Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Isuzu - odpalanie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!!!

Mam kilka pytań dotyczących Astry z silnikiem Isuzu z 96r. Od razu dziękuje za udzielone odpowiedzi.

1. Nadal mam problem z odpalaniem auta na krótkich trasach. Dałem alternator do sprawdzenia i OK. Pojechałem do elektryka samochodowego i mi powiedział, że "japońskie samochody ładują max 13,8 V a silnik Isuzu dogrzewa sobie świece żarowe i dopóki nie osiągnie swojej temp. pobierają bardzo dużo prądu, więc ładowanie jest minimalne".

2. W związku z tym mam pytanie czy mogę na lato odłączyć bezpiecznik od świec żarowych??? Czy grozi to jakimiś konsekwencjami uszkodzenia czegoś???? Czy wogule odpali??

3. Akumulator ma 4 lata i jego pojemność to 66 Ah i 300 A rozruchu. Czy 300 A rozruchu to nie za mało?? Może to dlatego są problemy z odpalaniem???

4. Od ilu obrotów alternator powinien ładować??? Bo jak mu nie przygazuje i jest na światłach to radio nawet wariuję i wyświetlacz jest dużo ciemniejszy niż przy 2 tyś. obr.

5. Przy wymianie alternatora wyleciało troche oleju z "Vaku". Skąd bierzę się tam olej?? Czy z silnika?? Czy gdzieś się go uzupełnia??

Dziękuję wszystkim, którzy zechcą mi pomóc. Pozdrawiam rainy.gif

Napisano

> Witam wszystkich!!!

> Mam kilka pytań dotyczących Astry z silnikiem Isuzu z 96r. Od razu

> dziękuje za udzielone odpowiedzi.

> 1. Nadal mam problem z odpalaniem auta na krótkich trasach. Dałem

> alternator do sprawdzenia i OK. Pojechałem do elektryka

> samochodowego i mi powiedział, że "japońskie samochody ładują

> max 13,8 V a silnik Isuzu dogrzewa sobie świece żarowe i dopóki

> nie osiągnie swojej temp. pobierają bardzo dużo prądu, więc

> ładowanie jest minimalne".

> 2. W związku z tym mam pytanie czy mogę na lato odłączyć bezpiecznik

> od świec żarowych??? Czy grozi to jakimiś konsekwencjami

> uszkodzenia czegoś???? Czy wogule odpali??

bedziesz mial wowczas problemy z zapalaniem, w tym silniku swiece muszą grzac

> 3. Akumulator ma 4 lata i jego pojemność to 66 Ah i 300 A rozruchu.

> Czy 300 A rozruchu to nie za mało?? Może to dlatego są problemy

> z odpalaniem???

ja mam cos kolo 600A i smiga pieknie

> 4. Od ilu obrotów alternator powinien ładować??? Bo jak mu nie

> przygazuje i jest na światłach to radio nawet wariuję i

> wyświetlacz jest dużo ciemniejszy niż przy 2 tyś. obr.

> 5. Przy wymianie alternatora wyleciało troche oleju z "Vaku". Skąd

> bierzę się tam olej?? Czy z silnika?? Czy gdzieś się go

> uzupełnia??

waku sie smaruje olejem i tam on bedzie zawsze

> Dziękuję wszystkim, którzy zechcą mi pomóc. Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o pojemność akumulatora,to może być.Ale prąd rozruchowy jest stanowczo za niski.Kup nowy akumulator z prądem rozruchowym ok 500A.Tylko żeby pojemność nie była większa jak 75Ah,bo szczególnie na krótkich odcinkach ci nie naładuje do pełna.

PS.A przy odpalaniu (podczas kręcenia rozrusznikiem) zapala ci się kontrolka ABS-u???

Jeżeli tak,to na 10000% masz za słaby akumulator.

Napisano

tak jak koledzy piszą jest to wina aku :/

Diesel musi mieć moc żeby porządnie zakręcić więc 300A to się nadaje tylko do benzynki :/

ja miałem o prądzie rozruchowym 400A i to było mało :/ szczególnie przy odpalaniu autka poniżej 5stopni celcjusza :/

Teraz zakupiłem sobie Centre Future 65Ah 600Amocy rozruchowej i jest wprost idealnie :/ jeżdżę na krótkich odcinkach z włączonymi światłami, radiem i wzmacniaczem co ciągnie dość sporo prądu a nie mam żadnego problemu z odpalaniem :/

jak dobrze pamiętam to w katalogu do tego silniczka właśnie powinien być aku coś kolo 65Ah i 500A mocy rozruchowej

Polecam tą centrę co ja mam wink.gif jest trochę droższa ale za to dostajesz assistance na akumulator i jeśli gdzieś na trasie padnie Ci aku nie z winy samochodu to przyjeżdżają i uruchamiają Ci autko wink.gif

osobiście nie polecam boscha bo odkąd zaczęto produkować te akumulatory w chinach to ich jakość się pogorszyła :/ u nas w firmie w ciężarówkach testowaliśmy już kilka akumulatorów różnych firm typu jenox bosch, centra itd i mogę powiedzieć że te centry się sprawują najlepiej i mają najdłuższą żywotność wink.gif

Napisano

> .Tylko żeby pojemność nie była większa jak 75Ah,bo

> szczególnie na krótkich odcinkach ci nie naładuje do pełna.

bajeczka !!!! Pojemność aq nie ma nic do tego że będzie on niedoładowywany. Było to już kulka razy tłumaczone na forum.

W minioną zimę jak mi astra nie chciała zapalać i musiałem kręcić po kilkanaście sekund, zeby zaskoczyła (przyczyną była pierdółka ale jednak dlugo jej szukałem) to jeżdziłem z akumulatorem od kombajnu 215 Ah i nigdy mi się nie rozładował ani nie zasiarczył. A moje trasy nie zaliczały się raczej do długich.

Napisano

Nie żadna bajeczka.Jeżeli jest większa pojemność to musisz dłużej ładować.

Mój alternator produkuje 70A na godzine,czyli akumulator 70Ah naładuje w czasie jednej godziny (oczywiście bez włączonych dodatkowych odbiorników energi),ale gdy założę akumulator 140Ah to będzie potrzebował 2 godziny.

I gdzie tu bajeczka????

Napisano

> Nie żadna bajeczka.Jeżeli jest większa pojemność to musisz dłużej

> ładować.

> Mój alternator produkuje 70A na godzine,czyli akumulator 70Ah

> naładuje w czasie jednej godziny (oczywiście bez włączonych

> dodatkowych odbiorników energi),ale gdy założę akumulator 140Ah

> to będzie potrzebował 2 godziny.

> I gdzie tu bajeczka????

po prostu masz zapas prądu większy. A kto ci każe wyładowywać aq do końca??

powiedzmy na odpalenie, niezależnie od pojemności akumulatora zawsze zuzyjesz tyle samo prądu i tyle samo czasu będzie potrzeba, by go zwrócić akumulatorowi. Większa pojemność akumulatora daje ci po prostu większy zapas prądu,

fajny przykład naświetlający sprawę dał kiedyś jeden z kolegów:

powiedzmy że prąd to jest woda a akumulator to beczka.

Więc w naszym przypadku masz dwie beczki, jedna o pojemności 75 litrów, a druga o pojemności 200 litrów.

Na odpalenie samochodu potrzebujesz powiedzmy 30 "litrów" wody, więc nieważne z której beczki będziesz brał, większej czy mniejszej, to i tak uzupełniająć ją do pełna trzeba bedzie dolac 30 litrów. Jedyna różnica polega na tym, ze korzystająć z mniejszej beczki odpalisz samochód 2 razy, a korzystająć z większej odpalisz 6 razy. Wiem że to wszystko nie jest takie proste, ale przykład myśle wystarczy, zeby wyrobić sobie poglą na sprawę.

Podstawa to sprawna instalacja prostownicza, a wtedy jak altek się wyradbia z doładowywaniem tego co zabiera samochód to możesz wstawić aq jaki chcesz i będzie dobrze funkcjonował

Napisano

> tak jak koledzy piszą jest to wina aku :/

> Diesel musi mieć moc żeby porządnie zakręcić więc 300A to się nadaje

> tylko do benzynki :/

> ja miałem o prądzie rozruchowym 400A i to było mało :/ szczególnie

> przy odpalaniu autka poniżej 5stopni celcjusza :/

> Teraz zakupiłem sobie Centre Future 65Ah 600Amocy rozruchowej i jest

> wprost idealnie :/ jeżdżę na krótkich odcinkach z włączonymi

> światłami, radiem i wzmacniaczem co ciągnie dość sporo prądu a

> nie mam żadnego problemu z odpalaniem :/

> jak dobrze pamiętam to w katalogu do tego silniczka właśnie powinien

> być aku coś kolo 65Ah i 500A mocy rozruchowej

Również mojego klekota rozkręca Centra Futura bodajże o pojemności 65Ah i prądzie rozruchu 680A. Jak do tej pory przez pół roku nie było problemu. Polecam

Napisano

> Również mojego klekota rozkręca Centra Futura bodajże o pojemności

> 65Ah i prądzie rozruchu 680A. Jak do tej pory przez pół roku nie

> było problemu. Polecam

no tak 300A to dla odwaznych grinser006.gif jak moj sasiad ktory ma zawsze problemy z odpaleniem a jak mowie ze za maly prad rozruchowy (chyba 340A to sie drapie w glowe zakrecony.gif ) Diesel musi miec jeb**cie pojemnosc ma drugozedna role

PS. Bosch Silver 680 A 72Ah 893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozostało mi tylko zabrać 200 zł i lecieć do sklepu po ako. Troche zaboli po kieszeni ale jeśli to pomoże to dobrze. Troche dziwne mi się wydaję że może stać cały tydzień i odpali a jak przejade się 5 minut gdzie olej się rozgrzeje to nie ma siły zakręcić. Jeszcze na koniec jedno pytanko bo kolega mnie męczy co znaczy "S" w skrócie TDS. Jeszcze raz dziękuje bardzo. pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Troche dziwne mi się wydaję że może stać cały

> tydzień i odpali a jak przejade się 5 minut gdzie olej się

> rozgrzeje to nie ma siły zakręcić.

jeśli tak wyglada sprawa to weź się lepiej za regenerację alternatora, bo nie nadąża z ładowaniem. Jezeli bedziesz robił krótkie trasy to i ten duży akumulator nie pomoże

Napisano
  • Autor

Kupiłem i założyłem dzisiaj ako PLUS 66Ah o rozruchu 680A. Alternator sprawdzony i ładuje ale tak jak pisałem słabo bo na maksa 13,8V. Elektryk mówił, że one tak mają. Ma może ktoś alternator Hitachi co mógłby odpisać jak jest u niego??

Napisano

> 3. Akumulator ma 4 lata i jego pojemność to 66 Ah i 300 A rozruchu.

Może sie kończy, ma swój wiek.

> Czy 300 A rozruchu to nie za mało?? Może to dlatego są problemy

> z odpalaniem???

Pojemność jest OK ale 300A prądu rozruchowego to do benzyny, on ma problem z rozkręceniem silnika do odpowiedniej prędkości przy rozruchu zwłaszcza że świece nadal są grzane mimo że kontrolka gaśnie, a 4 świece potrafią pobierać nawet do 80A w zależności od modelu więc przy rozruchu rozrusznik musi się dzielić prądem ze świecami w efekcie rozrusznik kręci wolniej a świece zaczynają słabo grzać, tutaj dla dobrego samopoczucia zdecydowanie 500A i więcej

> 4. Od ilu obrotów alternator powinien ładować??? Bo jak mu nie

> przygazuje i jest na światłach to radio nawet wariuję i

> wyświetlacz jest dużo ciemniejszy niż przy 2 tyś. obr.

Tu może być wiele przyczyn zaczynając od problemów z instalacją el. (słaba masa, źle przykręcone końcówki kabli, dogorywający aq itp.) lub prozaicznie za małe obroty alternatora, uwierz już widziałem różne patenty i między innymi taki że ktoś założył dużo większe koło pasowe na alternator i miał podobne efekty.

> uzupełnia??

Co do "Vaku" to zdejmowałem już 3 pompy w rożnych autach (ford opel) i w każdej były większe lub mniejsze ilości oleju, w mojej astrze to było łatwe do wytłumaczenia bo mam pompę zamontowaną na wałku rozrządu i powiedzmy że olej dostaje się przez uszczelniacze, w fordzie TD podobnie napęd z silnika tylko innym sposobem realizowany. Co do pompy na alternatorze to niby

nie ma skąd się brać ale był.

Napisano

> uzupełnia??

Do vaku podłaczone są dwa przewody z silnika, doprowadzający i odprowadzający olej do smarowania pompki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.