Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Związek wentylatora klimy z chlodzeniem silnika

Featured Replies

Napisano

Witam i pytam...

Czy wentylator klimatyzacji jest w jakis sposob powiazany z wentylatorem od chlodzenia silnika? Czy tez dzialaja one niezaleznie? Pytam poniewaz mam zatarty wiatrak od klimy - wtedy wywalilo mi bezpiecznik od wentylatorow - i tez od tego momentu mam problem z grzaniem sie silnika beksa.gif

Napisano

> Witam i pytam...

> Czy wentylator klimatyzacji jest w jakis sposob powiazany z

> wentylatorem od chlodzenia silnika? Czy tez dzialaja one

> niezaleznie? Pytam poniewaz mam zatarty wiatrak od klimy - wtedy

> wywalilo mi bezpiecznik od wentylatorow - i tez od tego momentu

> mam problem z grzaniem sie silnika

przy załaczonej klimie chodza obydwa wiatraki przynajmniej tak było umnie zanim przestała działac i zauwarzyłemem ze teraz temperatura silnika całyczas wacha sie miedzy 95 a 100 stopni

Napisano

> przy załaczonej klimie chodza obydwa wiatraki przynajmniej tak było

> umnie zanim przestała działac i zauwarzyłemem ze teraz

> temperatura silnika całyczas wacha sie miedzy 95 a 100 stopni

Potwierdzam, jeśli klima działa to pracują oba wiatraki.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam, jeśli klima działa to pracują oba wiatraki.

U mnie problem jest tego typu, ze od kiedy siadl wiatrak od klimy, to wiatrak od chlodzenia silnika tez sie nie zalacza... Wlacznik termiczny wymieniony, po spieciu na krotko dziala, cisnienie w ukladzie jest - specyficzne sykniecie po odkreceniu korka w zbiorniczku od plynu chlodniczego, z tego co wyczulem to chlodnica nagrzewa sie cala, a nie tylko czesc.

Dlatego szukam w tym jakiegos zwiazku oslabiony.gif

Napisano

Owszem jest zwiazek. Tam chyba z 5 przekaznikow jest ktore realizuja pewna logike. Tak na szybko w skrocie:

1. wlaczona klima, chlodnica chlodna -> oba wentylatory wlaczone, polaczone SZEREGOWO, czyli "polowa mocy".

2. wlaczona klima, chlodnica goraca - oba wentylatory wlaczone rownolegle czyli "pelna moc"

3. Klima wylaczona, chlodnica "lekko goraca" - zadzialal termowylacznik S29 - oba wentylatory szeroggowo czyli polowa mocy

4. Klima wylaczona, chlodnica "bardziej goraca" - zadzialal termowylacznik S128 - styki 2-3 - oba wentylatory wlaczone rownolegle, "Pelna moc"

5 . Klima wlaczona, chlodnica "prawie sie gotuje" - oba wentylatory na rownolegle "pelna moc" i do tego styki 1-3 wylacznika S128 rozwarte czyli odlaczona sprezarka klimy (coby nie podgrzewac dodatkowo)

EDIT:

jeszcze jest jeden tryb dzialania:

6. Klima wlaczona, wlacznik cisnieniowy S20.3 sygnalizuje wysokie cisnienie w skraplaczu - oba wentylatory na full..

Jak sprawdzasz czujniki temperatury to musisz sprawdzic oba. Jeden jest 3 koncowkowy a drugi 2 koncowkowy. Zwarcie tego 2 koncowkowego powinno powodowac wlaczenie obu wentylatorow szeregowo czyli na "pol gwizdka"

Napisano

> Potwierdzam, jeśli klima działa to pracują oba wiatraki.

Nie prawda oba pracują tylko wtedy gdy uszkodzony jest sterownik wentylatorów. Powinny działać niezależnie.

Napisano

> Nie prawda oba pracują tylko wtedy gdy uszkodzony jest sterownik

> wentylatorów. Powinny działać niezależnie.

W F nie ma tak wyuzdanego sterownika wentylatorow jak w G. Jest za to sterta przekaznikow i czujnikow. Polaczone w dosc pogmatwany sposob. Za kazdym razem jak patrze na ten schemat to zastanawiam sie kto i ile nad tym myslal. I ile wypil przy tym mysleniu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem jest zwiazek. Tam chyba z 5 przekaznikow jest ktore realizuja

> pewna logike. Tak na szybko w skrocie:

> 1. wlaczona klima, chlodnica chlodna -2. wlaczona klima, chlodnica

> goraca - oba wentylatory wlaczone rownolegle czyli "pelna moc"

> 3. Klima wylaczona, chlodnica "lekko goraca" - zadzialal

> termowylacznik S29 - oba wentylatory szeroggowo czyli polowa

> mocy

> 4. Klima wylaczona, chlodnica "bardziej goraca" - zadzialal

> termowylacznik S128 - styki 2-3 - oba wentylatory wlaczone

> rownolegle, "Pelna moc"

> 5 . Klima wlaczona, chlodnica "prawie sie gotuje" - oba wentylatory

> na rownolegle "pelna moc" i do tego styki 1-3 wylacznika S128

> rozwarte czyli odlaczona sprezarka klimy (coby nie podgrzewac

> dodatkowo)

> EDIT:

> jeszcze jest jeden tryb dzialania:

> 6. Klima wlaczona, wlacznik cisnieniowy S20.3 sygnalizuje wysokie

> cisnienie w skraplaczu - oba wentylatory na full..

> Jak sprawdzasz czujniki temperatury to musisz sprawdzic oba. Jeden

> jest 3 koncowkowy a drugi 2 koncowkowy. Zwarcie tego 2

> koncowkowego powinno powodowac wlaczenie obu wentylatorow

> szeregowo czyli na "pol gwizdka"

Yyyy... ze tak powiem O KUTWA... icon_eek.gif

Czyli w telegraficzny skrocie, wymienic wiatrak od klimy i powinno byc ok? spineyes.gif

Napisano

> Yyyy... ze tak powiem O KUTWA...

> Czyli w telegraficzny skrocie, wymienic wiatrak od klimy i powinno

> byc ok?

Ano powinno... Do tego by wypadalo sprawdzic jeszcze bezpieczniki wszystkie jakie biara udzial w calej zabawie, a jest ich kilka. Dodatkowo tez bezpieczniki "te grube" pod maska. Jak padl zupelnie (na zwarcie) ci ten wentylator, to moglo sie popsuc cos jeszcze, np styki w przekaznikach sie posklejaly. Ale moze nic sie wiecej nie spsulo wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przedwczoraj wkońcu wymienilem wiatrak od klimy. I faktycznie EUREKA! Momentalnie wiatrak od chlodzenia silnika zaczal chodzic! Czyli jednak wentyle byly ze soba polaczone.

Troche musialem sie nagimnastykowac zeby wymienic wiatrak od klimy nie sciagajac zderzaka zlosnik.gif

Napisano

> Momentalnie wiatrak od chlodzenia silnika zaczal chodzic! Czyli

> jednak wentyle byly ze soba polaczone.

No przeca pisalem wink.gif

> Troche musialem sie nagimnastykowac zeby wymienic wiatrak od klimy

> nie sciagajac zderzaka

To napisz jak to zrobiles (lub lepiej zilustruj) bo mnie tez czeka wywlekanie wentylatora od klimy. Szura w nim cos, chyba lozyska sie koncza.

A zderzaka mi sie wybitnie nie chce sciagac wink.gif

Napisano
  • Autor

> To napisz jak to zrobiles (lub lepiej zilustruj) bo mnie tez czeka

> wywlekanie wentylatora od klimy. Szura w nim cos, chyba lozyska

> sie koncza.

> A zderzaka mi sie wybitnie nie chce sciagac

Zdjec nie robilem bo nie mialem aparatu, ale postaram sie pstryknac fotki i pokazac co i jak smile.gif

Natomiast wygladalo to tak. Na poczatek zdjalem atrape, pozniej odkrecilem dwa gorna mocowania chlodnicy klimy. Wiatrak trzyma sie na 3 srubach z nasadkami - warto je wczesniej psiknac jakims odrdzewiaczem bo roznie to bywa z ich odkreceniem. Najwiecej zabawy mialem ze znalezieniem kostki, poniewaz kabel od wiatraka byl conajmniej dziwnie poupychany i pospinany... spineyes.gif

Pozniej musialem odchylic chlodnice klimy - najlepiej ja czyms zaprzec - w moim przypadku byl to powlekany guma trzon mlotka zlosnik.gif Wtedy pojawia sie w miare dojscie do wiatraka. Pozostaje go tylko wyjac, wlozyc nowy - przykrecic, podlaczyc, poskrecac i cieszyc sie z klimy 20.GIF

Cala operacja nie zajela mi wiecej jak 45 minut boozing.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.