Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy UNO z roku 1996 będzie ocynkowane?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.

Pomagam kupić takie autko i zapytano mnie, czy "będzie mocno rdzewieć".

Będzie?

Jakie są wasze doświadczenia z "rudą" w starszych rocznikach?

Z góry dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Napisano

> Jak w temacie.

> Pomagam kupić takie autko i zapytano mnie, czy "będzie mocno

> rdzewieć".

> Będzie?

> Jakie są wasze doświadczenia z "rudą" w starszych rocznikach?

> Z góry dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Nie będzie ocynkowane.

Żeby sobie poradzić z rudą trzeba ciągle być czujnym i gonić ją jak tylko się pojawi. Radzę dobrze sprawdzić stan podwozia bo to jest najważniejsze i dolne części drzwi.

Bez konserwacji i garażowania uno szybko bedzie zjedzone.

Wiem bo mam 96 rok i ruda trochę dokucza.

Napisano

Z tego co zauważyłem to roczniki 91-93 zazwyczaj wygladają dużo lepiej niż te 95-98, a to z powodu że te starsze są oryginalne i produkowane we Włoszech, gdzie zostały odpowiednio zabezpieczone. Sam mam 91r. i z rdza problemy jedynie na drzwiach (na dołach) ale przed zima było tak samo jak jest teraz wiec nie rdzewieją szybko i rdza pojawiła sie przy korku paliwa. Po za tym wszystko ok.

Napisano

> Z tego co zauważyłem to roczniki 91-93 zazwyczaj wygladają dużo

> lepiej niż te 95-98, a to z powodu że te starsze są oryginalne i

> produkowane we Włoszech, gdzie zostały odpowiednio

> zabezpieczone. Sam mam 91r. i z rdza problemy jedynie na

> drzwiach (na dołach) ale przed zima było tak samo jak jest teraz

> wiec nie rdzewieją szybko i rdza pojawiła sie przy korku paliwa.

> Po za tym wszystko ok.

No tak te włoskie mają lepszą blachę - nie jestem na 100% pewien czy ocynk ale lepsza.

Tylko, ze kolega wyżej napisał 96r... wiec produkcja polska...

Napisano

> Z tego co zauważyłem to roczniki 91-93 zazwyczaj wygladają dużo

> lepiej niż te 95-98, a to z powodu że te starsze są oryginalne i

> produkowane we Włoszech, gdzie zostały odpowiednio

> zabezpieczone.

Ja mam 1991r i w chwili zakupu wyglądał mniejwięcej tak

278951859-hpim0599.jpg

ale włożyłem trochę pracy, i wygląda troszkę inaczej(ale to można sprawdzic na mojej stronce)

post-75484-14352482958076_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jakie są wasze doświadczenia z "rudą" w starszych rocznikach?

> Z góry dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Czyli mam już świadomość czego się spodziewać. Dziękuję.

Czy zwrócić uwagę na jakieś szczgólne elementy?

Czego sopdziewać się po 5 drzwiowym samochodzie z rocznika '96, silnikiem 1L i przebiegu 70kkm?

Mam dzisiaj takie cudo oglądać.

Napisano

> Czego sopdziewać się po 5 drzwiowym samochodzie z rocznika '96,

> silnikiem 1L i przebiegu 70kkm?

Kręconego licznika biglaugh.gif

Napisano

> Czyli mam już świadomość czego się spodziewać. Dziękuję.

> Czy zwrócić uwagę na jakieś szczgólne elementy?

> Czego sopdziewać się po 5 drzwiowym samochodzie z rocznika '96,

> silnikiem 1L i przebiegu 70kkm?

> Mam dzisiaj takie cudo oglądać.

Szybko licząc to ktos musiał robić jakieś z_lol1.gif 6.4kkm rocznie. Czy to możliwe? sprawdź to dobrze bo przebieg wątpliwy. Jak chcesz zbić z ceny to zerknij w kilka miejsc np:

-numery karoseri (prawdopoobnie będą zardzewiałe i trzeba w to włożyć około 400-500zł)

-progi i doły drzwi

-prace wycieraczek (przednia może głośno chodzić tylnia wogóle - taki słaby punkt)

-praca silnika na wolnych obrotach tzn czy falują obroty, bo to częsty przypadek.

Koledzy pewnie jeszcze coś dopiszą bo jest tego mnóstwo.

Pozdrawiam

Napisano

Do tego dojdzie zawieszenie przod i tyl, moze pocacy sie bak, progi, poduszki skrzyni i silnika, filtry powietrza i paliwa... Mam ten sam rocznik, dostalem go z przebiegiem 97kkm rok temu.

Napisano
  • Autor

> Szybko licząc to ktos musiał robić jakieś 6.4kkm rocznie. Czy to

> możliwe? sprawdź to dobrze bo przebieg wątpliwy.

Póki co wiem, że odległość miejsca zamieszkania właściciela do miejsca pracy, to... jakieś 1,5km. Dobrze to i źle. Nie neguję w związku z tym rocznego przebiegu rzędu 6,4kkm. Ocena przebiegu na podstawie innych elementów - jak najbardziej.

Ustaliłem dodatkowo, że naprawdę jest pierwszym właścicielem, samochód nie brał udziału w kolizjach ("nienotowany"). Ma jedną wadę prawną, którą przemilczano, ale wiem, że rozwiązanie jej będzie możliwe w trakcie podpisywania ew. umowy. Wiem, że był serwisowany ASO. Informacje z niezależnych źródeł, ustalone bez wiedzy i udziału właściciela auta.

PS: właściciel = samotna kobieta.

PS2: Ma już drugie auto.

Napisano

Sprawdz te mechaniczne rzeczy jakie napisali poprzednicy.

70kkm to nie duzo,ale skoro kobieta kieroca,to nie wiadomo ja jezdzila.

Wiec spradz gdzie lapie sprzeglo i

odpal silnik zeby sie toche podgral. Okrec korek chlodnicy (ostroznie) zobaczy czy nie wywala plynu. Pozniej dodaj gazu i zobaczy czy nie leca babelki!! Jak beda ciagle leciec,to pewnie uszelka pod glowica. To czesta usterka tych silnikow......

zobacz czy olej nie ma kawowego koloru.....

Napisano

Możliwy jest taki przebieg realny

Mój szwagier kupił od znajomego sąsiada auto 8letnie z przebiegiem 35kkm,gość jeździł do kościoa i czasem gdzies na wieś...

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Uwagi w większości raczej typowe dla oględzin każdego samochodu, ale liczą się chęci. smile.gif

Samochód ma juz nową właścicielkę.

Wszystko wydaje się być zgodne z oczekiwaniami. Przebieg dodatkowo dokumentują faktury, książka serwisowa itp. Znudziło mi się to oglądać, jak doszedłem do faktur za wymianę żarówki. wink.gif

Początkowo zmartwiły mnie zimowe opony na felgach. Pomyslałem, że to dodatkowy wydatek na letnie, ale... okazało się, że letnie do tej pory leża w garażu. Auto ma dwa komplety.

Żadnych widocznych przecieków. Może minimalnie w okolicach uszczelki pokrywy zaworów - delikatnie spocona, nic ponadto. Udokumentowana wymiana rozrządu, filtrów, oleju jesienią ubiegłego roku. Podobnie ubezpieczenie i przegląd. Lakierniczo w jednym miejscu widać niewielki zalążek rudej (dół drzwi). Jedno wgniecenie na klapie bagażnika, bez ubytku powłoki. Typowe dla miasta drobne ślady na drzwiach. Żadnych stuków z zawieszenia, łożyszk itp. 5 drzwi, alarm, centralny zamek... bez rewelacji. Wydało mi się skromne, ale zadbane. W miarę sympatycznie się prowadzi. W środku czysto, kobieco. Piesek z kiwającą główką wink.gif . Cena 3800 też chyba niespecjalnie wygórowana.

Najpoważniejsza usterka to chyba brak korka do zbiornika płynu spryskiwaczy. Gdzie taki kupić? Jakiś problem, czy "na każdym rogu"?

I jeszcze jedno. W okolicy filtra powietrza brakuje chyba uszczelki. tam powinno coś takiego być, prawda? Silnik 1.0ie fire. (o ile nie pokręciłem.

Napisano

Uno NIGDY NIE MIAŁO OCYNKU ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.