trudno linię ave nazwać "delikatniejszą" - stosunkowo niskie okienka, za to wysoko poprowadzona dolna linia okien - ja bym powiedział, że sprawia wrażenie masywnego auta. icon_rolleyes.gif

Napisano

> I całe szczęście, że istnieją takie auta.

W sensie gapiów czy złodzieji? Bo ci ostatni to już nie wybierają.... wink.gif

Napisano

> Jeżeli już mówimy o wyglądzie, to wg mnie trudno linię ave nazwać

> "delikatniejszą" - stosunkowo niskie okienka, za to wysoko

> poprowadzona dolna linia okien - ja bym powiedział, że sprawia

> wrażenie masywnego auta.

masywnego tak, tu sie zgadzam, jednak odrobinę za mało w nim elementów agresji, tego czegoś co sprawia, że na widok auta ślina cieknie, nie pobudza tak zmysłow jak w tym przypadku accord wink.gif

zaznaczam, że to są moje, subiektywne odczucia

Napisano

> zaznaczam, że to są moje, subiektywne odczucia

Niewątpliwie... wink.gif

Ja pod względem estetytki wolę "masywną" avensis... wink.gif

Napisano

> W sensie gapiów czy złodzieji? Bo ci ostatni to już nie wybierają....

W sensie lansu z którego niektórzy wyrośli grinser006.gif

Nudne auta (Avensis, Legacy itp.) dają wielu wewnętrzny spokój nie zwracania na siebie uwagi zlosnik.gif

Napisano

> ...gdzie tu "delikatność"...?

daj foto z ujęcia przodu, to ją dostrzeżesz, a my rozmawiamy o sedanie (tak mi sie wydawało) pozatym to ava w kombi, o czym miałam wspomnieć, że ave w kombi mozna zdzierzyć, bo to wersja w której to auto wygląda wink.gif

Napisano

> Niewątpliwie...

> Ja pod względem estetytki wolę "masywną" avensis...

no mnie się nie widzi, ze stajni toyoty wybrałabym ravke, ewentualnie rolke, mimo że inna klasa aut wink.gif

Napisano

> Porównywałeś Avensisa 2.4 w automacie i Accorda 2.4 w manualu i

> bardziej dynamiczny był ten pierwszy ? Nawet według danych jest

> to ponad 1s do 100km/h na korzyść Accorda. Jechałem obydwoma

> tymi samochodami i dla mnie to Accord w manualu deklasuje wręcz

> Avensisa w automacie (jechalem tylko automatem, bo wtedy nie

> byla dostepna manualna skrzynia). Oczywiście charakterystyka

> silnika jest typowa dla Hondy, ale to dla wielu osób zaleta .

Porownywalem oba autka w automacie. Co do tych przyspieszen, to radze nie sugerowac sie danymi producenta. Byl gdzies na necie test obu Japonczykow w takich wersjach silnikowych, jednak o nadwoziu kombi. Avensis Wagon wg producenta przyspiesza do setki w 9.5 sekundy, natomiast Accord Tourer w 10. W tescie uzyaly kolejno: 8.9 i 10.5 (co do wyniku Hondy pewnosci calkowitej nie mam, ale tak mi sie wlasnie wydaje, naprawde spora roznica dzielila oba samochody, mozliwe, ze to rowniez wina CX). Sedany oczywiscie sa szybsze. Fabryczne dane to: Avensis - 9.1, Accoord -9.2. Jednak takie testy robione sa na automacie, testerzy nie dotykaja sekswencji. Ja bawiac sie na sekwencji uzyskalem w Toyocie 8.14, co jest bliskie fabrycznym danym Accorda w manualu (8 sekund). Dlatego nie bylbym taki pewien roznicy pomiedzy Accordem M6 i Avensis A5, tymbardziej, ze - jak widac - Honda czesto podaje wyniki lepsze niz w rzeczywistosci "normalny" kierowca w "normalnych warunkach" jest w stanie uzykac. Avensis 2.4 nie wystepowala i dalej nie wstepuje w wersji z manualna skrzynia biegow. Dodam, iz probujac sekwencje Accorda nie zszedlem ponizej 9 sekund. Jednak byc moze po prostu nie odpowiada mi silnik o charakterystyce hondowskiej. Uwazam, ze jest troszke za malo elastyczny, czego z pewnoscia nawet manual zmienic nie moze. Honda nadrabia za to naprawde fajnym designem i gdybym wybieral pomiedzy Accordem a Avensis w ciemno, to pewnie wzialbym Honde. Po kilku przejazdzkach jednak patrze troszke inaczej. Poczytalem troszke o dieslach w obu modelach i hondowskie 2.2 wydaje sie calkiem rozsadna propozycja. Duzo ludzi chwali ten motor. Jednak raczej nie mozna go porownywac z 2.2d4d 180 Toyoty, szczegolnie jezeli Honda jest w wersji Sport, a Toyota X - tak przy tym silniku nazwano Prestige - to samo wyposazenie, dziwny zabieg (obecnie do Prestige i X dostaniemy za free navi). Sport to bardziej odpowiednik Sol lub Sol+. Mysle, ze gdybysmy brali pod uwage Honde 2.2 Sport i Avensis 2.2d4d 150 Sol/Sol+, to moj wybor moglby pasc na Honde (mimo wyzszej ceny, za to Honda ma - zdaje sie - tanszy serwis, co troszke zwrociloby roznice), jednak wczesniej z pewnoscia poprosilbym w salonach o jazdy testowe, to najlepsza metoda. Jezeli mialbym natmiast troszke wiecej funduszy, to z pewnoscia zdecydowalbym sie na Avensis 2.2d4d 180. Oczywiscie wszystko czysto teoretycznie, bo nigdy tym modelem nie jezdzilem. Marzac dalej - gdybym mial nieograniczone koszty eksploatacji, wzialbym Avensis 2.4 A5. Naprawde bardzo przypadlo mi do gustu to autko waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.