Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

utrata mocy w Vectrze B

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam Vectrę B rok 2001 1,6 benzyna silnik Z16XE.

Ostatnio pojawił się następujący problem. Przy zimnym silniku samochód daje się odpalić, jedzie z pełną mocą. Po rozgrzaniu się silnika czyli po przekroczeniu pewnej temperatury (mniej więcej 60 stopni) samochód nagle traci moc na tyle, że przyspieszanie staje się mocno utrudnione. Co ciekawe żadna kontrolka błędu się nie zapala w samochodzie. Wziąłem Viki na diagnozę TECHem i wywaliło 2 błędy:

P1122 - za niskie napięcie na 2 czujniku pedału gazu

P1550 - jazda awaryjna, elektroniczne sterowanie przepustnicy, ograniczona możliwość pracy.

Co się mogło popsuć? Ewentualnie co sprawdzać aby wybadać co naprawić?

Napisano

> a cisnienie paliwa jest w normie, moze pompa padła...

Normalnie jak słynny mistrz dedukcji kolega walnąłhehe.gifhehe.gifhehe.gif tylko ciekawe dlaczego koledze wyszło że coś z podawaniem paliwa skoro TECH wyraźnie wskazał na czujnik położenia pedału gazu i drugim błędem go potwierdził alien.gif

Napisano

Sprawa wyjaśniona ale niestety jest to wersja najmniej optymistyczna dla portfela. Uszkodzony jest sterownik silnika.

Czy ktoś miał taki problem? Jakie podejście zastosować:

1. kupić sam sterownik silnika i znaleźć warsztat, który go zintegruje z moją Viki? (niestety nie spotkałem się z takim warsztatem)

2. Kupić komplecik majtochy i berecik tzn. sterownik + immobilizer + komplet kluczyków?

Co polecacie?

Napisano

> Sprawa wyjaśniona ale niestety jest to wersja najmniej optymistyczna

> dla portfela. Uszkodzony jest sterownik silnika.

> Czy ktoś miał taki problem? Jakie podejście zastosować:

> 1. kupić sam sterownik silnika i znaleźć warsztat, który go

> zintegruje z moją Viki? (niestety nie spotkałem się z takim

> warsztatem)

> 2. Kupić komplecik majtochy i berecik tzn. sterownik + immobilizer +

> komplet kluczyków?

> Co polecacie?

Nie słyszałem o takim przypadku i po objawach też nie chce mi się wierzyć że ECU padło. Najlepiej skonsultuj tą diagnozę z innym warsztatem, zanim niepotrzebnie wywalisz kasę.

Jesteś z W-wy to podjedz do Radka Wojdyny z Auto Eksperta na Żwirki i Wigury. Na hasło "autokącik" mamy zniżki zlosnik.gifhttp://astra.autokacik.pl/warsztaty/wykaz.html

Napisano

u mnie tech wywalił też potencjometr przepustnicy okazało się ze pompa jest sypnieta i dlatego napisałem. Objawy są podobne jak pompa podaje za małe cisnienie na zimnyk okej bo kompr ma z góry ustalone dawki ale jak sie nagrzeje to regulator ciśnienia nie jest wstanie nabić takiego jak być powinno i auto nie jest w stanie jechać...

więc nie mów mi tu o dedukcji kolego!!

nie pytaj mnie sie dlaczego takie błędy powywalało podmieniałem przepustnice wszytsko i nic więc zgłupiałem... ale jakiś mechanior opelka powiedizał ze ten tech to shit mozan conieco zobrazowac gdzie tkwi problem ale i tak trzeba iwedziec jaki problem wywołuje problem... smile.gif

Napisano

TECH kolego to nie żaden shit jak go mechesy malują po prostu większość ciołków nie umie interpretować błędów które są zapisane w pamięci kompa bo przecież nie TECH je generuje.

I skoro w pamięci ma błędy związane z sterowaniem "gazem" tam należy szukać usterki. Nie raz używałem TECH'a do diagnozy i nigdy nie zdarzyło mi się aby były inne błędy i inna usterka, nawet przy dieslu, chociaż tutaj mechanicy potrafią "pokazać klasę" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.