Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekoczące popychacze - problem czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

No więc sprawa jest taka - od dłuższego czasu głośno klekoczą mi popychacze (popychacz) zaworów. Nie odczułem przy tym żadnych negatywnych efektów typu spadek mocy czy elastyczności, silnik pracuje równo i nie dusi się. Za to ogólnie pracuje bardzo głośno, szczególnie po porządnym rozgrzaniu - bas jak przy niezłym dziurawym tłumiku końcowym, tyle że żadnych dziur ani przedmuchów nie ma - tłumik nowy (Izawit). No i teraz kilka pytanek:

- warto się za to zabierać, czy jeżdzić dalej?

- czy może to być kwestia wałka, czy samych popychaczy?

- jaki może być ewentualny koszt naprawy?

- czy "kończące się" popychacze mogą powodować głośną pracę silnika (poza klekotaniem)?

To na razie tyle wink.gif

Pozdroofki 20.GIF

Napisano

> Witajcie

> No więc sprawa jest taka - od dłuższego czasu głośno klekoczą mi

> popychacze (popychacz) zaworów. Nie odczułem przy tym żadnych

> negatywnych efektów typu spadek mocy czy elastyczności, silnik

> pracuje równo i nie dusi się. Za to ogólnie pracuje bardzo

> głośno, szczególnie po porządnym rozgrzaniu

Akurat jestem na bierzaco, to sie wtrace zlosnik.gif

Popychacze nawalaja najwiecej na zimnym silniku.

Na cieplym powinny cichnac. W ostatecznej fazie sa glosne (tak jak u mnie), ale i tak sa cichsze niz na zimno wink.gif

Jesli Tobie cos zaczyna walic glosniej po rozgrzaniu, to mozna zakladac ze to nie popychacze zlosnik.gif

(chociaz niewykluczone, ze i popychacze masz do roboty wink.gif )

Napisano
  • Autor

> Akurat jestem na bierzaco, to sie wtrace

> Popychacze nawalaja najwiecej na zimnym silniku.

> Na cieplym powinny cichnac. W ostatecznej fazie sa glosne (tak jak u

> mnie), ale i tak sa cichsze niz na zimno

> Jesli Tobie cos zaczyna walic glosniej po rozgrzaniu, to mozna

> zakladac ze to nie popychacze

> (chociaz niewykluczone, ze i popychacze masz do roboty )

eeee.... trochę może pomieszałem

Po rozgrzaniu robi się "basowo", a jeśli chodzi o popychacze to dokładnie słychać wyraźne terkotanie zależne od obrotów silnika. Ciężko opisać, ale prawie na pewno popychacz, może kilka.

A co się dzieje u Ciebie? Wymieniasz? jakie koszty?

Napisano

> Po rozgrzaniu robi się "basowo", a jeśli chodzi o popychacze to

> dokładnie słychać wyraźne terkotanie zależne od obrotów silnika.

Rozmawialem z mechanikiem na ten temat ostatnio

I stwierdzil, ze popychacze slychac bardzo na zimno, a wraz z rozgrzaniem cichna. Jak sa juz calkiem wyrobione, to wtedy slychac je i na cieplo.

Jak slychac halasowanie non stop niezaleznie od temperatury, a najbardziej w okolicach 3tys obr, to to sa panewki (koszta busted.gif).

> Ciężko opisać, ale prawie na pewno popychacz, może kilka.

> A co się dzieje u Ciebie? Wymieniasz? jakie koszty?

U mnie do roboty sa wlasnie popychacze. Niestety podobno za cholere nie mozna poznac ktory w 16V, bo wszystko pieknie gra i nie wiadomo nawet z ktorej strony zlosnik.gif

Ja mam silnik Opla nie Fiata, wiec koszta moga byc inne wink.gif

Jeden popychacz 40-90PLN, w zaleznosci jak sie znajdzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak slychac halasowanie non stop niezaleznie od temperatury, a

> najbardziej w okolicach 3tys obr, to to sa panewki (koszta ).

Osz quffa icon_eek.gifsciana.gif

No to już wiem smirk.gif

Jest dokładnie tak jak piszesz - hałasuje niezależnie od temperatury, ale szczególnie dobrze słychać w okolicy 3 tys. obrotów

No to zmiana tematu postu - zdychają panewki - co teraz swap?

Napisano

> No to zmiana tematu postu - zdychają panewki - co teraz swap?

Najlepiej pojedz do mechanika wink.gif

Bo jeszcze sie okaze ze stuka rolka rozrzadu i w koncu padnie........wtedy beda koszta busted.gif

Jaki przebieg ma silnik ?

Widze ze rocznik '99, chyba ciezko zajezdzic panewki z tego rocznika. Musialbys jezdzic ciagle na niskim poziomie oleju icon_rolleyes.gif, albo masz przebieg ze 300tys km niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej pojedz do mechanika

> Bo jeszcze sie okaze ze stuka rolka rozrzadu i w koncu

> padnie........wtedy beda koszta

nieee-e, cały zestaw zmieniany w zeszłym roku, ale będzie trzeba sprawdzić...

> Jaki przebieg ma silnik ?

teoretycznie 90kkm, praktycznie niewiem.gif ale nie wygląda na więcej (sądząc bo wytarciu kierownicy, wajchy biegów, tapicerce itepe), zresztą dopiero w tym roku zmieniłem oryginalne opony z tyłu, a miały jeszcze 6 mm bieżnika tyle że guma już nieciekawie wyglądała

> Widze ze rocznik '99, chyba ciezko zajezdzic panewki z tego rocznika.

> Musialbys jezdzic ciagle na niskim poziomie oleju , albo masz

> przebieg ze 300tys km

mam nadzieję, ale obawiam się, że miałeś rację...

orientujesz się jakie mogą być koszty takiej zabawy?

Napisano

> mam nadzieję, ale obawiam się, że miałeś rację...

> orientujesz się jakie mogą być koszty takiej zabawy?

Co do kosztow, to jak opowiadalem mechanikowi przez telefon ze mi cos stuka, to mi zrobil ten wyklad wink.gif

Powiedzial, ze jak sie robi panewki, to odrazu dobrze zrobic wal (szlifowac chyba czy cos), sprzeglo (bo i tak sie zdejmuje zeby dostac sie do lozyska walu) i nie wiem czy cos jeszcze zlosnik.gif

Jak mowil cene to sie wylaczylem busted.gif, ale wiem ze sama robocizna to bylo juz tyle ze uzylem slowa na "k" zlosnik.gif

Ja mowie o silniku Opla, we Fiacie to nie wiem czy wszystko robi sie tak samo (chociaz silniki benzynowe to z grubsza chyba tak samo dzialaja)

Lepiej sie przejedz do mechanika i niech on osadzi, zamiast sie stresowac i tonac w domyslach wink.gif

Aha. Co do popychaczy, to tez rozowo nie jest. BO dobrze wtedy tez zrobic rozrzad (pasek trzeba zdejmowac i drugi raz sie nie zaklada, a jak zdejmujesz pasek, to moze lepiej i reszte wymienic, bo pozniej sie okaze ze pasek wytrzymal, a napinacz nie grinser006.gif)

Napisano

> Witajcie

> Nie odczułem przy tym żadnych

> negatywnych efektów typu spadek mocy czy elastyczności, silnik

> pracuje równo i nie dusi się.

"psuło" sie stopniowo, to i spadku mocy nie zauważyłes....

> - czy warto się za to zabierać, czy jeżdzić dalej?

NIE RUSZAJ SILNIKA....jak już chodzi jak diesel to mozesz się nastawić na to, że masz wszystko do remontu...stopniowo odkładac kasę ...dużą kase....i jak już padnie całkem to bedziesz na to przygotowany, a póki jeździ.... to nie beziesz sobie zadawał pytania po co ja wkładam w remont silnika tyle pieniedzy skoro auto jeździ...oczywiście trochę wyolbrzymiam ... ale podobne pytanie sobie zadaję...

> - czy może to być kwestia wałka, czy samych popychaczy?

i tego i tego....

> - jaki może być ewentualny koszt naprawy?

Koszt:

popychacz 52 zł w ASO

wałki.....nie chesz wiedziec ile.....

ja dzięki uprzejmości jednego z kącikowiczów mam zamówione:

popychacze za 35 zł szt.

wałki 650 zł

maja być jeszcze dzisiaj a najpóxniej w piatek....

co do robocizny...kwestia tego kto robi ....

> - czy "kończące się" popychacze mogą powodować głośną pracę silnika

> (poza klekotaniem)?

głownie klekot....

ja również jestem na bieząco...

tyle że u mnie objaw był taki...na zimnym silniku autko pracowało ciszej...bo obroty wyższe więc wszystko było lepiej smarowane itd jak się silnik rozgrzał to chodził jak diesel....

Silnik został rozebrany i stwierdzono zgon:

panewek, popychaczy (15) hahaha.gif, wałków (2)....

Napisano

Z opisu można się domyślać, że jednak panewki. Nie masz mrugania kontrolki oleju na rozgrzanym silniku przy biegu jałowym? Aby się do nich dostać trzeba rozebrać silnik - zwalić głowicę i wyciągnąć wał. Robi się więc z tego remont generalny. Warto wtedy zrobić (tak ze łba - mogę o czymś zapomnieć):

- panewki

- szlif i wyważanie wału

- pierścienie

- jeśli trzeba - szlif gładzi cylindra

- jeśli trzeba - nowe tłoki + korbowody

- głowicę (bo już zwalona - szlif gniazd zaworowych, wymiana uszczelniaczy zaworowych, szklanek, może też i wałki)

Jakie są za i przeciw?

ZA:

- jeśli silnik będzie uczciwie zrobiony z dobrych części - pojeździ 150-200 tyś bez dotykania

- wiesz, co masz

PRZECIW:

- cena

- możliwość trafienia na kowala i dalsze kłopoty

SWAP niestety nie daje Ci gwarancji, że kupisz silnik w dobrym stanie. Możesz trafić z deszczu pod rynnę.

A jeśli poszły panewki przy 100 tyś, to albo kiepski poziom oleju, albo walnięta pompa oleju, albo ktoś go długo męczył na zbyt niskich obrotach i się biedy wał zowalizował i wobec braku odpowiedniego wyważenia wyrąbał panewki.

Na koniec - przy takim przebiegu problem z panewkami jest praktycznie niemożliwy. Wal do mechaniora i niech gość sprawdzi.

Napisano

a ja siem jeszcze o cos zapytam czy panewki slychac tylko na luzie - biegu jalowym czy w calym zakresie??

Napisano

> a ja siem jeszcze o cos zapytam czy panewki slychac tylko na luzie -

> biegu jalowym czy w calym zakresie??

powiem tak...jak mechanik wszedł pod auto to mi kazał przegazować i stwierdził że panewki...tez się spitoliły...więc wnioskuję, że nie tylko na wolnych obrotach słychać....

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

Pad sieci miałem przed samymy długim weekendem, dlatego dopiero teraz się odzywam wink.gif

Przez czas posłuchałem sobie dokładnie i wygląda to tak:

w okolicach 800-1000 obrotów wszystko OKi, najgłośniej słychać w okolicach 2 tysięcy.

Poza tym właściwie w całym zakresie, ale im wyższe obroty tym mniej; przy przegazówce tylko w pierwszej chwili.

Tak czy inaczej chyba na razie zostawię temat, wrócę do tego przy okazji najbliższej wizyty u mechanika - niech osłucha i powie co i jak.

Wielkie dzięki wszystkim za informacje i rady piwo.gif

Pozdrawiam

Napisano

Nie czytalem wczesniejszych postow, ale moje zdanie jest takie zeby narazie jezdzic. Jak zdecydujesz sie na wymiane to przy okazji pewnie beda do wymiany zawory. Jesli zawory to i uszczelniacze. Z autopsji wynika ze przy okazji bedziesz wymienial walki rozrzadu. Skoro walki to i pierscienie tlokowe bo malo kosztuja. Czyli taki maly remoncik frown.gif

Jesli masz szanse to sprawdz czy czasem pompa olejowa nie jest peknieta i nie daje za malego cisnienia. U mnie tak bylo. A zaczelo sie od klekoczacych popychaczy.

Napisano
  • Autor

Z tego, co koledzy pisali wynika, że to jednak praktycznie na 100% nie popychacze - dopóki silnik jest w miarę zimny to pracuje cichutko, klekotanie zaczyna być słychać głównie jak się rozgrzeje.

A ja mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy przy padzie pompy oleju nie powinna świecić się (albo chociaż od czasu do czasu mrugać) kontrolka ciśnienia??

Pozdrowionka

Napisano

> A ja mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy przy padzie pompy oleju

> nie powinna świecić się (albo chociaż od czasu do czasu mrugać)

> kontrolka ciśnienia??

Kontrolka się zapala, gdy ciśnienie spadnie poniżej pewnego poziomu. Gdy nie jest takie, jak być powinno, ale jakieś tam jednak jest, to kontrolka się nie zapala. Podjedź do jakiegoś warsztatu - zamiast czujnika ciśnienia podłączą swój zewnętrzny i dokładnie wszystko pomierzą.

Napisano
  • Autor

> Kontrolka się zapala, gdy ciśnienie spadnie poniżej pewnego poziomu.

> Gdy nie jest takie, jak być powinno, ale jakieś tam jednak jest,

> to kontrolka się nie zapala. Podjedź do jakiegoś warsztatu -

> zamiast czujnika ciśnienia podłączą swój zewnętrzny i dokładnie

> wszystko pomierzą.

Muszę tak zrobić. Dzięki za odpowiedź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.